Σελίδες

Thursday, 30 June 2022

Το παιδί μιλάει στον ύπνο του...

Θα πρέπει να μπαίνει φυσικό φως το πρωί, 
να έχει χαμηλό φωτισμό το βράδυ και 
να μην παίζει στο κρεβάτι, ώστε να το συσχετίσει μόνο με τον ύπνο.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, περίπου το 10% των παιδιών συνηθίζει να παραμιλάει, όταν κοιμάται, πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. 
Κάποια μιλούν πολύ καθαρά, ενώ άλλα μουγκρίζουν ή λένε ασυνάρτητες λέξεις. 
Δεν θεωρείται επιβλαβές ούτε προκαλεί ανησυχία. 
Με τη σωστή στάση και φροντίδα, το παιδί θα το ξεπεράσει πολύ σύντομα. Συνήθως το κάνουν από υπερβολικό ενθουσιασμό ή επειδή ανησυχούν για κάτι. Αλλά το πρωί δεν το θυμούνται.

👦👧 Κρατήστε σταθερές τις ώρες ύπνου. 
Το πρόγραμμα που δεν αλλάζει εύκολα βοηθά το παιδί να κοιμάται καλύτερα και πιο ποιοτικά. 
👦👧 Αφήστε το να κοιμηθεί αρκετά. 
Ως υπεύθυνος γονιός, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το παιδί ώστε να ξεκουράζεται επαρκώς. 
👦👧 Η δραστήρια ημέρα ισούται με καλό ύπνο. 
Αφήστε το να παίξει και να μην ασχολείται μόνο με σχολικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, δώστε του κίνητρο να κάνει και πιο χαλαρά πράγματα πριν κοιμηθεί, όπως τα παζλ ή η ζωγραφική.
Αν ξυπνά μέσα στη νύχτα, δείξτε του πώς να χαλαρώνει τον εαυτό του και μην το νανουρίζετε, γιατί δεν θα μπορεί να κοιμάται μόνο του. 
👦👧 Όχι βαρύ φαγητό πριν τον ύπνο. 
Σερβίρετε βραδινό 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και μην του δίνετε ροφήματα με καφεΐνη. 
👦👧 Κάντε αλλαγές στο δωμάτιο που κοιμάται. 
Θα πρέπει να μπαίνει φυσικό φως το πρωί, να έχει χαμηλό φωτισμό το βράδυ και να μην παίζει στο κρεβάτι ώστε να το συσχετίσει μόνο με τον ύπνο. 
👦👧 Εξασφαλίστε άνετο ύπνο. 
Ο ρουχισμός του πρέπει να είναι ελαφρύς και χαλαρός, οι κουβέρτες πρέπει να είναι σταθερές και να μην φεύγουν εύκολα και η θερμοκρασία πρέπει να είναι σωστή.

cretalive.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όταν το παιδί γκρινιάζει συνέχεια...

Η παιδική γκρίνια είναι μία κατάσταση που οδηγεί σε εκνευρισμό των γονέων και σε έντονες ενδοοικογενειακές φασαρίες. 
Η μαμά καταλήγει να γίνεται υστερική και ο μπαμπάς στην προσπάθειά του να λύσει μία κατάσταση τελικά την αποφεύγει φεύγοντας από αυτήν.
Τα παιδιά γκρινιάζουν κυρίως, γιατί νιώθουν συναισθηματικά μόνα τους και επιζητούν την προσοχή των γονέων με λάθος τρόπο. 
Επίσης, γκρινιάζουν για να αποκτήσουν κάτι που θέλουν για παράδειγμα να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι στο tablet, αλλά ο γονιός το αρνείται. 
Τα παιδιά γκρινιάζουν, επειδή δε θέλουν να ικανοποιήσουν την επιθυμία των γονιών τους (για παράδειγμα να διαβάσουν κάτι ή να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους).

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής γκρίνιας
    Για να αντιμετωπίσουμε την παιδική γκρίνια μπορούμε να επιχειρήσουμε κάποιους τρόπους διαχείρισής της. 
Αρχικά, ως γονείς είμαστε τα πρότυπα των παιδιών μας άρα και δε πρέπει ούτε εμείς να χρησιμοποιούμε τη γκρίνια. 
Αν τα παιδιά μας δουν να γκρινιάζουμε στο σπίτι για το αφεντικό μας, τη μητέρα μας, την φίλη μας σίγουρα θα μας μιμηθούν.
Οπότε προσπαθήστε να χαλαρώσετε και δείξτε την απαραίτητη ψυχραιμία και ηρεμία.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χιούμορ και να γελάσετε κάτι το οποίο θα θεραπεύσει τη γκρίνια του παιδιού άμεσα. Ως γονείς χρειάζεται να έχετε μία σταθερή στάση στις απαιτήσεις του παιδιού ώστε να μη χρησιμοποιεί τη γκρίνια για να πετύχει τους σκοπούς του.
    Μία φορά το παιδί να γκρινιάξει για κάτι και το πετύχει
μετά θα ξαναγκρινιάξει σίγουρα για να πετύχει κάτι άλλο. 
Επίσης, μπορείτε να πείτε στα παιδιά ότι είστε διατεθειμένοι να τα ακούσετε όταν σταματήσουν την γκρίνια, οπότε μπορούν να πάνε στο δωμάτιό τους και να ηρεμήσουν. 
    Να γνωρίζετε ότι η αγκαλιά και η γενικότερη έκφραση της αγάπης είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της παιδικής γκρίνιας.
Ο τρόπος που δείχνουμε την αγάπη είναι πάρα πολύ σημαντικός στην ανάπτυξη του παιδιού και μάλιστα ένας γονιός, για να είναι καλός γονιός, θα πρέπει να κοιτάει μέσα του, να μπορεί να βρίσκει και να διορθώνει τα δικά του λάθη.
Όσο καλύτερα γνωρίζουν οι γονείς τον εαυτό τους, τα όριά τους, τόσο καλύτερα και πιο εποικοδομητικά θα σχετίζονται με τα παιδιά τους.
    Για την αντιμετώπιση της παιδικής γκρίνιας είναι πολύ βασική η ενίσχυση του παιχνιδιού ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί. 
Οι γονείς χρειάζεται να παίζουν με τα παιδιά τους τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να διαλέξει ένα παιχνίδι, να το οργανώσει αυτό χωρίς τη δική μας παρέμβαση.
    Πολύ σημαντικό είναι να μην ασκήσουμε καθόλου κριτική στο παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αν το παιδί θελήσει άλλη δραστηριότητα καλό είναι να το ακολουθήσουμε χωρία να πούμε κάτι κι αν κάνει καμιά μικρή ανεπιθύμητη συμπεριφορά να μη δώσουμε μεγάλη σημασία και καταστρέψουμε την ώρα του παιχνιδιού με το παιδί μας.
    Επιπλέον, ενόσω ασχολούμαστε με το παιδί να μην βιαζόμαστε να τελειώσουμε, να μην ανταγωνιζόμαστε το παιδί μας και να μην ασχολούμαστε παράλληλα και με άλλα δικά μας θέματα, όπως το κινητό ή την τηλεόραση. Παρατηρήστε τα επιτεύγματα του παιδιού και κάντε το να νιώσει μοναδικό.
    Μπορείτε να ανταμείβετε το παιδί σας και να το ενισχύετε θετικά όταν μοιράζεται και είναι γενναιόδωρος, όταν συγχωρεί, όταν βοηθά και ζητάει βοήθεια, όταν ακούει, όταν ζητάει συγνώμη, όταν επιλύει μόνο του διάφορα προβλήματα. Είναι σίγουρο πως όταν οι γονείς αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους και τα ενθαρρύνουν για κάτι η γκρίνια στο σπίτι θα ελαττωθεί κατά πολύ.

Ποιοί κανόνες μετριάζουν την παιδική γκρίνια

Αξιοσημείωτη συσχέτιση μπορεί να έχει η γκρίνια με την εφαρμογή κανόνων στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν και να...
............
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το προσφυγόπουλο από τη «ζούγκλα» της Μόριας που αρίστευσε

Πριν από τρία χρόνια δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη και σήμερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι αριστούχος και έτοιμος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο Ιρανός πρόσφυγας Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, όπως γράφει η ιστοσελίδα stonisi, αναδείχθηκε δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Έ λογικό είναι λέει γελώντας» αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη! Πλέον όπως λέει θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όπου ο πατέρας του ήταν ενάντια εκεί στο θεοκρατικό καθεστώς. Από ακτή της Τουρκίας ένα βράδυ «στις 15 Αυγούστου του 2019 πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου. Η πορεία για κάθε πρόσφυγα των τελευταίων χρόνων γνωστή. Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό, τη «ζούγκλα» της Μόριας. Από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Και τώρα με το σπαθί του στο Πολυτεχνείο.

Πηγή

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι