Thursday 17 September 2020

«Τα παιδιά στη Μόρια θέλουν να πεθάνουν»

Η Μόρια υπήρξε μια «χύτρα» που σιγόβραζε για χρόνια, μέχρι που η χύτρα έσκασε. Η καταστροφή που παρακολουθούμε είναι μια συντριπτική αποτυχία για την μεταναστευτική μας πολιτική. Συνολικά. 

Ότι και να ειπωθεί, όποιοι και να είναι οι λόγοι, η Μόρια, είναι ένα  έγκλημα στο οποίο έχουν συντελέσει όλες οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν έναν τόπο μαρτυρίου για τους απόκληρους αυτού του κόσμου, μετατρέποντας το σε ξεχειλισμένη αποθήκη ψυχών, παρατημένοι από θεούς και ανθρώπους. 

Η υπόσχεση για κλείσιμό της δεν έγινε ποτέ. Τώρα κλείνει από μια μεγάλη φωτιά και είναι αδιάφορο αν πρόκειται περί προβοκάτσιας ή ξένου δάκτυλου. 

Μια σύγχρονη, πολιτισμένη κοινωνία και μια οργανωμένη πολιτεία οφείλουν να προλαμβάνουν τα προβλήματα. Στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό έχουν υιοθετηθεί, χρόνια τώρα, επικίνδυνες πολιτικές που οδηγούν σε μια διαρκή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Εδώ και χρόνια η Μόρια ο τόπος που οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν χαρακτηρίσει ως το «χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη» αντιπροσωπεύει τη βαθιά κρίση της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση εκεί τόσα χρόνια ντροπιάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. 

Τον Δεκέμβριο του 2019, το BBC πραγματοποίησε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στον καταυλισμό, στο οποίο αναδείχθηκε το τεράστιο άγχος, ανασφάλεια και η μηδενική διάθεση για ζωή που καταβάλλουν πολλά από τα παιδιά που βρίσκονται στη Μόρια. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και παιδιά 8 ετών δηλώνουν στους ψυχολόγους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι θέλουν να πεθάνουν.

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου», τόνισε η παιδοψυχολόγος – ψυχολόγος, Άντζελα Μονταρέλι, μιλώντας στο BBC και πρόσθεσε: «Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν». 

Τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε η Μονταρέλι, κατηγοριοποιημένα ανά ηλικία, σοκάρουν: «Στις προσχολικές ηλικίες βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 ως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν». 

Εικόνες βγαλμένες από την κόλαση σε μια περιοχή που εξαρχής παρέπεμπε στην κόλαση. 

Αδιανόητη θλίψη. 

Αδιανόητες εικόνες, αδιανόητο το μέγεθος της αποτυχίας μας. 

Η αποτυχία του πολιτισμού μας.

Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα
dimokratiki.gr 

Γιατί το παιδί μου δεν μου λέει τα πάντα; / Why Won’t My Child Tell Me About School?

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ειλικρίνεια και ίσως καταλάβετε…
Why Won’t My Child Tell Me About School?

1. Το μαλώνετε, όταν σας μιλάει για ένα λάθος του;
2. Το κοροϊδεύετε, όταν έχει κάνει κάποια αστοχία ή μπορεί να έπεσε;
3. Έχετε βλεμματική επαφή και ενδιαφέρον, για το τι νιώθει και σκέφτεται;
  • Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ουδέτερη θέση όταν ακούτε τις εξομολογήσεις του παιδιού σας και να το υποστηρίζετε συχνά πυκνά. 
  • Μην είστε επικριτικός γιατί το παιδί σας θα κλειστεί στον εαυτό του και θα απομακρυνθεί από εσάς.
Κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις, όποτε κουβεντιάζετε με το παιδί σας:

1. Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;
2. Πώς νιώθεις τώρα; (όταν σας μιλάει για κάτι που έγινε στο σχολείο)
3. Τί σκέφτεσαι να κάνεις τελικά;

Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει η κουβέντα περιγράφοντας εμείς οι γονείς τη δική μας μέρα, ή ζητώντας μια συμβουλή σε ένα υποθετικό μας πρόβλημα από τα ίδια μας τα παιδιά, προκειμένου να δείξουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. 

Όπως και να έχει, το παιδί μας πρέπει να καταλάβει ότι η συζήτηση είναι σημαντική, γιατί βοηθά:

1. να νιώσει καλύτερα, να ξελαφρώσει μοιραζόμενο το μυστικό του ή τις έννοιες του
2. να δει πιο ξεκάθαρα την κατάσταση και να πάρει μια πολύτιμη συμβουλή.

Είναι σημαντικό να βλέπετε το παιδί σας ίσο με εσάς και να μην ξεχνάτε ΠΑΝΤΑ να ρωτάτε πώς νιώθει και τι σκέφτεται. 
Έτσι θα νιώσει ότι έχει αξία και αγάπη γύρω του.

newsbomb

Τι κάνουμε όταν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι / Your Child Hit Their Head Hard

και σε ακόμη 5 επικίνδυνες καταστάσεις

Your Child Hit Their Head Hard: Here’s What to Do and When

Όταν ένα παιδί χτυπήσει στο κεφάλι, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας διάσεισης γι’ αυτό έχουμε το νου μας μην τυχόν εκδηλώσει λιποθυμικό επεισόδιο, έντονο πονοκέφαλο, εμετό, σύγχυση, υπνηλία, ζαλάδες ή δυσκολία στο περπάτημα. 

  • Αν συμβαίνει κάτι απ’ όλ’ αυτά, καλούμε αμέσως το 112 και περιμένουμε τις πρώτες βοήθειες ή πηγαίνουμε στα επείγοντα για περαιτέρω έλεγχο και φροντίδα. 
Αν έχει πέσει με το κεφάλι, είναι πολύ πιθανό να έχει χτυπήσει στον λαιμό. 
Αν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο ή κάποιο μούδιασμα στα χέρια, κρατάμε το παιδί εντελώς ακίνητο και δεν μετακινούμαστε μέχρι να έρθει βοήθεια. Φυσικά, αν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι καθώς παίζει, σταματάμε το παιχνίδι και παρακολουθούμε το παιδί για πιθανά συμπτώματα.

Σε περίπτωση που δεν έχει τίποτα απ’ τα παραπάνω, παρά μόνο ένα τοπικό χτύπημα, εφαρμόζουμε μια πετσέτα με πάγο στην περιοχή για να μην κάνει καρούμπαλο, δίνουμε στο παιδί ένα ελαφρύ παυσίπονο και του επιβάλλουμε να ξεκουραστεί για μερικές ώρες.

περισσότερα εδώ: mama365
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki