Σελίδες

Tuesday, 31 July 2007

Εκπαίδευση στην κλοπή από την ίδια της τη μητέρα!!

Από τα 11 του χρόνια γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής ένα κορίτσι από τη Βουλγαρία. Η ίδια της η μητέρα και μια ακόμη Βουλγάρα την είχαν εκπαιδεύσει να κλέβει ανυποψίαστους πολίτες, μαθαίνοντάς τη ότι έτσι βγαίνει το μεροκάματο... Με τη μέθοδο της απασχόλησης, εδώ και ένα μήνα που βρίσκονταν στο Ηράκλειο έκλεβαν, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ζήσουν...
Η δράση τους όμως πήρε τέλος χθες, καθώς το τελευταίο θύμα, μια 55χρονη Ηρακλειώτισσα, κατάφερε να τους σταματήσει την ώρα που την έκλεβαν.
 

Συγκεκριμένα, νωρίς χθες το πρωί η 55χρονη ψώνιζε ψάρια από ιχθυοπωλείο στη λεωφόρο Καλοκαιρινού. Με τη μέθοδο της απασχόλησης την προσέγγισαν δύο Βουλγάρες, που είχαν μαζί τους και ένα 11χρονο κορίτσι. Έπιασαν την κουβέντα στην 55χρονη Ηρακλειώτισσα, και η μικρή κατά τη διάρκεια της συζήτησης τής βούτηξε το πορτοφόλι που περιείχε 2 χιλιάδες ευρώ.
 

Η 55χρονη αρχικά δεν το κατάλαβε, αλλά στα επόμενα λεπτά, όταν πήγε να πληρώσει στο ταμείο τα ψάρια, διαπίστωσε ότι έλειπε το πορτοφόλι της και μαζί βεβαίως και τα χρήματα. Αμέσως συνειδητοποίησε ποιες ήταν οι κλέφτρες και ενήργησε αστραπιαία κυνηγώντας τις τρεις Βουλγάρες. Κατάφερε να πιάσει την 11χρονη Ελισαβέτα, η οποία της έδωσε πίσω τα χρήματα. 

Στη συνέχεια, το λόγο είχε η Ασφάλεια Ηρακλείου, που παρέλαβε τη μικρή η οποία ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι και οι τρεις είχαν έρθει εδώ και ένα μήνα στο Ηράκλειο, και η μητέρα της μαζί με την άλλη Βουλγάρα την είχαν εκπαιδεύσει να κλέβει εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο.
 

Οι αστυνομικοί ρώτησαν τη μικρή πού σύχναζαν, και έτσι κατάφεραν να πιάσουν το απόγευμα πλέον την 26χρονη μητέρα της 11χρονης, ενώ αναζητείται η τρίτη Βουλγάρα. Τώρα αυτό που απομένει είναι να βρουν οι αστυνομικοί άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών που συνδέονται με την υπόθεση αυτή.

31 Ιουλίου 2007 - 10:40
ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΚΟΚΑΛΗ

31 Ιουλίου 2006 - Οργή για τη σφαγή των νηπίων...!

Παγκόσμια κατακραυγή για το μακελειό που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Κανά με 50 άμαχους νεκρούς.
Την πιο οργισμένη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης προκάλεσε η σφαγή στην Κανά του Λιβάνου 50 αμάχων, ανάμεσα τους 37 παιδιών, και η προσπάθεια του Ισραήλ να δικαιολογηθεί με το σκεπτικό ότι είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους για επικείμενους βομβαρδισμούς, αλλά και ότι στόχευσε σε οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.

Η αιματηρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, πριν από 19 ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, πυροδότησε ένα μπαράζ δηλώσεων και διπλωματικών κινήσεων σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που η Κοντολίζα Ράις αποτύγχανε στη δεύτερη μεσολαβητική της προσπάθεια, άπραγη μετά τη νέα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού έσπευσε να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και να καταδικάσει απερίφραστα την ισραηλινή φονική επίθεση στην Κανα του Λιβάνου.

Ο ίδιος δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος», που δεν έχουν εισακουστεί προηγούμενες εκκλήσεις του για κατάπαυση πυρός, και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα τον ενημέρωσε ότι δε θα απευθυνθεί «ξανά στη διεθνή διπλωματία» έως ότου η βία παύσει στη χώρα του.

Το αιματοκύλισμα και η καταδίκη σε σκληρή γλώσσα από όλους είχε σα συνέπεια να γιγαντωθεί η πίεση που ασκείται στην Ουάσινγκτον ώστε να εγκαταλείψει τη στήριξη του Ισραήλ και να διασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός. Υπό αυτές τις εξελίξεις ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε χθες την εφαρμογή «σταθερής ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται τη χώρα, απαίτησε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ευθύς ως ανακοινωθεί η σχετική απόφαση του ΟΗΕ.

Εξάλλου, αργά χθες το βράδυ ο Τόνι Μπλερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο μονόδρομο της κατάπαυσης του πυρός.

Στην περιοχή σπεύδει επειγόντως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντούστ Μπλαζί, τη στιγμή που η χώρα του προωθεί σε διαύλους του ΟΗΕ τη δική της πρόταση για διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Monday, 30 July 2007

Κλεπτομανή παιδιά

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Αν ένα παιδί έχει την τάση να κλέβει οι γονείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που πλέον δεν αφορά μόνο το παιδί τους, και σαφώς δεν περιορίζεται μέσα στα στενά όρια του σπιτιού τους. 

Θα βρεθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό, πράγμα που κάνει την επίλυση του ακόμα δυσκολότερη.Δεδομένου ότι αυτό που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στην κλεπτομανία (= η παθολογική τάση για κλοπή, από ευχαρίστηση για την πράξη και όχι τόσο για το όφελος) είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο αίσθημα έλλειψης της μητέρας κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, καλό είναι να αισθανθούν και τις δικές τους ευθύνες προτού αναρωτηθούν έκπληκτοι πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει για να διορθωθεί αυτό. Η ιατρική δεν έχει να προτείνει σπουδαία πράγματα εκτός ίσως από κάποια φαρμακευτική αγωγή με ψυχοφάρμακα.

Εγώ πάλι, σαν άνθρωπος, θεωρώ ότι πολύ καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουν οι ίδιοι οι γονείς αν αντιμετωπίσουν το παιδί με κατανόηση, αν αφιερώσουν χρόνο σε αυτό και στο πρόβλημα του και φυσικά αν δείξουν πραγματικά την αγάπη τους, με χάδια και ασχολούμενοι πραγματικά μαζί τους, όχι προσφέροντας υλικά αγαθά όπως συνηθίζεται (εξάλλου η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση στην περίπτωση της κλεπτομανίας προέρχονται κυρίως από τη συγκεκριμένη πράξη που διαπράττεται και όχι από τα αντικείμενα που αποκομίζονται).

Καλώς σας βρήκα :-)

Sunday, 29 July 2007

Είμαι κι εγώ Εδώ...

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Χαίρομαι που είμαι μαζί σου....
Χαίρομαι γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου...
Ευχαριστώ για την πρόσκληση και ένα μεγάλο μπράβο σ 'αυτούς που 'χαν τούτη την ιδέα...
Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε υγιείς συνθήκες και μια αληθινά χαμογελαστή κοινωνία για το αύριο του πλανήτη μας, του τόπου μας...

Για τα παιδιά μας...

"...Έλα να ξορκίσουμε τον πόνο,
τη θλίψη να ξεμματιάσουμε,
τις γκρίζες της δομές να χρωματίσουμε
κι απ'την ουράνια παλλέτα
να κλέψουμε δυό στάλλες νιότη...

Έλα να προσπαθήσουμε,
τους ανθρώπους ν'αλλάξουμε...
Ίσως αλλάξουμε τον Κόσμο..."

Νίκος Π. 8-3-07

Ένα όμορφο βράδυ σε όλους σας...
Νίκος Περάκης

Είμαι κι εγώ μαζί σας!

Πόσο θέλει το όνειρο να γίνει πραγματικότητα?

Λίγα Ευρώ είναι.
Τι θα λέγατε να κάνουμε μερικές υιοθεσίες με Μητέρα το Χαμομηλάκι?
Απ᾿ ότι άκουσα 25 με 30 ευρώ τον μήνα είναι η «υιοθεσία» για ένα παιδί. Με χαρά θα γίνω συνοικογένεια με κάποιον/α δίνοντας το ανάλογο ποσό κάθε μήνα.

Με εκτίμηση και αγάπη σε όλους
Παναγιώτα

Saturday, 28 July 2007

Ο βασιλιάς και το αλάτι

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας μεγάλος βασιλιάς που είχε τρεις γιους και τους αγαπούσε πολύ.
Μια μέρα αποφάσισε να δει πόσο τον αγαπούσαν κι εκείνοι.
Φώναξε λοιπόν τον καθένα και τον ρώτησε πόσο τον αγαπάει.
«Σ' αγαπώ όσο αγαπώ το χρυσάφι και τα κοσμήματα», είπε ο πρώτος γιος και ο βασιλιάς ευχαριστήθηκε πολύ.
«Σ' αγαπώ όσο αγαπώ τα λεφτά», είπε ο δεύτερος γιος και πάλι ο βασιλιάς ευχαριστήθηκε πολύ.
«Σ' αγαπώ όσο αγαπώ το αλάτι», είπε ο τρίτος γιος.
Ο βασιλιάς τότε θύμωσε πολύ και έδιωξε τον τρίτο γιο από το παλάτι.
Εκείνος περιπλανήθηκε σε πόλεις και χωριά, έκανε πολλές δουλειές και κατάφερε με την εξυπνάδα του να γίνει βασιλιάς σε μια άλλη πολιτεία.

Τα χρόνια πέρασαν, ο πατέρας του είχε πια γεράσει πολύ και είχε σχεδόν ξεχάσει τον τρίτο του γιο.
Εκείνος όμως πάντα θυμόταν τον πατέρα του και τον άδικο διωγμό του από το παλάτι, αλλά δεν του κρατούσε κακία. Έτσι, μια μέρα αποφάσισε να κάνει ένα γιορταστικό τραπέζι και κάλεσε σ' αυτό βασιλιάδες από κοντά κι από μακριά.
Ανάμεσά τους ήταν και ο πατέρας του.
Το τραπέζι ήταν πολύ πλούσιο.
Είχε όλων των ειδών τα φαγητά, τα φρούτα και τα γλυκά.
Μόνο που όλα τα φαγητά ήταν ανάλατα.

Έτσι είχε συμφωνήσει ο τρίτος γιος με το μάγειρα.

Όταν όλοι κάθισαν στο γιορτινό τραπέζι, ο βασιλιάς πατέρας του πήρε το πιρούνι και άρχισε να τρώει.
Με τις πρώτες όμως πιρουνιές παραπονέθηκε ότι το φαγητό
δεν είχε καθόλου αλάτι και σταμάτησε να τρώει.
Καθόταν περίλυπος μπροστά σ' αυτό, το τόσο πλούσιο... με άγευστα φαγητά τραπέζι.


Τότε ο τρίτος του γιος, που στεκόταν δίπλα του, αλλά ο γερο-βασιλιάς δεν είχε αναγνωρίσει, γύρισε και του είπε:
«Πατέρα, όταν πριν από πολλά χρόνια σου είπα ότι σ' αγαπώ όσο το αλάτι, με έδιωξες από το παλάτι σου. Τώρα, γιατί είσαι τόσο λυπημένος επειδή δεν μπορείς να φας το ανάλατο φαγητό σου;».

Ο γερο-βασιλιάς, έκπληκτος, αναγνώρισε το γιο του και κατάλαβε το λάθος του.  

«Συγνώμη, γιε μου, ήμουν τόσο άδικος μαζί σου...» του είπε.
Τότε ο γιος αγκάλιασε τον πατέρα του και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...


από paidika

The King and His Daughters

There was once a king who had several daughters. 
To the first he said, "How do you love me?"
"I love you as sugar," said she.
To the next he said, "And how do you love me?"
"I love you as honey," said she.
To the third he said, "And how do you love me?"
"I love you as sherbet," said she.
To the last and youngest he said, "And how do you love me?"
"I love you as salt," said she.
On hearing the answer of his youngest daughter the king frowned, and, as she...
 more...

Υπάρχει άραγε μέλλον;

Η μόνο επιβίωση ?

Η προστασία των παιδιών είναι μέλημα όλων μας
Είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου
Αυτού του πλανήτη, του Πλανήτη Γη
Αρκεί να επιζήσει ο Πλανήτης μας

Εμείς θα είμαστε εδώ για να τα προστατεύουμε
είναι το πρώτο μας μέλημα
είναι προτεραιότητα όλων μας

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
Καλό πρωινό

Friday, 27 July 2007

Σοφά λόγια...

Μάθε να αγαπάς
αυτό που δεν μπορείς
να αλλάξεις.


Όταν ήταν νέος ο Νασρεντίν φύτεψε έναν κήπο με λουλούδια. Ανάμεσα στα λουλούδια όμως βγήκαν στον κήπο και άγρια ραδίκια. Θέλοντας να απαλλαγεί από αυτά ο Νασρεντίν ζήτησε τις συμβουλές άλλων κηπουρών από κοντινά και μακρινά μέρη αλλά καμιά γνώμη δεν έφερε αποτελέσματα. Τελικά ο νέος άνδρας ταξίδεψε μέχρι τo παλάτι του Σεΐχη για να ζητήσει τη συμβουλή του σοφού κηπουρού του βασιλιά.
Δυστυχώς όμως, είχε ήδη δοκιμάσει όλους τους τρόπους που του σύστησε και αυτός ο κηπουρός.
Έμειναν και οι δύο σιωπηλοί για πολύ ώρα μαζί.
Τελικά, ο κηπουρός του βασιλιά κοίταξε τον Νασρεντίν και του είπε:
«Λοιπόν … τότε, το μόνο πράγμα που σου προτείνω είναι να μάθεις να τα αγαπάς».

Thursday, 26 July 2007

Αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη (γ) - Σχόλια

Και άλλα σχόλια εξαιρετικά...
Συνέχεια από:
11. Δεν το περίμενα να είσαι τόσο αδύνατος/η.
Αυτό με φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί θα πρέπει να αποδείξω στον άλλον αλλά και στον εαυτό μου ότι δεν είμαι αδύνατος. Εκτός αυτού, θα αρχίσω να στεναχωριέμαι που δε μπορώ να ανταποκριθώ όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στις καθημερινές δραστηριότητες. Θα με βοηθούσε να μου πει κάποιος «σιγά σιγά θα δυναμώσουμε λίγο παραπάνω». Αλλιώς ακούγεται η λέξη «δυναμώνω» που σημαίνει ότι είσαι δυνατός, απλώς θέλει λίγο παραπάνω να προσπαθήσεις και αλλιώς η λέξη «αδύνατος». Όταν δε, συνοδεύεται από τη λέξη «τόσο» τότε πονάει ακόμη περισσότερο. Ίσως κάποιος φίλοι μου πει, «μα καλά, τώρα με τις λέξεις θα παίζουμε;». Το έχω ακούσει να μου το λένε. Φίλοι μου, σε έναν άνθρωπο ευαίσθητο, που στεναχωριέται για αυτό που έχει, η λέξη παίζει μεγάλο ρόλο. Περιμένει από τον άλλον μια καλή κουβέντα. Μια κουβέντα όπως το «είμαι μαζί σου!» που είναι τρεις μόνον λέξεις!! Ξέρετε όμως αυτές οι τρεις λέξεις πόσο δύναμη, κουράγιο, ελπίδα και χαρά δίνουν σε έναν που έχει κατάθλιψη και είναι κλεισμένος στον εαυτό του; Με το ίδιο σκεπτικό αλλά με αρνητική επίδραση ακούγεται το «τόσο αδύνατος».

15. Προσπάθησε να βρεις μια δουλειά ή κάποιο χόμπι.
Εδώ είναι ο τρόπος που θα το πεις. Αν το πεις με τρόπο σαν να μην προσπαθεί ο άλλος τότε θα τον κάνει να αισθανθεί άσχημα. Δουλειά ή και χόμπι ένας αγχώδης θέλει να βρει. Όμως ποιος θα τον καταλάβει για τη δυσκολία που περνάει, για να δείξει κατανόηση; Ξέρετε φίλοι μου έξω υπάρχουν ειδικά στον ιδιωτικό τομέα μεγάλες απαιτήσεις που σε γεμίζουν με άγχος. Υπάρχουν εντάσεις που σε γεμίζουν με θλίψη γιατί ο εργοδότης σου δεν εκτιμά την προσφορά σου στην επιχείρηση.
Σκεφτείτε σε έναν άνθρωπο που έχει μια προδιάθεση στο άγχος ή στη μελαγχολία, σε πόσο δύσκολή θέση θα βρεθεί αν στον εργασιακό χώρο υπάρχουν απαιτήσεις που ξεπερνούν τις ψυχικές του δυνάμεις. Για αυτό είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών σε τέτοια ζητήματα. Δικαίωμα στην εργασία έχουμε όλοι μας. Ακόμα και άνθρωποι με αγχώδη διαταραχή ή με κατάθλιψη. Το πρόσωπο της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι κοινωνικά ευαίσθητο σε τέτοια θέματα ψυχικής υγείας όχι μόνον στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Αυτό για να επιτευχθεί απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα άτομα που ανήκουν σε Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες. Απαιτείται επίσης η ενημέρωση, όλων μας, για την ψυχική υγεία. Λυπάμαι που άτομα με μια δυσκολία ψυχική αποκλείονται από την αγορά εργασίας και βιώνουν έτσι τη διάκριση στο χώρο εργασίας. Οφείλουμε να το αλλάξουμε. Να το αλλάξουμε γιατί πρέπει να σκεφτούμε ανθρώπινα και όχι τεχνοκρατικά. Έχει ανάγκη ένας με αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη για εργασία. Υπάρχει η «εργασιοθεραπεία». Δώστε του την ευκαιρία να εργαστεί. Μη σκέφτεστε μόνον το εργατικό κόστος. Σκεφτείτε στον άλλον το ανθρώπινο κόστος όταν του κλείνεται την πόρτα. Αν ήταν το παιδί σας θα σας άρεσε να του το κάνουν;

16. Μια ζωή σε θυμάμαι να δημιουργείς προβλήματα.
Είναι μια ισοπεδωτική διατύπωση. Σαν καταθλιπτικός έχω την τάση να τα ισοπεδώνω όλα. Πολλές φορές τα βλέπω όλα μαύρα και μάταια. Αισθάνομαι ότι, ναι, δημιουργώ στους γύρω μου προβλήματα με αυτό που έχω. Το μόνον που δε χρειάζομαι είναι να μου το επιβεβαιώσουν λέγοντάς μου ότι «Μια ζωή σε θυμάμαι να δημιουργείς προβλήματα». Το ξέρω ότι μια ζωή δημιουργώ προβλήματα, αισθάνομαι άσχημα για αυτό. Συγνώμη τι να κάνω; Βοηθήστε με!! Αυτό ζητάει ένας με κατάθλιψη ή με αγχώδη χαρακτήρα. Βοήθεια και κατανόηση θέλει. Μην τον φορτώνουμε με βάρη ότι φταίει αυτός για ότι γίνεται. Όλοι μας δημιουργούμε σε όλους προβλήματα. Μη χτυπάμε όμως κάποιον με μια αδυναμία, μη κοιτώντας ότι και εμείς δημιουργούμε σε άλλους προβλήματα. Ας κοιτάξουμε πρώτα εμείς αν είμαστε σωστοί και μετά ας κρίνουμε τον άλλον και ειδικά κάποιον που περνάει μια δύσκολη φάση στη ζωή του. Είναι αδικία να τον κρίνουμε τόσο απόλυτα και σκληρά.

17. Μπορεί να μην το κάνεις επίτηδες αλλά δεν αντέχω άλλο.
Το γνωρίζω. Δε θέλω να το κάνω πολλές φορές και να μελαγχολώ τους άλλους ή να τους αγχώνω λόγω του αγχώδους χαρακτήρα μου. Είναι φορές που δε μπορώ να ελέγξω το άγχος μου και μου βγαίνει. Όπως και τη μελαγχολική μου διάθεση. Μακάρι να ήτανε 100% στο χέρι μου να το ελέγχω και το άγχος και τη διάθεσή μου. Θα το έκανα. Ειλικρινά το λέω.

 

Αυτά φίλοι μου ήθελα να σχολιάσω σχετικά με το τι δεν πρέπει να λέμε σε κάποιον με αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη. Το έκανα γιατί θα ήθελα να δείτε πως σε εμένα αυτά περνούσανε μέσα στον ψυχισμό μου, όταν τα άκουγα. Μη μείνετε αδιάφοροι σε τέτοια ζητήματα. Δεν ξέρετε ποτέ η ψυχική σας υγεία τη τροπή μπορεί να πάρει. Από καρδιάς εύχομαι να είστε ψυχικά υγιείς. Όμως καμία φορά περνάμε κάποια ψυχική δυσκολία ή δοκιμασία είτε εμείς είτε κοντινά μας πρόσωπα. Ας είμαστε λοιπόν ενημερωμένοι, για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Είναι θέμα ανθρωπιάς.
Ευχαριστώ Το Χαμομηλάκι και τη Melissa για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου που κάνουν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και με την ψυχή μας.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

25/7/07 23:54


Αγαπητό μου χαμομηλάκι
Φίλη μου Melissa,
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Με αγγίζουν τα θέματα που υπάρχουν στο blog «Το Χαμομηλάκι» γιατί αναφέρονται στα παιδιά που είναι το μέλλον μας αλλά και σε ανθρώπινα ζητήματα και σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την προσφορά σας. Θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα που σταμάτησα από το προηγούμενο ποστ, από την πλευρά πάντα ενός ανθρώπου που βιώνει την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη.


Σε ευχαριστούμε καλέ μας φίλε
Σε αγαπάμε
Το χαμομηλάκι

Wednesday, 25 July 2007

Αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη (β) - Σχόλια

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το πολύ χρήσιμο ποστ, περί Αγχώδους Διαταραχής ή Κατάθλιψης. Θα βοηθήσει πολύ κόσμο να γνωρίζει πώς να φερθεί σε έναν με αγχώδη διαταραχή ή με κατάθλιψη ή και με τα δύο. Από την πλευρά του ανθρώπου που βιώνει και την αγχώδη διαταραχή αλλά και την κατάθλιψη θα ήθελα να πω πως μου ακούγονται τα όσα καλό θα ήταν να μη λέμε:
  1. Πάψε να αισθάνεσαι άσχημα. Κάποιος που αντιμετωπίζει κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να αισθάνεται μελαγχολία ή υπερβολικό άγχος. Με το να του μιλά με προστακτική κιόλας το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να τον κάνεις να αισθάνεται άσχημα για αυτό που έχει. Ξέρει τι έχει, προσπαθεί όσο μπορεί να το παλέψει και η αρνητική κρητική μόνον καλό δεν κάνει.
  2. Προσπάθησε περισσότερο. Προσπαθεί περισσότερο όμως το να του το πεις έτσι ξερά, είναι σαν να μην αναγνωρίζεις την προσπάθεια που κάνει. Θα προτιμούσα μια προσέγγιση όπως αυτή «γνωρίζω ότι προσπαθείς και δίνεις μεγάλο αγώνα. Πιστεύω σε εσένα και ίσως θα μπορούσες λίγο περισσότερο να προσπαθήσεις. Όσο όμως μπορείς». Αυτή η διατύπωση θα με βοηθούσε πολύ.
  3. Πήγαινε να διασκεδάσεις. Ειδικά στην αγχώδη διαταραχή το ζητούμενο δεν είναι αν θέλει να διασκεδάσει κάποιος αλλά αν το άγχος του το επιτρέπει. Μπορείς εκεί να πεις «θα ήθελες να πάμε μαζί να περάσουμε κάπου όμορφα;».
  4. Κανείς δεν σου φταίει για ό,τι αισθάνεσαι. Δε θα μου άρεσε να μου το πει κάποιος αυτό. Αισθάνομαι ότι ο άλλος έτσι θέλει να βγάλει την ουρά από έξω που λένε. Μπορεί να φταίει το περιβάλλον μου που αισθάνομαι περισσότερο πεσμένος. Ο ρόλος του περιβάλλοντος ειδικά στην κατάθλιψη για εμένα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οπότε το να ακούσω ότι «κανείς δε μου φταίει» είναι σαν να ακούω ότι «για όλα φταίω εγώ». Ναι όμως δε ζω μόνος μου. Φταίω ως ένα βαθμό. Όμως όταν μένω με άλλους που γνωρίζουν τι έχω, ε τότε έχουν και εκείνοι ένα μερίδιο ευθύνης για την θετική ή αρνητική μου πορεία. Και κάτι ακόμα. Στην κατάθλιψη υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που ευθύνονται και είναι το περιβάλλον, ο χαρακτήρας του ατόμου (συνήθως πρόκειται για ευαίσθητους ή υπερευαίσθητους), και κάποιοι οργανικοί παράγοντες (κάποιοι νευροδιαβιβαστές αν δεν κάνω λάθος).
  5. Δεν σου χρειάζεται βοήθεια από τον ψυχολόγο. Μέγα λάθος που δηλώνει προκατάληψη ή άγνοια (η προκατάληψη συνήθως στην άγνοια οφείλεται) για την ιδιότητα του ψυχολόγου ή του ψυχιάτρου. Αν η ψυχική μας υγεία αρχίσει να ταράσσεται και το διαπιστώσουμε το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Αν το αφήσουμε και θα πονάμε εσωτερικά μάταια, αλλά μπορεί και το πρόβλημα να διογκωθεί και η θεραπεία μετά να απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από την πλευρά του ασθενούς. Σε εμένα που μέχρι να απευθυνθώ σε ψυχολόγο για την αγοραφοβία και τις κρίσεις πανικού είχα υιοθετήσει τη συμπεριφορά της φυγής και όχι της αντιμετώπισης μέχρι να πάω στον ψυχολόγο, μου κόστισε κατά πολύ.
  6. Μην πάρεις φάρμακα γιατί θα εξαρτηθείς από αυτά. Το αν θα πάρει φάρμακα ή όχι κάποιος με αγχώδη διαταραχή ή με κατάθλιψη είναι θέμα ψυχιάτρου αποκλειστικά. Το να κάνουμε το γιατρό, είναι κάτι επικίνδυνο.
  7. Δεν αντέχω άλλο να σε βλέπω σε αυτή την κατάσταση. Μια τέτοια διατύπωση μου δίνει την εντύπωση ότι γίνομαι βάρος στον άλλον. Μου δημιουργεί τύψεις και με κάνει να αισθάνομαι άσχημα για αυτό που έχω. Για να πω την αλήθεια και εγώ κάποιες φορές δε με αντέχω να με βλέπω όταν με πιάνει για τα καλά η κατάθλιψη σε ένα κρεβάτι ή σε μια καρέκλα να περιμένω πως θα περάσει η μέρα για να έρθει η επόμενη (που δεν το θέλω να γίνει, αφού τα βλέπω όλα μαύρα). Αυτά τα πράγματα δε λέγονται ειδικά σε κάποιον με κατάθλιψη γιατί μπορεί να τον φέρουν σε απόγνωση και να αισθάνεται ότι δεν έχει κάποιον δίπλα του. Είναι δύσκολο να είσαι καταθλιπτικός για την οικογένεια, όμως δεν κερδίζουμε τίποτα αν εκφραζόμαστε με τέτοιο τρόπο.
  8. Έτσι που το πας θα μας τρελάνεις όλους. Λοιπόν η λέξη αυτή (τρέλα, τρελός και τρελαίνω) θα πρέπει να μη λέγεται. Πρέπει κάποτε να μάθουμε ότι πολιτισμός δεν είναι μόνον τα αρχαία μας μνημεία, αλλά και ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Οι λεκτικές αυτές ταμπέλες αποτελούν δείγμα έλλειψης πολιτισμού και δημοκρατίας. Στεναχωριέμαι ειλικρινά να ακούω αυτήν την λέξη σε μια χώρα που υπάρχει η δημοκρατία και η αρχή της ισότητας των πολιτών. Δε μπορούν κάποιοι να βάζουν ταμπέλες σε μια ομάδα ανθρώπων ούτε για πλάκα. Κάποιοι τους στέλνανε του ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας στους θαλάμους αερίων. Σήμερα μπορεί να μην το κάνουν, όμως ο τρόπος έκφρασή τους, είναι τόσο προσβλητικός που τσακίζει τον ψυχισμό κάποιων ανθρώπων.

Και επειδή κάποιοι την ισότητα στη δημοκρατία μας την έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια τους παραθέτω τα παρακάτω από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα:
 

«Ισότητα.
Στόχος της Ένωσης είναι επίσης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων και η προώθηση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με την αρχή της ισότητας των πολιτών, που κατοχυρώνεται με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα,όλοι οι πολίτες δικαιούνται ίσης αντιμετώπισης από τα όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης. Το Σύνταγμα απαγορεύει επίσης, κάθε μορφή διάκρισης με βάση την εθνικότητα, το φύλο, την κοινωνική προέλευση ή το χρώμα, ενώ σέβεται απόλυτα την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ποικιλομορφία.
Το Σύνταγμα αναγνωρίζει και προστατεύει τα δικαιώματα του παιδιού και των ηλικιωμένων καθώς και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες. Γενικά, ενισχύει την προστασία όχι μόνο των δύο φύλων αλλά και όλων των κοινωνικών ομάδων»

 

πηγή: 
http://www.cyprus.gov.cy/MOI/pio/pio.nsf/All/5DC2C1C989575683C2256F6B0026D803 

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
Για να μη σας κουράζω φίλοι μου σε άλλο ποστ θα συνεχίσω και να με συγχωρείτε για το μεγάλο αυτό που έκανα ποστ. Και πάλι σε ευχαριστώ Melissa που με αφορμή αυτό το ποστ μου δίνεις την ευκαιρία να εκφράσω πράγματα από την πλευρά ενός που βιώνει την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή.

Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr


Το Σχόλιο φίλου μας στο προηγούμενο post εξαιρετικό (!!)
Ευχαριστούμε πολύ φίλε μας για το πολύτιμο σχόλιό σου
Με αγάπη
Το χαμομηλάκι

Tuesday, 24 July 2007

Αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη

Τι να λες και τι να μη λες σε κάποιον (μικρό ή μεγάλο) που αντιμετωπίζει Αγχώδη διαταραχή ή Κατάθλιψη 
Να μη λες αυτά:
  1. Πάψε να αισθάνεσαι άσχημα.
  2. Προσπάθησε περισσότερο.
  3. Πήγαινε να διασκεδάσεις.
  4. Κανείς δεν σου φταίει για ό,τι αισθάνεσαι.
  5. Αφού δεν είσαι ευχαριστημένος γιατί δεν αλλάζεις τον εαυτό σου;
  6. Δεν σου χρειάζεται βοήθεια από τον ψυχολόγο.
  7. Μην πάρεις φάρμακα γιατί θα εξαρτηθείς από αυτά.
  8. Σκέψου πιο ώριμα και πιο λογικά.
  9. Δεν αντέχω άλλο να σε βλέπω σε αυτή την κατάσταση.
  10. Έτσι που το πας θα μας τρελάνεις όλους.
  11. Δεν το περίμενα να είσαι τόσο αδύνατος/η.
  12. Έλα … χαμογέλασε λίγο.
  13. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να βλάπτεις τον εαυτό σου.
  14. Τζάμπα βασανίζεσαι, δεν έχεις τίποτα.
  15. Προσπάθησε να βρεις μια δουλειά ή κάποιο χόμπι.
  16. Μια ζωή σε θυμάμαι να δημιουργείς προβλήματα.
  17. Μπορεί να μην το κάνεις επίτηδες αλλά δεν αντέχω άλλο.
Τι θα ήθελε να ακούει κάποιος που αντιμετωπίζει αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη
  1. Είμαι δίπλα σου και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω με κάθε τρόπο.
  2. Σ' αγαπώ.
  3. Ενδιαφέρομαι πολύ για σένα και θέλω να καταλάβω αυτό που αισθάνεσαι.
  4. Σε αυτή τη φάση της ζωής σου είναι απόλυτα φυσικό να νιώθεις άσχημα. Είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα νιώθεις πολύ καλύτερα.
  5. Μαζί θα το αντιμετωπίσουμε.
  6. Είσαι πολύ σημαντικός/η για μένα.
  7. Αν μου ζητήσεις κάτι θα το κάνω με χαρά.
  8. Έχω εμπιστοσύνη σ' εσένα! Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις.
Σχόλιο επί της Αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης

Monday, 23 July 2007

Γνωρίστε τα δελφίνια. Καλοκαιρινό θέμα και δροσερό...

Τα δελφίνια (όπως και οι φάλαινες) ανήκουν στα κήτη ή κητώδη.Τα κήτη είναι σαρκοφάγα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μπαλενοφόρα κήτη ή μυστακοκήτη, που έχουν μπαλένες αντί για δόντια, και τα οδοντοφόρα ή οδοντοκήτη.
Τα δελφίνια είναι οδοντοκήτη και τρέφονται με διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς και κυρίως με ψάρια, τα οποία καταπίνουν ολόκληρα, χωρίς να τα τεμαχίζουν. Συνήθως, χτυπούν το ψάρι με την ουρά τους και το πετούν έξω από το νερό για να το πιάσουν με το στόμα.

Είναι θηλαστικά άριστα προσαρμοσμένα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αναπνέουν με πνεύμονες και διατηρούν, όπως ο άνθρωπος, σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους ανεξάρτητα από αυτήν του περιβάλλοντος. Καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα λίπους, το οποίο τους προσφέρει μόνωση, ενώ τα βοηθά και στην κολύμβηση. Τα θωρακικά πτερύγια βοηθούν επίσης στην κολύμβηση, το ουραίο χρησιμοποιείται για ώθηση, ενώ το ραχιαίο προσφέρει ισορροπία μέσα στο νερό.


Δεν κοιμούνται ποτέ, αλλά ξεκουράζουν εναλλάξ τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους, ώστε, όταν το ένα ξεκουράζεται, το άλλο να εξασφαλίζει την αναπνοή. Στα δελφίνια η λειτουργία αυτή είναι μια εκούσια διαδικασία, δηλαδή δεν αναπνέουν αυτόματα αλλά με τη θέλησή τους.

Ικανά προς αναπαραγωγή είναι μετά τα πέντε χρόνια τους. Κάθε δύο με τρία χρόνια, έπειτα από κύηση 12 μηνών, γεννούν ένα μικρό, μήκους περίπου 1μ., το οποίο θηλάζει και παραμένει με τη μητέρα του τρία έως έξι χρόνια.

Πώς επικοινωνούν
Στο μεγάλο και καμπύλο μέτωπό τους βρίσκεται το σύστημα ηχοεντοπισμού, ένα είδος σόναρ, με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή και επικοινωνούν μεταξύ τους. Σύμφωνα με συμπεράσματα ερευνών, τα δελφίνια δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες στον εγκέφαλό τους, σαν ένα είδος υπερηχογραφήματος, πολύ υψηλότερης όμως τεχνολογίας από αυτήν που έχει εξελίξει ο άνθρωπος. Επίσης, μπορούν και επικοινωνούν με σφυρίγματα, κρότους και ήχους που παράγουν με τα σαγόνια τους. Τα δελφίνια φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας, το οποίο οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν.

Sunday, 22 July 2007

Ιρλανδοί ιερείς βίαζαν παιδιά από το 1940!

Νέο σκάνδαλο με σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών από καθολικούς ιερείς στην Ιρλανδία και μάλιστα από το 1940 συγκλονίζει από χθες τη Μεγάλη Βρετανία.
Περίπου 150 ιερείς και μέλη διαφόρων εκκλησιαστικών οργανώσεων κατηγορούνται ως ύποπτοι για τη σεξουαλική κακοποίηση πολλών παιδιών. Σύμφωνα με την αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου κατηγορίες απευθύνονται σε 74 ιερείς της επισκοπής, ενώ εμπλέκονται και άλλοι 61, κάτι που δείχνει τη μεγάλη έκταση του φαινομένου, όπως σημειώνει το BBC.

Αναφέρεται μάλιστα ότι υπολογίζεται πως σεξουαλική κακοποίηση έχουν υποστεί γύρω στα 400 παιδιά. Το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι πολλοί βιασμοί παιδιών έλαβαν χώρα στα ίδια τους τα σπίτια και τα ορφανοτροφεία που ανήκουν στην εκκλησία και υπεύθυνοι ήταν κάποιοι από τους ιερείς. Έως τώρα γύρω στα 15.000 άτομα έχουν ζητήσει αποζημιώσεις για την κακομεταχείριση που έχουν υποστεί τις προηγούμενες δεκαετίες.


Μαι 03, 2007

Saturday, 21 July 2007

Ελληνίδα μάνα: Μεγάλες αλήθειες δοσμένες με χιούμορ 😂

Τα σημαντικά πράγματα που διδάσκει η Ελληνίδα μάνα στα παιδιά της:
  1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ: «Αν πρόκειται να σκοτωθείτε με τον αδερφό σου, πηγαίνετε έξω. Μόλις τελείωσα το σφουγγάρισμα.»
  2. ΠΡΟΣΕΥΧΗ: «Κάνε την προσευχή σου να βγει ο λεκές από το χαλί.»
  3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ: «Αν την άλλη Πέμπτη που θα πάω στο σχολείο σου για το τρίμηνο, δεν έχεις καλούς βαθμούς, καλύτερα να έχεις φύγει από το σπίτι πριν γυρίσω.»
  4. ΛΟΓΙΚΗ: «Δεν έχει γιατί. Γιατί έτσι είπα εγώ.»
  5. ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗ: "Αν πέσεις και ματώσεις τα γόνατά σου, θα φας το ξύλο της χρονιάς σου γιατί θα έχεις σκίσει και το παντελόνι σου."
  6. ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: "Άλλαξε βρακί, ρε παιδάκι μου. Αν χτυπήσεις και σε πάνε στο νοσοκομείο τι θα πουν οι γιατροί;"
  7. ΕΙΡΩΝΕΙΑ: "Σταμάτα να κλαις δίχως λόγο γιατί θα σε κάνω να κλάψεις με λόγο." 
  8. ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: "Ωραίο πλύσιμο έκανες! Δεν βλέπεις τον σβέρκο σου που είναι μαύρος;"
  9. ΩΣΜΩΣΗ: "Κλείσε το στόμα σου και φάε το φαΐ σου."
  10. ΑΝΤΟΧΗ: "Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν τελειώσεις τα ρεβύθια σου."
  11. ΚΑΙΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: "Το δωμάτιό σου είναι σαν να το χτύπησε τυφώνας."
  12. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Ό,τι σου λέω εγώ σου φαίνεται παράλογο. Εσύ τα ξέρεις όλα κι εγώ είμαι παράλογη, έτσι;"
  13. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: «Συνέχισε την γκρίνια και θα δεις! Εγώ σε γέννησα, εγώ σε θα σε σκοτώσω." 
  14. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: «Πού τάμαθες αυτά, ρε παιδάκι μου; Γιατί δεν βλέπεις τον αδερφό σου; Έτσι κάνει;"
  15. ΖΗΛΕΙΑ: «Εγώ στην ηλικία σου δεν είχα παπούτσια να φορέσω. Χιλιάδες παιδάκια σήμερα γυρνάνε ξυπόλητα. Μην είσαι αχάριστος."
  16. ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Περίμενε να πάμε σπίτι και θα δεις."
  17. ΥΠΟΜΟΝΗ: «Θα το ανοίξουμε όταν πάμε σπίτι."
  18. ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: «Σταμάτα να αλλοιθωρίζεις γιατί στο τέλος θα μείνεις αλλοίθωρος."
  19. ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: «Βάλε το πουλόβερ σου. Κάνει κρύο και δεν το καταλαβαίνεις." 
  20. ΧΙΟΥΜΟΡ:«Αν κοπείς με το μαχαίρι μην έρθεις κλαίγοντας σε μένα γιατί θα τις φας από πάνω."
  21. ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ: «Αν δεν φας όλο το φαΐ σου δεν θα μεγαλώσεις."  
  22. ΓΕΝΕΤΙΚΗ: «Όλα τα χούγια του πατέρα σου πήρες."
  23. ΚΑΤΑΓΩΓΗ: «Όταν σου δίνουν κάτι να λες ευχαριστώ. Μην είσαι βλάχος."
  24. ΣΟΦΙΑ: «Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις."
  25. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: «Θα κάνεις και συ παιδιά μια μέρα. Μακάρι να σου κάνουν ό,τι κάνεις εσύ σε μένα."
  26. ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ: (αμέσως μετά τον γάμο:) «Άντε, κάντε κι ένα παιδάκι τώρα. Εγώ είμαι εδώ, εγώ θα το μεγαλώσω." (ένα-δυο χρόνια αργότερα:) «Όποιος έχει παιδί κάθεται στο σπίτι του και το μεγαλώνει. Αρκετά! Εγώ τα δικά μου τα μεγάλωσα."

Friday, 20 July 2007

Γονείς, εκπαιδευτικοί, ενημερώστε τα παιδιά.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ!
ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ!
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΕΩ ΟΧΙ!



«...Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι αθώα, ευάλωτα και δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους. Είναι επίσης περίεργα, ενεργητικά και ελπίζουν. Ο χρόνος τους θα πρέπει να είναι γεμάτος χαρά και ειρήνη, παιχνίδι, μάθηση και ανάπτυξη. Το μέλλον τους θα πρέπει να κτίζεται μέσα σε πνεύμα αρμονίας και συνεργασίας. Η ζωή τους θα ωριμάζει καθώς θα διευρύνονται οι προοπτικές τους και θα κερδίζουν εμπειρίες...»

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Επιβίωση, Προστασία και Ανάπτυξη των Παιδιών, Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, 1990.

Σας παραπέμπουμε εδώ:
http://web.auth.gr/virtualschool/2.2-3/Youngs/PapanikolaouSexualAbuse.html
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον

Thursday, 19 July 2007

Ένα παιδί με Σύνδρομο DOWN: Μια συγκλονιστική ιστορία

Διονύσης και Χριστίνα

Έχω μεγάλο τρακ. Με έχουν φωνάξει μέσα να δω τη νεογέννητη κόρη μου και δεν μπορώ να κάνω βήμα. «Πήγαινε Διονύση» ακούω τους δικούς μου. Όλη η οικογένεια σε πελάγη ευτυχίας, ο αδελφός μου με την κάμερα να «τραβάει» τα πάντα. Μπαίνω και βλέπω το παιδί. Έρχονται και οι υπόλοιποι, όλοι να σας ζήσει, συγκίνηση, χαρά, σου μοιάζει, της μοιάζει... Νιώθω ότι το παιδί κάτι έχει. Σκέφτομαι ότι θα είναι από τον τοκετό. Βλέπω από μακριά τον γιατρό να βγαίνει από το χειρουργείο με τη ρόμπα. Παρατάω το παιδί και τους υπόλοιπους, τρέχω και τον ρωτάω «γιατρέ, τι έχει το παιδί;». Μου απαντάει: «Τίποτε δεν έχει». Για να το λέει ο γιατρός, όλα θα είναι μια χαρά. Σε λίγο βλέπω και τη γυναίκα μου που μόλις έχει βγει από το χειρουργείο. Είμαστε ευτυχισμένοι.
 

Με φωνάζουν στην εντατική. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Όλα είναι μια χαρά, τι γυρεύει το παιδί μου στην εντατική; Τη στιγμή που φοράω τη ρόμπα για να μπω μέσα βλέπω τον γιατρό με κάποια νεογνολόγο και κάτι σαν να λένε: «Του το είπες;».
Η νεογνολόγος έχει αρχίσει να λέει: «Μην ανησυχείτε, γεννήθηκε με ένα πρόβλημα, υπάρχουν όμως ιδρύματα και ειδικά σχολεία». Δεν προλαβαίνω να σκεφτώ. Ανοίγω μια πόρτα, αρχίζω να κατεβαίνω σκάλες, βρίσκομαι έξω από το μαιευτήριο. Πάω και κάθομαι δίπλα σε κάτι σύρματα. Δεν είναι μόνο πανικός. Είναι φόβος, είναι στενοχώρια, είναι θάνατος.
 

Κάποια στιγμή συνειδητοποιώ ότι η Χριστίνα, η γυναίκα μου, είναι ακόμα μέσα στην ανάνηψη και τρέχω να της μιλήσω. Οι άλλοι με πείθουν να μην της το πω ακόμα. Την ανεβάζουν επάνω, στο δωμάτιό της. Εκείνη ταλαιπωρημένη αλλά στον έβδομο ουρανό.
Όλοι εμείς οι υπόλοιποι «μαγκωμένοι». Ούτε λουλούδια ούτε μπαλόνια ούτε τίποτε. Κάθε τόσο ένας-ένας βγαίνουμε έξω, δήθεν να πάμε να κάνουμε τσιγάρο.
Κανονίζουμε να της το πούμε το επόμενο πρωί, εγώ και ο γιατρός. Μπαίνουμε στο δωμάτιο της Χριστίνας. Ο γιατρός της λέει: «Γέννησες ένα κορίτσι που δεν θα είναι όμορφο σαν τη Σοφία Λόρεν». Η γυναίκα μου δεν καταλαβαίνει. Του απαντάει:
«Για τα δικά σου μάτια. Για τα δικά μου μάτια είναι το ομορφότερο κορίτσι του κόσμου». Ο γιατρός συνεχίζει να λέει μπούρδες. Του λέω «σταμάτα».
 

Προσπαθώ να της εξηγήσω.
Η γυναίκα μου ζητεί φάρμακα για να «κόψει» το γάλα. Δεν θέλει ούτε να θηλάσει ούτε να δει το παιδί. Έχει μια απόλυτη άρνηση. Εγώ το ίδιο. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Έχουμε εγκλωβιστεί, δεν σηκώνουμε τα τηλέφωνα, η μοναδική λέξη που ακούγεται είναι η λέξη «ίδρυμα».
Πηγαίνουμε και βλέπουμε κάποια τέτοια ιδρύματα. Αντικρίζουμε τρομερά πράγματα εκεί μέσα. Στο μαιευτήριο δεν δείχνουν την παραμικρή ευαισθησία. Θέλουν να μα περάσουν αυτό το «Νέοι είστε ακόμα, μη χαραμίσετε τη ζωή σας...». Στην εντατική, όπου θα μείνει το παιδί 14 ολόκληρες ημέρες το έχουν δίπλα από τον κάδο με τα σκουπίδια.
Μας προτείνουν και μια άλλη λύση: ευθανασία. Μας δίνουν και το τηλέφωνο μιας κλινικής.
 

Όλα αυτά τέλειωσαν την πρώτη φορά που την πήραμε αγκαλιά. Όλες τις ημέρες στο μαιευτήριο μας είχαν φτιάξει την εικόνα ενός παιδιού το οποίο δεν θα ζήσει, δεν θα περπατήσει, δεν ακούει, έχει πρόβλημα στην καρδιά κτλ. Αυτό το παιδί ήταν ένα «δεν», ένα τέρας.
 

Τίποτε από αυτά δεν ίσχυε. Το παιδί μας και περπατάει και ακούει και βλέπει και παίζει και γελάει. Έχει Σύνδρομο Down∙ μόλις 28 ετών η γυναίκα μου, ήταν αυτή η μία στις 9.500. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, οι άλλοι μάς το δημιουργούν. Θα το παλέψουμε. Μερικές φορές την κοιτάζουμε και νιώθουμε ενοχές για αυτά που μα είχαν πείσει να σκεφτόμαστε τότε. Σήμερα η Αναστασία μας είναι 22 μηνών.

BHMagazino, 24 Ιουνίου 2007, τ. 349, σ. 12, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Να σας ζήσει το χαμομηλάκι σας, το αγγελούδι σας....
Να είστε καλά και ευτυχισμένοι
Είναι φτωχά τα λόγια, πολύ φτωχά για να μπορέσω να σας εκφράσω το θαυμασμό,
το δέος που αισθάνομαι για σας, Διονύση και Χριστίνα.

Δεν υπάρχουν ιδέες - υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες - κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.
Ν. Καζαντζάκης

Wednesday, 18 July 2007

Είμαι χαρούμενη που συμμετέχω στο μπλογκ αυτό ...

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
 
είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω στο blog αυτό... είμαι πραγματικά πολύ εντυπωσιασμένη από αυτά που είδα και διάβασα!!! Συνέχισε αυτή τη σκληρή δουλειά... ο,τι θες θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω και εγώ...!

Δεν μπορώ παρά να τελειώσω με τη φράση: 
«Μπράβο σε όλους όσους συμμετέχουν και διαχειρίζονται
το blog αυτό!!!!
»

Tuesday, 17 July 2007

Οδηγίες αντισεισμικής προστασίας από τον Ο.Α.Σ.Π.

Από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας


    Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ
  • Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
  • Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.
  • Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
  • Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.


    Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού  
    Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα.
    Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο
  • Μην τρέχετε προς την έξοδο
  • Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.
  • Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
  • Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
    Αν βρεθείτε έξω από κτίριο
  • Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
  • Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.
    Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο
  • Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.

    Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό
  • Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
  • Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.
  • Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε. Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
  • Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο Μην πλησιάζετε τις ακτές.


    Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό
  • Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο.
  • Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
  • Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.
  • Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

Προσφορά Αγάπης για τα Παιδιά

Η μεγαλύτερη προσφορά αγάπης που πραγματοποιήθηκε ποτέ στα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα μεταφράζεται σε 12.530.000 Ευρώ.
Πρόκειται για τον τελικό απολογισμό του Τηλεμαραθωνίου ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαίου 2007 από τον τηλεπτικό σταθμό Mega και τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», με σκοπό την ανέγερση του πρώτου ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα.
Τη συγκέντρωση του ποσού - ρεκόρ ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τρίτη 3/7/2007 η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία και δεσμεύτηκε ότι οι εργασίες ανέγερσης θα αρχίσουν το φθινόπωρο, και το νοσοκομείο θα διαθέτει τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό.



Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
σε χαιρετώ !

Monday, 16 July 2007

Ένα παιδί στα δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Πόσες δεκαετίες θα χρειαστούν;

Στις 11/12/1997 η Ελευθεροτυπία έγραφε:  
Ένα παιδί στα δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η παιδική πορνεία αποφέρει τεράστια έσοδα και ελάχιστους κινδύνους. Έτσι, η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης παιδιών εξελίχθηκε σε μια καλοσχεδιασμένη και αρκετά κερδοφόρα μορφή σεξουαλικού τουρισμού. Και καμιά κοινωνία δεν εξαιρείται από αυτή τη μάστιγα, που εξαπλώνεται με πολλά πρόσωπα.
 
Συγκλονιστικά τα στοιχεία διεθνών οργανισμών: Οι ανήλικοι σκλάβοι του σεξ στη Βραζιλία φτάνουν τα 2.000.000, στην Ινδία τις 300.000, στην Ταϊλάνδη τις 800.000, στην Κίνα τις 200.000, τις 100.000 στην Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες, τις 40.000 στο Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Επιπλέον, η συχνότητα σεξουαλικής κακοποίησης στη Βρετανία φτάνει στο 13% του συνόλου των παιδιών. Η έρευνα επισημαίνει ότι το 30% των παιδεραστών είχε έως 450 θύματα!
Και στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι:
Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο το κόσμο εξωθούνται στην πορνεία, αποτελούν αντικείμενο σεξουαλικού εμπορίου ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πορνογραφικού υλικού. Η νοσηρή αυτή κατάσταση διαφοροποιείται σε κάθε ήπειρο.

Στις ασιατικές κοινωνίες, όπου υπήρχε παράδοση διευρύνεται με τη μαζική έλευση τουριστών. Το εμπόριο, που διακρίνεται από εξαιρετική οργάνωση και διασυνοριακές δομές, ελέγχεται σύμφωνα με τα πρότυπα της Μαφίας. Αντίθετα, στις αφρικανικές χώρες η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών γίνεται περισσότερο διακριτικά, αλλά εντός της οικογενειακής εστίας. Ανήλικες οικιακές βοηθοί που ικανοποιούν και άλλες ανάγκες του εργοδότη τους. Στην εγγύς Ανατολή πραγματοποιείται πίσω από τους κλειστούς τοίχους των σπιτιών. Ο πρώιμος γάμος την καλύπτει με το μανδύα της νομιμότητας.

Παιδική πορνεία υπάρχει και στη Δύση, κυρίως στις μεγαλουπόλεις. Στη Νέα Υόρκη εκδίδονται περίπου 30.000 ανήλικα, ενώ στο Παρίσι ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 15.000.

12 εκατομμύρια παιδόφιλοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, το 5% των ανηλίκων που εκπορνεύονται πέφτουν θύματα απαγωγής και πωλούνται σε δυτικές χώρες. Για το κάθε παιδί, βάσει των τιμών της «αγοράς», πληρώνουν πάνω από 1,5 εκ. δραχμές και ο τζίρος ανέρχεται σε 5 τρις δολάρια. Οι παιδόφιλοι είναι τουλάχιστον 12 εκατομμύρια σε όλο το κόσμο.
Καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα. Στη Δύση πρόκειται για εφήβους που αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους και εκδίδονται για ν' αγοράσουν τη δόση τους ή οποιοδήποτε κοινωνικό αγαθό κρίνουν «απαραίτητο».

Τραγικές είναι οι συνέπειες από την κατεστραμμένη παιδική ηλικία:
Σοβαρά ψυχοσωματικά τραύματα, κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, σοβαρά ή και θανατηφόρα νοσήματα και αυτοκτονική συμπεριφορά. Παρατηρείται, μάλιστα, ότι τα παιδιά με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να ξεφύγουν και, ακόμη και αν τα καταφέρουν, οδηγούνται στις φυλακές, όπως για παράδειγμα στο Πακιστάν.

Στην έκθεση της E.E. αναφέρεται ότι ένας σκληρός πυρήνας διεστραμμένων παιδεραστών, μαζί με περιστασιακούς δράστες (συνηθισμένους ανθρώπους που θεωρούν το θέμα απλώς "εξωτικές διακοπές'') που ξεκινούν από τις χώρες-μέλη της E.E., τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία είναι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στις χώρες της Άπω Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Μην ξεχνάμε ότι ο σεξοτουρίστας βασίζεται στην ανωνυμία, την ατιμωρησία και τη ρατσιστική απαξίωση. Και τα παιδιά τίθενται εύκολα στη διάθεσή τους.

Επιπλέον, η παιδική πορνογραφία έχει εξελιχθεί σε ανθηρό βιομηχανικό κλάδο. Ενώ στην Ευρώπη διώκεται ποινικά, στην Ασία βρήκε μια περιούσια πατρίδα. Σημαντικότερη αγορά, η Ιαπωνία αλλά και ο ρόλος του Ίντερνετ, που εκτός από τη διάδοση παράνομων απεικονίσεων παιδιών, αντικατέστησε διαφημιστικά έντυπα που εκθειάζουν την «έντονη νυχτερινή ζωή» στην Μπανγκόκ και τη Μανίλα.

Αρκετές εταιρείες εκδίδουν οδηγούς, με πληθώρα πληροφοριών, στοχεύοντας στην αγορά σεξοτουριστών. Στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Β. Αμερική και την Ιαπωνία ορισμένες μικρές τουριστικές εταιρείες εντοπίζουν τόπους διακοπών όπου η πορνεία είναι διαδεδομένη, συνάπτοντας συμφωνίες επί τόπου με ξενοδοχεία, εξασφαλίζοντας στους πελάτες τους να μην πληρώσουν πρόσθετη επιβάρυνση για τη νυχτερινή παρέα τους.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίστηκε ντροπή το γεγονός ότι χρειάστηκαν οι τρομακτικές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών στο Βέλγιο -την καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου- για να το συζητήσουν.
Επισημάνθηκε, επίσης, η ύπαρξη μεγάλης υποκρισίας στην κοινωνία μας. H NSPCC διεξάγει εκστρατεία με αφίσες για να πει ότι χρειάζεται να ταξιδέψεις 3.000 χιλιόμετρα για να βρεις ένα σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί, ενώ συμβαίνει δίπλα μας και εκτιμάται ότι ένα παιδί στα 10 στην Ε.Ε. είναι θύμα της.

Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, που συμμετείχε στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κακοποίηση των παιδιών και το σεξουαλικό τουρισμό, δήλωσε στην «Ε» ότι «Η έξαρση του φαινομένου συνδέεται με την υποβάθμιση κοινωνικών στρωμάτων και την ηθική, οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Οι αρχές οφείλουν να πάρουν μέτρα, που δεν θα είναι αποσπασματικά και ευκαιριακά, να συνεργαστούν για την εξάρθρωση των διεθνών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης της παιδικής αθωότητας. Χρειάζονται μέτρα κοινωνικής στήριξης των οικογενειών».


ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ


10 χρόνια μετά, στις 16/07/07, η Elizabeth Lynne κατέθετε γραπτά την παρακάτω ερώτηση στην Επιτροπή:

Reference : P6_QE(2007)3592
Related document : REFSOURCE : E-3592/2007NUPE : 391.931
Document type : Parliamentary questions - Written questions
Document title : Κακοποίηση παιδιών
Addressee : COMM
Authors : Elizabeth Lynne
Document date : 16/07/07
Year : 2007

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3592/07
υποβολή: Elizabeth Lynne (ALDE)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Κακοποίηση παιδιών
Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να ενισχύσει τη δέσμευση της ΕΕ για την προστασία των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά για πορνογραφικούς σκοπούς; Συμφωνεί η Επιτροπή ότι είναι απαραίτητο να συντονιστούν οι προσπάθειες με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και όσους εργάζονται με τα θύματα για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα για την εξέταση των συνεπειών από τις εικόνες κακοποίησης; Μπορεί η Επιτροπή να περιγράψει τη στρατηγική σχέση της με αυτό και τα διαθέσιμα κονδύλια;

Πόσες δεκαετίες θα χρειαστούν; Πόσες;