Σελίδες

Monday, 31 March 2008

Παιδια και αποπαίδια

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Xάθηκα τον τελευταιο καιρο. Είχα γλυκύτατο λόγο, μια "ανιψουλα" εικοσιδύο μηνών που με εχει κανει εντελως μα εντελώς χαζό...

Κρίμα που δε χάθηκαν άλλα πράγματα. Οπως η παιδική εκμεταλλευση. Η αναλγησία. Η αποστροφή του βλέμματος όλων από θέματα που "στεναχωρουν τσάμπα ρε παιδί μου". Και ενα παιδί που υποφέρει είναι ένα στενάχωρο θέαμα έτσι δεν είναι; Οποτε τα ευαίσθητα στομάχια προτιμούν να αποστρέφουν το πρόσωπο, είναι πιό εύκολο έτσι...

Κρίμα που δεν ήρθε ελπίδα. Κρίμα που δεν ήρθε αλλαγή.

Στο Ιράκ αυτή τη στιγμή περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται και αντιμετωπίζουν το φάσμα του θανάτου ΣΗΜΕΡΑ. Οχι αυριο. ΤΩΡΑ. Δεν μπορούν να πάνε σχολείο, δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη έχουν αρρώστιες που ΠΟΤΕ δεν είχαν εμφανιστεί στις προηγούμενες γενιές. Εξαθλίωση. Αυτα λέει η πιο πρόσφατη έκθεση της UNICEF.

Ε,και; Δεν αποτελουν "καυτό θέμα". Δεν "πουλάνε" ρε παιδι μου. Παει μας τελείωσε το Ιρακ ασε που εκει ειναι οι "κακοί" και δεν κανει να δείξουμε ότι μας "πειράζει". Κουράγιο ευαίσθητη ανθρωπότητα, σύντομα θα πεθάνουν αυτά τα παλιόπαιδα και δε θα μας στεναχωρούν πια...

Στην Κίνα των περίλαμπρων Ολυμπιακών αγώνων παιδιά ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ καθημερινά. Στην "προοδευμένη" και "φορέα πολιτισμού" Κίνα. Υποχρεωτική η στείρωση των γυναικών σαν ποινή για παραβάσεις. Τα παιδια δεν εχουν θέση στην κοινωνία τους φαίνεται. Αλλά ούτε και η ευαισθησία στη δική μας τη στιγμή που υποδεχθήκαμε τους Κινέζους κυβερνητικούς και τους παραδώσαμε χωρίς ντροπή τη φλόγα της ΑΓΑΠΗΣ και της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Παιδια. Κραταω στην αγκαλια μου τη μικρουλα που μου τραβαει τα μαλλια και θελει "ντιν ντιν" (εικονίδια στο msn εις την μπεμπικήν...). Και σκεφτομαι , αν της τα πω αυτα ,θα καταλάβει; Μήπως μου βρει και καποια λύση;

Και το δικο μου μυαλο ειναι πολύ μικρό γιατι μου την εχει βρει ήδη τη λύση. Δεν χρειαζονται επαναστάσεις ούτε οι καφρίλες του Βρασίδα. Κρατήστε τα αγκαλιά και ίσως ... βάλτε τους και λίγα "ντιν ντιν", αξίζει τον κόπο λιγος πονοκέφαλος...

Με την αγάπη μου σε όλους σας
Ο Κάφρος.

Θέμα: «Κάτι που θα μπορούσα να φτιάξω με την αγάπη»

Αυτά γράφει ο μικρός Γιωργάκης:
Εγώ θέλω να κάνω ένα μέρος για αστέγους αυτούς που είναι στα παγκάκια αυτούς που πουλάνε χαρτομάντιλα και θέλω ένα σχολείο για τα μικρά παιδιά αλλά και τους μεγάλους που δεν έχουν πάει σχολείο και έχουν μεγαλώσει στο δρόμο.
Επίσης για τα παιδιά ένα πάρκο με μεγάλα λουλούδια αλλά και μικρά επίσης.
Να έχει μονόζυγα, κούνιες, γήπεδα μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρου, χάντμπολ και πολλά άλλα και ωραία γήπεδα.
Αυτά τα πράγματα είναι για έναν ωραίο σκοπό όλα αυτά δεν τα κάνω μόνο επειδή αγαπάω τους ανθρώπους αλλά και γιατί τους λυπάμαι.
Αυτά τα πράγματα για να φτιαχτούν θα ζητήσω χρήματα από τους γονείς μου, θα πάρω από την τσέπη μου από τους φίλους μου από τον δήμο και από όλο τον κόσμο. Αυτό το πράγμα θα το ζητήσω απ’όλους.
Όλες τις ενέργειες που είπα μπορεί να κάνω και άλλα, αλλά δεν νομίζω ότι θα μου φτάσουν τα χρήματα.
Γιώργος Π. μαθητής 3ης δημοτικού.

...οι μέρες του Πάσχα θεωρούνται από τους περισσότερους ημέρες Αγάπης!
Τώρα θυμόμαστε όλοι ότι υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που υποφέρουν, που πεινούν...Τις υπόλοιπες μέρες (όπως αυτές που διανύουμε) θαρρείς πως για τους περισσότερους δεν υπάρχουν, είναι αόρατοι, μια αναγκαία καθημερινότητα... που, τι να κάνουμε; Υπάρχει και αυτή....παράλληλα με την δική μας...
Κάθε χρονιά τέτοιες μέρες ευαισθητοποιηθείτε η πλειονότητα και εκδηλώνουμε έμπρακτα την Αγάπη μας συμμετέχοντας σε διάφορα bazaar σωματείων, επισκεφτόμαστε γηροκομεία, ορφανοτροφεία, άστεγους κα. Έτσι θα εκφράσουμε την Αγάπη μας, την συμπαράστασή μας, την συμπόνια μας...
Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου θα κλειδώσουμε την ανοιχτή ( λόγω ημερών )πόρτα της καρδιάς μας και θα κλείσουμε μέσα μόνο τους δικούς μας ανθρώπους. Αγάπη με δόσεις για όλους τους άλλους...
Ευτυχώς για όλους μας υπάρχουν και κάποιοι από εμάς που ανεξάρτητα από τις ημέρες νοιάζονται, βοηθούν και αγαπούν.
Και πολύ περισσότερο ευτυχώς υπάρχουν τα παιδιά που με όλη την δύναμη της καρδιάς τους αγαπούν! Και θέλουν να φτιάξουν πράγματα με την Αγάπη!!
Είναι μικρά όμως και δεν μπορούν.... Κάποτε όμως είμαστε όλοι παιδιά και γράφαμε και εμείς τέτοιες εκθέσεις!
Τι συνέβη , τι έγινε, τι άλλαξε και μεγαλώνοντας κρατάμε την πόρτα της καρδιάς κλειστή; Τώρα που μπορούμε να φτιάξουμε πράγματα με την Αγάπη; Γιατί δεν τα φτιάχνουμε; Τι περιμένουμε; Μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα; Και ούτε και τότε καλά, καλά...Που να προλάβεις άλλωστε...Ψώνια, τρέξιμο, δώρα, άγχος...
Προτείνω σε όλους μας να αφήσουμε το παιδί που κρύβεται μέσα μας να γράψει μια έκθεση με αυτό το θέμα <Κάτι που θα μπορούσα να φτιάξω με την αγάπη>Και τώρα που είμαστε «μεγάλοι» να το υλοποιήσουμε κιόλας! Όσο πιο πολύ και όσοι πιο πολλοί μπορούμε...

Έλλη Π. Κούση e.kousi@actclick.com

Η ώρα της Γης «και άλλα ηχηρά παρόμοια»

Έσβησαν και στην Άρτα τα φώτα το βράδυ, τα παιδάκια βάδισαν με κεριά, από την πλατεία Κιλκίς μέχρι την Κεντρική Πλατεία, μια μαθήτρια διάβασε μια έκθεση για το περιβάλλον, οι τοπικοί άρχοντες εκφώνησαν βαρυσήμαντους λόγους και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος...
   
Τώρα μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην συνήθη πορεία των πραγμάτων, όπου για να εξοικονομηθούν χρήματα, τα σκουπίδια επί 6 τουλάχιστον μήνες τα παρατάγανε σε δημοτική έκταση στην όχθη του ποταμού Αράχθου, αντί να τα μεταφέρουνε στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, φτιάχνοντας έτσι μια πανέμορφη χωματερή, μέσα στην πόλη. 
Όταν υπήρξαν καταγγελίες και το πράγμα πήρε διαστάσεις με την υποβολή ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Παπαδημούλη, τότε έκαναν αυτό που η οικολογική τους συνείδηση επέβαλε:  
Έβαλαν φωτιά, που σιγόκαιγε επί ημέρες, γεμίζοντας τον ουρανό της Άρτας με καπνούς διοξίνης, δημιουργώντας αποπνικτικές συνθήκες στους περίοικους και σε 2 σχολεία που βρίσκονται δίπλα. Κάηκαν τα σκουπίδια, παράχωσαν τα υπολλείματα με κάμποσα φορτηγά χώμα κι ούτε γάτα ούτε ζημιά...
Απ' ότι γνωρίζω ενδιαφέρθηκε και η Εισαγγελία, που έκανε ανακρίσεις, πήρε καταθέσεις και το πράγμα έχει πάρει τον δρόμο του.
Καλές οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, αρκεί να μην τις θυμόμαστε μία ώρα τον χρόνο...


Sunday, 30 March 2008

Καταρρέει το σπίτι της Κάλλας - Πολιτισμός υπό κατάρρευση

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό.
Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της. 
Αυτό είναι η περιουσία της. 
Αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς
Μελίνα Μερκούρη

Από την περίτεχνη είσοδο του κτιρίου στην οδό Σκαραμαγκά και Πατησίων στο Μουσείο περνούσε η ντίβα της όπερας, η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας λίγες ώρες μετά την πρώτη της ραδιοφωνική εμφάνιση στον Σταθμό Αθηνών. 

Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, το νεοκλασικό κτίριο που στολίζει το νούμερο 61 της οδού Πατησίων, είναι ένα ιστορικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό μνημείο, που παραμένει παραδομένο στην εγκατάλειψη, την κακοποίηση του χρόνου και την απαξίωση εκείνων που το θεώρησαν απλώς τσιμέντο.
περισσότερα εδώ

Ερείπια και χαλάσματα παραδίδουμε 
στα παιδιά μας. 
Γιατί;;;;

Εφτιαξαν χελιδονοφωλιές!!

... Πηλός, για να αντικατασταθεί το χώμα το οποίο τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στην Αθήνα, και πολύς ενθουσιασμός.
Με τα συστατικά αυτά εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και μικρά παιδιά κατασκεύασαν χελιδονοφωλιές στο πάρκο των οδών Ζωοδόχου Πηγής, Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη στα Εξάρχεια.  
Οι φίλοι της φύσης υποδέχτηκαν χθες το πρωί τον ερχομό της άνοιξης φτιάχνοντας φωλιές για τα χελιδόνια, τις οποίες στη συνέχεια τοποθέτησαν στα σπίτια τους στο κέντρο της πόλης...

πηγή

Πως θα έρθουν τα παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη
σε επαφή με την φύση;

Μην κλείνετε το παιδί στο σπίτι. 
Αναμφίβολα οι καιροί έχουν αλλάξει και το να αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίζουν έξω, εγκυμονεί κινδύνους. Με το να εγκλωβίζονται όμως στο σπίτι, στερούνται πολλά.
Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα ή τις πλατείες της γειτονιάς σας.

Αν είστε από αυτούς που έχουν συγγενείς σε κάποιο χωριό, αδράξτε την ευκαιρία και επισκεφτείτε τους. 

Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν για λίγο το πρόγραμμα τους φροντίζοντας τα ζώα που μπορεί να έχουν, και γενικότερα να δουν τον τρόπο ζωής σε έναν χωριό και να διαπιστώσουν από μόνα τους πόσο διαφορετικοί είναι οι ρυθμοί της ζωής στην πόλη.
Μια καλοκαιρινή πρόταση, είναι και η κατασκήνωση. 
Υπάρχουν πολλές επιλογές και συνήθως οι κατασκηνώσεις βρίσκονται σε περιοχές με πολύ πράσινο.Τα παιδιά αλλάζουν ρυθμούς, παίζουν και ανακαλύπτουν τη φύση, και σίγουρα πρόκειται για μια φυγή από την οριοθετημένη, τσιμεντένια καθημερινότητα της πόλης.
Το Σαββατοκύριακο, βρείτε χρόνο και διάθεση για μια εκδρομή . Βόλτα με τα παιδιά για παιχνίδι και φαγητό λίγο πιο έξω από την πόλη.
Οι διακοπές σας είναι μόνο σε νησιά ή τουριστικά μέρη; αν ναι, ξανασκεφτείτε το! 
Οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε ώστε στις διακοπές να «μη μας λείψει τίποτα από το σπίτι», και όμως το αντίθετο είναι το ζητούμενο, να κάνουμε και κάτι το διαφορετικό! 

Το να πάρουμε τα παιδιά από το διαμέρισμα και να τα κλείσουμε απλά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο δεν τους προσφέρει κάτι. 
Σαφώς και θα φροντίσουμε για τη διαμονή, αλλά παράλληλα να δούμε εάν ο προορισμός που θα επιλέξουμε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό με τα παιδιά που στην πόλη δεν θα μπορούσαμε!
Ο Αγροτουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι που αναπτύσσεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και στο επίσημο site για τον τουρισμό υπαίθρου (http://www.agrotravel.gr) θα βρείτε πολλές προτάσεις για εναλλακτικές διακοπές.
Ακόμη και σε κοντινά πάρκα που υπάρχουν στην πόλη, περπατήστε, κάντε ποδήλατο με τα παιδιά αλλά και εξερευνήστε. 
Βοηθήστε τα να φτιάξουν ένα φυτολόγιο συλλέγοντας φύλλα από δέντρα και φυτά που θα συλλέξουν.
Ένας μεγεθυντικός φακός θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τσάντα του μικρού σας εξερευνητή. Αφήστε το παιδί να περιεργαστεί μια μυρμηγκοφωλιά, μια πασχαλίτσα που περπατάει και ότι άλλο του κινήσει την περιέργεια. Δώστε του χρόνο να τα κάνει όλ’ αυτά. Αφήστε το άγχος και τη βιασύνη στην πόλη.
Συλλέξτε κοχύλια, πέτρες ή βότσαλα που μπορεί μετά με αυτά να φτιάξετε ένα κολλάζ, να ζωγραφίσετε πάνω τους ή να διακοσμήσετε το σπίτι.
Δώστε τους την φωτογραφική μηχανή και ρόλο… δημοσιογράφου για να φτιάξουν ένα «ρεπορτάζ» εικόνων από την φύση. 
Τις φωτογραφίες μπορούν να τις δείξουν σε φίλους αλλά και στο σχολείο και σίγουρα θα καμαρώνουν γι’ αυτές. 
Μπορεί να είναι πουλιά και γενικότερα ζώα που συνάντησαν, δέντρα, ακόμη και κάτι που είδαν και δεν τους άρεσε! Σκουπίδια ή όποια ανθρώπινη παρέμβαση θεώρησαν ότι κάνει κακό στο δάσος ή στην παραλία που βρέθηκαν!
Υπάρχουν πολλές οργανώσεις όπως η WWF, η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρία και πολλές άλλες, που οργανώνουν περίπατους και δραστηριότητες στην φύση. Επικοινωνήστε μαζί τους και πληροφορηθείτε. 
Ακόμη και η συμμετοχή του παιδιού σε μια ομάδα προσκόπων που υπάρχει στην περιοχή είναι μια καλή ιδέα, αφού και οι περισσότερες δραστηριότητες τους έχουν σαν στόχο την αγάπη για την φύση.

Τα παραπάνω, αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις. 
Σίγουρα τα παιδιά θα σας δώσουν και άλλες ιδέες. Φτάνει να βρείτε την όρεξη και το κέφι για να ξεφύγετε. Ακόμη και ένα πικ-νικ από μόνο του θα σας δώσει πολύ χαρά.
Ξαπλώστε παρέα με το παιδί κάτω από ένα δέντρο και απλώς αφουγκραστείτε τους ήχους.
Να θυμάστε ότι για να αγαπήσουν τα παιδιά την φύση, πρέπει όταν βρίσκονται κοντά της να περνάνε καλά. Αφήστε στην άκρη φράσεις του τύπου «θα λερώσεις τα ρούχα σου» (πάρτε μια δεύτερη αλλαξιά μαζί σας), ή «μην τρέχεις θα χτυπήσεις» (και ένα φαρμακείο χρειάζεται).
Δώστε τους την δυνατότητα να διασκεδάσουν και διασκεδάστε κι εσείς μαζί τους. Έτσι όλοι θα ανυπομονείτε για την επόμενη βόλτα σας, εκδρομή ή ταξίδι.
paidorama.com

Saturday, 29 March 2008

190.000 μαθητές χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης

Σε δεκάδες χιλιάδες μετρώνται οι Ελληνες μαθητές, η ψυχική υγεία των οποίων απαιτεί τουλάχιστον επιμελέστατη παρακολούθηση. Σύμφωνα με στοιχεία που φθάνουν στο υπ. Παιδείας από τα κατά τόπους διαγνωστικά κέντρα (ΚΕΔΔΥ), περισσότεροι από 190.000 μαθητές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχολογικά προβλήματα.
Με βάση τις διαγνώσεις των ΚΕΔΔΥ, το 12 με 15% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού (περίπου 1.600.000 μαθητές) παρουσιάζει αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, που στο 80% των περιπτώσεων, υποκρύπτουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Στατιστική
Οι εξετάσεις στρεσάρουν τους μαθητές, καθώς η πίεση για επιτυχία είναι αφόρητη. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά, τελικά, πέφτουν στα δίχτυα της κατάθλιψης, της παραβατικής συμπεριφοράς, των ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν 240.000 μαθητές ηλικίας από 6-17 ετών, με μαθησιακές δυσκολίες. Τα 190.000 περιστατικά δευτερογενώς αναπτύσσουν ψυχασθένειες ήπιας ή εντονότερης μορφής.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού ήταν και τα 24 Ελληνόπουλα που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν την τελευταία τριετία, δηλώνοντάς το στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και φυσικά αντιμετώπιζαν όλα ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα.
Η διάγνωση των προβλημάτων των παιδιών γίνεται σε ποσοστό 10% στο δημοτικό σχολείο, με τη μορφή της διάσπασης της προσοχής, της υπερκινητικότητας και της δυσλεξίας. Στην πορεία, δηλ. στο γυμνάσιο και στο λύκειο, μειώνονται τα περιστατικά μαθησιακών δυσκολιών κι αυξάνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς και οι ψυχολογικές στρεβλώσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες των ΚΕΔΔΥ, αλλά και των παιδοψυχιατρικών κέντρων, στα οποία απευθυνθήκαμε, οι μαθητές συνήθως εκδηλώνουν τις βαριάς μορφής ψυχασθένειες, λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου η πίεση για πολλούς είναι ασφυκτική. Ηδη στον ελλαδικό χώρο καταγράφονται ετησίως ένα με δύο περιστατικά αυτοκτονιών μαθητών, πριν ή έπειτα από αποτελέσματα εξετάσεων.

Τα διαζύγια
Οι μαθησιακές δυσκολίες, το άγχος των εξετάσεων, τα ναρκωτικά που... παραμονεύουν, η επιθετικότητα και τα προβλήματα της εφηβείας φέρνουν σε απόγνωση τους μαθητές και τους κάνουν να αναζητούν βοήθεια... Από την άλλη, στις μέρες μας, αυξάνονται συνεχώς η εφηβική παραβατικότητα, η σχολική βία, οι ώρες που καθηλώνονται τα παιδιά μπροστά στο κομπιούτερ και την ίδια στιγμή εκτινάσσονται στα ύψη και τα διαζύγια των γονιών, που ασκούν τεράστια ψυχολογική πίεση σε 14χρονα και 15χρονα παιδιά.


περισσότερα εδώ

Από έρευνες και διαπιστώσεις καλά πάμε.
Τι γίνεται ρε παιδιά;
Θα περιμένουν 190.000 παιδιά, πότε θα ξεκουραστείτε
για να αποφασίσετε να κάνετε κάτι;;

Απόψε 29/3 8-9 το βράδυ σβήνουμε τα φώτα για 1 ώρα

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
«Κατεβάζουμε τον διακόπτη»







«Κατέβασε τον γενικό για μία ώρα και δες την αλλαγή που μπορείς να κάνεις».

Ολες οι πληροφορίες εδώ.




Διδαχές Γέροντα Πορφύριου

Όταν η ψυχή είναι ταραγμένη, θολώνει το λογικό και δε βλέπει καθαρά. Μόνο, όταν η ψυχή είναι ήρεμη, φωτίζει το λογικό, για να βλέπει καθαρά την αιτία κάθε πράγματος.
.
  • Η ψυχή είναι πολύ βαθιά και μόνο ο Θεός τη γνωρίζει.
  • Γιατί να κυνηγάμε τα σκοτάδια; Να, θα ανάψουμε το φως και τα σκοτάδια θα φύγουν μόνα τους. Θα αφήσουμε να κατοικήσει σ' όλη την ψυχή μας ο Χριστός και τα δαιμόνια θα φύγουν μόνα τους.
  • Όταν έρθει μέσα μας ο Χριστός, τότε ζούμε μόνο το καλό, την αγάπη για όλο τον κόσμο. Το κακό, η αμαρτία, το μίσος εξαφανίζονται μόνα τους, δεν μπορούν, δεν έχουν θέση, να μείνουν.
  • Να μην ενδιαφέρεσαι αν σε αγαπούν, αλλά αν εσύ αγαπάς το Χριστό και τους ανθρώπους. Μόνο έτσι γεμίζει η ψυχή.
  • Στην ψυχή, που όλος ο χώρος της είναι κατειλημμένος από το Χριστό, δεν μπορεί να μπει και να κατοικήσει ο διάβολος, όσο κι αν προσπαθήσει, διότι δεν χωράει, δεν υπάρχει κενή θέση γι' αυτόν.
  • Ο σκοπός μας δεν είναι να καταδικάζουμε το κακό, αλλά να το διορθώνουμε. Με την καταδίκη ο άνθρωπος μπορεί να χαθεί, με την κατανόηση και βοήθεια θα σωθεί.
  • Το κακό αρχίζει από τις κακές σκέψεις. Όταν πικραίνεσαι και αγανακτείς, έστω µόνο µε τη σκέψη, χαλάς την πνευµατική ατµόσφαιρα. Εµποδίζεις το Άγιο Πνεύµα να ενεργήσει και επιτρέπεις στο διάβολο να μεγαλώσει το κακό. Εσύ πάντοτε να προσεύχεσαι, να αγαπάς και να συγχωρείς, διώχνοντας από μέσα σου κάθε κακό λογισµό.
  • Ο άνθρωπος του Χριστού πρέπει ν' αγαπήσει το Χριστό, κι όταν αγαπήσει το Χριστό, απαλλάσσεται απ' τό διάβολο, από την κόλαση και από το θάνατο.
  • Να προσεύχεσαι χωρίς αγωνία, ήρεμα, µε εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού.
  • Δεν πρέπει να πολεμάτε τα παιδιά σας, αλλά τον σατανά που πολεµά τα παιδιά σας. Να τους λέτε λίγα λόγια και να κάνετε πολλή προσευχή.
  • Η προσευχή κάνει θαύματα. Δεν πρέπει η μητέρα να αρκείται στο αισθητό χάδι στο παιδί της, αλλά να ασκείται στο πνευματικό χάδι της προσευχής.
  • Η σωτηρία του παιδιού σας περνάει μέσα από τον εξαγιασμό το δικό σας.
  • Ο αγιασμός δεν είναι ακατόρθωτο πράγμα, είναι μάλιστα εύκολος, φθάνει εσείς να αποκτήσετε ταπείνωση και αγάπη.
  • Αν θέλεις μπορείς να αγιάσεις και μέσα στην Οµόνοια. 
  • Να παρακαλάς το Θεό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου. Κι ο Θεός, επειδή θα τον παρακαλάς πονεμένος και ταπεινωμένος, θα σου συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και θα σε κάνει καλά και στο σώμα.
  • Όταν προσεύχεσαι, να ξεχνάς την σωματική σου αρρώστια, να την αποδέχεσαι σαν κανόνα, σαν επιτίμιο, για την άφεση των αμαρτιών σου. Για τα παραπέρα µην ανησυχείς, άφησέ τα στο Θεό κι ο Θεός ξέρει τη δουλειά Του.
  • Οι ασθένειες μας βγάζουν σε καλό, όταν τις υπομένουμε αγόγγυστα, παρακαλώντας το Θεό να μας συγχωρήσει τις αμαρτίες και δοξάζοντας το όνομά Του.
  • Η μεγάλη λύπη και η στενοχώρια δεν είναι από το Θεό, είναι παγίδα του διαβόλου.
  • Να γεμίσεις την ψυχή σου με Χριστό, με θείο έρωτα, με χαρά. Η χαρά του Χριστού θα σε γιατρέψει.
  • Ο Θεός φροντίζει ακόμη και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής µας. Δεν αδιαφορεί για μας, δεν είμαστε μόνοι στον κόσµο.
  • Ο Θεός μας αγαπάει πολύ, μας έχει στο νου Του κάθε στιγμή και µας προστατεύει. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να μή φοβούμαστε τίποτε.
  • Μόνο η χάρη του Θεού, μόνο η αληθινή αγάπη μας, που θυσιάζεται μυστικά για τους άλλους, μπορεί να σώσει και τους άλλους και μας.
  • Η αγάπη χρειάζεται θυσίες. Να θυσιάζουµε ταπεινά κάτι δικό μας, που στην πραγµατικότητα είναι του Θεού.
  • Ευτυχία μέσα στο γάμο υπάρχει, αλλά απαιτεί μια προϋπόθεση: να έχουν αποκτήσει οι σύζυγοι πνευματική περιουσία, αγαπώντας το Χριστό και τηρώντας τις εντολές Του. Έτσι θα φτάσουν να αγαπιούνται αληθινά μεταξύ τους και να είναι ευτυχισµένοι.
  • Είναι προτιµότερο να αποτύχεις σαν λαϊκός, παρά σαν μοναχός.
  • Ο ορθόδοξος ασκητισμός δεν είναι μόνο για τα μοναστήρια, αλλά και για τον κόσµο.
  • Πολλοί λένε ότι η χριστιανική ζωή είναι δυσάρεστη και δύσκολη, εγώ λέω ότι είναι ευχάριστη και εύκολη, αλλά απαιτεί δυο προϋποθέσεις: ταπείνωση και αγάπη.
  • Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν, έλα όμως που για να έρθει, χρειάζεται πρώτα να ταπεινωθούµε!
  • Μπορεί κάποιος να μιλάει για τις αμαρτίες του και να είναι υπερήφανος κι άλλος να μιλάει για τις αρετές του και να είναι ταπεινός.
  • Να είμαστε ταπεινοί, αλλά να μην ταπεινολογούμε. Η ταπεινολογία είναι παγίδα του διαβόλου, πού φέρνει την απελπισία και την αδράνεια, ενώ η αληθινή ταπείνωση φέρνει την ελπίδα και την εργασία των εντολών του Χριστού.
  • Δε γίνεται κανείς χριστιανός µε την τεμπελιά, χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά.
  • Το παν είναι να αγαπήσει ο άνθρωπος το Χριστό και όλα τα προβλήματα τακτοποιούνται.
  • Και τώρα το Άγιο Πνεύμα θέλει να μπει στις ψυχές μας, όπως και τότε, αλλά σέβεται την ελευθερία μας, δε θέλει να την παραβιάσει. Περιμένει να του ανοίξουμε μόνοι μας την πόρτα και τότε θα μπει στην ψυχή μας και θα την μεταµορφώσει. Όταν έρθει και κατοικήσει σ' όλο το χώρο της ψυχής μας ο Χριστός, τότε φεύγουν όλα τα προβλήματα, όλες οι πλάνες, όλες οι στενοχώριες. Τότε φεύγει και η αµαρτία.

Friday, 28 March 2008

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από τη φτώχεια

Η φτώχεια δεν προκύπτει από την έλλειψη πλούτου αλλά από την άνιση κατανομή
Μπορεί η φτώχεια να διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο, αλλά ο παρονομαστής είναι κοινός: η καταπολέμηση της ανισότητας οφείλει να αναδειχτεί σε προτεραιότητα

Την παγκόσμια δικαιοσύνη βλέπει ως «φάρμακο» κατά της φτώχειας ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες που μαστίζονται από τη φτώχεια.

— Είναι η φτώχεια πολιτική επιλογή;
 
«Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν αυτή τη στιγμή από τη φτώχεια. Αυτό δεν είναι ούτε φυσικό ούτε τυχαίο. Η φτώχεια δεν προκύπτει από την έλλειψη πλούτου ή πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά από την άνιση κατανομή τους και οι αιτίες της πηγάζουν από την άρνηση ή τον παραγκωνισμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εξάλειψη της φτώχειας είναι πολιτική επιλογή, κι αυτό το επιβεβαίωσαν 189 ηγέτες κρατών, όταν το 2000 δεσμεύτηκαν με τη Διακήρυξη της Χιλιετίας να μειώσουν μέχρι το 2015 στο μισό την πείνα στον πλανήτη. Όμως, οι δεσμεύσεις αυτές δεν τηρούνται και χώρες ολόκληρες παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν φαύλο κύκλο φτώχειας και κενών υποσχέσεων. Σήμερα, 854 εκατομμύρια άνθρωποι θα κοιμηθούν το βράδυ πεινασμένοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.


Διαπιστώνουμε καθημερινά 
μέσα από τη δράση μας πως η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με ρηχή φιλανθρωπία, αλλά με παγκόσμια δικαιοσύνη».

— Οι πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. επιδεινώνουν την παγκόσμια πείνα;  
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προς το παρόν ο μεγαλύτερος χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας, μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις επιρροής διεθνώς και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνει εμπορικές πολιτικές που επηρεάζουν σημαντικά το ζήτημα της παγκόσμιας πείνας.  
Η παγκόσμια παραγωγή τροφής φαινομενικά υπερκαλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, παράγουμε διπλάσιες ποσότητες από αυτές που καταναλώνουμε. Η πείνα λοιπόν δεν υφίσταται λόγω έλλειψης τροφής. Υπάρχει γιατί οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ενισχύουν την άνιση κατανομή της και χωρίζουν τον κόσμο σε αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο (ο λεγόμενος Τρίτος Κόσμος). Αυτό είναι μία παγκόσμια αδικία.

Ο σεβασμός των κανόνων του δίκαιου εμπορίου, οι πολιτικές εισαγωγών και επενδύσεων, η ενίσχυση υποδομών, η στοχευμένη αναπτυξιακή βοήθεια είναι παράγοντες που μπορούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση του φαινομένου της παγκόσμιας πείνας. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν έχει αναπτύξει μια ικανοποιητική πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση.  
Πιστεύω όμως ότι την πολιτική τη διαμορφώνουν και οι πολίτες. Από τον καθένα μας εξαρτάται η επίλυση ή η διόγκωση του προβλήματος».

— Πού βρισκόμαστε σε σχέση με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας;
 
«Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ (2007) για την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων, σημαντική είναι η μείωση των ανθρώπων που ζουν με ένα δολάριο την ημέρα από 32% (1,25 δισεκατομμύρια το 1990) σε 19% (980 εκατομμύρια το 2004) και η αύξηση της εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες από 80% το 1991 σε 88% το 2005. Σχετική πρόοδος σημειώθηκε επίσης στο θέμα των ίσων δικαιωμάτων γυναικών-ανδρών, σε παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ελονοσίας και της φυματίωσης αλλά και στην ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών.

Τα πραγματικά ποσά, όμως, που φτάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ανεπαρκή και οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν άλματα για να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις. Επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δαπάνησαν συλλογικά το 0,43% του ΑΕΠ σε αναπτυξιακή βοήθεια αντί του 0,7% που είναι ο στόχος.  
Ακούμε συχνά για υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά αυτό που δεν ακούμε και δεν μαθαίνουμε είναι πώς διαρρέει πίσω στους ιδίους τους δωρητές μέσω διεθνών οικονομικών και πολιτικών συστημάτων, όπως η Π.Τ. Μια συγκλονιστική αναφορά που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των συσκέψεων του ΔΝΤ και της ΠΤ τον περασμένο Απρίλιο, αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ παροτρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών της υπο-σαχάριας Αφρικής που τελούν υπό την εποπτεία του, να αναδιανείμουν τα ποσά της αναπτυξιακής βοήθειας προς ενίσχυση των διεθνών αποθεμάτων συναλλάγματος ή προς την εξόφληση εγχώριων ελλειμμάτων και χρεών. Ακόμη, εκτιμά πως μόνο 20% της αναμενόμενης αναπτυξιακής βοήθειας χρησιμοποιείται πραγματικά από αυτές τις χώρες».

— Πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητα των φτωχών ανθρώπων;  
«Σε πείνα, φτώχεια, αναλφαβητισμό, ρατσισμό, σε αύξηση των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ίο HIV, σε μετανάστευση και τελικά σε διαιώνιση του προβλήματος. Τι πρέπει να αλλάξει; Η αντίληψή μας για το πρόβλημα και η στάση μας απέναντι σε αυτό».

— Ποιος είναι ο ρόλος των πλούσιων χωρών G8 σε αυτή την κατάσταση;   
«Με το έλλειμμα των χωρών των G8 για αναπτυξιακή βοήθεια να φτάνει τα 8 δισ. δολάρια μόνο το 2006, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι δεσμεύσεις για HIV, Υγεία και Περιβάλλον να ανατραπούν. Αυτοί οι τομείς είναι καίριοι για την άμβλυνση του προβλήματος της φτώχειας. Αν η δέσμευση για διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας μέχρι το 2010 δεν τηρηθεί, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη επαρκή τροφή και καθαρό νερό.

Όλοι μας οφείλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο και να εντείνουμε τις πιέσεις για αποτελεσματικότερα μέτρα, καθώς είμαστε ήδη 8 χρόνια πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την εκπλήρωση των στόχων».

— Ποια η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο καταμερισμό ευθυνών; 
«Παρά τα θετικά βήματα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, αν θέλουμε να συγκαταλεγόμαστε στους αρωγούς της παγκόσμιας προσπάθειας εξομάλυνσης του φαινομένου της φτώχειας. Φέτος, η συμβολή της χώρας μας απείχε κατά πολύ από το στόχο παρέχοντας μόλις το 0,16% αντί του 0,7% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει ακόμα σχέδιο για τον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεών της. Ούσα η λιγότερο γενναιόδωρη χώρα από τις 15 χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα θα καθυστερήσει πολύ στην επίτευξη του αρχικού στόχου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2007


Αλκοολισμός και εφηβεία

Απαντά η Ιωάννα ΠροσμίτηΨυχολόγος


Ο γιος μου είναι 15 χρονών και τελευταία όταν βγαίνει με τους φίλους του πίνει αρκετά και έρχεται τα Σάββατα συνήθως ελαφρά μεθυσμένος. Φοβάμαι μήπως γίνει αλκοολικός γιατί και ο παππούς του ήτανε. Πως να τον αντιμετωπίσω; Πως να τον πείσω ότι αν συνεχίσει θα καταστρέψει τον εαυτό του;

Το παραπάνω είναι το γράμμα μιας μητέρας που ανησυχεί για το παιδί της που βρίσκεται στην εφηβεία η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες τις οποίες θα περιγράψουμε και θα μιλήσουμε επίσης για μια από τις μάστιγες της εποχής τον αλκοολισμό που ανήκει στις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Οι έφηβοι είναι η ελπίδα του μέλλοντος είναι η νέα γενιά, είναι η περίοδος που όλες οι πνευματικές και γνωστικές τους ικανότητες βρίσκονται στην ακμή.
Έτσι όπως είναι όμως καλοί δέκτες της γνώσης είναι και του εθισμού αφού ως γνωστό απορροφούνε γνώσεις και συμπεριφορές σαν σφουγγάρια.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ;
Λόγω ηλικίας οι έφηβοι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες
1) Είναι περίεργοι και θέλουν να αποκτήσουν καινούργιες πρωτόγνωρες εμπειρίες.
2) Θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα να γευτούν όλες της πλευρές της ζωής χωρίς να καταλαβαίνουν τις συνέπειες του μέλλοντος.
3) Θέλουν να δείξουν ότι είναι προχωρημένοι, προοδευτικοί, μάγκες και δεν είναι μαμμόθρεφτα παιδιά ή φυτά όπως έχουν την τάση οι περισσότεροι να κοροϊδεύουν τα συνεσταλμένα και υπάκουα παιδιά.
4) Για να εξισωθούν με τους μεγάλους ιδιαίτερα αν έχουν πρότυπο στο σπίτι.
Όταν λοιπόν οι γονείς επιμένουν μην πίνεις ή μην καπνίζεις και οι ίδιοι το κάνουν ίσως σπρώχνουν ακόμα πιο πολύ τα παιδιά στις έξεις
5)Για λόγους που αφορούν την χρήση και την διαθεσιμότητα του αλκοόλ
α) Επειδή το αλκοόλ σε μικρή χρήση έχει κάποια οφέλη όπως ότι προάγει τις κοινωνικές σχέσεις, λειτουργεί ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό το βράδυ, σε μικρή δόση ως παυσίπονο είτε από κοιλιακούς πόνους είτε από πονόδοντο και σε μικρή ποσότητα επίσης κάνει καλό στην καρδιοαγγειακή λειτουργία δεν είναι τόσο φανερές οι βλαβερές συνέπειες του όπως για παράδειγμα διαφόρων ναρκωτικών ουσιών.
β) Υπάρχουν εταιρίες που πλουτίζουν από την κατανάλωση του καταναλωτικές και διαφημιστικές.
ΠΟΙΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;
Αυτοί που έχουν οικογενειακό ιστορικό χρήσης, οι υπερευαίσθητοι που έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτοί που δεν έχουν οικογενειακοί στήριξη.
Είναι επιρρεπή τα άτομα που προέρχονται από διαλυμένη, αδιάφορη οικογένεια. Η έλλειψη ενδοοικογενειακής επικοινωνίας συνδέεται με την ροπή στην χρήση.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως άλλο χωρισμένη άλλο διαλυμένη οικογένεια.
Έτσι ένα παιδί μπορεί να έχει και τους δύο γονείς οι οποίοι μαλώνουν κάθε μέρα και ξεσπούν πάνω του και ζει γενικότερα σε ένα νοσηρό περιβάλλον ή να ζει με τον έναν και τον άλλο να τον βλέπει σαββατοκύριακα και να έχει ουσιαστική επικοινωνία και με τους δύο.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ;
Πρόσκαιρη ευφορία και εκεί στηρίζεται η εξάρτηση δηλαδή στην πρόσκαιρη ανακούφιση από τον πόνο. Μειώνει τις άμυνες και το άτομο γίνεται πιο αυθόρμητο έως παρορμητικό και τελικά ανεξέλεγκτο και ένα άτομο που δεν ελέγχει τον εαυτό του είναι επικίνδυνο και για το ίδιο αλλά και για τους άλλους
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ;
1) Σωματικές. Το αλκοόλ είναι ο κλέφτης των βιταμινών και των μετάλλων κυριώς του συμπλέγματος βήτα. Άλλες συνέπειες είναι η κόπωση, η κούραση η ατονία και σοβαροί κίνδυνοι για κύρωση του ήπατος.
2) Πνευματικές. Μείωση αντίληψης, απουσία μνήμης, απώλεια διαύγειας πνεύματος, αποδιοργάνωση σκέψης, έλλειψη οργανωτικότητας και προσοχής.
3) Ψυχολογικές. Αστάθεια, συναισθηματικές διακυμάνσεις, απώλεια αυτοπεποίθησης, κόμπλεξ κατωτερότητας βίαια ξεσπάσματα, επιθετικότητα.
Συνέπειες στο άτομο με κοινωνικές προεκτάσεις
1) Κακή απόδοση στο σχολείο, στην εργασία έλλειψη συντονισμού με αποτέλεσμα την ανεργία. Το αλκοόλ αφαιρεί την λειτουργικότητα του ατόμου.
2) Βία και εγκληματικότητα. Τα άτομα που κάνουν χρήση μεταμορφώνονται σε κακούς ανθρώπους και χάνουν σταδιακά κάθε ευαισθησία και ηθική αξία.
3) Πολλά ατυχήματα έχουν γίνει επειδή οι οδηγοί ήταν αλκοολικοί. Το αποτέλεσμα είναι οι θάνατοι αλλά και πολλές αναπηρίες
ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ;
1) Σωματική κούραση, ατονία, κόκκινα μάτια, βήχας.
2) Συναισθηματικές μεταπτώσεις, αλλαγές διάθεσης, ανευθυνότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη ικανότητα κρίσης, κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πάντα.
3) Μείωση ενδιαφέροντος για το σχολείο, κακοί βαθμοί, απειθαρχία, καβγάδες, επιθετικότητα, αποβολές.
4) Νέοι φίλοι περίεργοι, εκκεντρικοί, από διαλυμένες οικογένειες, αλλαγές στο ντύσιμο και στην εμφάνιση. Χρειάζεται προσοχή γιατί ένα παιδί που παρουσιάζει κάποια από τι παραπάνω συμπεριφορές δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι αλκοολικό. Δεν χρειάζεται πανικός και καλύτερος σύμμαχος είναι η ψυχραιμία.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Καλύτερη αντιμετώπιση η πρόληψη. Αρχικά οικογενειακή στήριξη από τους γονείς οι οποίοι οφείλουν να κάνουν διάλογο με τα παιδιά, να είναι κοντά τους και στις χαρές και στα προβλήματα τους.
Ο τρόπος προσέγγισης τους πρέπει να είναι επικοινωνιακός χωρίς καταπίεση ή εκφοβισμό.
Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τις παρέες των παιδιών τους και να δίνουν την αίσθηση ασφάλειας οποιαδήποτε στιγμή.
Πρέπει να υπάρχει συνεργασία γονέων και δασκάλων ή καθηγητών για να υπάρχει ενημέρωση για την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού ή εφήβου.
Χρήσιμη θεωρείται η συμβουλευτική γονέων και η υποστήριξη από ειδικό όταν κρίνεται απαραίτητη.
Τέλος οι διαλέξεις και τα σεμινάρια στο σχολείο για τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης τόσο στο άτομο όσο και στο κοινωνικό σύνολο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Thursday, 27 March 2008

Για να προλάβετε την εμφάνιση της Εφηβικής Κατάθλιψης...

 ... υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε νωρίτερα:
Ενισχύστε τη σχέση σας με το παιδί
Προσπαθήστε να τρώτε όλη η οικογένεια μαζί τουλάχιστον μία φορά τη μέρα και αν αυτό είναι ανέφικτο κάντε το μία φορά την εβδομάδα.

Καληνύχτα
Σε αυτή την ηλικία δε βάζει κανείς το παιδί στο κρεβάτι, ωστόσο μπορεί να υπάρχει μια ρουτίνα ηρεμίας, όπου διαβάζετε κάτι μαζί, κουβεντιάζετε ήρεμα για την επόμενη ημέρα ή κάνετε σχέδια για κάποια δραστηριότητα.

Μοιραστείτε την καθημερινότητα
Προσκαλέστε το παιδί σας να κάνετε κάτι μαζί (όχι να σας βοηθήσει!): 
Κάντε μια βόλτα, ψήστε ένα κέικ, δείτε μια κωμωδία μαζί, ακούστε τι έχει να σας πει χωρίς να σπεύσετε να κρίνετε, να κατακρίνετε, να δώσετε απαντήσεις και λύσεις.

Δείξτε την αγάπη σας
υπενθυμίστε στο παιδί ότι το αγαπάτε, επιβραβεύστε τις προσπάθειές του, έχετε τον καλό λόγο στα χείλη σας γι' αυτό. 
Αποφύγετε τα φιλιά και τις αγκαλιές μπροστά σε φίλους του και προτιμήστε ένα πλατύ χαμόγελο, χτύπημα στην πλάτη, ένωση χεριών ή κλείσιμο του ματιού. Κρατήστε τις πιο οικείες εκδηλώσεις αγάπης για μέσα στο σπίτι.

Διατηρήστε μια θέση στη ζωή του παιδιού
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ανακατωθείτε στη ζωή του, αλλά να δημιουργήσετε χώρο και για εσάς: καλέστε τους φίλους του παιδιού σας στο σπίτι, γνωρίστε τους αλλά αφήστε τους μόνους, πάτε στην προπόνησή του, γνωρίστε τους δασκάλους του, μάθετε τα ωράριά του.

Δείξτε ενδιαφέρον
για τη ζωή του παιδιού σας, τα ενδιαφέροντα, τις ιδέες τις προτιμήσεις του. Μην κρίνετε, μην επικρίνετε μην κατακρίνετε! Μάθετε να ακούτε.

πηγή

Βία κατά κοριτσιών

Μέχρι 1,8 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 60-100 εκατομμύρια κορίτσια ήταν θύματα καταναγκαστικών αμβλώσεων, παιδοκτονιών, κακής σίτισης και ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης.

Η βία κατά των γυναικών αν ο κόσμος σμικρυνθεί σε ένα παγκόσμιο χωριό 1.000 ατόμων:
  • 500 είναι γυναίκες
  • Θα ήταν 510, αλλά 10 δεν γεννήθηκαν ποτέ εξαιτίας επιλεκτικής λόγω φύλου άμβλωσης.
  • 300 είναι από την Ασία.
  • 167 θα ξυλοκοπηθούν στη διάρκεια της ζωής τους.
  • 100 θα είναι θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού κατά τη διάρκεια της ζωή τους.

Γεωγραφική κατανομή της βίας κατά των γυναικών:

  • Ανεξαρτήτως περιοχής, οι βιασμοί σπάνια καταγγέλλονται και οι δράστες χαίρουν ατιμωρησίας, κυρίως στις εμπόλεμες περιοχές, όπου η σεξουαλική βία γιγαντώνεται.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν λείπει, δυστυχώς, από καμία χώρα του πλανήτη.
  • Ασία: Δεν υπάρχει καμία προστασία για τις γυναίκες που ζουν στις χώρες του Κόλπου, καθώς την κηδεμονία τους την έχει άνδρας συγγενής. Σε Ινδία, Ινδονησία, Σρι Λάνκα και Μαλαισία εφαρμόζεται ακόμη ο ακρωτηριασμός των σεξουαλικών οργάνων. Σε Ιράν, Τουρκία, Πακιστάν γίνονται ακόμη «φόνοι τιμής».
  • Αφρική: Σε 28 χώρες υφίσταται ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών, βάρβαρος αναχρονισμός που αρκετοί μετανάστες έχουν φέρει και στις χώρες υποδοχής στην Ευρώπη. Οι βιασμοί στις εμπόλεμες περιοχές είναι μαζικοί (Κονγκό, Σουδάν/Νταρφούρ, Ρουάντα, Σιέρα Λεόνε) και εκτεταμένη η σεξουαλική δουλεία και το τράφικινγκ γυναικών. Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό του AIDS: ειδικότερα στα κορίτσια και στις νεαρές γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική, που συχνά αναφέρουν ότι εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική συνεύρεση, η διάδοση του ιού του AIDS είναι τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο των αγοριών στις αντίστοιχες ηλικίες. Στη Νότια Αφρική σκοτώνεται μία γυναίκα κάθε 18 ώρες.
  • Αμερική: Στις ΗΠΑ, ένα όπλο στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο της δολοφονίας κατά 41%, δηλαδή κατά 272 γυναίκες. Μία στις τρεις γυναίκες ιθαγενείς θα βιαστεί στη διάρκεια της ζωής της. Μεξικό: Αδιερεύνητες και ατιμώρητες παραμένουν απαγωγές, βιασμοί και δολοφονίες γυναικών στο Χουάρες. Το ίδιο συμβαίνει και με γυναίκες στη Γουατεμάλα. Κολομβία: «Εξαφανίζεται» μία γυναίκα κάθε 14 μέρες.
  • Ευρώπη: Χαρακτηρίζεται ανεπαρκής η προστασία στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ ατιμωρησία ή απροθυμία παραπομπής περιβάλλει τους δράστες των επιθέσεων.
  • Στη Ρωσία δολοφονήθηκαν 14.000 γυναίκες το 1999,
  • στη Βρετανία δολοφονούνται από τους συντρόφους τους περίπου δύο γυναίκες την εβδομάδα και στην Ισπανία μία κάθε πέντε μέρες.
  • Στο Κόσοβο είναι οι ίδιες οι διεθνείς δυνάμεις που έχουν συμβάλει στην αύξηση του τράφικινγκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βιάστηκαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στο πεντάμηνο διάστημα των συγκρούσεων, το 1992.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007

Wednesday, 26 March 2008

«Νάνι νάνι» - Αριστοτέλη Βαλαωρίτη


Φύσ᾿, ἀγεράκι δροσερό,
μὲς στῶν δενδρῶν τὰ φύλλα.
Πάρ᾿ ἀπ᾿ τὰ ρόδα τὸν ἀνθὸ
ἀπ᾿ τὴ μηλιὰ τὰ μῆλα
καὶ φέρ᾿ τα στὸ παιδάκι μου.
Εἶναι καλὸ καὶ κάνει,
ἥσυχο, νάνι, νάνι.

⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘
Ἀρχίνησε τὸ λάλημα,
ἀηδόνι ἐρωτεμένο,
νανάρισέ το, τὸ φτωχὸ
εἶν᾿ ἀποκοιμημένο
σὰν τὴ γλυκιά σου συντροφιὰ
μὲς στὴ φωλιὰ σὰν κάνει,
τὴ νύχτα, νάνι, νάνι.
⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘
Ἄνοιξε, νυχτολούλουδο,
ἄνοιξε καὶ μὴν κλείσεις,
τὴν ὄμορφή σου μυρωδιὰ
ὡσότου νὰ τὴ χύσεις
ὅλη μὲς στὰ μαλλάκια του.
Τὸ μαῦρο, ἰδὲς πῶς κάνει
μαζί μου νάνι, νάνι.
⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘
Παίζει τ᾿ ἀγέρι τοῦ Μαγιοῦ
μέσα στὸν καλαμιῶνα,
γελοῦνε τ᾿ ἄνθη, τὰ νερά,
λαλεῖ ἡ νεροχελώνα.
Εὐτυχισμένη εἶμαι κι ἐγὼ
στὰ στήθια μου σὰν κάνει,
τὸ μαῦρο, νάνι, νάνι.
⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘
Καὶ σεῖς μὲ τὰ χρυσὰ φτερά,
ὀνείρατά μου, ἐλᾶτε
στὸ ἔρμο τὸ καλύβι μας,
ἀγάλια ἀγάλια ἐμβᾶτε,
σιγὰ μὴν τὸ ξυπνήσετε·
κοιτάξετε πῶς κάνει
ἄγγελος νάνι, νάνι.
⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘ ⚘
Ὀνείρατα εἶναι τοῦ φτωχοῦ
ἡ συντροφιά, ἡ ἐλπίδα·
τῆς χήρας ἡ παρηγοριά,
ὁ ἥλιος, ἡ ἀχτίδα.
Ἐλᾶτε, μὴν ἀφήσετε
τὴ μάνα του ποὺ κάνει
μαζί του νάνι, νάνι.

Το οικολογικό μήνυμα των ταινιών κινουμένων σχεδίων

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Τη συμβολή των ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney στην περιβαλλοντική μας συνείδηση προσπαθεί εναγωνίως και παντοιοτρόπως να στοιχειοθετήσει στο βιβλίο του ο David Whitley, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ.

Η «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι», η «Σταχτοπούτα», η «Ωραία Κοιμωμένη», η «Μπάμπι» του 1942 παρακαλώ, το «βιβλίο της ζούγκλας», η «μικρή γοργόνα», το «Ποκαχόντας», το «Κάπταιν Νέμο» κλπ. είναι διαχρονικές ταινίες που, κατά τον συγγραφέα, έχουν περάσει «πράσινα» μηνύματα και έχουν σφυρηλατήσει την περιβαλλοντική συνείδηση πολλών γενεών. Μόνο που γιατί εμείς προσπαθούμε να την δούμε αλλά εις μάτην;

Ο επίδοξος συγγραφέας βρίσκει οικολογικά μηνύματα σε κάθε ταινία, διακρίνει μάλιστα την «πράσινη» ιστορία της Disney σε δυο περιόδους: Tην πρώτη όταν επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο ιδρυτής της, Γουόλτ Ντίσνεϊ και την δεύτερη, από το 1984 έως το 2005, όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Μάικλ Άισνερ. Και οι δυο τους είχαν συνεχή σύνδεση με την «άγρια φύση και το περιβάλλον, αλλά με ανεπαίσθητα διαφορετικό τρόπο».

δείτε άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

δείτε άρθρο του Mark Henderson στους TIMES

Ας μην είμαστε υπερβολικοί όμως. Ταινίες και καρτούνς υπάρχουν και εκτός Disney και μάλιστα με αντίστοιχα μηνύματα, όπως το «The Muppet show» , η δική μας η "Φρουτοπία" του Ευγένιου Τριβιζά, κλπ. και μάλιστα με πολύ περισσότερο συνειδητοποιημένες απόψεις.

Αλλωστε πολλά τα ερωτηματικά που εγείρονται:

-Ποιό είναι το περιβαλλοντικό μήνυμα της εικόνας ενός παιδιού που κρεμιέται από ένα δένδρο (The Wizard Of Oz);

Ποιό είναι το οικολογικό μήνυμα του Happy Feet μιας ταινίας με εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στo αμερικανικό box office; «Tα διδάγματα περί οικολογικής συνείδησης και ανεκτικότητας είναι αφελώς απλοϊκά, το σάουντρακ, γεμάτο με διασκευές δημοφιλών τραγουδιών είναι ατελείωτα παραφορτωμένο, ενώ οι στιγμές κωμικής ανακούφισης εξαντλούνται πρόωρα, δίνοντας τη θέση τους σε ένα απροσδόκητα μελοδραματικό ύφος» . Μήπως ο πρωταγωνιστής πιγκουίνος, χαρισματικός... χορευτής της ταινίας, το μόνο που επιδιώκει είναι να αντιγράψει τον θρίαμβο του ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι Του Αυτοκράτορα»; Βάζοντάς του άφθονη μουσική, τραγούδια και χορό; Αντε και κανένα οικολογικό μηνυματάκι;

Ποιό ήταν αλήθεια το μήνυμα της ταινίας Ποκαχόντας; Ότι η Ποκαχόντας μαθαίνει στο Σμιθ πώς να αποκτήσει μια βαθιά πνευματική σχέση με τη φύση; Aλήθεια πού είναι το παράδειγμα, το μόνο μέσο που καταλαβαίνει το παιδί;

Τί τα θέλετε φίλοι μου, αυτά έχουμε, αυτά βλέπουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Όχι όμως να μας πλασάρουν ως διαπλάθοντα την οικολογική μας συνείδηση, όλα τα συνοθυλεύματα πιασάρικων διαφημιστικών κλισέ και teasers που δομούνται έτσι μόνο με ένα στόχο : την εμπορικότητα και τα εισητήρια.

Τα παιδιά δεν είναι αφελή. Τα οπτικοακουστικά αποτελέσματα του χόλυγουντ, όσο υψηλής ποιότητας κι αν είναι, δεν διαμορφώνουν περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτή έρχεται μόνο με το παράδειγμα.
Στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο, στην πόλη, στο χωριό, στην εκδρομή, στη φύση.
Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση πρέπει να δίνουν τα σωστά ερεθίσματα…που δεν περνάνε με πανάκριβα, υπερφιλόδοξα και φασαριόζικα «εμπορεύματα». Διότι αυτά απλά πλασάρουν μόνο «φασαρία»…
Κι αυτή με το αζημείωτο…
[Τζεφέρης Πέτρος]