Σελίδες

Friday, 16 February 2007

Η κακοποίηση ανηλίκων

Η κακοποίηση ανηλίκων από τους γονείς ή στενούς συγγενείς απασχολεί την κοινωνία μας θεσμικά από την αρχαιότητα. Τα ελληνικά δικαστήρια κατά καιρούς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Το παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση εάν δεν αποκτήσει κουλτούρα και υγιή ψυχισμό γίνεται βίαιος χαρακτήρας με αναπτυγμένες σαδιστικές τάσεις προς τους άλλους ανθρώπους. Το κακοποιημένο άτομο για να ξεφύγει από τον σοβαρό τραυματισμό και τα βιώματα της κακοποίησής του, πρέπει να δεχθεί βομβαρδισμό παιδείας, πνευματικής ανάπτυξης, ψυχικής ισορροπίας και κοινωνικής θαλπωρής.
Διαφορετικά θα έχουμε άγρια εγκλήματα που θα καταλήγουν στα δικαστήρια και θα αναπαράγονται με διαφορετικές όμως εξωτερικεύσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε δίκη νεαρών βιαστών που είχα στη Λιβαδειά το έτος 1994 εις βάρος μίας κοπέλας 17 ετών εξακριβώθηκε από έρευνα ότι και οι τρεις δράστες είχαν τεράστια ψυχοπαθολογικά προβλήματα από άγρια κακοποίηση που είχαν υποστεί σε ηλικία 10 ετών. Το φοβερό είναι ότι οι δράστες στο πρόσωπο του θύματος έπαιρναν εκδίκηση για τη σωματική και ψυχολογική καταπίεσή τους που ήταν η μητέρα τους.
Ατυχώς ελάχιστες κακοποιήσεις ανηλίκων φθάνουν στη Δικαιοσύνη, διότι οι συγγενείς συγκαλύπτουν τα αδικήματα, λόγω της κοινωνικής κατακραυγής και έτσι βοηθούν τη διαιώνιση της ασθένειας.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο νεαρός δράστης της διπλής δολοφονίας συζύγου και πεθεράς που υπερασπίστηκα πρόσφατα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών είχε βαθύτατα διαταραγμένη ψυχολογία από την άγρια κακοποίηση που δέχθηκε στα 12 του χρόνια από τη μητέρα του και τον χωρισμένο πατέρα του. Αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι ο δράστης οδηγήθηκε στο έγκλημα από κακοποίηση που δημιούργησε αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητάς του.
Κλασικό παράδειγμα κακοποιημένου από τη γέννησή του που από έλλειψη κοινωνικής μέριμνας οδηγήθηκε στην αναπαραγωγή της βίας που γαλουχήθηκε.
Οι κακοποιημένοι νιώθουν εχθρότητα για τους ανθρώπους με έντονα ψυχωσικά συμπτώματα, με απρόβλεπτες εκρήξεις. Η μακροχρόνια δικαστική εμπειρία μας πείθει ότι πολλές φορές, εκτός από τον δράστη, κύρια είναι ένοχοι εκείνοι που κρύβονται πίσω του και που συντέλεσαν να γίνει εγκληματίας.

Η βία αναπαράγει βία.
Η μόνη θεραπευτική αγωγή για όλα αυτά τα φαινόμενα δεν είναι η καταστολή, αλλά η κοινωνική μέριμνα και η πρόληψη.
 
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2007
 

No comments:

Post a Comment