Σελίδες

Monday, 10 May 2021

Πανευρωπαϊκή αθλιότητα...

Ματωμένες φράουλες και σπαράγγια: 350.000 εργάτες γης, σκλάβοι σε μια πανευρωπαϊκή αθλιότητα...
Δύο μέτρα και δύο σταθμά ισχύουν για εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στη Γερμανία από την ανατολική και νότια Ευρώπη. Ζουν και εργάζονται υπό σκανδαλώδεις συνθήκες.

Το χωριό Κίρχντορφ είναι μια κουκίδα στον χάρτη ανάμεσα στις πόλεις Βρέμη και Οσναμπρίκ. Τελευταία βρίσκεται όμως στο επίκεντρο της δημοσιότητας γιατί κάθε μέρα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε εποχικούς εργαζόμενους που απασχολούνται σε μεγάλο αγρόκτημα με σπαράγγια. 
Χίλιοι εργάτες γης, οι περισσότεροι από χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, βρίσκονται σε καραντίνα υπό αστυνομική παρακολούθηση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ενδεικτικός για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν και εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Διαμονή κάτω από απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες

Αλλά δεν πρόκειται για μυστικό. Όταν μιλά κανείς με κατοίκους, ακούει πολύ συχνά ότι η εξέλιξη δεν τους ξαφνιάζει και ότι τα ΜΜΕ κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα. 
Ποιο είναι αυτό; 
Ότι οι 350.000 εποχικοί εργάτες που κάθε σεζόν φροντίζουν για να υπάρχουν φρέσκα σπαράγγια ή λαχταριστές φράουλες στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, ζουν κάτω από απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. Ένας εκ των ολίγων που δεν κρατά το στόμα του κλειστό είναι ο πάτερ Πέτερ Κόσεν, καθολικός ιερέας που τιμήθηκε από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για την κοινωνική του προσφορά. Ο πάτερ Κόσεν ασκεί σφοδρή κριτική. Όπως λέει, ήδη από πέρυσι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στον χώρο παραγωγής τροφίμων στη Γερμανία.

«Συλλέξαμε όλο αυτό το διάστημα εμπειρίες, εμείς, η κοινωνία, οι αρμόδιοι, ότι καταγράφονται πολλά κρούσματα στους τομείς παραγωγή τροφίμων, στην συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, στην βιομηχανία κρέατος και αλλού. Γι' αυτό προκαλούν ακόμη περισσότερη οργή οι απαράδεκτες συνθήκες διαμονής και εργασίας των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 
Με άλλα λόγια, γίνεται αποδεκτό ότι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν, ότι δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις, ότι η πίεση για περισσότερη παραγωγή τούς εξουθενώνει. Έτσι σε περίοδο πανδημίας πέφτουν θύματα μαζικών εξάρσεων κορωνοϊού».

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Αλλά και ο Μπένζταμιν Λούιγκ από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εποχικών Εργατών δεν αιφνιδιάζεται από την κατάσταση στο Κίρχντορφ. Υποστηρίζει ότι η πρόσληψη εποχικών εργατών είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρόκληση μαζί. 
Και επικρίνει για παράδειγμα το ότι πολλοί εξ αυτών δουλεύουν στη Γερμανία χωρίς να είναι ασφαλισμένοι. 
«Καμιά φορά έχει κανείς την εντύπωση ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» λέει ο πάτερ Κόσεν. 
«Όταν οι εργάτες έρχονται από χώρες της EE. την ανατολική και δυτική Ευρώπη, φαίνεται να μην εφαρμόζονται σε αυτούς, όσα ισχύουν, εάν θα έπρεπε να κάνουν την ίδια σκληρή δουλειά εργάτες από τη Γερμανία. Κι αυτό είναι κατακριτέο, γιατί εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ότι αφορά την αξία της εργασίας, ακόμη κι αν οι εργάτες είναι εποχικοί».
Τον τελευταίο λόγο έχουν οι πολιτικοί, που δεν συμμερίζονται πάντα αυτήν την ανάγνωση των γεγονότων. Την Παρασκευή το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με μέτρα υγειονομικής προστασίας σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να μπει στην συγκεκριμένη έξαρσης κρουσμάτων στο Κίρχντορφ.

hellasjournal.com Με πληροφορίες από DW // Κρίστοφ Στρακ [Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου]

ideopigi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment