Σελίδες

Saturday, 16 April 2022

Να γράφουμε με το χέρι ή με πληκτρολόγιο;

Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι γράφοντας με το χέρι συγκρατούμε στη μνήμη μας περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το γράψιμο με πληκτρολόγιο.

Έντυπα και ηλεκτρονικά κείμενα
    Ενώ η σημασία των υπολογιστών είναι αδιαμφισβήτητη για να διαβάζουμε τα νέα, καιρό τώρα συζητιέται η αξία του έντυπου υλικού σε σχέση με του ηλεκτρονικού. Τα υλικά βιβλία είναι απτά, δίνουν στον αναγνώστη την ευχαρίστηση της αφής, διευκολύνουν στο να κρατάμε σημειώσεις, σε αυτά κάνουμε καλύτερη αναζήτηση σελίδων. Επίσης, όμως κάθε σελίδα είναι μοναδική, ένα ορόσημο – ενώ στα e-books υπάρχει απλά ένα ατελείωτο σκρολάρισμα. Ο εγκέφαλός μας χαρτογραφεί πληροφορίες καλύτερα, όταν έχει αυτές τις οπτικές ενδείξεις.
Και υπάρχει και το θέμα της μνήμης. Οι αναγνώστες έντυπων βιβλίων κρατούν περισσότερες πληροφορίες.
Το χειρόγραφο κείμενο διευκολύνει τη μνήμη
    Και σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμηες στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το ίδιο ισχύει και για το γράψιμο. Το γράψιμο με το χέρι βοηθά τα παιδιά και τους ενήλικες να θυμούνται πληροφορίες καλύτερα. Η δακτυλογράφηση είναι μια παράκαμψη που αγνοεί σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες χρειάζεται η μνήμη για να διευκολυνθεί.

Το ηλεκτρονικό κείμενο έχει κερδίσει τους νέους
    Αυτά τα ευρήματα είναι αντίθετα στη σημερινή πορεία της εκπαίδευσης. Στην ΕΕ, στη οι μαθητές και οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερις ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο. Δηλαδή το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Στην Αμερική οι έφηβοι περνούν 9 ώρες την ημέρα.
    Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη λόγω της πανδημίας, τα παιδιά (αλλά και πολλοί ενήλικες) περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη.

Γράψιμο με το χέρι για τη μνήμη, τη λεπτή κινητικότητα και το στοχασμό
    Είναι δεδομένο ότι ένα μέρος από τα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε τα βάζουμε σε μια μηχανή. Αλλά αν δε χρησιμοποιούμε κάποιες απλές παρεμβάσεις – όπως γράψιμο με το χέρι – είναι πιθανό να δημιουργήσουμε βλάβες στη μνήμη μας.

Ο ιθύνων ερευνητής Van der Meer το εξηγεί ως εξής: 
«Όταν γράφεις τη λίστα για τα ψώνια σου με το χέρι, απλά θυμάσαι πιο καλά το περιεχόμενο αργότερα.»
    Λέει ότι το γράψιμο με το χέρι δίνει στον εγκέφαλο «γάντζους» από τους οποίους κρεμάει πληροφορίες – με τον ίδιο τρόπο που βάζουμε σελιδοδείκτες στα βιβλία. Σε αυτό προσθέτει τη σημασία της λεπτής κινητικότητας: η δακτυλογράφηση είναι κάτι το επαναλαμβανόμενο και καθόλου δημιουργικό. Αντιθέτως, στη χειρόγραφη καταγραφή οι κινητικές μας δεξιότητες καλλιεργούνται και δοκιμάζονται διαρκώς.
    Η αργή φύση της γραφής με το χέρι μπορεί να φαίνεται μη παραγωγική στην ψηφιακή εποχή, αλλά σύμφωνα με τον Van der Meer αυτό την κάνει ωφέλιμη. Συνήθως σκεφτόμαστε δύο φορές γρηγορότερα από όσο γράφουμε με το χέρι. Αντιθέτως, όταν δακτυλογραφούμε, επειδή είναι πιο σύντομη διαδικασία, ο χρόνος που έχουμε για να σκεφτούμε περιορίζεται. Όχι απλά δε θυμόμαστε τις πληροφορίες που γράφουμε, αλλά δεν τις στοχαζόμαστε και εξίσου βαθιά.
    Απλές πρακτικές, όπως το γράψιμο με το χέρι, έχουν σημαντικές επιδράσεις στην κοινωνικοποίηση, στη δημιουργικότητα και στην ευφυΐα. Ίσως θα ήταν καλό να τιμήσουμε τις μεθόδους που μας βοηθούν στη μάθηση, ανεξαρτήτως του πόσο βολικές, ελκυστικές, ή εθιστικές είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές. 

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment