Σελίδες

Monday, 2 November 2020

Πιπίλα: Το "ηρεμιστικό" των μωρών

H πιπίλα στα νεογέννητα υποκαθιστά τη μητρική θηλή και τα εμποδίζει να πιπιλίζουν συχνά τον αντίχειρά τους. 


Τι λένε οι ειδικοί.

Η πιπίλα ουσιαστικά λειτουργεί ως υποκατάστατο της μητρικής θηλής και λειτουργεί ως μέσο καταπολέμησης της ακατάσχετης γκρίνιας ενός μωρού. 
Ουσιαστικά, υποκαθιστά τη μητρική θηλή και εμποδίζει τα βρέφη να πιπιλίζουν συχνά τον αντίχειρά τους, που στην ουσία είναι ο ‘φυσικός τρόπος’, θα λέγαμε, υποκατάστασης της μητρικής θηλής. 
Γιατί γίνεται αυτό;
Γιατί τα έμβρυα και τα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, που από τη μια μεριά ικανοποιεί τη ζωτική ανάγκη της διατροφής, από την άλλη όμως ο αντίχειρας ή η πιπίλα αντικαθιστούν την σύνδεσή τους με την ίδια τη μητέρα και τα ηρεμούν.

Η πιπίλα για πολλές μητέρες ήταν και είναι σωτήρια, αλλά για τα μωρά δεν είναι ό,τι καλύτερο, κυρίως μάλιστα εάν παραταθεί η χρήση της πέραν του 4ου έτους της ηλικίας τους.

Είναι βολικό να υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο θηλασμό, που να ηρεμεί το μωρό. 

Τα αρνητικά: 
Συχνά κάποιες μητέρες βουτάνε την πιπίλα στη μερέντα ή σε κάτι που αρέσει στο μωρό. Τακτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τερηδόνα. Επίσης από την κατάχρηση της πιπίλας στραβώνουν οι μπροστινοί κοπτήρες και προεξέχουν.
Σύμφωνα με τους λογοθεραπευτές, τα βρέφη δεν πρέπει να κάνουν χρήση πιπίλας μετά το 2ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους παιδιάτρους μπορεί να παραταθεί η χρήση της μέχρι και το 3ο έτος.
Τελικά επιτρέπεται ή όχι η πιπίλα; 
Ναι, λένε πρόσφατες έρευνες, διότι λειτουργεί προληπτικά κατά του θηλασμού των δακτύλων, συνήθεια που μπορεί να είναι η φυσική εναλλακτική λύση, αλλά έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη της παιδικής οδοντοστοιχίας. 
Επιπλέον η χρήση της πιπίλας εξαρτάται από τη μητέρα, ενώ η χρήση του δακτύλου μόνον από το μωρό.

Πάντως πιπίλες χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Κέλτες.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Mihaela Noroc: Μητρότητα...

Μια ταλαντούχα φωτογράφος από τη Ρουμανία η Mihaela Noroc, φωτογράφισε μητέρες απ' όλο τον κόσμο να κρατούν τα παιδιά τους για να αποτυπώσει την σπουδαιότητα της μητρότητας.
Η φωτογράφος και μητέρα μιας κόρης, της Natalia, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και φωτογραφίζει πορτρέτα γυναικών που της τραβούν την προσοχή. 
H Mihaela Noroc θέλησε να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό της φακό την ανιδιοτελή αγάπη που έχει μια μητέρα για το παιδί της και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Η μητέρα είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό πρόσωπο για ένα παιδί και ο δεσμός τους είναι ξεχωριστός. 
Η φωτογράφος Mihaela Noroc έχει ταξιδέψει σε πάνω από 50 χώρες για να αναδείξει τις διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και εστιάσει στον δυνατό δεσμό της μητέρας με το παιδί της.

«Μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι φωτογραφίες των μητέρων με τα παιδιά τους λένε τόσα πολλά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαλάσεις τη μαγεία που δημιουργείται με μια μακροσκελή λεζάντα. Αλλά υπάρχει πάντα τόση ομορφιά και ευγένεια σε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές» σημειώνει η φωτογράφος στο Bored Panda.

H Mihaela Noroc έγινε μητέρα τον Αύγουστο του 2018 και αυτό την παρακίνησε να συνεχίσει το φωτογραφικό της project με ακόμα περισσότερη θέρμη. Μέσα σε δύο χρόνια η κόρη της Natalia ταξίδεψε μαζί της σε 28 χώρες και 6 ηπείρους γνωρίζοντας εκπληκτικές γυναίκες.

Δείτε τις φωτογραφίες:
Syria

Peru

Moldova

India

Amsterdam 

Nepal

Japan

Guatemala

avant-garde