Σελίδες

Wednesday, 14 April 2021

Πώς θα βοηθήσουμε τα ντροπαλά παιδιά να σχετιστούν με τους συνομήλικους τους;

Αυτό που βοηθάει είναι να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που φοβούνται προκειμένου να αναπτύξουν πίστη στον εαυτό τους ότι μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Συνήθως οι γονείς το κάνουν με τρόπο καταπιεστικό που κάνει εμφανή τον προσωπικό τους φόβο και αγωνία. 
Στην περίπτωση που βλέπετε ότι δεν καταφέρνετε κάτι περισσότερο παρά μόνο κοντράρεστε, καλό είναι να δείτε ειδικό. Τόσο για τα ανώριμα όσο και για τα επιθετικά ντροπαλά παιδιά, το άγχος τους για τι σχέσεις με τους συνομήλικους έχει υπόσταση. 
Τα άλλα παιδιά πραγματικά έχουν την τάση να τα δέχονται με αρνητισμό. Η έκθεση λοιπόν σε όλο και περισσότερες απορρίψεις δεν θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν κοινωνική αυτοπεποίθηση. 
Τα ντροπαλά παιδιά θέλουν συγκεκριμένη καθοδήγηση στο πώς θα συνδεθούν με τα άλλα παιδιά θετικά, καθώς και συστηματική εξάσκηση σε αυτό ακριβώς.
Είναι ωφέλιμο λοιπόν να συνεργάζεστε κι όχι να διαφωνείτε όσον αφορά τον τρόπο που σχετίζεται το ντροπαλό σας παιδί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατραπούν μαγικά σε εξωστρεφή άτομα που θα είναι η ψυχή του πάρτι προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε παρέες και να κάνουν φίλους. 
Υπάρχει σαφώς χώρος και για λιγότερης έντασης σχετίζεσθαι. Χρειάζεται να βρουν τρόπους συναναστροφής που τους ταιριάζουν και που τους οδηγούν σε θετικές αντιδράσεις από τους άλλους. 
Τι εννοώ;

1. Τα ενδιαφέροντά του! 
Τα παιδιά κάνουν φίλους μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες που κάνουν με άλλους. Μια δραστηριότητα που το ευχαριστεί μπορεί να είναι το μέσο για την φιλία. 
Αν είναι εστιασμένο στην ευχάριστη δραστηριότητα, έχει κάτι να κάνει και να μιλήσει για αυτό με τους άλλους κι έτσι είναι λιγότερο πιθανό να τρέμει στην πιθανότητα μην μείνει μόνο ή απορριφθεί. 
Μερικά ντροπαλά παιδιά απλά έχουν ανάγκη να ξεπεράσουν το αρχικό κόλλημα και μετά είναι μια χαρά με τους συνομήλικους τους. Μια αγαπημένη δραστηριότητα λειτουργεί καταπληκτικά ως γέφυρα.

2. Κοινωνικά σενάρια! 
Οι περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές δεν εμπεριέχουν το ευφυέστερο αστείο του κόσμου. Πολλά από αυτά που λέμε με τους άλλους είναι ρουτίνα και καθημερινότητα. 
Βοηθήστε το παιδί να μάθει μερικά κοινωνικά σενάρια μέσα από παίξιμο ρόλου. 
Για παράδειγμα, να χαιρετάει τους άλλους κάνοντας οπτική επαφή, να έχει καθαρή φωνή, και φιλικό χαμόγελο για να ξεκινήσει η φιλία. Ερωτήσεις του τι και του πώς ή το να κάνει ένα κομπλιμέντο είναι επίσης χρήσιμα και φιλικά σενάρια.

3. Δυαδικές συναναστροφές! 
Πολλά ντροπαλά παιδιά νοιώθουν πιο άνετα μόνο με ένα άτομο από ότι με μεγάλη παρέα. Κανονίστε και παραβρεθείτε σε play dates ώστε να δώσετε στο ντροπαλό παιδί την ευκαιρία να δοκιμάσει κοινωνικές δεξιότητες και να ενισχύσει φιλίες. 
Ακόμα κι ένας φίλος που αλληλοσυμπαθιούνται θα βοηθήσει το παιδί να νοιώσει πιο χαρούμενο και θα μειώσει τις πιθανότητες να γίνει στόχος εκφοβισμού. Αν χρειαστεί, εξηγήστε του πώς να φερθεί σε ένα play date πριν έρθει ο καλεσμένος του.

4. Φιλική ανταπόκριση! 
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ντροπαλά παιδιά που μπορούν αν ανταποκριθούν θερμά στις φιλικές κινήσεις άλλων, περνούν όμορφα σε κοινωνικό πλαίσιο. 
Βοηθήστε το να αναζητήσει την καλοσυνάτη συμπεριφορά από άλλα παιδιά – αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι αρχής μιας φιλίας. 
Βοηθήστε το να εξασκηθεί να ανταποκρίνεται θετικά. 
Για παράδειγμα, αν κάποιος του κάνει κομπλιμέντο, η κατάλληλη αντίδραση είναι να πει ένα φιλικό «ευχαριστώ»!

5. Η οπτική γωνία του άλλου! 
Τα παιδιά χρειάζονται πολλά χρόνια για να μάθουν να φαντάζονται πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος άλλος σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. 
Για να υποστηρίξετε τις δεξιότητες διαφορετικής οπτικής γωνίας του παιδιού σας, μιλήστε του για τις σκέψεις και τα συναισθήματα όπως έμφανίζονται στην καθημερινή ζωή ή σε βιβλία, σε τηλεοπτικές εκπομπές ή σε ταινίες. 
Αυτό θα τους βοηθήσει να ονοματίσουν και να κατανοήσουν την εσωτερική εμπειρία. Όταν βάζουν τον εαυτό τους στην θέση του άλλου νοητικά, μπορούν να οδηγήσουν τον εαυτό τους στο πώς να συναναστραφούν καλά. 
Κοιτάζοντας έξω από τον εαυτό τους, εστιάζοντας στο πώς να βοηθούν τους άλλους να νοιώσουν άνετα μπορεί να βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να αποδράσουν από την ικανή να τα παραλύσει εστίαση στον εαυτό τους.

6. Υπομονή!!!! 
Μπορεί να χρειαστεί καιρός να αλλάξουν οι φήμες. Οι συνομήλικοι του παιδιού σας μπορεί να μην δουν άμεσα ότι το παιδί σας έχει αλλάξει. 
Εκφράστε την πίστη σας στην ικανότητα του να εξελιχθεί και να μάθει. Με καθοδήγηση και επίμονη προσπάθεια, το παιδί σας θα αρχίσει να φτιάχνει σχέσεις με τα άλλα παιδιά.

Ήσασταν μήπως ντροπαλό ως παιδί; Μήπως είστε ακόμα;

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια


mothersblog
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment