Καταρροή, μύξα, καταρροή... Πόσο υγρό μπορεί να έχει η μύτη ενός παιδιού; Προτού τα παιδιά μάθουν να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο, όπως εμείς οι ενήλικες χρησιμοποιούν ασυναίσθητα τα πουκάμισά τους ή ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους για να σκουπιστούν.
Σίγουρα αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Όμως, επειδή τα παιδιά είναι μιμητικά όντα παραδειγματίζονται τα πρώτα χρόνια της ζωής τους από την οικογένειά τους καθώς αυτές τις προσλαμβάνουσες έχουν.
Έτσι, αν αφήσετε τα παιδιά να πειραματιστούν μόνα τους κάνοντας διαφορετικές δραστηριότητες, θα μάθουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν μέσα από τις αισθήσεις τους και όχι μέσα από αφηρημένες έννοιες. Δεν θα μάθουν ακούγοντάς σας, όσο κι αν προσπαθήσετε να τους εξηγήσετε λεκτικά και με βάση τη λογική ορισμένα πράγματα. Στον αντίποδα, η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος.
Τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση για ανεξαρτησία. Θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, έτσι νιώθουν ικανά και όλη αυτή η εμπειρία τους αρέσει ιδιαίτερα.
Όταν επιτρέπετε στα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους, προσαρμόζετε τη μάθηση στη δομή του εγκεφάλου και ικανοποιείτε τις βασικές τους ανάγκες. Επίσης, η Μαρία Μοντεσσόρι ανέπτυξε ένα ολόκληρο πεδίο σπουδών που λέγεται δεξιότητες ζωής και μέσα σε αυτό το πεδίο βρίσκεται ένας υποτομέας που σχετίζεται με την αυτοφροντίδα, που γίνεται μέσω της εξάσκησης.
Λοιπόν, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον καθαρισμό της μύτης;
Για να μάθετε στα παιδιά να φυσούν τη μύτη μόνα τους, πρέπει να τα αφήσετε να πειραματιστούν. Τοποθετήστε ένα πακέτο χαρτομάντιλα, έναν μικρό κάδο σκουπιδιών και έναν καθρέφτη σε ένα προσβάσιμο ράφι και δείξτε τους πώς φυσάτε τη μύτη σας και μετά αφήστε τους να το δοκιμάσουν. Θα χρειαστεί χρόνος και εξάσκηση, αλλά στο τέλος θα δείτε ότι λειτουργεί.
Πώς μοιάζει μια επίδειξη;
Επειδή τα παιδιά σάς παρακολουθούν και σάς μιμούνται, δείξτε τους αυτή τη μέθοδο: πάρτε ένα χαρτομάντιλο, κλείστε το ένα ρουθούνι και φυσήξτε. Στη συνέχεια κάντε το ίδιο με το άλλο ρουθούνι. Όταν τελειώσετε, πετάξτε το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια και πλύντε τα χέρια σας.
Τι μπορείτε να κάνετε όταν πρέπει ακόμα να σκουπίζετε τη μύτη τους;
Αντιμετωπίστε ολόκληρο το θέμα της περιποίησης του σώματός τους ως μια ιερή διαδικασία. Το σώμα του παιδιού σας είναι ό,τι πιο προσωπικό και ιερό πράγμα διαθέτει, όπως φυσικά ισχύει και για εσάς και οφείλετε να το σεβαστείτε όταν το φροντίζετε. Εξηγήστε τους ότι πρόκειται να τους καθαρίσετε τη μύτη καθώς γι΄αυτά είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που πιθανά να τα τρομάξει.
Αν το παιδί σας κλαίει και δείχνει τρομαγμένο μην θυμώσετε μαζί του. Αντίθετα, αν συνεργαστείτε μαζί του θα διαπιστώσετε ότι θα έχει λιγότερη αντίσταση καθώς τα παιδιά έχουν την τάση να εμπιστεύονται τους γονείς τους. Τέλος μην ξεχνάτε να τα επιβραβεύετε και να τα ενθαρρύνετε για κάθε μικρό ή μεγάλο επίτευγμά τους. Έτσι, τα μαθαίνετε να τολμούν, να έχουν την περιέργεια να μαθαίνουν και τη διάθεση να εξελίσσονται ενώ συγχρόνως αποκτούν αυτοπεποίθηση.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι