Σελίδες

Wednesday, 5 October 2022

Γιατί η υπογονιμότητα αυξάνεται;

Έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία μια συνεχής αύξηση των ποσοστών των ζευγαριών που παρουσιάζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Σήμερα στο δυτικό κόσμο ένα στα 6 ζευγάρια παρουσιάζει προβλήματα υπογονιμότητας.

Γιατί όμως τα επίπεδα γονιμότητας στη σύγχρονη κοινωνία μειώνονται; Παίζουν ρόλο παράγοντες ιατρικοί, κοινωνικοί ή ένας συνδυασμός και των δύο;

Είναι πλέον βέβαιο ότι τα επίπεδα γονιμότητας από γενιά σε γενιά μειώνονται και ότι οι παράγοντες που συνηγορούν σε αυτή τη μείωση είναι ένας συνδυασμός τόσο ιατρικών όσο και κοινωνικών παραγόντων.

Ο πρωταρχικός παράγοντας είναι ότι το μέσο όρο ηλικίας των γυναικών που γίνονται μητέρες είναι διαρκώς σε μια αύξηση.

Αυτό αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική τάση και δεν είναι ακριβώς μια γυναικεία υπόθεση. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες αποφασίζουν να κάνουν οικογένειες σε μεγαλύτερη ηλικία. Όμως όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα σύλληψης. Η ικανότητα σύλληψης των γυναικών αρχίζει να πέφτει γρήγορα μετά την ηλικία των 35. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στους άντρες. Στην ηλικία των 43 μια γυναίκα έχει περίπου 5% πιθανότητα να συλλάβει ενώ στην ηλικία των 45 έχει μια πιθανότητα 1%. Αντίστοιχη πτώση σε παραμέτρους ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος βλέπουμε και στους άντρες.

Ο παράγοντας περιβάλλον

Έρευνες έχουν δείξει ότι από το 1970 και μετά έχει παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων  αλλά και στην ποιότητα του σπέρματος. Αυτό συνηγορεί στην ύπαρξη αρνητικών περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η έκθεση σε χημικά μπορεί να βλάψει τη ζωή μέσα στη μήτρα. Η έκθεση της μητέρας σε χημικά που αναπνέει, που πίνει, που τρώει ή που απορροφούνται από το δέρμα της από προϊόντα καλλυντικών, μπορούν τουλάχιστον να βλάψουν το αναπαραγωγικό σύστημα του εμβρύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γενιές που ακολουθούν να παρουσιάζουν όλο και πιο έντονο το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

Βλαβερά χημικά

Το νούμερο ένα χημικό που προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στη γονιμότητα στο σύγχρονο κόσμο είναι οι φθαλικές ενώσεις.

Οι φθαλικές ενώσεις (phthalates) είναι  χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες. Μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή, την αποβολή ή τη δέσμευση των ορμονών και ιδιαίτερα  αυτών του αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι φθαλικές ενώσεις προστίθενται στα πλαστικά είδη οικιακής χρήσης, φάρμακα, καθαριστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας για να τα κάνουν εύκαμπτα, ανθεκτικά και αρωματικά. Διαφεύγουν εύκολα από αυτά τα προϊόντα ως ατμοί ή σωματίδια και γι’ αυτό τα βρίσκουμε στα ούρα, στο σπέρμα, στο αίμα, στον ιδρώτα, στο μητρικό γάλα  και στα υγρά των ωοθηκών.

Το δέρμα μας απορροφά τις ενώσεις αυτές μέσω λοσιόν, μακιγιάζ και σαμπουάν.Επίσης, εισπνέουμε τα σωματίδια αυτά από τις πλαστικές περσίδες, τις συνθετικές κουρτίνες,  ακόμη και από τα συνθετικά δάπεδα.

Ο τρόπος ζωής

Τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας σε συνδυασμό με την έντονη καθιστική ζωή πέρα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που εκκολάπτουν συνηγορούν αρνητικά στη γονιμότητα των ζευγαριών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κοινωνικοί παράγοντες και η προσωπική επιλογή συμβάλλουν στην καθυστέρηση του οικογενειακού προγραμματισμού παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, επιστημονικά δεδομένα δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι βλαβερές χημικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένα από τα χαρακτηριστικά είναι ότι δεν είναι μόνο οι γυναίκες σε αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι νέες γυναίκες σήμερα στα 25 τους είναι λιγότερο γόνιμες από τις γιαγιάδες τους όταν ήταν 45 ετών. Και το βλέπουμε και με τους άνδρες. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους είναι χαμηλότερος από τον αριθμό των παππούδων τους επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.

Είμαστε ζευγάρι που αντιμετωπίζουμε προβλήματα υπογονιμότητας. Τι πρέπει να κάνουμε;

Το πρόβλημα υπογονιμότητας μπορεί να είναι απλό αλλά και σύνθετο. Χρήζει διερεύνησης από ειδικό γιατρό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πέρα από ανατομικά (μήτρας, σαλπίγγων) προβλήματα που μπορεί να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα , η λειτουργικότητα των ωοθηκών και η δυναμική του σπέρματος μπορεί να επηρεάζονται τόσο από τον παράγοντα ηλικία όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι ολιστική και όχι σε τετριμμένα στενά πλαίσια.

newsit.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδί ονομάζεται...

... ο άνθρωπος από τη γέννηση μέχρι και την εφηβεία του.
Ο νομικός ορισμός του παιδιού γενικά αναφέρεται στον ανήλικο, δηλαδή σε ένα πρόσωπο μικρότερο από την ηλικία ενηλικίωσης. 

Η λέξη παιδί μπορεί επίσης να περιγράφει τη σχέση των τέκνων σε σχέση με τους γονείς τους στα πλαίσια μίας οικογένειας ή να προσδιορίζει την συμμετοχή σε μία φυλή, γενιά ή θρησκεία. 
    Μπορεί επίσης να προσδιορίζει την ισχυρή επιρροή που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο χρόνο, τόπο ή περίσταση, όπως για παράδειγμα η έκφραση «παιδί των λουλουδιών», αναφερόμενη στην επιρροή που άσκησε η δεκαετία του 1960 και το κίνημα των Χίπις στη συγκεκριμένη γενιά.

Ορισμός 

Η Συνθήκη για τα Δικαιώματα των Παιδιών του ΟΗΕ ορίζει ως παιδί «κάθε ανθρώπινο ον μικρότερο της ηλικίας των 18 ετών, εκτός εάν ο ισχύων νόμος για τα παιδιά ορίζει την ενηλικίωση νωρίτερα».
Βιολογικά παιδί είναι ο κάθε άνθρωπος που βρίσκεται στο αναπτυξιακό στάδιο της παιδικής ηλικίας, μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ενηλικίωσης.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα καλύτερα παιχνίδια του 20ου αιώνα

    Σε οποιαδήποτε δεκαετία των τελευταίων εκατό χρόνων κι αν μεγαλώσατε, αποκλείεται να μην έχετε «συναντηθεί» με τους πλαστικούς/λούτρινους/χνουδωτούς ήρωες που ακολουθούν. 
Το Time.com ανέλαβε το "τιτάνιο" εργο να συγκεντρώσει τα 100 σπουδαιότερα παιχνίδια όλων των εποχών κι εμείς επιλέγουμε τα αγαπημένα μας. Μπορεί πολλά από τα παιχνίδια που ακολουθούν να δημιουργήθηκαν πολύ πριν γεννηθούμε, αλλά συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην παιδική μας καθημερινότητα για γενιές και γενιές. Είστε έτοιμοι για μία βόλτα με την –παιδική- μηχανή του χρόνου;
Εκτός συναγωνισμού πάντα:
Κούκλες, πλαγγόνες,
κουτσούνες, μαριονέττες.
    Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχουν μέσα στα παιδικά όνειρα και συνοδεύουν τους ανθρώπους ως τα γηρατειά. Οι κούκλες είναι αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής, σημαντικές στην κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και με ένα σημαντικό ρόλο στην λατρεία και στην ανακούφιση ψυχικών τραυμάτων, ως όχημα τρυφερότητας και ως σιωπηλοί ακροατές του ανθρώπινου πόνου. Εντυπωσιακό είναι  πώς από τα παιχνίδια που και σήμερα είναι τα πλέον αγαπητά στα παιδιά, η μπάλα, η κούκλα, και η κούνια (αιώρα) υπήρχαν σχεδόν παντού, σε όλους τους λαούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Yo-yo
Από τα παλιότερα παιδικά «gadgets» του κόσμου, το yo-yo ξεκίνησε να παριστάνει το ασανσέρ από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, έπρεπε να περιμένει ως τα '20s για να πάρει την σημερινή του μορφή και να βρεθεί σε κάθε σπίτι που φιλοξενεί μπόμπιρες. Το πρώτο εργοστάσιο yo-yo ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το ’28 και ξεκίνησε με πωλήσεις 300.000 κομματιών ημερησίως – και συνεχίζει.

Viewmaster 
Ποιος δεν έχει «κρυφοκοιτάξει» σαν παιδί από ήρωες του Disney μέχρι ιστορικά μνημεία μέσα από τα «μαγικά» μάτια του viewmaster; Το 1938, πολύ πριν το Avatar και τις 3D τηλεοράσεις του 21ου αιώνα, αξιοποιείται από έναν δαιμόνιο φωτογράφο η αυτόματη λήψη από δύο φωτογραφικές μηχανές, από την οποία προκύπτει το «στερεοσκοπικό» αποτέλεσμα του viewmaster. Στροφή προς το φως, τα παιδικά μάτια στο μαγικό κουτάκι, και η προσωπική προβολή slides ξεκινάει.

Slinger 
Το χρωματιστό-ελατήριο-που-κατεβαίνει-την-σκάλα. Αυτό είναι το επίσημο ελληνικό όνομα του slinger – τουλάχιστον για όλους όσους παίξαμε έστω και λίγο μ’ αυτό. Μπορεί να μην κρατάει το ενδιαφέρον για πολύ, αλλά στα παιδικά μάτια που το βλέπουν για πρώτη φορά να κάνει γκελ στην κατηφόρα, φαντάζει σαν το πιο ικανό και ευέλικτο ον στο δωμάτιό του.

Μπουρμπουλήθρες 
Ο θαυματουργός κύλινδρος, που για να τον ανανεώσουμε κλέβαμε απορρυπαντικό πιάτων από την κουζίνα και διασκεδάζαμε απλώς γεμίζοντας το δωμάτιο με μπουρμπουλήθρες, προσπαθώντας να τις κάνουμε όσο πιο μεγάλες μπορούμε, είναι ένα gadget που σίγουρα έχει περάσει από τα χέρια κάθε παιδιού. Αφενός γιατί είναι πολύ φθηνό, και αφετέρου γιατί, για να εντυπωσιαστεί η παιδική αθωότητα δεν χρειάζονται πολλά: Αρκούν μερικές φουσκάλες που αιωρούνται στον αέρα. Σήμερα, η βελτιωμένη εκδοχή έφερε στο προσκήνιο τα "bubble guns", ηλεκτρικά "όπλα" που παράγουν απίστευτες ποσότητες μπουρμπουλήθρας.

Στρατιωτάκια 
Έχουν γίνει αμφιλεγόμενο θέμα, για την κληροδότηση πολεμοχαρών ενστίκτων στα αγοράκια, αλλά παρ’ όλα αυτά, κάθε «γαλάζιο» δωμάτιο έκρυβε σε ένα σακουλάκι τον δικό του μονόχρωμο στρατό με τους χακί φαντάρους καρφωμένους στην βάση τους. Αργότερα, κάθε εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο, έφερνε στο προσκήνιο και έναν καινούριο «ήρωα δωματίου». Από τους πιο δημοφιλείς, ο GI Joe εμφανίστηκε κατά τον ψυχρό πόλεμο και η HASBRO μετέφερε τις μάχες από τα πραγματικά πεδία σε αυτά των αγορίστικων δωματίων, που έπρεπε οπωσδήποτε να διαθέτουν ένα από τα action figures που κυκλοφορούν.

Ευχούλης 
Ένας Δανός έφτιαξε αυτό το ομολογουμένως άσχημο κουκλάκι για την κόρη του το 1959. Για έναν περίεργο λόγο, οι φίλες της ζήλεψαν πολύ και ζήτησαν να φτιάξει κι άλλα. Και έφτιαξε - εκατομμύρια. Οι ευχούληδες –αγγλιστί «troll dolls»- αναβίωσαν για τα καλά στα ‘90s και τα χρωματιστά funky μαλλιά τους και η περίεργα χαριτωμένη φιγούρα τους έντυσε πολλά μαθητικά μολύβια.
 

Βαβουροπατάτες 
Ο εφευρέτης παιχνιδιών George Lerner βρήκε στα 50s έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνει τα λαχανικά δημοφιλή στα παιδιά: τα μετέτρεψε σε παιχνίδια. Σύντομα, οι μεγάλες εταιρίες παιχνιδιών διαπίστωσαν πως η υπόθεση έχει… φαί και έβγαλαν στην αγορά τις δημοφιλείς βαβουροπατάτες με τα αποσυναρμολογούμενα μέλη, που έγιναν σταρ και βρήκαν μια θέση ακόμη και στον κινηματογράφο, μέσα από το Toy Story.

Χούλα Χουπ 
Από τα πιο… fitness παιχνίδια που λανσαρίστηκαν κατά την δεκαετία του ’50, τα χούλα χουπ έβαλαν πολλά παιδιά στην διαδικασία να κουνήσουν την μέση τους και αργότερα πολλούς ενήλικες να τα χρησιμοποιήσουν στα γυμναστήρια. Λίγο φανταχτερό πλαστικό σε κυκλικό σχήμα και ένα εύηχο, αστείο όνομα ήταν αρκετά για να κατακτήσουν την αγορά – μόνο τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας τους πουλήθηκαν 25 εκατομμύρια χούλα χουπ.

Lego
και Playmobil 

Τα λόγια είναι περιττά για τα αγαπημένα τουβλάκια και για τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια των δύο εταιριών που μπήκαν σε κάθε σπίτι. Αν μοιράζαμε όλα τα τουβλάκια Lego στον πληθυσμό της Γης, ο καθένας μας θα έπαιρνε από 62 τουβλάκια. Τόσες είναι περίπου και οι διαφορετικές σειρές Playmobil που έχουν δημιουργηθεί, σκορπίζοντας παντού ανθρωπάκια χωρίς μύτη. Μάθετε περισσότερα για τα αγαπημένα σας παιχνίδια σε παλιότερο αφιέρωμά του in2life στα δύο «μεγάλα όπλα» της παιδικής βιομηχανίας.

Μπαλόνια νερού 
Ή αλλιώς, μπουγέλο. Οι παιδικές «χειροβομβίδες» εφευρέθηκαν στα τέλη του ’40 από έναν Άγγλο, η αρχική ιδέα του οποίου ήταν να κατασκευάσει αδιάβροχες κάλτσες από λατέξ για τους στρατιώτες του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Αντί να καταφέρει ένα πλήγμα στην μάστιγα της γάγγραινας, αποφάσισε πως ήταν πιο εφικτό να δώσει χαρά στους απανταχού πιτσιρικάδες, οι οποίοι βρήκαν ένα από τα αγαπημένα τους εφόδια για φάρσες.

Φρίσμπι 
Ξέρατε ότι το φρίσμπι πήρε το όνομά του από έναν… φούρνο; Το μικρό αρτοποιείο Frisbie στις ΗΠΑ πουλούσε τις λαχταριστές πίτες του σε ωραία πιατάκια, τα οποία οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν ως παιχνίδια που ίπτανται, επηρεασμένοι από την τρέλα με τα UFO που κατέκλυσε την Αμερική την εποχή των '50s. Τα πιάτα για την πίτα έγιναν πλαστικά αντικείμενα και από τις γειτονιές της Αμερικής ταξίδεψαν σε όλες τις παραλίες, κάνοντας τα παιδιά να βουτούν στην άμμο για να τα πιάσουν και τους γύρω να λοξοκοιτούν με νεύρα.

Ο κύβος
του Ρούμπικ 

Ο τρισδιάστατος κύβος-χρωματικός γρίφος έχει απασχολήσει κάθε άνθρωπο σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ένας Ούγγρος εφευρέτης τον δημιούργησε την δεκαετία του ’70 και έκτοτε έχει γίνει σύμβολο των «ξύπνιων» μυαλών και γίνονται ακόμη και σήμερα μέχρι και πρωταθλήματα επίλυσης του κύβου του Ρούμπικ.

Μικρό μου πόνυ 
Μπαίνουμε στην μαγική δεκαετία του ’80, η οποία συνέδεσε άρρηκτα τα παιχνίδια της με τηλεοπτικές σειρές. Μία από αυτές, το «Μικρό μου πόνυ», συγκίνησε κάθε κοριτσάκι που μεγάλωσε εκείνη την δεκαετία και τα αντίστοιχα χρωματιστά αλογάκια με τα χαριτωμένα ονόματα, τις καρδούλες και το glitter πάνω τους έγιναν αχώριστοι φίλοι τους, ενώ το τραγουδάκι που τα συνόδευε ακούγεται με νοσταλγία ακόμη και σήμερα.

Φωτεινούλης
Τα «glow friends» δεν είναι παρά σκουληκάκια –ή άλλα χαριτωμένα ζωάκια- που με την αγκαλιά και το ζούληγμα… λάμπουν. Τα φωσφορίζοντα πρόσωπα των Φωτεινούληδων έχουν κάνει πολλά παιδικά πρόσωπα να χαμογελάσουν και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πάνθεον των «συνοδών ύπνου» που μεσουράνησαν τον 20ο αιώνα.

Poly Pocket 
Ολόκληρος μικρόκοσμος, κλεισμένος σε ένα κουτάκι που χωράει σε μια κοριτσίστικη τσέπη. Αυτή ήταν η «επανάσταση» που έφεραν τα σετ της Poly Pocket, αφήνοντας τα μικρά κορίτσια να σκαρώνουν τις δικές τους ιστορίες πάνω από τα μικροσκοπικά σπιτάκια και τις μαμάδες ήσυχες, χωρίς να ανησυχούν για μεγάλα παιχνίδια πεταμένα εδώ κι εκεί στο δωμάτιο.

Buzz Lightyear
O διαστημικός cowboy του ToyStory έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια για αγόρια, αφού εκπροσωπούσε το όνειρό τους να γίνουν… αστροναύτες όταν μεγαλώσουν. O Buzz, που πήρε το όνομά του από πραγματικό αστροναύτη, ο οποίος ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Σελήνη, εντυπωσίασε με την φουτουριστική στολή του και την αγάπη του για την τεχνολογία, ενώ τον επιβράβευσε ακόμη και η ίδια η NASA, εντάσσοντάς τον σε αποστολή του Discovery στο διάστημα.

Transformers
Εξωγήινες μηχανές που μπορούν να μετατραπούν σε γήινα οχήματα. Η ιδέα όχι μόνο έπιασε, αλλά έκανε εκατομμύρια αγόρια να βγάζουν ήχους κινητήρα από το στόμα τους παίζοντας και το Hollywood να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στις φαντασμαγορικές ταινίες, που γίνονται blockbusters ακόμη και στον 21ο αιώνα.

από "Μπομπιρες εν δρασει"

In2life.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι