Σελίδες

Tuesday, 19 April 2022

Τι συμβολίζουν τα πιο γνωστά πασχαλινά μας έθιμα; The most famous Greek Easter Traditions

Από το τραπέζι του Πάσχα δε λείπει ποτέ αρνάκι, κοκορέτσι, τσουρέκι, κουλουράκια και φυσικά κόκκινα αβγά για τη “μάχη” του τσουγκρίσματος. Ξέρετε όμως γιατί διεκδικούν θέση στο πασχαλινό τραπέζι και τι συμβολίζουν;

Τα αβγά του Πάσχα
Το αβγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πλέον τα συναντάμε βαμμένα σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, η Μεγάλη Πέμπτη -η μέρα που γίνεται η Σταύρωση- είναι η μέρα που βάφονται τα αβγά κόκκινα, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Όσον αφορά στο τσούγκρισμα των αβγών, συμβολίζει την Ανάσταση ή το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και πιθανολογείται ότι ξεκίνησε ως παιχνίδι στη Βρετανία και κατόπιν εξαπλώθηκε. Σημειώστε ότι σύμφωνα με το έθιμο το πρώτο αβγό που βάφετε κάθε χρόνο είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να σπάει, αντιθέτως το φυλάτε στο εικονοστάσι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου Πάσχα οπότε και το φυτεύετε στο χωράφι (εάν έχετε, αλλιώς στις γλάστρες σας) για να είναι εύφορο.

Οι πλεξούδες των γλυκών
Μπορεί κάθε περιοχή της Ελλάδας να έχει τα δικά της ιδιαίτερα γλυκά που ετοιμάζουν στα σπίτια τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο υπάρχουν δύο γλυκά που δε λείπουν από κανένα σπίτι. Ο λόγος για τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, που μπορεί οι συνταγές τους να διαφέρουν, μοιράζονται όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό -το σχήμα τους θυμίζει πλεξούδα. Και εάν αναρωτιέστε γιατί επιλέγουμε αυτό το σχήμα, είναι γιατί συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Επιπλέον, τα τσουρέκια αλλά και το λαμπρόψωμο και οι λαμπροκουλούρες που φτιάχνονται σε διάφορα μέρη της χώρας μας συμβολίζουν την Ανάσταση, μιας και το αλεύρι “ζωντανεύει” και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Γιατί το αρνάκι μπαίνει στη σούβλα;
Το έθιμο του σουβλιστού αρνιού προέρχεται από τις παραδόσεις των Εβραίων, οι οποίοι μάλιστα έβαφαν και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το θυσιαζόμενο αρνί λοιπόν γίνεται οβελίας (ψήνεται δηλαδή στη σούβλα), συμβολίζοντας τον “αμνό” του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Στην Ελλάδα, το σούβλισμα είναι μια πολύ παλιά μέθοδος ψησίματος, την οποία εφάρμοζαν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν χιλιάδες χρόνια. Πλέον βέβαια, κάθε περιοχή έχει τις δικές τις πασχαλινές παραδόσεις που περιλαμβάνουν και άλλους τρόπους ψησίματος των κρεάτινων εδεσμάτων, όπως το κλέφτικο, το γεμιστό αρνί και η γάστρα.

Το ξύδι της Μεγάλης Παρασκευής
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα αυστηρής νηστείας και από το τραπέζι μας απουσιάζουν τόσο το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι όσο και το ελαιόλαδο. Αυτό που δεν παραλείπουμε είναι το ξύδι, ως ένδειξη πίστης στο Χριστό που πάνω στο σταυρό ήπιε ξύδι. Προσθέστε το σε πατατοσαλάτες, σε φακές μαγειρεμένες χωρίς ελαιόλαδο αλλά και σε πράσινες σαλάτες.

Πηγή: olivemagazine.gr
politis.com.cy

The most famous Greek Easter Traditions

Greek Easter isn’t only about Easter bunny shaped chocolates as we had once thought! The 7 year old child in us is still a little bit disappointed that this day isn’t in fact devoted to the cute little furry animals. Regardless, finding out the real reason behind Easter is just as rewarding.  Easter marks the resurrection of Jesus Christ from the dead. According to the Bible, the tomb in which Jesus was buried was visited and was found empty when an angel appeared explaining that Jesus had risen.

Greek Easter isn’t always celebrated at the same time as many other countries; this is because the date of Easter in Greece is marked by the Greek Orthodox calendar. Greek Easter traditions vary as a result of our culture as well as by our Christian denomination. Let’s take a look at four of our Greek Easter Traditions!

1. Midnight Church Service & Candles

Late on Saturday night local Greek churches are filled to the brim, at midnight the churches turn their lights off and the church bells ring proclaiming the resurrection of Jesus Christ. Greek children choose their candles, usually decorated in a particular theme; some kids enjoy candles that have butterflies, cars, even small stuffed animals attached to them. At this point, the priest lights a candle which represents Jesus’s eternal flame. Young and old come to light their candles, the lit candles are then taken back home. A cross is made above the entrance to the house with the candle; a black cross is left which is done as a way to receive blessings from God.

2. Dying and Cracking Red Eggs

Cracking Easter eggs is a tradition that can either make or break the bonds between you and your family members. Not even the Olympic Games get as competitive as Easter egg cracking! Each member of the family selects an egg that they believe is the strongest, after doing so one person hits their egg on another person’s egg.  The person’s egg that cracks loses and the winning egg ultimately moves onto the next round. The egg cracking continues until there is one winner. It is said the person that is left with the winning egg will have luck for the rest of the year, according to the Greek Easter tradition. What is the real reason behind this tradition? The red eggs symbolize the blood that Jesus shed on the cross. Whilst cracking the eggs one person announces “Christos Anesti” which means “Christ has risen” while the other person responds “Alithos Anesti” which translates to “Indeed, he has.”

3. Eating “Magiritsa”

Magiritsa is a traditional Greek Easter meal that is typically eaten after coming back from church on Easter night. It is make up of lamb offal which is the internal organs of an animal – I know what many of you might be thinking, but take our word for it- it’s delicious! The meat is put together with some boiled vegetables including lettuce, dill and onion.  As many people may or may not know, before Easter, Greeks fast for 40 days, in which, during those days meat is not eaten. This is the first meal that is consumed containing meat which breaks the fast.

4. Roasting the lamb

Easter Sunday is one of the biggest family gatherings that may possibly exist in Greece. We already know Greek families are huge but on this particular day it is almost as if the family grew five times larger over night! Families come together to roast lamb on a spit which is accompanied by many other Greek dishes and drinks!

Now that you learned about some of the biggest Greek Easter traditions, we wish you a Happy Greek Easter – Kalo Pasxa, from us here at Grekaddict! May your stomachs be full of Magiritsa and your year be filled with blessings!

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment