Σελίδες

Sunday, 22 March 2009

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι συνεργάτες του Ιερώνυμου...

Δεν πίστευαν στ’ αφτιά τους οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όταν κατά τη διάρκεια μιας πρωινής σύσκεψης άκουσαν από τα χείλη του το περίεργο αίτημα που είχε:
«Θέλω να μου δίνετε το μισθό μου σε χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ», τους είπε και εκείνοι άρχιζαν να τον κοιτάζουν απορημένοι. Μόνο ένας κατάλαβε. Οσοι γνωρίζουν από παλιά τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ξέρουν ότι συνηθίζει να «μοιράζει» μυστικά μεγάλο μέρος του μισθού του σε ανήμπορους ανθρώπους. Όχι ότι τα λεφτά τού περισσεύουν. Οι αποδοχές του μόλις που φτάνουν τις 2.000 ευρώ, ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι πενιχρές. Ωστόσο, ο Ιερώνυμος θέλει να... έχει πάντοτε στην τσέπη του χρήματα. Το δόγμα του Αρχιεπισκόπου, ένα χρόνο από τότε που εξελέγη στο αξίωμά του, είναι απλό: «Λιγότερη σπατάλη και λιγότερα έξοδα για τον εαυτό μας, περισσότερα χρήματα, περισσότερη έγνοια για τους οικονομικά αδύναμους».

Επί μακαριστού Χριστόδουλου τα έξοδα διαβίωσης και οι δαπάνες ξενίας έφταναν τις 130.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή για τη δραστική περικοπή τους, ώστε να φτάσουν τις 10.000 ευρώ ετησίως.
  • Πούλησε δύο από τα πέντε αυτοκίνητα που διέθετε η Αρχιεπισκοπή, μάρκας BMW.
  • Αρνήθηκε να διαμείνει στην οικία του Αρχιεπισκόπου στο Ψυχικό και κοιμάται στο Συνοδικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης, το οποίο χτίστηκε, όπως ανακάλυψε δηλώνοντάς το στο Κτηματολόγιο, το 1896.
  • Εδωσε εντολή για την πλήρη μηχανογράφηση των δαπανών, την πορεία των οποίων παρακολουθεί μέσα από τα e-mail που φτάνουν καθημερινά στο λάπτοπ που του δώρισαν οι συνεργάτες του.
Πώς αξιοποιούνται οι 120.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν; 
Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να στηρίζονται, όταν είναι επιτρεπτό, ανήμποροι άνθρωποι. Πρόσφατα η Εκκλησία έσωσε το σπίτι μιας γυναίκας στη Ζάκυνθο, το οποίο κινδύνευε με πλειστηριασμό από τράπεζα. Με απόφαση του μακαριότατου βοηθούνται επίσης κατά καιρούς με διάφορα ποσά νέοι που σπουδάζουν, μοναχικοί υπερήλικες κ.ά., οι οποίοι με βάση τη φορολογική τους δήλωση ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κοινωνική πολιτική είναι ο πρώτος άξονας της πολιτικής που ακολουθεί ο αθόρυβος αυτός ηγέτης της Εκκλησίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τα οποία γενικώς δεν τα πάει καλά.

ΑΙΧΜΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Την Πολιτεία σε συνεργασία με την Εκκλησία κάλεσε, από τη Λαμία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που ανέφερε, ήταν και η συνεισφορά της εκκλησίας στον αγώνα του 1821 «όταν τα μοναστήρια με εγκύκλιο του επισκόπου Ιωσήφ συγκέντρωσαν περισσότερες από 800 οκάδες χρυσού και τα προσέφεραν στον αγώνα σώζοντας έτσι την επανάσταση του 1821».

Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε τη συνάντηση του με τον υπουργό οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ωστόσο, όμως, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα που έχουν σχέση με την υπαγωγή της εκκλησίας σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της ΕΕ.

«Κάνουμε αγώνα, μεγάλο αγώνα για να πάρουμε και εμείς ως εκκλησία το μερίδιο των επιδοτήσεων της ΕΕ», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια αντιφώνησης σε γεύμα που δόθηκε στη λέσχη αξιωματικών της Λαμίας, για να προσθέσει στη συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι «το δήλωσε ξεκάθαρα η ιεραρχία. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε επιχειρήσεις ούτε έργα φιγούρας. Είναι έργα αγάπης και επικοινωνίας. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας και για μας σήμερα να υπάρχουν κατάκοιτοι και εγκαταλελειμμένοι και να μην έχουν στέγη. Η Εκκλησία αυτό θέλει να κάνει».
Ο αρχιεπίσκοπος, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμμετοχή της εκκλησίας στα κοινοτικά προγράμματα, είπε με έμφαση: «Είναι ντροπή να μπορούν όλοι να προχωρούν και η Εκκλησία να μένει στο τέλος, με κίνδυνο να μην μπει μέσα σε αυτά τα προγράμματα». 

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό είναι ένα από τα κορυφαία σημεία τα οποία καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ της πολιτείας και της εκκλησίας, τονίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αναζητήσουμε το πνεύμα που μας ενώνει», συσχετίζοντας ταυτόχρονα αυτές τις εξελίξεις με την ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο μακαριότατος αποσυνέδεσε την συνεισφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης από τις εξελίξεις γύρω από τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα προγράμματα της ΕΕ, προβάλλοντας την «συνεργασία με όλους και για όλα».

Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε τις κατευθύνσεις που έχει δώσει για να βοηθήσουν οι μητροπόλεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης, σημειώνοντας ότι «όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν», ενώ αντίθετα διέψευσε ότι έχουν δοθεί εντολές για περιστολή των δαπανών της αρχιεπισκοπής.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία της εκκλησίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Με όλους καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και θα καθόμαστε», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει ότι «χρειάζονται οι πάντες. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη συνεργασία για το καλό του τόπου».
Στο κήρυγμά του στη Μητρόπολη της Λαμίας περιέγραψε τις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας σε ένα δύσκολο επίπεδο, αναφέροντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν αποφασίζει μόνος του. Οπως και ο υπουργός δεν αποφασίζει μόνος του. Ο υπουργός είναι υπηρέτης του λαού».
Επίσης, ζήτησε, εκ νέου προσανατολισμό των σχέσεων με την εκκλησία, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς Εκκλησία αλλά ούτε Εκκλησία χωρίς κοινωνία», κάνοντας όμως ένα σαφέστατο διαχωρισμό μεταξύ της εκκλησίας και της διοικούσας εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στη Λαμία για τον εορτασμό της Κυριακής των Φθιωτών Αγίων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μητρόπολη της Λαμίας έχει μεταφερθεί κομμάτι ξύλου από τον Τιμίου Σταυρού από τη Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Στο συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριότατου ήταν παρόντες ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος και οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Λευκάδας και Ιθάκης Θεόφιλος και Κέρκυρας Νεκτάριος.


2 comments:

  1. Αν μη τι άλλο, φαίνεται σοβαρός άνθρωπος!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  2. Τό έχω ξαναγράψει ότι κατά τήν ταπεινή μου γνώμη είναι ό ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από κάθε πλευρά Αρχιεπί
    σκοπος πού πέρασε στά τελευταία
    50-πενήντα χρόνια!Καί δέν θά κου
    ρασθώ νά τό λέω καί νά τό γράφω
    όσο ό ίδιος καί εγώ θά υπάρχουμε
    σ'αυτή τήν σύντομη ΖΩΗ!
    Τού Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ νά έχει από τό
    ΘΕΟ γιά τό καλό τής χώρας Μας!!!
    Κάνει ΠΟΛΛΑ καί αθορύβως χωρίς νά
    τά γνωστοποιεί.Περισσότερα είναι τά ΕΡΓΑ του από τό λόγια
    Του.Αν καί μοί ιδιαίτερα εκκλησιαζόμενος τόν εκτιμώ αφά
    νταστα καί περιμένω ΠΟΛΛΑ από
    ΑΥΤΟΝ!!!!

    ReplyDelete