Σελίδες

Sunday, 29 May 2022

Αν είσαι κουρασμένη μαμά...

... όπως άλλωστε είναι και οι περισσότερες μαμάδες, είναι σίγουρο ότι κάνεις κάποια ή όλα από τα παρακάτω δέκα πράγματα! 
Αυτό σημαίνει ότι κάνεις τη θέση σου δυσκολότερη, γιατί έτσι εντείνεις την ψυχική σου κούραση. 
Για να πάρεις μια ανάσα ενέργειας και να νιώσεις ψυχικά ξεκούραστη.
ΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ, ΣΤΑΜΑΤΑ:
Να νιώθεις αποτυχημένη

Η αίσθηση της αποτυχίας είναι αυτό ακριβώς: αίσθηση! Δεν είναι όμως η πραγματικότητα, αλλά μία σκληρή κριτική προς τον εαυτό σου. Ακόμα και αν δεν έχεις πετύχει σε όλα, αυτό δε σε κάνει αποτυχημένη! 
Αντί να επικεντρώνεσαι στα στραβά και τα ανάποδα, ξεκίνα να μετρήσεις όλα τα καλά και τα σωστά, όλα όσα πέτυχες, όλα όσα κάνεις τώρα και είναι σε εξέλιξη. 
Δώσε ενθάρρυνση στον εαυτό σου, πίστεψε στις δυνάμεις σου και αποδέξου ότι κάποιες μέρες είναι καλύτερες και κάποιες όχι και τόσο καλές. 
Απόκτησε τη συνήθεια να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να διατηρείς την ψυχραιμία και την υπομονή σου και να συνεχίζεις με πίστη ότι εσύ, το παιδί σου, η οικογένειά σου είστε σε μία πορεία εξέλιξης.

Να παραμελείς τον γάμο σου

Είναι πολύ εύκολο να σε παρασύρει ο έντονος ρυθμός της καθημερινότητας και να παραμελήσεις τον γάμο σου. Έτσι όμως χάνεις μία ωραία σχέση και μία πηγή ευχαρίστησης και υποστήριξης. 
Συνδέσου συναισθηματικά με τον σύζυγό σου: ξεκινήστε με απλά πράγματα, όπως το να πάτε μία σύντομη βόλτα μαζί, να παίξετε οι δυο σας ένα επιτραπέζιο για ενήλικες, να βγείτε ραντεβού… 
Όχι μόνο θα περνάτε εσείς καλά, αλλά θα δώσετε στο παιδί σας το πρότυπο του πώς είναι μία καλή σχέση ζευγαριού.

Να παραμελείς τις ανάγκες σου
Σταμάτα να τρέχεις για να ανταποκριθείς στις ανάγκες των άλλων και σκέψου αν έχεις αφήσει χρόνο για τις δικές σου ανάγκες. 
Γιατί αν δεν καλύψεις εσύ τις δικές σου ανάγκες, δεν πρόκειται να το κάνει κάποιος άλλος για εσένα! 
Αφιέρωσε χρόνο στο να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και γεμίζουν τις μπαταρίες σου. Όταν είσαι εσύ καλά και αισθάνεσαι «γεμάτη», είναι πολύ πιο εύκολο και ξεκούραστο να προσφέρεις στους γύρω σου. 
Αν μονίμως είσαι εκνευρισμένη και στερημένη, τότε δεν θα έχεις να δώσεις κάτι θετικό και όμορφο. Επιπλέον θα νιώθεις εξουθενωμένη και «ριγμένη».

Να ζεις τη ζωή σου μέσα από τα παιδιά σου
Τι στόχους, τι φιλοδοξίες, τι επιθυμίες είχες πριν κάνεις παιδιά; Τι έχεις πραγματοποιήσει από τα όνειρά σου; 
Μήπως νιώθεις εσύ «άδεια» και προσπαθείς να «γεμίσεις» μέσα από τα παιδιά σου; 
Μήπως ωθείς το παιδί σου να κάνει όλα όσα ήθελες να κάνεις εσύ και δεν μπόρεσες; 
Μήπως το παιδί σου δε θέλει και αυτό δημιουργεί συγκρούσεις και κακή σχέση μεταξύ σας; 
Γιατί λοιπόν να μη σταματήσεις να πιέζεις το παιδί σου και αντί γι’ αυτό να αρχίσεις να κάνεις εσύ όσα σου αρέσουν;

Να έχεις ξεσπάσματα νεύρων
Αν κάθε φορά που το παιδί σου δε φέρεται σύμφωνα με τις προσδοκίες σου και εσύ έχεις ένα ξέσπασμα θυμού, ή αρχίζεις να φωνάζεις, τότε η ζωή σου σίγουρα δεν θα είναι χαρούμενη! 
Τα παιδιά είναι παιδιά και πάντα θα κάνουν πράγματα που δεν τα περίμενες, δε σε βολεύουν ή σε εκνευρίζουν. 
Ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, θα δεις ότι είναι ευκολότερο να δεχτείς το γεγονός ότι δε χρειάζεται να νευριάζεις με το παραμικρό. Υιοθέτησε μία δόση υπομονής και μία δόση χιούμορ και αντιμετώπισε τη ζωή πιο ανάλαφρα. 
Συνειδητοποίησε ότι θυμώνοντας λιγότερο βελτιώνεται καταρχήν η ποιότητα της δικής σου ζωής.

Να ξεφεύγεις σε κάποια οθόνη
Πολλές κουρασμένες μαμάδες καταφεύγουν σε κάποια οθόνη, του κινητού ή της τηλεόρασης, αναζητώντας λίγη ξεκούραση. Δυστυχώς όμως, όταν αυτή η ενασχόληση κρατάει με τις ώρες, αντί να προσφέρει ξεκούραση φέρνει εκνευρισμό και δυσφορία. 
Μάθε να κάνεις περισσότερα πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως χόμπι και δραστηριότητες, και λιγότερα πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή, όπως οι οθόνες.

Να προσπαθείς να μεγαλώσεις τα τέλεια παιδιά
Ξέρεις ποιο είναι το μεγάλο μυστικό για να μεγαλώσεις τέλεια παιδιά; 
Να ξέρεις ότι ΔΕΝ υπάρχουν τέλεια παιδιά! Δώσε στα παιδιά σου αγάπη, πολλή αγάπη, πέρασε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, κάνετε πολλές συζητήσεις και καθοδήγησε τα να έχουν σωστή συμπεριφορά. 
Σε πιο μεγάλη ηλικία βοήθησε τα να αγαπούν τη γνώση και την προσωπική τους εξέλιξη. Αυτά είναι τα σημαντικότερα για να μεγαλώσει καλά το παιδί και να γίνει σωστός άνθρωπος.

Να λες «ναι» στους άλλους

Βάλε και το «όχι» στο λεξιλόγιό σου. Μην αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες από αυτές που σου αναλογούν. Μην πιέζεσαι για να γίνεις αρεστή στους άλλους. Μη γίνεσαι χίλια κομμάτια. Βάλε όρια.

Να προσπαθείς να γίνεις σαν τις μαμάδες influencers
Να θυμάσαι ότι οι «επαγγελματίες» μαμάδες έχουν από πίσω τους μία στρατιά ειδικών- κομμώτρια, μακιγιέρ, διακοσμητή, σεφ, φωτογράφο, βιντεολήπτη, κλπ., που κάνουν επαγγελματική δουλειά στο «στήσιμο» του χώρου και του ατόμου, προκειμένου να προβάλουν «απλές, χαλαρές» μαμαδοστιγμές. 
Πάρε έμπνευση από αυτά που βλέπεις και διαβάζεις, βάλε στόχους στον εαυτό σου, αλλά μην προσπαθείς να γίνεις σαν κάποια άλλη ή να φτάσεις ένα άπιαστο στάνταρ. 
Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και να κάνεις το καλύτερο για τα δικά σου παιδιά.

Να ξεχνάς να διδάξεις ευγνωμοσύνη
Πιθανότατα επιμένεις να λένε τα παιδιά σου «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» και να είναι ευγενικά. Επιμένεις όμως να δείχνουν ευγνωμοσύνη; 
Να θυμάσαι ότι κάτι πολύ σημαντικό για ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας είναι να νιώθει ευγνωμοσύνη για όσα έχει και όσα υπάρχουν στη ζωή του. δίδαξε στο παιδί σου να εκτιμάει τα μικρά πράγματα στη ζωή και να τα χαίρεται, αντί να ζητάει διαρκώς κάτι άλλο. Ευγνωμοσύνη είναι να χαιρόμαστε με αυτό που έχουμε αντί να αναζητάμε διαρκώς αυτό που δεν έχουμε.

Να παραβλέπεις τις μικρές καλές στιγμές
Μάθε να επικεντρώνεσαι στις μικρές στιγμές, στις μικρές χαρές της ζωής. Αντί να βιάζεσαι και να τρέχεις με τα χίλια, μάθε να κατεβάζεις ταχύτητα και να απολαμβάνεις το χρόνο με το παιδί σου. 
Αντί να τρέχεις να προλάβεις να καθαρίσεις, να συμμαζέψεις, να κάνεις πρώτα όλες τις «σημαντικές» δουλειές, αναλογίσου μήπως τελικά πιο σημαντικό είναι να περάσεις όμορφα και να ευχαριστηθείς το παιδί σου στην ηλικία που είναι. 
Επικεντρώσου σε μικρές χαρούμενες στιγμές: το γαργαλητό, το παιχνίδι, μία βόλτα, το να ζωγραφίσετε ή να μαγειρέψετε παρέα.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment