Σελίδες

Thursday, 18 November 2021

Νηστίσιμο... γαλακτομπούρεκο!!

ΥΛΙΚΑ (για ταψί 35 x 25)
400 γραμμάρια φύλλα κρούστας (15 φύλλα)
130 γραμμάρια μαργαρίνη για τα φύλλα
Για την κρέμα
400 ml γάλα καρύδας

620 ml νερό
80 ml χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
250-270 γραμμάρια ζάχαρη
80 γραμμάρια άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας (ή ένα καψουλάκι βανιλίνης)
110 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
30 γραμμάρια μαργαρίνη (προαιρετικά)


Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φέτα λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τα 500 ml νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 120ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα γάλακτος και νερού και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να επιτύχουμε την γλυκύτητα που θέλουμε.
Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βανίλια για να μην προσδώσει μιαν ανεπαίσθητη πίκρα στην κρέμα.
Καλύπτουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη που θα την βάλουμε σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλυκό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί.
.......................

η συνέχεια στη Μητερούλα
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment