Σελίδες

Monday, 8 January 2024

Ο Μίδας και το χρυσό άγγιγμα — Ελληνική Μυθολογία — Greek Myth: Midas Touch — Story for Children

Στην ελληνική μυθολογία, ο Μίδας ήταν βασιλιάς της Φρυγίας. Ήταν γνωστός για την ικανότητά του να μετατρέπει σε χρυσάφι ο,τιδήποτε άγγιζε.
Ο Ηρόδοτος γράφει ότι είχε αφιερώσει έναν θρόνο στους Δελφούς πριν από τον Γύγη, δηλαδή λίγο πριν ή λίγο μετά το 700 π.Χ. 
Ήταν γιος του Γόρδιου, ενός φτωχού αγρότη, απογόνου του μακεδονικού βασιλικού γένους των Βριγών που μετανάστευσε στη Μικρά Ασία και έγινε βασιλιάς του Γορδίου ή Γορδίειου, παλιάς πρωτεύουσας της Φυγίας πάνω στον ποταμό Σαγγάριο. 
Ανέβηκε στο θρόνο επειδή επιβεβαίωσε το χρησμό του Μαντείου, που έλεγε ότι ο μελλοντικός βασιλιάς θα ερχόταν πάνω σε ένα κάρο. Στο ζυγό του κάρου αυτού υπήρχε ένα σχοινί δεμένο σε κόμπο το οποίο έκοψε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν πήγε στο Γόρδιο.
Γυναίκα του Μίδα ήταν η Ερμοδίκη ή Δημοδίκη, κόρη του Αγαμέμνονα, βασιλιά της αιολικής Κύμης.
Ο Μίδας φημιζόταν για τη σοφία, την ευσέβεια και τα πλούτη του. Ήταν μεταξύ εκείνων που θέσπισαν τη λατρεία της θεάς Κυβέλης. Στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. οι Κιμμέριοι εισέβαλαν στη Φρυγία και κατέλυσαν το βασίλειο του Μίδα, ο οποίος από τη λύπη του αυτοκτόνησε. 
Όταν οι Φρύγες εξεδίωξαν τους Κιμμέριους, έφτιαξαν τον τάφο του Μίδα ανάμεσα στον Πρυμνησό και το Μίδαιο. Πάνω στον τάφο υπάρχει μια επιγραφή σε γλώσσα συγγενή με την ελληνική όπου αναφέρεται το όνομα του Μίδα. Επίσης τον λάτρευαν ως γιό της θεάς Κυβέλης.
Ο Ηρόδοτος γράφει για τον Μίδα ότι είχε έναν κήπο στην κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και με μια πηγή με δροσερό νερό, το οποίο ο Μίδας ανακάτεψε με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Διονύσου, τον οποίο φιλοξενούσε επί δέκα μέρες. 
Ήθελε να τον μεθύσει για να μάθει τα μυστικά της σοφίας του. Οι Φρύγες έχουν έναν παρόμοιο μύθο όπου η πηγή τοποθετείται στο Θύμβριο της Φρυγίας, αναφέρουν δε ότι όταν ο Σιληνός αποκάλυψε τα μυστικά του στον Μίδα, εκείνος την ενδέκατη μέρα τον οδήγησε κοντά στο Διόνυσο.
Ευχαριστημένος ο θεός του είπε ότι μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή. Ο Μίδας ζήτησε να μετατρέπεται σε χρυσάφι ο,τιδήποτε άγγιζε. 
Αρχικά ο Μίδας απέκτησε μεγάλη δύναμη από την ικανότητά του αυτή, αργότερα όμως κατανόησε τη λανθασμένη επιλογή του, όταν, ακόμα και το φαγητό που έτρωγε, γινότανε χρυσάφι, και παρακάλεσε το Διόνυσο να τον απαλλάξει από αυτό. Ακολουθώντας τη συμβουλή του θεού, ο Μίδας πήγε στον ποταμό Πακτωλό και με το που άγγιξε τα νερά, η δύναμή του πέρασε στον ποταμό και από τότε ο ποταμός Πακτωλός ανέβλυζε χρυσάφι.

King Midas was a very kind man who ruled his kingdom fairly, but he was not one to think very deeply about what he said. 
One day, while walking in his garden, he saw an elderly satyr asleep in the flowers. Taking pity on the old fellow, King Midas let him go without punishment. 
When the god Dionysus heard about it, he rewarded King Midas by granting him one wish. The king thought for only a second and then said I wish for everything I touch to turn to gold." And so it was.
The beautiful flowers in his garden turned toward the sun for light, but when Midas approached and touched them, they stood rigid and gold. 
The king grew hungry and thin, for each time he tried to eat, he found that his meal had turned to gold. His lovely daughter, at his loving touch, turned hard and fast to gold.  
His water, his bed, his clothes, his friends, and eventually the whole palace was gold.
King Midas saw that soon his whole kingdom would turn to gold unless he did something right away. 
He asked Dionysus to turn everything back to the way it had been and take back his golden touch. Because the king was ashamed and very sad, Dionysus took pity on him and granted his request. Instantly, King Midas was poorer that he had been, but richer, he felt, in the things that really count.

Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με πρότυπα "Γυμνό και Φόνος"

Στα χρόνια της νιότης μου θαυμάζαμε ανθρώπους. Σήμερα νομίζω πως αυτό το αίσθημα είναι άγνωστο. Άλλωστε, κι αν κάποιος μοιάζει άξιος θαυμασμού, οι ρυπαρογραφικές φυλλάδες αναλαμβάνουν να τον απομυθοποιήσουν αμέσως. Τον σκεπάζουν με λάσπη από την κορυφή ως τα πόδια — κι άντε, μετά, να τον θαυμάσεις!
Κύριοι, είμαστε ΟΛΟΙ υπεύθυνοι για το αν τα παιδιά μας θα γίνουν πόρνες ή δολοφόνοι, ή ακόμα ακόμα διεφθαρμένοι κρίκοι της αλυσίδας του κράτους.

Τι να πει κανείς για τα πρότυπα των νέων σήμερα;
Τι να πεις όταν τα παιδιά από την παιδική τους ηλικία εγκλωβίζονται σε έναν Η/Υ εξερευνώντας το FaceBook.
Τι να πεις στο παιδί σου όταν μπαίνει στο Internet και βλέπει βίντεο από παιδιά του Λυκείου, λίγα χρόνια μεγαλύτερα του, να κάνουν άσεμνες κινήσεις το ένα στο άλλο, σε ομαδικά ή ατομικά όργια;
Τι να πεις στο παιδί σου όταν όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται (και μερικά δείχνουν) γυμνές φωτογραφίες της κάθε τυχαίας που αποφάσισε να τραβήξει το φως της δημοσιότητας ανοίγοντας διάπλατα τα πόδια;
Τι να πεις στο παιδί σου όταν όλοι και όλα γύρω του προωθούν τον δρόμο της δόξας-πλούτου μέσω του σεξ;

Τι να του πεις όταν οι ειδήσεις δείχνουν ανήλικους να οπλοφορούν και να ματώνουν τα χέρια τους;
Κύριοι, είμαστε ΟΛΟΙ υπεύθυνοι για το αν τα παιδιά μας θα γίνουν Πόρνες ή δολοφόνοι, ή ακόμα ακόμα διεφθαρμένοι κρίκοι της αλυσίδας του κράτους.
Εγώ δεν έχω το δικαίωμα να τους πω τίποτα. Απλά παρακαλάω να μην εθιστεί στον βούρκο που υπάρχει γύρω του.

Έπιασε κρύο! Ας ντύσουμε σωστά τα παιδιά

Πώς ντύνουμε σωστά το παιδί, όταν κάνει κρύο
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το ιδανικό ντύσιμο για τα μικρά παιδιά όταν έξω κάνει κρύο; 
Να τα ντύνουμε βαριά; 
Είναι σωστό; 
Αν τα ντύνουμε ελαφρύτερα, μήπως αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουν; 
Πως πρέπει να ντύνουμε ένα παιδί όταν έξω κάνει κρύο; 
Τα παιδιά πάνε σχολείο, βγαίνουν έξω, παίζουν, ιδρώνουν, ξαναμπαίνουν μετά κάπου ζεστά. 
Οι γονείς οφείλουν να ξέρουν πώς πρέπει να ντύνουν τα παιδιά τους σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, γιατί το κρύωμα και οι ασθένειες καραδοκούν.

Οι γονείς λοιπόν αναρωτιούνται (ειδικά οι νέοι γονείς) “πώς να ντύσω το παιδί μου όταν έχει κρύο; 
Να το ντύσω βαριά; Αν το ντύσω σαν... κρεμμύδι, θα το προστατεύσω, ή θα ιδρώνει και θα αρρωστήσει;”.

Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να ντύνετε τα παιδιά σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP):

 Ο πρώτος κανόνας που αναφέρουν είναι το απλό +1. Δηλαδή από όσα ρούχα βάλουν οι μεγάλοι, τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν +1 ακόμη.
 Τα λίγα και βαριά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο, όσο τα πολλά και ελαφριά. Η θερμότητα φεύγει πιο εύκολα από ένα χοντρό ρούχο για παράδειγμα, ενώ τα πολλά και ελαφριά δημιουργούν στρώματα μόνωσης που απαγορεύουν στην θερμότητα από το σώμα να χαθεί.
 Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω μπορείτε να φορέσετε στο παιδί ένα ή δυο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) φανελάκια, ή κοντομάνικα και από πάνω ένα μπλουζάκι, ή το πουλοβεράκι του και μετά το μπουφάν του.
 Φυσικά προστατεύουμε πάντα τα άκρα του. Φροντίζουμε να φοράει ζεστές χοντρές κάλτσες και γάντια στα χέρια του για να μην κρυώνουν. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί είναι απαραίτητα για να προστατεύει και τα αυτιά του.
Δεν είναι απαγορευτικό να βγάζετε το παιδί μας έξω με το κρύο αρκεί να το έχετε ντύσει με “έξυπνο” τρόπο και όχι με... 10 μπλούζες χοντρές και 2 παντελόνια. 
Εξάλλου οι παιδίατροι συμφωνούν ότι τις μέρες που κάνει κρύο τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, όταν είναι συνέχεια σε κλειστούς χώρους, παρά αν βγουν και λίγο έξω, αρκεί όπως είπαμε να έχουν ντυθεί με σωστό τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από το δριμύ ψύχος. 
Ειδικά τα πολύ μικρά παιδιά που είναι κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να κάθονται επί μακρόν και να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού τους και το λίπος στο κορμί τους δεν είναι αρκετό.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι