Σελίδες

Wednesday, 2 March 2022

Μεγαλώνοντας μέσα στη φρίκη του πολέμου / 87 million children under 7 have known nothing but conflict - UNICEF

Πόσες γενιές παιδιών χαντακωμένες; 
Αυτό το κεφαλαιώδες ερώτημα έρχεται αυθόρμητα στον νου, αν αναλογιστεί κανείς πόσες δεκάδες εκατομμύρια πιτσιρίκια πέρασαν, περνούν και θα περάσουν την πιο τρυφερή κι ευάλωτη ηλικία της ζωής τους μέσα σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον πλανήτη.
Πόσα αθώα ανήλικα θύματα, που δεν γνωρίζουν τίποτε άλλο πέρα από τις συρράξεις και τον θάνατο -ένας καταλύτης που υπονομεύει καθοριστικά το μέλλον το δικό τους και κατ’ επέκταση των ίδιων των χωρών τους;
Μια συνταρακτική απάντηση δίνει η UNICEF: Περισσότερα από 86,7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 7 ετών έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους σε ζώνες συγκρούσεων, «θέτοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σε κίνδυνο».

«Τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμα κράτη χάνουν τα σπίτια τους, μέλη της οικογένειάς τους, φίλους, ασφάλεια και τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους. Ανήμπορα να μάθουν έστω στοιχειώδη ανάγνωση και γραφή, κινδυνεύουν να χάσουν το μέλλον τους -την ευκαιρία να συμβάλουν στην κοινωνία και την οικονομία όταν φτάσουν στην ενηλικίωση», υπογραμμίζει ο Τζο Μπουρν, διευθυντής της UNICEF για θέματα εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εφτά χρόνων ζωής, ο εγκέφαλος ενός παιδιού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί 1.000 εγκεφαλικά κύτταρα ανά δευτερόλεπτο.
Καθένα από αυτά τα κύτταρα -γνωστά ως νευρώνες- μπορεί να συνδέεται με άλλους 10.000 νευρώνες χιλιάδες φορές κάθε δευτερόλεπτο.
Οι εγκεφαλικές συνδέσεις χρησιμεύουν ως «δομικά υλικά» για την ανάπτυξη ενός ανηλίκου, επηρεάζοντας (μη αναστρέψιμα πολλές φορές) την υγεία, τη συναισθηματική του κατάσταση και την ικανότητα μάθησης.

Ψυχικά τραύματα
Κι όπως αναφέρει η οργάνωση, τα παιδιά που διαβιούν μέσα σε συρράξεις, εκτίθενται σε ακραία ψυχικά τραύματα, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσουν τοξικό στρες -μια πάθηση που αναστέλλει τις συνδέσεις των νευρώνων, με σοβαρές διαχρονικές επιπτώσεις στη γνωστική, κοινωνική και σωματική τους εξέλιξη.

Στοιχεία της UNICEF καταδεικνύουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 1 στους 11 ανηλίκους, 6 ετών ή μικρότεροι, έχει περάσει την πιο κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου του ζώντας σε καθεστώς πολεμικής βίας.
Εκτός από τις άμεσες φυσικές απειλές, οι συνθήκες αυτές κλέβουν την αθωότητα, τους οικείους, το σχολείο, το παιχνίδι και το αίσθημα ασφάλειας, όλα ζωτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη όλων των ανθρώπων.
«Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο ώστε να παρέχουμε στα παιδιά και σ’ εκείνους που τα φροντίζουν βασικά εφόδια και υπηρεσίες [...] που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αίσθησης της παιδικότητας εν μέσω συγκρούσεων» τονίζει η Πία Μπρίτο, επικεφαλής της UNICEF για την πρώιμη παιδική ανάπτυξη.

Κομβικό ρόλο παίζει ο μητρικός θηλασμός, η διατροφή, τα πρώτα ερεθίσματα που δέχονται από όσους μεριμνούν γι’ αυτά, οι δυνατότητες για μάθηση και παιχνίδι σε ασφαλές περιβάλλον.

Την περασμένη χρονιά η UNICEF στήριξε με ειδικά πακέτα έκτακτης ανάγκης πάνω από 800.000 παιδιά που ζουν μέσα σε πόλεμο.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment