Monday 2 November 2020

Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει το κρυολόγημα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει εύκολα και γρήγορα το κρυολόγημα;
Τώρα που έρχονται οι χειμερινοί μήνες, το κοινό κρυολόγημα θα εξαπλώνεται ευκολότερα υπό αυτές τις συνθήκες παρά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Για να βοηθήσετε λοιπόν, το μικρό σας να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος και να το ξεπεράσει πιο γρήγορα, μπορείτε να: 

Πολλά υγρά
Συνήθως, οι περισσότεροι γονείς είναι σε θέση να διαχειριστούν το κοινό κρυολόγημα, δίχως να χρειαστεί να πάνε το παιδί στον παιδίατρο. Το βασικότερο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί καλύτερα είναι να πίνει πολλά υγρά.
Το νερό ή τα ροφήματα με ηλεκτρολύτες όπως ο χυμός μήλου θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και αναζωογονητικά για το παιδί. 
Ξεκούραση
Εξίσου σημαντικό για το παιδί που περνά κρυολόγημα είναι και να ξεκουράζεται αρκετά, καθώς ο οργανισμός του προσπαθεί να καταπολεμήσει το κρυολόγημα. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να του κάνετε ζεστά μπάνια, που θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα ενώ θα απαλύνει και τους μυϊκούς πόνους που μπορεί να αισθάνεται εξαιτίας του κρυολογήματος. 

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάθε φορά. 
Εάν το μικρό σας αντιμετωπίζει ρινική συμφόρηση, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιο φυσικό σπρέι ή φυσικές πρακτικές για να το ανακουφίσετε. 
Πώς θα ξέρω ότι το παιδί μου έχει λοίμωξη από ιό;

Συνήθως οι λοιμώξεις αυτές, που δεν είναι άλλες από τις γνωστές ρινίτιδες, βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες, ακόμα και αν κάνουν πυρετό, πονόλαιμο ή δημιουργούν στο παιδί ανορεξία, κακοκεφιά, συχνά και λίγο πυρετό, υποχωρούν σχετικά γρήγορα.
Κάνουν δηλαδή τον κύκλο τους για 4-5 ημέρες και φεύγουν. Ωστόσο, καλό είναι το παιδί να παρακολουθείται ακόμα κι αν έχει διαγνωστεί με ίωση. 
Και αυτό γιατί είναι πιθανό αρχικά να έχει ίωση και κάποια στιγμή στην πορεία να κολλήσει από πάνω μικρόβιο. 
Αν λοιπόν εμφανίσει κάποιο καινούργιο σύμπτωμα ή ανησυχείτε για κάτι, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. 
Πώς θα ξέρω αν το παιδί μου έχει λοίμωξη από μικρόβιο;

Συνήθως το παιδί με μικροβιακή λοίμωξη φαίνεται πιο βαριά άρρωστο, ανόρεκτο ή ληθαργικό, ο πυρετός είναι πιο ψηλός και συχνά συνοδεύεται με ρίγος. Πολλές φορές σταδιακά χειροτερεύει. Ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να το ξαναδεί για να κάνει σωστή διάγνωση.

Είναι επίσης πιθανό το παιδί αρχικά να έχει ίωση και στην πορεία να κολλήσει και μικρόβιο. Αν δεν υποχωρεί ο πυρετός και η κατάσταση γενικά επιδεινώνεται, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει και εξετάσεις. 
Σε αμφίβολες ή ύποπτες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητήσει να το πάτε στο νοσοκομείο.
Προσοχή: Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, αυτές που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία ή και τη ζωή των ασθενών. 
Και αυτό γιατί εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό να έχει τον χρόνο να οργανώσει την άμυνά του (δηλαδή να παρασκευάσει αντισώματα και κύτταρα άμυνας για να καταστρέψει όλα τα μικρόβια που τον απειλούν). 
Το είδος της αντιβίωσης βέβαια θα το κρίνει ο γιατρός, ανάλογα την περίπτωση.

in.gr

Πιπίλα: Το "ηρεμιστικό" των μωρών

H πιπίλα στα νεογέννητα υποκαθιστά τη μητρική θηλή και τα εμποδίζει να πιπιλίζουν συχνά τον αντίχειρά τους. 


Τι λένε οι ειδικοί.

Η πιπίλα ουσιαστικά λειτουργεί ως υποκατάστατο της μητρικής θηλής και λειτουργεί ως μέσο καταπολέμησης της ακατάσχετης γκρίνιας ενός μωρού. 
Ουσιαστικά, υποκαθιστά τη μητρική θηλή και εμποδίζει τα βρέφη να πιπιλίζουν συχνά τον αντίχειρά τους, που στην ουσία είναι ο ‘φυσικός τρόπος’, θα λέγαμε, υποκατάστασης της μητρικής θηλής. 
Γιατί γίνεται αυτό;
Γιατί τα έμβρυα και τα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, που από τη μια μεριά ικανοποιεί τη ζωτική ανάγκη της διατροφής, από την άλλη όμως ο αντίχειρας ή η πιπίλα αντικαθιστούν την σύνδεσή τους με την ίδια τη μητέρα και τα ηρεμούν.

Η πιπίλα για πολλές μητέρες ήταν και είναι σωτήρια, αλλά για τα μωρά δεν είναι ό,τι καλύτερο, κυρίως μάλιστα εάν παραταθεί η χρήση της πέραν του 4ου έτους της ηλικίας τους.

Είναι βολικό να υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο θηλασμό, που να ηρεμεί το μωρό. 

Τα αρνητικά: 
Συχνά κάποιες μητέρες βουτάνε την πιπίλα στη μερέντα ή σε κάτι που αρέσει στο μωρό. Τακτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τερηδόνα. Επίσης από την κατάχρηση της πιπίλας στραβώνουν οι μπροστινοί κοπτήρες και προεξέχουν.
Σύμφωνα με τους λογοθεραπευτές, τα βρέφη δεν πρέπει να κάνουν χρήση πιπίλας μετά το 2ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους παιδιάτρους μπορεί να παραταθεί η χρήση της μέχρι και το 3ο έτος.
Τελικά επιτρέπεται ή όχι η πιπίλα; 
Ναι, λένε πρόσφατες έρευνες, διότι λειτουργεί προληπτικά κατά του θηλασμού των δακτύλων, συνήθεια που μπορεί να είναι η φυσική εναλλακτική λύση, αλλά έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη της παιδικής οδοντοστοιχίας. 
Επιπλέον η χρήση της πιπίλας εξαρτάται από τη μητέρα, ενώ η χρήση του δακτύλου μόνον από το μωρό.

Πάντως πιπίλες χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Κέλτες.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Mihaela Noroc: Μητρότητα...

Μια ταλαντούχα φωτογράφος από τη Ρουμανία η Mihaela Noroc, φωτογράφισε μητέρες απ' όλο τον κόσμο να κρατούν τα παιδιά τους για να αποτυπώσει την σπουδαιότητα της μητρότητας.
Η φωτογράφος και μητέρα μιας κόρης, της Natalia, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και φωτογραφίζει πορτρέτα γυναικών που της τραβούν την προσοχή. 
H Mihaela Noroc θέλησε να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό της φακό την ανιδιοτελή αγάπη που έχει μια μητέρα για το παιδί της και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Η μητέρα είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό πρόσωπο για ένα παιδί και ο δεσμός τους είναι ξεχωριστός. 
Η φωτογράφος Mihaela Noroc έχει ταξιδέψει σε πάνω από 50 χώρες για να αναδείξει τις διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και εστιάσει στον δυνατό δεσμό της μητέρας με το παιδί της.

«Μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι φωτογραφίες των μητέρων με τα παιδιά τους λένε τόσα πολλά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαλάσεις τη μαγεία που δημιουργείται με μια μακροσκελή λεζάντα. Αλλά υπάρχει πάντα τόση ομορφιά και ευγένεια σε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές» σημειώνει η φωτογράφος στο Bored Panda.

H Mihaela Noroc έγινε μητέρα τον Αύγουστο του 2018 και αυτό την παρακίνησε να συνεχίσει το φωτογραφικό της project με ακόμα περισσότερη θέρμη. Μέσα σε δύο χρόνια η κόρη της Natalia ταξίδεψε μαζί της σε 28 χώρες και 6 ηπείρους γνωρίζοντας εκπληκτικές γυναίκες.

Δείτε τις φωτογραφίες:
Syria

Peru

Moldova

India

Amsterdam 

Nepal

Japan

Guatemala

avant-garde

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki