Η τέχνη είναι προσομοίωση της ζωής.
Αυτό είναι καπηλεία της ζωής και του θανάτου.
Δεν είναι μάθημα ανατομίας σε καμιά περίπτωση.
Η ανατομία διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και δεν εκθέτει ανθρώπινα πτώματα σε χώρους "τέχνης".
Ας δώσουν σε κάθε σώμα το ονοματεπώνυμό του
και ας το τιμήσουν θάβοντάς το.
Έκθεση Bodies: Η μεγάλη ανατριχίλα
Χθες με παρακίνησε η κόρη μου να πάμε να επισκεφθούμε την Έκθεση BODIES που φιλοξενείται στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι. Στην αρχή δέχτηκα, γιατί νόμιζα ότι αφορά έργα Τέχνης και συγκεκριμένα γλυπτά. Όταν όμως μπήκα στο google, για να διαβάσω λεπτομέρειες γι’ αυτή την Έκθεση, στην αρχή απόρησα, μετά ανατρίχιασα και τελικά άλλαξα γνώμη. Όχι δεν θέλω να πάω. Ναι γιατί:
Κατ’ αρχάς μπήκα στο site της ίδιας της Έκθεσης όπου αναφέρονται επί λέξει τα πιο κάτω: «Στην έκθεση παρουσιάζονται με σεβασμό αληθινά ανθρώπινα σώματα στην ολότητά τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των ίδιων τους των σωμάτων, των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού…..Η Έκθεση BODIES θα σας διαφωτίσει, θα σας παρακινήσει, θα σας γοητεύσει, και θα σας εμπνεύσει…». Έμεινα για λίγο απορημένη. Κατάλαβα καλά??? Πτώματα εκθέτουν?? Είναι δυνατόν να γοητευτώ από ανθρώπινα πτώματα??? Ακολούθησε μια μικρή έρευνα σε άλλα site (όπως αυτό) και κατέληξα πια σε ασφαλές συμπέρασμα. Ναι πτώματα εκθέτουν. Πρόκειται για ανθρώπους και συγκεκριμένα Κινέζους (μη με ρωτήσετε πού τους βρήκαν, γιατί δεν ξέρω, μάλλον όμως είναι ύποπτη η προέλευση τους), οι οποίοι μετά θάνατον «πλαστικοποιηθήκαν» (τρόπον τινα) σε ειδικό εργοστάσιο, όπου τα υγρά και τα λίπη του σώματός τους αντικαταστάθηκαν από σιλικόνη, με στόχο να εκτεθούν στο κοινό. Έτσι εκθέτουν, λέει, μια γυναίκα έγκυο με τα πόδια ανοιχτά ώστε να φαίνεται το έμβρυο, έναν άνδρα να κρατά το δέρμα της πλάτης του, έναν άλλο να είναι γονατισμένος σε στάση προσευχής κρατώντας την καρδιά του κλπ κλπ. Και τότε ένιωσα ανατριχίλα. Διερωτήθηκα, τους ανθρώπους αυτούς (πριν πεθάνουν βέβαια), τους ρώτησαν αν θέλουν να τους γδάρουν, να τους πλαστικοποιήσουν και να τους εκθέτουν???? Αμφιβάλλω πολύ. Αν αυτό δεν είναι περιύβριση νεκρών που τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 201 του Ποινικού Κώδικα, τότε τι είναι??? Α, ξέχασα να σας πω ότι έχει και εισιτήριο αυτή η «Έκθεση» και μάλιστα ακριβούτσικο 16 ευρώ. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της φρίκης του θανάτου. Όχι δεν πήγα τελικά. Η κόρη μου λέει θα πάει μόνη της, άλλη μέρα. Ας πάει.
.
Βαρσοβία
Η πολωνική Δικαιοσύνη εξετάζει τη νομιμότητα της πρωτότυπης, αλλά και αμφιλεγόμενης- έκθεσης «Bodies», η οποία παρουσιάζει αληθινά ανθρώπινα σώματα και μεμονωμένα όργανα.
Η υγειονομική υπηρεσία της Πολωνίας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν οι νόμοι για την ταφή και το σεβασμό προς τους νεκρούς.
«Ο άνθρωπος ποτέ δεν εξαφανίζεται, ο άνθρωπος είναι ιερός. [...] Ένας νεκρός απαιτεί σεβασμό, πρέπει να του συμπεριφέρεται με σεβασμό» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της υγειονομικής υπηρεσίας, Γιαν Οργκελμπραντ.
Τα ανθρώπινα σώματα και τα μεμονωμένα όργανα που παρουσιάζονται προέρχονται από τα εργαστήρια του ιατρικού πανεπιστημίου Dalian Ρlastination της Κίνας.
Tα ανθρώπινα σώματα ανήκουν σε ανθρώπους που είτε ήταν δωρητές σώματος, είτε η σορός των οποίων δεν ζητήθηκε από τους οικείους τους, έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προφανή και τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, όπου τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Περισσότερα από 200 εκθέματα παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση.