Σελίδες

Friday, 18 December 2020

Η μανούλα θα ζυμώσει χριστόψωμο!!

Το χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι πιστοί με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. 
Είναι το ψωμί για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και θεωρείται ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.
Για την παραδοσιακή συνταγή Χριστόψωμου θα χρειαστούμε:

🎄
 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
🎄 2 φακελάκια μαγιά
🎄 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
🎄 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
🎄 2 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
🎄 3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
🎄 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
🎄 λίγο σουσάμι
🎄 λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας.

Επί το έργον:
....................

η συνέχεια στη μητερούλα
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2020 - Στην εποχή του covid-19

Άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη τιμάται φέτος, στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Αυτή τη φορά υπό δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας:
Αυτήν τη χρονιά, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη στο δύσκολο έτος 2020 και στα επείγοντα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού covid-19. Παρ` όλα αυτά όσα διεκδικούσαμε πριν 20 χρόνια παραμένουν επίκαιρα.

Παρακολουθήστε το βίντεο αφιερωμένο για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2020 - Στην εποχή του covid-19

..................
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το Doodle της Google σήμερα είναι αφιερωμένο...

... στην ανακάλυψη του Σπηλαίου Σωβέ, καθώς συμπληρώνονται 26 χρόνια από τις 18 Δεκεμβρίου 1994 που ανακαλύφθηκε στη Γαλλία.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες και εικόνες από το σπήλαιο.
Το Σπήλαιο Σωβέ παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια έπειτα από κατακρήμνιση βράχων. 
Ανακαλύφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994 από τρεις σπηλαιολόγους, τον Ζαν-Μαρί Σωβέ, τον Κριστιάν Ιλέρ και την Ελιέτ Μπρουνέλ. 
Στα τοιχώματά του φιλοξενεί περισσότερα από χίλια σχέδια που μαρτυρούν “τις πρώτες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ανθρώπου” κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Επιοχή, εδώ και 36.000 χρόνια.

Το Σπήλαιο Σωβέ – Πον ντ Άρκ, στην Αρντές της νότιας Γαλλίας εντάχθηκε το 2014 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Τα σχέδια επάνω στον βράχο, έργα ανδρών και γυναικών του Ωρινάκιου πολιτισμού απεικονίζουν ζώα από 14 είδη: αρκούδες, ρινόκερους, λέοντες, πάνθηρες, βίσωνες, άλογα… δεκάδες αποτυπώσεις χεριών σε αρνητικό και θετικό, απεικονίσεις αιδοίων και στο βάθος της σπηλιάς, το εξαιρετικό σχέδιο του κάτω μέρους ενός γυναικείου σώματος δίπλα σε έναν βίσωνα.

“Η γνώση της χρήσης των χρωμάτων, ο συνδυασμός της ζωγραφικής με την χαρακτική, η ακρίβεια των ανατομικών αναπαραστάσεων και η ικανότητα δημιουργίας της εντύπωσης του όγκου και της κίνησης είναι μοναδικά”, σημείωνε επιτροπή της Unesco.

Στο έδαφος έχουν διατηρηθεί αληθινά ίχνη ζώων καθώς και οστά των ζώων που διαχείμαζαν εκεί.

Η μοναδικότητα του σπηλαίου Σωβέ, που ανακαλύφθηκε τυχαία από ιδιώτες σπηλαιολόγους το 1994, έγκειται στην αρχαιότητά του, καθώς οι τοιχογραφίες σε αυτό φιλοτεχνήθηκαν πριν από 36.000 χρόνια.

Η θεματογραφία των νωπογραφιών περιστρέφεται γύρω από το κυνήγι. Λέοντες, αρκούδες, πάνθηρες, μαμούθ, λευκός ρινόκερος και αντιλόπες συμπληρώνουν τις συνθέσεις, με νωπογραφία μήκους επτά μέτρων.

Η αναπαράσταση των νωπογραφιών έγινε με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων μέτρησης με λέιζερ, που εγγυώνται απόλυτη ακρίβεια.

newsit
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι