Σελίδες

Saturday, 30 July 2022

Huang Dafa: Έσκαβε το βουνό επί 36 χρόνια...

... για να φέρει νερό στο χωριό του!!

Το 1959, το μικρό χωριό Καογάνγκμπα στην επαρχία Γκουιζχού της Κίνας ήρθε αντιμέτωπο με ένα καταστροφικό πρόβλημα. Μια μεγάλη ξηρασία στέγνωσε όλες τις κοντινές πηγές νερού. 
Οι κάτοικοι του χωριού μπορούσαν πια να στηριχτούν σε ένα και μόνο μοναχικό πηγάδι για πόσιμο νερό.
Όμως ακόμη και αυτό το πηγάδι συχνά δεν είχε αρκετό νερό για τους κατοίκους του χωριού. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν ο μοναδικός ορυζώνας του χωριού ξεράθηκε. Έτσι οι κάτοικοι άρχισαν πια να αντιμετωπίζουν και έλλειψη φαγητού.

Κάτι έπρεπε να γίνει. Πλέον οι κάτοικοι ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να βρουν ένα νέο σπίτι. Όμως δεν το έκαναν. Εξαιτίας ενός ανθρώπου:

Ο Χουάνγκ Ντάφα αποφάσισε να ηγηθεί ενός πολύ φιλόδοξου έργου. Να σκάψει ένα κανάλι δέκα χιλιομέτρων κατά μήκος των απότομων βράχων που περιτριγυρίζουν το χωριό και παρακάμπτοντας το βουνό να φέρει νερό στα σπίτια.
Χρειάστηκαν 36 χρόνια και τουλάχιστον μία αποτυχημένη προσπάθεια, αλλά ο Ντάφα δεν τα παράτησε ποτέ. Πλέον αρκετό νερό φτάνει στο χωριό. Όλοι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φαγητό.
Οι συγχωριανοί του συγκρίνουν τον Ντάφα με τον Γιου Γκονγκ, πρωταγωνιστή ενός κινέζικου θρύλου.

Ο Γιου Γκονγκ ήταν ένας ηλικιωμένος άντρας του οποίου η αποφασιστικότητα, σύμφωνα με τον θρύλο, ανάγκασε τους θεούς να απομακρύνουν τα βουνά που εμπόδιζαν το διάβα του.

Ο Ντάφα ήταν 23 ετών όταν ξεκίνησε το έργο της ζωής του. Για να χτίσουν το κανάλι, οι χωρικοί έπρεπε να σκάψουν κατά μήκος των τεράστιων βράχων τριών καρστικών βουνών.

Οι εργασίες ήταν άκρως επικίνδυνες καθώς οι χωρικοί έπρεπε να σκαρφαλώνουν στην άκρη των βουνών, να δένονται στα δέντρα και να κατεβαίνουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα βράχια για να σκάψουν.
Δυστυχώς, μετά από μια δεκαετία εργασιών, το κανάλι που δημιουργήθηκε απέτυχε να φέρει νερό στην πόλη. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν πήγε χαμένη. Δημιουργήθηκε μια σήραγγα μέσα από τα βουνά, η οποία επέτρεπε να τα διασχίσει κανείς εύκολα, ανάμεσα από τους βράχους κι όχι γύρω από αυτούς. Η διαδρομή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Ο Ντάφα τότε συνειδητοποίησε ότι αυτός και συγχωριανοί του χρειάζονται καλύτερη κατανόηση επί των αρδευτικών για να λειτουργήσει το έργο. Έτσι έφυγε για να σπουδάσει μηχανικός! Σπούδασε για αρκετά χρόνια, και σχεδίασε την επόμενη προσπάθειά του ακόμη πιο σχολαστικά.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έπεισε τους κατοίκους να δοκιμάσουν ξανά. Οι εργάτες συχνά κοιμόντουσαν σε σπηλιές κατά μήκος των βράχων και η απομακρυσμένη θέση τους καθιστούσε δύσκολο να τους φτάσει κανείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ντάφα δούλευε στα βουνά όταν πέθαναν η κόρη του και ο εγγονός του, αδυνατώντας να φτάσει κοντά τους πριν συμβεί το μοιραίο.

Ο Ντάφα συνέχισε. Και τέλος, το 1995 το νέο κανάλι ολοκληρώθηκε και νερό άρχισε να τρέχει στο χωριό. Το έργο του Ντάφα ήταν επίσης υπεύθυνο για την ηλεκτροδότηση και τη δημιουργία ενός νέου δρόμου προς το χωριό την ίδια χρονιά. Αυτό επέτρεψε στους κατοίκους του χωριού να μπουν στη σύγχρονη εποχή.

Μάλιστα το κανάλι του Ντάφα παρέχει τρεχούμενο νερό σε ακόμη τρία χωριά. Συνολικά τροφοδοτεί με πόσιμο νερό 1.200 ανθρώπους ενώ ποτίζει τους ορυζώνες της περιοχής που δίνουν 400.000 κιλά ρύζι το χρόνο.

Τώρα πια, η κοινότητα είναι ευημερούσα και ο Χουάνγκ Ντάφα θεωρείται τοπικός ήρωας. Είναι 82 ετών!

περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment