Σελίδες

Sunday, 15 January 2023

Αδερφοί Καραμάζωβ - Φίοντορ Ντοστογιέφσκι: Η ιστορία μιας οικογένειας

Αδερφοί Καραμαζώβ
του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Εκδόσεις Γκοβόστη
Σε αυτό το μυθιστόρημα, όπου οι άνθρωποι προκαλούν τον Θεό και την κοινωνία, στον εναλλασσόμενο και απαίσιο ρυθμό του εγκλήματος και της τιμωρίας, οι διαστροφές της ανθρώπινης σκέψης και το χάος των υποσυνείδητων παρορμήσεων αποκαλύπτονται κάτω από ένα εκτυφλωτικό φως - σαν το μάτι μας να βλέπει τον παράδεισο και την κόλαση ανάμεσα από σύννεφα σκισμένα από τον κεραυνό. Μέσα στον ξεχωριστό αυτόν κόσμο όπου το εξιδανικευμένο και το μελοδραματικό, το παθολογικό και το υγιές, το ενορατικό και το εγκεφαλικό συνταιριάζονται σ' ένα συμπαγές αμάλγαμα οι Αδελφοί Καραμάζοβ -το τελευταίο μυθιστόρημα του Ντοστογιέβσκη- παίρνουν μια θέση ολότελα δική τους. 


Το έργο αυτό γραμμένο όταν ο Ντοστογιέβσκη ήταν σχεδόν εξήντα χρονών και δημοσιευμένο στα 1880, λίγο πριν από τον θάνατό του, είναι όχι μονάχα το πιο ώριμο και το πιο ολοκληρωμένο από τα μεγάλα έργα του, αλλά χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά του, μια και ανακεφαλαιώνει σε αυτό όλες τις ιδέες του και παρουσιάζει ανάγλυφα όλα τα επιτεύγματα της τέχνης του. Η ένταση του πολύπλοκου αυτού αριστουργήματος καθιστά την ανάλυση και την αξιολόγησή του εξαιρετικά δύσκολη. Απαρτίζεται από πολλά επίπεδα και ενώ η υψηλότερη καλλιτεχνική του επιτυχία βρίσκεται στην ενότητα και στην αλληλεξάρτηση όλων των μερών του, είναι υποχρεωμένος κανείς να εξετάσει τα επίπεδα αυτά ένα ένα ξεχωριστά, απομονώνοντας έτσι το ένα από το άλλο και διασπώντας την ολότητα του μυθιστορήματος που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα αδιαίρετο καλλιτεχνικό σύνολο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 
 
Πρώτο μέρος 
Βιβλίο πρώτο: Η ιστορία μιας οικογένειας

00:00     I.     Ο Φίοντορ Παύλοβιτς Καραμάζοβ  
11:17     ΙΙ.    Ξεφορτόθηκε τον πρώτο του γιο  
20:45     ΙΙΙ.   Ο δεύτερος γάμος και τα δεύτερα παιδιά 
40:24     ΙV.   Ο τρίτος γιος, ο Αλιόσα  
1:05:47  V.    Οι στάρετς....
 

Πώς μιλάμε για την Ευγνωμοσύνη στα Παιδιά;

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εφόδιο για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους, καθώς θα μάθουν να εκτιμούν τα θετικά στοιχεία στην καθημερινότητά τους.
Τα παιδιά από την νηπιακή ακόμα ηλικία μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της ευγνωμοσύνης, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι μπορείτε ήδη από την ηλικία των πέντε ετών να τα εξοικειώσετε με αυτήν. 
Αν και το να είναι πραγματικά ευγνώμονες αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αξίζει να την εμφυσήσετε σε αυτά όταν είναι ακόμα μικρά, μιας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. 
Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης μπορεί να ακούγεται πρόκληση, με τους ακόλουθους όμως τέσσερις τρόπους μπορείτε να την ενσωματώσετε στην καθημερινότητα των παιδιών σας. 

Κάντε όσα λέτε
Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εξοικειωθούν με την έννοια της ευγνωμοσύνης είναι να κάνετε εσείς οι ίδιοι όλα αυτά που τα παροτρύνετε να κάνουν. 
Μπορείτε λοιπόν, να καθορίσετε μια ημέρα και μια συγκεκριμένη ώρα μαζί τους ώστε να συζητήσετε για τα πράγματα που είστε ευγνώμονες, ξεκινώντας εσείς να απαριθμείτε τα θετικά στοιχεία της ημέρας ή της εβδομάδας. 
Παράλληλα φροντίστε, ακόμα και αν προκύπτουν δυσκολίες να βλέπετε την θετική έκβαση της κατάστασης και ρωτήστε τα πώς θα μπορούσε μία ατυχία να λειτουργήσει υπέρ σας.

Μοιραζόμαστε, είναι καλό
Το να μοιράζονται τα παιχνίδια τους με τους φίλους τους ή και με άλλα παιδιά στον παιδικό είναι η πιο απλή και ταυτόχρονα αποτελεσματική δραστηριότητα για να μάθουν να είναι ευγνώμονες για όλα όσα έχουν. 
Δωρίστε ρούχα, βιβλία και παιχνίδια που πλέον δεν χρησιμοποιούν και δεν τα χρειάζονται για να τα ενθαρρύνετε να μοιράζονται όσα έχουν και με άλλους ανθρώπους.

Κάντε μια λίστα 
Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν μαζί σας μια λίστα και να καταγράψουν όλα όσα έχουν και τα γεμίζουν θετική ενέργεια στην καθημερινότητά τους. 
Μην μείνετε μόνο στα υλικά αγαθά αλλά δώστε το σωστό παράδειγμα, τονίζοντας την ευγνωμοσύνη που νιώθετε για την οικογένειά σας ή ακόμα και για τα ίδια. 

Πείτε «ευχαριστώ»
Ζητήστε από τα παιδιά σας να κάνουν μια δουλειά και στην συνέχεια ευχαριστήστε τα για την βοήθειά τους. 
Αυτή η πράξη ενισχύει την ευγνωμοσύνη τους με δύο τρόπους: 
Αφενός συνειδητοποιούν πόση ενέργεια χρειάζεται για να πραγματοποιήσει κανείς μια δουλειά μέσα στο σπίτι, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για όλα όσα απολαμβάνουν. Παράλληλα ενισχύεται και το ηθικό του, αφού η δική σας επιβράβευση τονώνει την αυτοπεποίθησή του και την συναισθηματική του ασφάλεια.

vita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι