Σελίδες

Monday, 31 October 2011

Γερμανός επιχειρηματίας, πατέρας έξι παιδιών,
στο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας
US soldier arrested in Greek child pornography sweep

Λύσσαξαν οι διεστραμμένοι :(

Ούτε οι άντρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν άντεξαν στην θέα των αποκρουστικών εικόνων, που απολάμβαναν οι αρρωστημένοι παιδόφιλοι, οι οποίοι εμπλέκονται σε κύκλωμα πορνογραφίας.


Συνολικά συνελήφθησαν έξι άτομα
και σχηματίστηκε δικογραφία για άλλους τέσσερις.
Εικόνες φρίκης, που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους, περιλαμβάνονται, στο μεγαλύτερο σε όγκο αρχείο των 11.000 GB: Κακοποίηση παιδιών, συνευρέσεις  μωρών μόλις επτά και οκτώ μηνών με ζώα είναι λίγα μόνο από τα αηδιαστικά στιγμιότυπα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί του προγράμματος «Angels» και έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι ήταν άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, όπως ένας Αμερικανός λοχαγός του Αμερικανικού Στρατού, αλλά και ένας Γερμανός επιχειρηματίας - πατέρας έξι παιδιών.
Τον Γερμανό παιδόφιλο εντόπισαν online οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια επίσκεψης του Έλληνα  πρωθυπουργού στην ΓΑΔΑ, στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι άντρες της Δίωξης είδαν εκείνη την ώρα τις κινήσεις του και στην συνέχεια εντόπισαν τα ίχνη του. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος παιδόφιλος είναι ο ένας από τους δύο με το πιο σκληρό υλικό στην κατοχή του. Ο άλλος είναι ένας Έλληνας από την Σαλαμίνα.
Συνολικά συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για άλλους τέσσερις. Πρόκειται όπως αναφέραμε και παραπάνω για έναν Λοχαγό του Αμερικανικού Στρατού στην Κρήτη, για έναν Αυστριακό εφοπλιστή που μένει στην Λευκάδα, έναν Ουκρανό ιδιωτικό υπάλληλο, έναν άνεργο από την Σαλαμίνα, έναν ακόμα άνεργο και έναν ακόμα ιδιωτικό υπάλληλο.
Εντόπισαν το μεγαλύτερο σε όγκο υλικό όλων των εποχών
Η αστυνομία κατά την διάρκεια της έρευνας στα σπίτια τους εντόπισε 118 ηλεκτρονικά ίχνη, ενώ οι διεστραμμένοι είχαν ενεργοποιημένο ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και κατέβαζαν παιδικό πορνογραφικό υλικό από άλλους παιδόφιλους, οι οποίοι βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη! Μάλιστα, τα παιδάκια που απεικονίζονται είναι πιθανότατα από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το δερματάκι τους είναι άσπρο.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας κατασχέθηκαν:
• Είκοσι οχτώ (28) σκληροί δίσκοι Η/Υ
• Εννέα (9) φορητοί Η/Υ
• Πλήθος ψηφιακών δίσκων CDs - DVDs με δεκάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία βίντεο και εικόνας, παιδικής πορνογραφίας, συνολικής χωρητικότητας 11.000 GB.

Έφερε το πιάνο σε 40 εκατομμύρια παιδιά
Tom & Jerry - The Cat Concerto

Έμεινε χωρίς φαγητό και νερό. Πήρε εντολή να πηδήξει από τον ενδέκατο όροφο επειδή δεν πειθαρχούσε. Όμως ο Λανγκ Λανγκ κατάφερε να γίνει ο πιο περιζήτητος πιανίστας στον πλανήτη.
Ζήλεψε σε ηλικία δύο ετών τον Τομ, τον γάτο που προσπαθεί να φάει τον ποντικό Τζέρι, που έπαιζε πιάνο. 
Είκοσι επτά χρόνια αργότερα είναι ο πιο διάσημος πιανίστας της γενιάς του. Βρίσκεται στη λίστα με τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Και έχει «παρασύρει» περισσότερα από 40 εκατομμύρια παιδιά στην πατρίδα του, την Κίνα, να εγκαταλείψουν το βιολί που μάθαιναν για να αφιερωθούν στο πιάνο.
Είναι ο Λανγκ Λανγκ. Το όνομά του μπορεί στη Δύση να ακούγεται σαν να επαναλαμβάνονται δυο συλλαβές. Για τους Κινέζους όμως το όνομα σημαίνει «ευτυχία και λιακάδα», ενώ το επίθετο «μορφωμένος». 
Και φαίνεται πως είχαν προσδιορίσει το μέλλον του νεαρού που σήμερα είναι... 

Αναπτύσσεται το παιδί μου σωστά;

Η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες όπου αναπτύχθηκε η εξειδίκευση εκείνη της παιδιατρικής που ασχολείται με τα ψυχοκινητικά προβλήματα του παιδιού, πάντα μέσα στην οικογένεια και το περιβάλλον (κοινωνικοικονομικό, πολιτιστικό και οικολογικό) στο οποίο ζει και λέγεται Aναπτυξιακή Παιδιατρική.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαγράφει τη δική του πορεία,
με αποτέλεσμα συχνά οι ικανότητες των παιδιών
να μην συμβαδίζουν με όσα γράφουν τα ιατρικά συγγράμματα.
Σήμερα, η ειδικότητα του Αναπτυξιακού Παιδίατρου θεωρείται απαραίτητη σε όλα αναπτυγμένα κράτη της γης, καθώς οι παιδίατροι αλλά και οι γονείς των παιδιών είναι πλέον αρκετά ενημερωμένοι για την ύπαρξη σημαντικού αριθμού παιδιών με διαταραχές της ανάπτυξης, αλλά και τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και καθοδήγηση για την προαγωγή της υγείας των παιδιών και άρα για το μέλλον της κοινωνίας μας.
Έχουν διαμορφωθεί έτσι οι ηλικίες «κλειδιά» ή «σταθμοί» της ανάπτυξης, οι ηλικίες δηλαδή όπου αναμένεται να κατακτήσει κάποιες κινητικές, γνωστικές ή κοινωνικές δεξιότητες ένα παιδί «μέσου όρου». Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τέτοιο παιδί δεν υπάρχει και ότι οι προαναφερθείσες δεξιότητες ανά ηλικία είναι κατά προσέγγιση και τα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν απόλυτα για όλα τα παιδιά.
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαγράφει τη δική του πορεία, με αποτέλεσμα συχνά οι ικανότητες των παιδιών να μην συμβαδίζουν με όσα γράφουν τα ιατρικά συγγράμματα. Έτσι, άλλα παιδιά κάνουν μικρά βηματάκια καθημερινά, άλλα αργούν αρκετά και είναι διστακτικά, μόλις όμως νιώσουν σίγουρα κάνουν ένα μεγάλο άλμα και άλλα είναι πολύ ριψοκίνδυνα και παρορμητικά και πολλές φορές τολμούν και πράγματα πιο πέρα από την ηλικία τους, αλλά αργούν να αποκτήσουν ωριμότητα και αυτοπεποίθηση στις νέες δεξιότητες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού παίζει και η σειρά γέννησης: οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνήσουν ότι διαφορετικό ρυθμό έχει το πρωτότοκο από το δευτερότοκο παιδί, ενώ τα δίδυμα ακολουθούν πολλές φορές ένα δικό τους κώδικα εξέλιξης. Διαφορετικά αναπτύσσονται τα αγόρια από τα κορίτσια, κάτι που δεν είναι μόνο θέμα χρωμοσωμάτων, αλλά και κοινωνικών στερεοτύπων.
Παρακάτω ακολουθούν κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέχει ο παιδίατρος και οι γονείς του παιδιού σε κάθε ηλικία, αλλά και απλές δραστηριότητες, που αν δεν τις βλέπετε πρέπει να προσέξετε
Για παράδειγμα, αν στις παρακάτω ηλικίες δεν κάνει πράματα που έπρεπε να κάνει, όπως:
3-5 μηνών

  • Δεν στηρίζει το κεφαλάκι του
  • Δεν χαμογελά όταν του χαμογελάσουμε
  • Δεν βγάζει φωνούλες διαφορετικών συχνοτήτων
  • Δεν κοιτάζει προς τον ήχο
  • Δεν μεταφέρει τη ματιά του από το ένα αντικείμενο στο άλλο
  • Δεν γραπώνει αντικείμενα
Κατάλληλες δραστηριότητες για αυτή την ηλικία είναι τα παιχνίδια με ζωντανά χρώματα και ήχους και πολλές βόλτες!
6-8 μηνών

  • Δεν γυρίζει προς καμία κατεύθυνση το σώμα του είτε είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα είτε ανάσκελα
  • Δεν μπορεί να καθίσει
  • Δεν κρατάει κουτάλι
  • Δεν ‘μπαμπαλίζει’
Κατάλληλα είναι παιχνίδια με διαφορετική σύνθεση και υφή (πάντα με προσοχή στην ασφάλειά του) και μουσικά παιχνίδια
9-11 μηνών

  • Δεν παίζει ‘κουκου-τσα’
  • Δεν κοιτά τις εικόνες του βιβλίου για λίγο
  • Δεν πιάνει με αντίχειρα και λοιπά δάκτυλα
Μπορείτε να φτιάξετε ασφαλείς «παιδότοπους» μέσα και έξω από το σπίτι, να παίξετε παιχνίδια αλληλεπίδρασης, όπως «κου-κου-τσα» ή να γεμίσετε ένα καλάθι , με αντικείμενα διαφορετικών υλικών για να το εξερευνήσει, πάντα με επίβλεψη.
Ενός έτους-15 μηνών...

Sunday, 30 October 2011

Ηλείας Γερμανός: 30 χρόνια διακονίας

Την 24 Οκτωβρίου 2011, συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια της ποιμαντορικής παρουσίας του Μητροπολίτη Ηλείας κ-ου Γερμανού. Μιας λαμπρής πνευματικής και θεολογικής παρουσίας, μεστής σε ευρυδιάστατο κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο και εμπνευσμένης από τις κλασικές αξίες της τιμαλφούς πολιτιστικής μήτρας της Ορθοδοξίας, αλλά και της ελληνικής ζωής.

... αγαπάει ό,τι ατενίζει γύρω του στην κοινωνική
πραγματικότητα και βαθιά στους ορίζοντες της ιστορίας.
Αγάπη, φιλότητα, ηθική ευαισθησία, άκρατη θρησκευτική ευλάβεια και υψηλή πνευματικότητα, είναι οι ηθικές σταθερές με τις οποίες πορεύτηκε ο πνευματικά ευγενής Μητροπολίτης Γερμανός, κληροδοτώντας μέχρι σήμερα μια πλατιά ηθική προσφορά, στην μαρτυρική αλά συνάμα και ευλογημένη από την θεία δύναμη με τις φυσικές και πολιτιστικές της προνομίες, γη της Ηλείας.
Το πολυσχιδές και ιδεοφόρο έργο του, που άλλαξε άρδην τον κοινωνικό χάρτη και τα πολιτισμικά δρώμενα της Ηλείας, αποτυπώνοντάς τους τη σφραγίδα της αθανασίας στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, δεν περιχαρακώνεται μόνο στα στενά όρια μιας άξιας και ευπρεπούς ποιμαντορικής παρουσίας, αλλά εκτείνεται στα δυσπρόσιτα μονοπάτια της υψηλής πνευματικής δημιουργίας, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα πολιτισμού.
Στα χρόνια που πέρασαν από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γερμανού στο ύπατο αξίωμα της ιεραρχίας, η Ηλεία χτυπήθηκε από την θηριωδία της μοίρας.
Οι φονικές φωτιές του Αυγούστου του 2007, αλλά και ο καταστρεπτικός σεισμός του Ιουνίου του 2008 αποδόμησαν τον κοινωνικό ιστό της Ηλείας και άφησαν την οσμή του θανάτου, με τον τραγικό θάνατο αθώων ανθρώπων.
Ανέλαβε όμως δυναμικές πρωτοβουλίες ο έξοχος ποιμενάρχης Γερμανός, αναδεχόμενος ακόμα και ευθύνες που δεν του ανήκαν και σε συνεργασία με... 

Κλείνει η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

108
Υπό κατάργηση τελεί η μοναδική δημόσια καρδιοχειρουργική κλινική για παιδιά που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», την ώρα που 36 βρέφη, νήπια και παιδιά με σοβαρό πρόβλημα υγείας περιμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση.
Στόχος -σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου- είναι η αναβάθμιση της κλινικής κι όχι το «λουκέτο», που προσωρινά έχει μπει πάντως, καθώς διαπιστώθηκε «σοβαρή δυσλειτουργία της κλινικής». Σε συνεννόηση, δε, με το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο Ωνάσειο.
Για το ζήτημα διατάχθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Μανόλη Παπασάββα ένορκη διοικητική εξέταση, με αφορμή τις αντιδράσεις γονιών, των οποίων τα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής και των γιατρών, που καταγγέλλουν ότι δρομολογείται οριστικό κλείσιμο της κλινικής.
Η ΕΔΕ διατάχθηκε από τη διοίκηση του «Αγία Σοφία» ύστερα από διαπίστωση δυσλειτουργίας του συγκεκριμένου Ειδικού Κέντρου, καθώς εκτιμήθηκε ότι παρουσίασε αδυναμία επίτευξης παραγωγής του αναμενόμενου ιατρικού έργου, θέτοντάς το σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας.
Σε συνεννόηση δε με το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών, τακτικών και επειγόντων, νεογνών και παιδιών του «Αγία Σοφία» στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στα πλαίσια της από 15/07/10 υφιστάμενης λειτουργικής διασύνδεσης και της διεπιστημονικής συνεργασίας των γιατρών των  νοσοκομείων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των ασθενών.
Όπως έγινε γνωστό, προς το παρόν τα κρεβάτια της μονάδας θα χρησιμοποιούνται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Η διοίκηση αναφέρει ότι προχωρά με τάχιστες διαδικασίες στην αναβάθμιση του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά με την πρόσληψη τριών νέων παιδοκαρδιοχειρουργών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του και τη συνεχή αξιολόγηση της λειτουργίας και του παραγόμενου ιατρικού του έργου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ

Στις 25-10-2011 στο Προξενείο της Στουτγάρδης συγκεντρώθηκαν μαθητές του μοναδικού Γυμνασίου της πόλης μας και του ελληνικού Λυκείου, για να διαδηλώσουν και να εκφράσουν ενεργά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας,το οποίο ψηφίζεται αυτές της μέρες στη Βουλή. 
Θέλουμε ανοιχτά σχολεία
Συμπαραστάτες στο πλευρό των μαθητών είναι οι γονείς τους και οι Σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης, οι οποίοι συμμερίζονται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των μαθητών τους, μιας και το νομοσχέδιο ισοπεδώνει όλη την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο κρατίδιο. 
Έχω ελληνικό διαβατήριο
Ειδικότερα οι μαθητές του Γυμνασίου είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο καθώς το Υπουργείο Παιδείας κλείνοντας τα Λύκεια τους αφαιρεί το δικαίωμα να μετέχουν της ελληνικής Παιδείας. 
Οι μαθητές του δίγλωσσου Γυμνασίου επέλεξαν να φοιτήσουν σε σχολείο της κατώτατης βαθμίδας Εκπαίδευσης (Hauptschule) διδασκόμενοι τα βασικά μαθήματα στα Ελληνικά, παρόλο ότι είχαν την δυνατότητα να εγγραφούν σε Real ή Gymnasioum, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να προετοιμαστούν καλύτερα για τη φοίτησή τους στο Λύκειο και συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να εισαχθούν στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας τους στερεί ακόμα και την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου,ώστε να μην αχρηστευτούν τα χρόνια που επένδυσαν φοιτώντας στο δίγλωσσο Σχολείο. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 4 του νομοσχεδίου τα Λύκεια από τη σχολική χρονιά 2012-2013 παύουν να δέχονται μαθητές στην Α΄ Λυκείου. 

Δημόσια και δωρεάν Παιδεία
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσα παιδιά αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες ξένης χώρας και θα μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα σαν ξένη γλώσσα στα γερμανικά Σχολεία. 
Τα άρθρα αυτά που ευτελίζουν και υποβαθμίζουν την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό βρίσκουν αντίθετους τους Έλληνες της Ομογένειας, οι οποίοι αγωνίζονται σύσσωμοι με κάθε τρόπο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου και καλούν το Υπουργείο να αναλογιστεί την ευθύνη και το βάρος μιας τέτοιας απόφασης. 
Που βρίσκεται η επίσημη Πολιτεία
όταν η Παιδεία καταβαραθρώνεται;
Παρά τη δυναμική παρουσία μαθητών και γονέων ο Πρόξενος της Στουτγάρδης επέλεξε να μην εμφανιστεί,να μην αφουγκραστεί να μην συμμεριστεί τούς φόβους των παιδιών. Άραγε γιατί; Που βρίσκεται η επίσημη Πολιτεία όταν η Παιδεία καταβαραθρώνεται;
Φαίνεται ότι η φράση του Υπουργείου “ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ” είναι μόνο λόγια ή περιορίζεται αυστηρά στα σύνορα του ελληνικού Κράτους. 

Για περισσότερες πληροφορίες: 
00491726901575 
Ελευθεριάδου Μαρία Πρόεδρος του Σ.Γ. κ.κ. Των γλωσσικά ομοιογενών τάξεων
του Jakob-Heusteigschule 

Saturday, 29 October 2011

«ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» στο παιδικό χωριό SOS της Βάρης

Παραδώσαμε ρούχα και παιχνίδια
στο παιδικό χωριό SOS της Βάρης
Ο περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» παρέδωσε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου ρούχα και παιχνίδια στο παιδικό χωριό SOS της Βάρης. 
«ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» - τηλ. 6939200262
«Κλιμάκιο του συλλόγου μας επισκέφθηκε το παιδικό χωριό SOS της Βάρης και παρέδωσε ρούχα και παιχνίδια που είχαμε συγκεντρώσει σε δράση μας στην κεντρική πλατεία του Ελληνικού.
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μιλήσαμε και παίξαμε με τα παιδιά και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις από τους εθελοντές του παιδικού χωριού.  
Ευχαριστούμε θερμά την εθελόντρια κα Τσιφούτη για την ενημέρωση που μας έκανε και τον κ. Τσακίρογλου που αφιλοκερδώς μας παρείχε φορτηγάκι για τη μεταφορά των πραγμάτων.
Συνεχίζουμε τη συλλογή και την παράδοση ρούχων και παιχνιδιών σε συνανθρώπους μας που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.
Αν γνωρίζετε άπορους ή άστεγους ανθρώπους και οικογένειες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. 6939200262 για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να βοηθήσουμε».

Και στο Μεσολόγγι μαθητές λιποθυμούν από την πείνα!

Φαινόμενα ημιλιπόθυμων μαθητών, λόγω ασιτίας, καταγγέλθηκαν στον δήμαρχο Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη. Αναλαμβάνεται πρωτοβουλία για τράπεζα τροφίμων.

ΣΟΚ: Μετά την Αθήνα και στο Μεσολόγγι μαθητές λιποθυμούν από την πείνα!
Δασκάλα σε δημοτικό σχολείο... κατήγγειλε
πως δέκα μαθητές της πηγαίνουν στο σχολείο
έτοιμοι να λιποθυμήσουν λόγω ασιτίας!
Ανατριχίλα προκαλεί η δήλωση του δημάρχου Μεσολογγίου, στο ραδιόφωνο «Δυτικά 9,61», μια δήλωση που έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών εκπαιδευτικών της Αθήνας, που μάλιστα διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και εν πολλοίς χαρακτηριστήκαν υπερβολικές.
Όμως, όταν τέτοιου είδους αναφορές γίνονται από ένα δημόσιο πρόσωπο και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Μεσολογγίου, το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να προβληματιστούμε έντονα ως κοινωνία, αλλά και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό ρεπορτάζ, στο Μεσολόγγι, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι μαθητής είναι ο γιος του κ. Κατσούλη, απευθυνόμενη όχι στον δήμαρχο, αλλά στον άνθρωπο και γονιό, κατήγγειλε πως δέκα μαθητές της πηγαίνουν στο σχολείο έτοιμοι να λιποθυμήσουν λόγω ασιτίας!
Η καταγγελία αυτή σόκαρε τον δήμαρχο, αλλά παράλληλα, η αποκάλυψή της από τον ίδιο, όπως είναι φυσιολογικό, σοκάρει και την τοπική κοινωνία.
Ο δήμαρχος, στις ίδιες ραδιοφωνικές δηλώσεις του μίλησε για τραγικές καταστάσεις, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο δήμος σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς της περιοχής, για την δημιουργία Τράπεζας Τροφίμων στα σχολεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά απόρων οικογενειών να «πιούν έστω ένα ποτήρι γάλα…», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Εδώ ασφαλώς, σημαντικός είναι ο ρόλος, τόσο των Συλλόγων γονέων, όσο και των τοπικών επιχειρήσεων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, της Μητρόπολης και όποιου άλλου μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία.

Αναρτήθηκε tsantiri

Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου από τους ανήλικους χρήστες


Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου από τους ανήλικους χρήστες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μέσα από το σχολείο, μάλιστα ξεκινώντας από πολύ μικρή ηλικία: «Πιστεύω ακράδαντα πως όλα ξεκινούν με την εκπαίδευση».

Με αυτά τα λόγια, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes, ενημέρωσε σήμερα τους πάνω από 180 συνέδρους του φετινού Safer Internet Forum στο Λουξεμβούργο για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια.
 
Δίπλα στη σημασία των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού, η Επίτροπος επικεντρώθηκε σε 5 βασικούς άξονες:

§ Την υλοποίηση ενός κουμπιού αναφοράς για ανάρμοστη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο με ένα μόνο κλικ (report abuse button).
§ Την προστασία της ιδιωτικότητας στα προφίλ ανηλίκων (π.χ. σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης) εξ ορισμού.
§ Την ύπαρξη εργαλείων γονικού ελέγχου σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο.
§ Τον αποτελεσματικό ηλικιακό έλεγχο και την αποτελεσματική κατηγοριοποίηση του διαδικτυακού περιεχομένου.

§ Την καταπολέμηση του περιεχομένου που αφορά στην σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

«Το Διαδίκτυο, ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά» βρίσκεται στο επίκεντρο της Ψηφιακής Ατζέντας της Ε.Ε., είπε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι η ελευθερία του λόγου πρέπει να συνδυαστεί με το σεβασμό προς τους άλλους χρήστες. «Πρέπει να θυμόμαστε πως ότι δημοσιεύεται online ξεφεύγει εκείνη τη στιγμή τα χέρια μας, και ίσως αργότερα μετανιώσουμε για κάτι που ‘ανεβάσαμε’ στο Διαδίκτυο στο παρελθόν».

Στη σημερινή της διάλεξη, η... 

Friday, 28 October 2011

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940...

Μια μικρή συνέντευξη (δεν έχει σημασία αν είναι πραγματική ή φανταστική) μιας μαθήτριας κι ενός μαθητή που πήραν από τον παππού και την γιαγιά τους, με θέμα το "Γιατί πολεμήσαμε την 28η Οκτωβρίου;" 
Ένα αφιέρωμα μνήμης, σπουδή στο έπος του '40, που ετοίμασαν μαζί με τους δασκάλους τους τα παιδιά της Δ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.
Ευχαριστώ την Μαρία, τη μικρή μου φίλη που 

συμμετείχε και μου το πρόσφερε για δημοσίευση στο blog μου.

ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Γιαγιά, σε λίγες μέρες θα παρελάσουμε για το «ΟΧΙ»!
ΓΙΑΓΙΑ: Μπράβο παιδί μου! Το ξέρεις ότι και ο παππούς σου πολέμησε σ' αυτόν τον πόλεμο;
ΠΑΠΠΟΥΣ:
Ναι, παιδιά μου, πολέμησα κι εγώ! Έχουν περάσει, όμως, χρόνια πολλά από τότε. Ο νους μου τρέχει πίσω 69 χρόνια, τότε που ήμουν νέος. Τότε που η Ελλάδα μας βρήκε τη δύναμη να πει "ΟΧΙ" σε έναν στρατό πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας.
ΜΑΘΗΤΗΣ:
Και γιατί είπαμε "ΟΧΙ" παππούλη μου;
ΠΑΠΠΟΥΣ: Γιατί ήθελαν να πάρουν την πατρίδα μας!
ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Ποιοι;
ΓΙΑΓΙΑ: Πρώτα οι Ιταλοί... Ο αρχηγός τους που ήταν δικτάτορας, ο Μουσολίνι, μάζεψε παιδί μου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα πολλά στρατεύματα και πυρομαχικά.
ΜΑΘΗΤΗΣ:
Και τι έγινε παππού;
ΠΑΠΠΟΥΣ: Ο Μουσολίνι επιτίθεται στην Ελλάδα. Υπερηφανευόταν μάλιστα, ότι μέσα σε μια βδομάδα θα καταλάβει την πατρίδα μας!
ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Κι εμείς τι κάναμε παππού;

ΠΑΠΠΟΥΣ: Εμείς αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Στις 5 Νοεμβρίου του 1940 άρχισε η Ελληνική αντεπίθεση με το σύνθημα «ΑΕΡΑ». Θυμάμαι που ανεβαίναμε μέσα στα άγρια βουνά της Πίνδου σε λασπωμένα μονοπάτια με βροχή και με χιόνι. Με κόπο ξεκολλούσαμε το πόδι μας από τη λάσπη, όπου πολλές φορές εβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Και τις λίγες φορές που κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, εμοιραζόμασταν λίγες σταφίδες και στραγάλια.
ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Πολέμησες κι εσύ γιαγιά;
ΓΙΑΓΙΑ:
Δεν πολέμησα με τουφέκια παιδί μου, αλλά κάναμε πολλά πράγματα κι εμείς οι γυναίκες εκείνης της εποχής! Πλέκαμε ασταμάτητα κάλτσες και φανέλες για τους στρατιώτες μας, ζυμώναμε τις νύχτες ψωμί, τρέχαμε ως εθελόντριες στον Ερυθρό Σταυρό για να φροντίζουμε τους τραυματίες. Πηγαίναμε ακόμα και λέγαμε τα Χριστούγεννα, τα κάλαντα για να μαζέψουμε λεφτά και τρόφιμα.
ΜΑΘΗΤΗΣ: Τους νικήσαμε όμως τους Ιταλούς...
ΠΑΠΠΟΥΣ:
Παιδί μου δεν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα! Της Ελλάδας τα βάσανα και οι καημοί δεν είχαν τελειωμό... Το 1941 ο φοβερός Γερμανικός στρατός επιτίθεται από τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας.
ΓΙΑΓΙΑ: Ο στρατός μας αποκαμωμένος από τον πόλεμο κατά των Ιταλών αναγκάζεται να υποχωρήσει. Τέσσερα χρόνια μαύρης σκλαβιάς και μαρτυρίου για το Λαό μας. Χιλιάδες Έλληνες παιδιά μου, πέθαναν από την πείνα και τη δυστυχία. Χιλιάδες νεκροί από τις εκτελέσεις των Γερμανών...
ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Και εδώ στο νησί μας την Κρήτη, τι γίνεται παππού;
ΠΑΠΠΟΥΣ:
Εμείς οι Κρητικοί βρήκαμε τη δύναμη να αντισταθούμε! Το νησί της Κρήτης ήταν ακόμα ελεύθερο και δεν παραδιδόταν τόσο εύκολα... Στεκόμαστε όρθιοι, γενναίοι και υπερήφανοι.
ΜΑΘΗΤΗΣ:
Και ποιος κέρδισε τελικά γιαγιά στον πόλεμο;
ΓΙΑΓΙΑ: Φυσικά εμείς! Στις 14 Οκτωβρίου του 1944 η Αθήνα ήταν και πάλι ελεύθερη...
ΠΑΠΠΟΥΣ: Θυμάμαι που οι έρημοι δρόμοι γέμισαν φωνές και σημαίες και ο κόσμος φώναζε "είμαστε ελεύθεροι" κι όλοι αγκαλιάζονταν...
ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Απορώ πώς και τόσο λίγοι και νικήσαμε;
ΠΑΠΠΟΥΣ: Γιατί παιδιά μου, τη νίκη την κέρδισαν απλοί άνθρωποι του χωριού, χτίστες και σιδεράδες. Τα γελαστά και χαρούμενα παιδιά, οι ηρωίδες μανάδες και οι στρατιώτες που όλοι τους ξέρανε καλά την Ιστορία της πατρίδας μας.
ΜΑΘΗΤΗΣ: Εμένα δε μου αρέσει ο πόλεμος! Οι άνθρωποι σκοτώνονται, γίνονται καταστροφές, τα παιδάκια πεινάνε, δεν έχουν παιχνίδια, χάνουν τους γονείς τους...
ΓΙΑΓΙΑ: Για αυτό παιδί μου:

Όλοι οι λαοί της γης πρέπει να συμφιλιωθούμε,
να πάψουνε οι πόλεμοι κι ειρηνικά να ζούμε!
πηγή: acanthus

Ύψωμα 731: Ο λόφος / Ευριπίδης Χρυσάφης, ο 29χρονος Θεσσαλονικιός. /Greco-Italian War

Greco-Italian War

09/03/1941: Η εαρινή επίθεση του Μουσολίνι
Όνομα: Ευριπίδης Χρυσάφης, ο 29χρονος εφοριακός από τη Θεσσαλονίκη στάθηκε πενήντα μέτρα από τα χαρακώματα. Μόλις είχε φτάσει: Έφεδρος λοχαγός και η μοίρα τον έταξε διοικητή του 9ου λόχου του 19ου συντάγματος της 1ης μεραρχίας του Β’ Σώματος στρατού.
.
Ευριπίδης Χρυσάφης

Ύψωμα 731, το όνομα του λόφου μεταξύ Αώου και Άψου.
Το κακό ξεκίνησε στις εξήμισι το πρωί, 9 Μαρτίου, όταν πενήντα ιταλικές οβίδες έπεσαν μαζεμένες πάνω στις γυμνές καστανιές. Εκατό χιλιάδες βλήματα σε όλο το μέτωπο. Ήταν η αρχή. Δεκαεπτά ημέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου, ο έφεδρος Ευριπίδης Χρυσάφης ζητούσε να αντικατασταθεί. Το ύψωμα 731 είχε περάσει στον χώρο του θρύλου. Δεν υπήρχαν πια καστανιές να ανθίσουν την άνοιξη που ερχόταν. Το αίμα είχε ποτίσει βαθιά τη γη. Στην πλαγιά του, η ιταλική μεραρχία Πούλιε είχε εξοντωθεί μέσα σε τρεις μόλις μέρες. Τα πτώματα των Ιταλών χρησίμευαν για προπύργιο του ρημαγμένου λόφου.  
Το ύψωμα 731 έγινε το σύμβολο της ελληνικής αντοχής στα μανιασμένα κύματα της εαρινής επίθεσης του Μουσολίνι που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου κι έσβησε στις 25 του ίδιου μήνα.  
Η μεγάλη ιταλική εαρινή επίθεση προετοιμάστηκε συστηματικά από τα μέσα Ιανουαρίου. Ήταν η μεγάλη ελπίδα του Μουσολίνι. Σε έκθεσή του προς τον βασιλιά της Ιταλίας, έγραφε: «Οφείλουμε να έχουμε τουλάχιστο μία στρατιωτική επιτυχία, πριν να αρχίσουν οι Γερμανοί την επίθεσή τους, τον Απρίλιο».
Στις 23 Φεβρουαρίου, σε λόγο του στη Ρώμη, έλεγε: «Το τελευταίο έρεισμα της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη ήταν και είναι η Ελλάδα. Ήταν απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα. Σε λίγο, θα έρθει η άνοιξη και επειδή η άνοιξη είναι η δική μας (δηλαδή, των φασιστών) εποχή, όλα θα μας έρθουν ρόδινα».
Στις αρχές Μαρτίου, έφτασε ο ίδιος στην Αλβανία για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις. Κύριος στόχος ήταν η διάσπαση του μετώπου σε μια γραμμή έξι χιλιομέτρων, από την Γκλάβα στο Μπούμπεσι. Κυρίαρχος στόχος, το ύψωμα 731. 
Αν το έπαιρναν, θα προκαλούσαν ρήγμα. Όμως, δεν το πήραν.
Ήταν εκεί ο Ευριπίδης Χρυσάφης με τη μεραρχία του.
Την επιχείρηση είχε αναλάβει το 8ο ιταλικό σώμα στρατού που έριξε στη μάχη τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων, κρατώντας άλλες δύο σε εφεδρεία. Απέναντί του, η πρώτη ελληνική μεραρχία που πολεμούσε συνεχώς, χωρίς σταματημό, από την αρχή της εκστρατείας.
Στις 26 Μαρτίου, ο απολογισμός ήταν τραγικός: Δώδεκα ιταλικές μεραρχίες με άφθονα εφόδια είχαν ριχτεί σε έξι πεινασμένες και ξεθεωμένες ελληνικές και δεν πήραν ούτε μια σπιθαμή.

Διάβασα το γεγονός στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, (τόμος ΙΕ, σελ.441-442), μα πουθενά το όνομα του έφεδρου. Οι ακαδημαϊκοί μας βλέπετε, δεν έκριναν σκόπιμο να το αναφέρουν...δεν ήταν υψηλόβαθμος ο Ευριπίδης Χρυσάφης, ένας απλός λοχαγός ήταν και μάλιστα έφεδρος...
Και κάτι άλλο που πρέπει να μας πονάει:
Στο ύψωμα 731 ύψωσαν οι Ιταλοί το γενικό μνημείο των πεσόντων στην Αλβανία μαχητών τους και το ονόμασαν “Ιερή ζώνη”, και καλά έκαναν. Τα κόκαλα των δικών μας παιδιών ακόμα βρίσκονται διάσπαρτα στον 731 λόφο, το λόφο με τις καστανιές…
-
Πρώτη δημοσίευση: Ύψωμα 731, ο λόφος

«Έδωσα και τα δυο μου πόδια στην Πατρίδα»

Οι άλλοι λαοί γιορτάζουν τη λήξη των πολέμων.
Εμείς γιορτάζουμε την έναρξη!!

Χρόνια Πολλά χαμομηλάκια και πάντα Ελεύθερα
Ήμουν στο Ναυτικό το 1952 και βρισκόμουν στη Πλατεία Κλαυθμώνος, όχι όπως είναι σήμερα. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν πάρα πολλά από τα παλιά και απορούν οπόταν ακούν ορισμένα γεγονότα του τότε. 
Εκείνη τη στιγμή έπεφτε ο ήλιος και θα γνωρίζετε ότι με τη δύση του, γίνεται υποστολή της σημαίας. Τότε το Υπουργείο Ναυτικού ήταν εκεί και η σημαία κυμάτιζε ακόμα στο κτήριο. Σήμερα είναι άλλες υπηρεσίες του Ναυτικού.
  Τότε πάντα κάθε πρωί, θα θυμούνται οι παλιοί, γινόταν έπαρση σημαίας και σταματούσαν τα πάντα, όπως και στη δύση του ηλίου γινόταν υποστολή. Ήταν στιγμές ωραίες, απίθανες που ζούσαν τότε οι άνθρωποι. Το άγημα αποδόσεως τιμών στο χώρο του, και ακούμε το σαλπιγκτή να δίνει το σύνθημα για την υποστολή της σημαίας. Το άγημα παρουσιάζει όπλα. Ο αξιωματικός χαιρετά και παίζεται ο Θούριος. Όλοι οι παριστάμενοι εκεί και οι περαστικοί, όπως και εγώ σταθήκαμε σε στάση προσοχής. Αποδίδεις με αυτό τον τρόπο την τιμή στο ιερό μας σύμβολο, στη γαλανόλευκη σημαία. Εκείνη τη στιγμή που ο αρμόδιος αξιωματικός χαιρετά, η ματιά του πέφτει λοξά και βλέπει κάτι παράξενο, και η ψυχή του ταράζεται, για αυτό που θα σας πω παρακάτω. Τελειώνοντας η διαδικασία της υποστολής της σημαίας, οι διαβάτες συνεχίζουν το δρόμο τους, ενώ εγώ από παρέμεινα από συνήθεια λίγο ακόμα.  
Τότε βλέπω το νεαρό αξιωματικό να κατευθύνεται θυμωμένος προς ένα γεροδεμένο πλανόδιο καστανά. 
Βλέπετε τότε η πλατεία ήταν κενή και στις γωνίες ήταν πάντα στιλβωτές (λούστροι) και καστανάδες που μας λείπουν τώρα. Και του είπε : «γιατί δεν σηκώθηκες όρθιος για να τιμήσεις τη σημαία μας. Δεν έχεις φιλότιμο...». Ο άνθρωπος έμεινε βουβός, εγώ παρακολούθησα έντρομος και φοβερά συγκλονισμένος το τι έγινε. Μετά βλέπω τον καστανά ότι έγινε κατακόκκινος και άρχισε να τρέμει. Ήθελε να φωνάξει, αλλά βλέπω με έκπληξη ότι συγκρατείται, σκύβοντας το κεφάλι του άρχισε να κλαίει με λυγμούς. Όμως συνέρχεται γρήγορα σκουπίζει τα δάκρυα του και με πολλή δύναμη των χεριών του (αυτά ήταν γερά) στυλώνει το σώμα του δυνατά, σπρώχνει τον πάγκο του με τα κάστανα μπροστά και φωνάζει με όλη τη ψυχή του, στο νεαρό αξιωματικό δυνατά «πώς να σηκωθώ κύριε; Της τα έδωσα της Πατρίδας και τα δύο» και σηκώνει τα μπατζάκια του παντελονιού οπού φάνηκαν δύο πόδια κομμένα πάνω από το γόνατα. Και ξαναρχίζει να κλαίει. Ο κόσμος όπως και εγώ γύρω του κλαίει και χειροκροτεί, όμως περισσότερο από όλους κλαίει ο νεαρός αξιωματικός.
 Έχουν περάσει περίπου 60 χρόνια. Ποιος ξέρει τι γίνεται. Εκείνη τη στιγμή έγινε κάτι το αλησμόνητο, φοβερή σκηνή για Όσκαρ. 
Ο αξιωματικός σκύβει και αγκαλιάζει και φιλά τον καστανά, και στη συνέχεια στέκεται ευθυτενής μπροστά στον ήρωα και φέρνει το δεξί του χέρι στην άκρη του γείσου του πηληκίου του και τον χαιρετά στρατιωτικά. Του απονέμει «τας κεκανονισμένας τιμάς» που δεν μπόρεσε εκείνος τυπικά να αποδώσει στη σημαία μας, γιατί της χάρισε και τα δύο πόδια στα βορειοηπειρώτικα βουνά μας για να μπορεί να κυμματίζει σήμερα ψηλά η κυανόλευκη σημαία σε λεύτερη πατρίδα. 
Και οι άλλοι, οι πολλοί να μπορούν  να πηγαίνουν με γρήγορο βήμα στις ειρηνικές απασχολήσεις τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι περνούν μπροστά από έναν ήρωα του αλβανικού μετώπου, τον Έλληνα ήρωα πολεμιστή, όποιο επάγγελμα και να χει. Άλλοι δεν μιλούν, άλλοι όμως ειρωνεύονται.
Γι αυτό οι νέες  γενιές πρέπει να μάθουν, να διδαχθούν από την οικογένεια και το Σχολείο για το Έπος του 1940.
Για το καλό της Πατρίδας μας. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΛΙΑΣ
ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Π.Ν. εα         

ευχαριστούμε Βαγγέλη που μας το έστειλες

Thursday, 27 October 2011

Πως θα καταλάβεις αν το παιδί σου έχει δυσλεξία

Η δυσλεξία μπορεί να μην είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πως θα καταλάβεις έγκαιρα όμως ότι το παιδί σου έχει πρόβλημα;

Γράφει ακατάστατα και δυσανάγνωστα.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου δίνει τα συμπτώματα στον προφορικό και γραπτό λόγο του παιδιού και σου εξηγεί πως να το αντιμετωπίσεις!
Όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν δυσλεξία. Πρόκειται για πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος όπου ο εγκέφαλος παρουσιάζει δυσλειτουργία στους τομείς της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας.
Δυστυχώς ενώ το παιδί έχει τελείως φυσιολογική νοημοσύνη κατά την προσχολική ηλικία, εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα.
Οι γονείς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους έχει δυσλεξία από τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.
Αν στον προφορικό λόγο...
1. Παραλείπει συλλαβές ή καταλήξεις.
2. Μιλάει κομπιαστά, αργά και ψάχνει να βρει... 

Μαθησιακές Δυσκολίες παιδιών - Learning Disabilities in Children

Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες (Μ.Δ.)
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια σειρά διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να ερμηνεύει αυτό που ακούει ή βλέπει και να συνδέει πληροφορίες από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. 

Learning Disabilities in Children

Ως συνέπεια, το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο χειρισμό του γραπτού και προφορικού λόγου, σε μαθηματικούς υπολογισμούς, στο συντονισμό, στον αυτοέλεγχο και στην προσοχή.
Οι δυσκολίες αυτές - δυνατό να συνυπάρχουν περισσότερες από μια - παρουσιάζονται στα παιδιά πολύ νωρίς, αλλά αναγνωρίζονται με τη φοίτησή τους στο σχολείο. 
Τα παιδιά που παρουσιάζουν Μ.Δ., παρόλο ότι έχουν φυσιολογική νοημοσύνη, παρουσιάζουν σοβαρή απόκλιση μεταξύ των νοητικών τους ικανοτήτων και της σχολικής τους επίδοσης. Με άλλα λόγια, ενώ είναι έξυπνα παιδιά, η σχολική τους επίδοση είναι συνήθως χαμηλή, έστω και εάν μελετούν όσες ώρες απαιτούνται για το επίπεδο ή την τάξη τους.
Πώς οι Μαθησιακές Δυσκολίες επιδρούν στη καθημερινή ζωή
Οι Μαθησιακές δυσκολίες φαίνονται να είναι συνδεδεμένες με τη σχολική επίδοση των παιδιών, στην πραγματικότητα όμως έχουν να κάνουν και με τη καθημερινότητά τους. Ειδικότερα, ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να παρουσιάσει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Χαμηλή αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση. Η αποτυχία στο χειρισμό κάποιων καταστάσεων, τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στο περιβάλλον του σπιτιού, αποτελεί αρνητικό στοιχείο στο κτίσιμο της αυτοεικόνας.
  • Δυσκολίες στις σχέσεις με τους συμμαθητές και συνομήλικούς του. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, σε ανεπαρκή αλληλεπίδραση και μια γενικότερη δυσκολία στη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με άλλους.
  • Ανωριμότητα και παλινδρόμηση σε πιο «παιδικές» συμπεριφορές. 
  • Φοβίες.
  • Δυσκολίες στην ανάπτυξη των λεπτών και αδρών δεξιοτήτων, με συνέπεια να επηρεαστεί αρνητικά η συμμετοχή σε αθλήματα, στο χορό κλπ.
  • Παράπονα για σωματικούς πόνους, όπως στομαχόπονους, πονοκεφάλους, συχνή ενούρηση κλπ.
  • Λανθασμένη αντίληψη για την εικόνα του σώματός του.
Μαθησιακές δυσκολίες και οικογένεια
Πολλές φορές οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια πολύ δύσκολη και αγχωτική κατάσταση για τους γονείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας (αδέλφια).
Οι γονείς ψάχνουν απεγνωσμένα απαντήσεις σε αυτό που συμβαίνει στο παιδί τους. Συχνά «θυμώνουν», νιώθουν «ενοχές», αισθάνονται ότι είναι κάτι που δεν μπορούν να χειριστούν. Στα αρχικά στάδια της διάγνωσης των μαθησιακών δυσκολιών, είναι δυνατό οι γονείς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να αποδεχτούν την κατάσταση του παιδιού τους, απευθύνονται δε σε διάφορους ειδικούς, αναζητώντας κάποιον ο οποίος θα τους ανακουφίσει, λέγοντάς τους ότι δεν συμβαίνει οτιδήποτε.
Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά που παρουσιάζει το παιδί τους στον μαθησιακό τομέα, γίνονται «πιεστικοί» και «υπερβολικοί», καταλήγουν σε ιδιαίτερα μαθήματα, στη δε προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά, στον κοινωνικό τομέα, γίνονται «υπερπροστατευτικοί».
Αυτές οι στάσεις και συμπεριφορές ενισχύουν αρνητικά το παιδί, αυξάνοντας την ανωριμότητά του, και τούτο γιατί προσκολλάται και εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους γονείς του.
Πρόσθετα, οι μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις του παιδιού με τα αδέλφια του, τα οποία βιώνουν την «ιδιαίτερη» φροντίδα που αυτό τυγχάνει από τους γονείς, με συνέπεια να προκαλούνται ζήλια, αντίδραση, πιθανή επιθετικότητα και ενοχές.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς
  • Αποδεχόμαστε τις δυσκολίες του παιδιού μας.
  • Συνεργαζόμαστε με το σχολείο του.
  • Απευθυνόμαστε για σωστή αξιολόγησή του.
  • Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθειά του, όσο ασήμαντη και να είναι.
  • Βοηθούμε στην τήρηση ενός σταθερού, αλλά όχι πιεστικού προγράμματος μελέτης, σε τακτικές ώρες.
  • Δημιουργούμε ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει το παιδί για μελέτη, σε δικό του χώρο, όπου να νιώθει άνετα, να έχει καλό φωτισμό, να κάθεται ίσια στην καρέκλα.
  • Παρέχουμε όλα τα μέσα και βοηθήματα για μάθηση.
  • Ενθαρρύνουμε το παιδί. Υπάρχει πάντα χρόνος για βελτίωση.
  • Λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες του για παιχνίδι και χαλάρωση.
  • Αυξάνουμε τις ευκαιρίες για κοινωνική επαφή με άλλα παιδιά.
  • Εμπλουτίζουμε το πρόγραμμά του με δραστηριότητες ευχάριστες για το ίδιο και οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του συντονισμού, της κοινωνικοποίησης και της συναισθηματικής ενδυνάμωσης.
  • Δίνουμε ευκαιρίες για πρωτοβουλίες.
  • Του αναθέτουμε ευθύνες, ανάλογες με την ηλικία του, όπως, ντύσιμο, μπάνιο, δωμάτιο, τσάντα κλπ.
  • Έχουμε απαιτήσεις.
  • Οριοθετούμε τη συμπεριφορά του. Έχει συνέπειες όπως και για τα άλλα μέλη της οικογένειας.
  • Είμαστε δίκαιοι με όλα τα παιδιά της οικογένειας.
  • Αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα στη θέση του ή να τα αναθέτουμε σε άλλο παιδί της οικογένειας.
  • Ενδυναμώνουμε το παιδί ώστε να αντέχει σε αποτυχίες και να μάθει σιγά-σιγά να τις χειρίζεται.
  • Αποφεύγουμε να ζητούμε από τα άλλα παιδιά της οικογένειας να δείχνουν συνεχώς κατανόηση.
Καταληκτικά, κάθε αποτυχία του παιδιού μας στο μαθησιακό ή στον κοινωνικό τομέα, εύλογα μας προκαλεί ένα εσωτερικό πόνο.

Μην θεωρήσετε την αποτυχία του ως προσωπική σας αποτυχία. Ελέγχουμε το δικό μας άγχος και συναισθήματα. Η σωστή από μέρους σας αντιμετώπιση, θα το βοηθήσει να μάθει να χειρίζεται τις δυσκολίες του, έχοντας μια συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη.

Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος

Παιδική πορνογραφία: H σκληρή πραγματικότητα

Καθώς ο παγκόσμιος ιστός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη πηγή γνώσης και διασκέδασης για τους περισσότερους χρήστες, δεν παύουν να... εμφανίζονται και ορισμένοι κακόβουλοι χρήστες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητα του διαδικτύου σε βάρος ανυποψίαστων χρηστών και δει ανήλικων παιδιών. 

Περίπου 116.000 προσκλήσεις παιδικής
πορνογραφίας γίνονται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι λίγοι είναι οι γονείς οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους διαδικτυακούς κινδύνους, κυρίως από τους “θηρευτές” ανήλικων παιδιών, οι οποίοι φροντίζουν να παρασύρουν ανήλικα κυρίως παιδιά με ποικίλες μεθόδους.
Κυρίως με τη χρήση των “chat room”, αρκετοί εγκληματίες διακινούν υλικό πορνογραφικού περιεχομένου μεταξύ τους, ενώ άλλοι στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε οικονομικά οφέλη.
Χρόνο με το χρόνο, τα παιδιά γνωρίζουν τον παγκόσμιο ιστό και δραστηριοποιούνται σε αυτόν σε όλο και μικρότερες ηλικίες ενώ οι πρόσφατες έρευνες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας είναι αρκετά σοκαριστηκές:
Το 22% κοριτσιών 13-17 ετών, δηλώνει ότι έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες ή βίντεο με τον εαυτό τους.
Το πιο φανατικό κοινό χρηστών που επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.
Το 86% των κοριτσιών δηλώνει ότι κάνουν chat χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους, το 57% έχει πρόσβαση... 

Η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα…

Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ο χειμώνας του 2012 να αποδειχθεί ένας φονικός χειμώνας!
25-10-2011
Σε μια κατάσταση πρωτοφανούς για τις τελευταίες δεκαετίες ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται η Ελλάδα εδώ και ενάμισι χρόνο. 

Όλοι οι δείκτες συνηγορούν πως απαιτείται
άμεση ανάληψη κοινωνικής δράσης για να στηριχθούν
οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Η ανεργία τον Ιούλη έφθασε τον Ιούλη το 16,5% πλήττοντας περισσότερο από 820.000 συνανθρώπους μας. Αν δε, λάβουμε υπ’ όψη μας πως μόνο τον Ιούλιο του 2010, δηλαδή ένα χρόνο πριν, έπληττε 607.000 ανθρώπους, ενώ για το 2012 προβλέπεται η συνέχιση της ύφεσης, είναι εμφανές ότι σύντομα πολλοί περισσότεροι, πολλοί μιλούν ακόμη και για 1 εκ. καθόλα πρόθυμοι να εργαστούν άνθρωποι, θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση.
Η ραγδαία αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (που αντιστοιχούν σε μισθούς 440 ευρώ) αποκαλύπτει ότι ακόμη και χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο και τη βιομηχανία που έχουν κανονική εργασία αδυνατούν να τα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της μείωσης των μισθών τους. Με τι ένσημα θα ασφαλιστούν τον καινούργιο χρόνο και οι δύο αυτές κοινωνικές κατηγορίες;
Οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, ως αποτέλεσμα και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ταυτόχρονα με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις κάθε λογής φόρων (έμμεσων, άμεσων και έκτακτων) οδηγούν στα όρια της επιβίωσης και πολλές... 

Wednesday, 26 October 2011

«ΟΥΤΕ ΜΙΑΝ ΠΕΤΡΑΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ»

Σ’ εὐχαριστῶ, Βεζύρη μου, διὰ τὴν ἀγάπην ὁπού ἔχεις εἰς ἐμένα, ἀλλὰ τὰ ὀκτακόσια πουγκιά, παρακαλῶ, μὴ μοῦ τὰ στείλης, ἐπειδὴ δὲν ἠξεύρω νὰ τὰ μετρήσω, καὶ ἂν ἤξευρα, πάλιν δὲν ἤμουν εὐχαριστημένος νὰ σοὶ δώσω οὔτε μίαν πέτραν τῆς πατρίδος μου δι’ ἀντιπληρωμήν, καὶ ὄχι πατρίδα, ὡς φαντάζεσαι· τὴν τιμὴν ὁπού μ’ ὑπόσχεσαι, μ’ εἶναι ἄχρηστος, πλοῦτος καὶ τιμὴ εἰς ἐμὲ εἶναι τὰ ἅρματά μου, μὲ τὰ ὁποῖα φυλάττω, καὶ τιμῶ τὴν πατρίδα μου, ἀθανατίζω καὶ τ’ ὄνομά μου.
 

Σούλι 4 Μαΐου 1801
Τζήμας Ζέρβας


ΠΗΓΗ: olympia.gr, Πατρίς, Siglitiki


«ΟΥΤΕ ΜΙΑΝ ΠΕΤΡΑΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ»
Αύριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης και ειδικά με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας.
  • Το πιθανότερο είναι να μη καταλήξουν πουθενά, διότι δεν τους περίσσεψε η υπευθυνότητα.
  • Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να αποφασίσουν με λογική και συναίσθημα αλληλεγγύης και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.
  • Αλλά, αν καταλήξουν, το πιθανότερο είναι να "ρίξουν" πάλι την Ελλάδα. Να προσφέρουν δηλαδή μια βραχυπρόθεσμη ανάσα, αλλά με τόσο δυσβάστακτους όρους που μόνο αγανάκτηση θα προκαλέσει στους Έλληνες.
Εκεί στην σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών,  είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, έτοιμος να εισπράξει την "βοήθεια" που θα του προσφέρουν. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ κουρασμένος και φοβισμένος. Ψάχνει διέξοδο να γλυτώσει.
Στην σύνοδο είναι και ο αρχηγός της αξιωματικής μας αντιπολίτευσης. Χωριστά βέβαια από τον πρωθυπουργό, επειδή δεν μιλιούνται, μάλωσαν τα παιδιά. Αυτός βέβαια, παρακαλάει να μη σηκωθεί και φύγει ο πρώτος και δεν έχει με ποιον να θυμώνει μετά.
Αφού λοιπόν θα εισπράξουν τα αποτελέσματα της συνόδου, θα πρέπει να έρθουν πίσω στην πατρίδα μας και να τα πάνε στην Βουλή και εκεί θα αρχίσουν τα κόλπα για να κυρώσουν την απόφαση και να επιβάλλουν κι άλλα μέτρα στον λαό.

Αύριο και μεθαύριο, είναι παραμονή της επετείου του "ΟΧΙ" που είπε ο ελληνικός λαός στο ιταλικό ανδρείκελο των γερμανών πριν 71 χρόνια.
Είναι μια άριστη ευκαιρία για τους Έλληνες ηγέτες μας, να συνεργαστούν,να αφήσουν τα τσινίσματα και τους εγωισμούς τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Κι όταν οι Ευρωπαίοι «αρωγοί» μας, αποφασίσουν τι θα κάνουν με την Ελλάδα, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός, να διώξει την κούραση και τον φόβο του και να σταθεί όρθιος και να πει:

ΟΧΙ, αγαπητοί μας φίλοι Ευρωπαίοι.
—Να μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα πάρουμε.
—Ο ελληνικός λαός, δεν αντέχει άλλο την βοήθεια σας.
—Δεν πειράζει, αφήστε μας μόνους μας.
—Αντέξαμε χιλιάδες χρόνια, και σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, θα τα καταφέρουμε και τώρα.
—Καλύτερα να πεινάσουμε, παρά να εξευτελιστούμε.
—Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω με σκυμμένο το κεφάλι. Ξέρετε, έχουμε αυτό το κουσούρι από τότε με τις Θερμοπύλες.
ΟΧΙ, καλοί μας φίλοι δεν γίνεται δεκτή η βοήθειά σας.
.
Αυτά πρέπει να πει ο Έλληνας πρωθυπουργός με ψηλά το κεφάλι και αυτά πρέπει να στηρίξουν όλοι οι αρχηγοί μας.
Όπως ακριβώς τα είπε ο Σουλιώτης οπλαρχηγός Τζήμας Ζέρβας στον Αλί πασά το 1801.

«Σ’ εὐχαριστῶ, Βεζύρη μου, διὰ τὴν ἀγάπην ὁπού ἔχεις εἰς ἐμένα, ἀλλὰ τὰ ὀκτακόσια πουγκιά, παρακαλῶ, μὴ μοῦ τὰ στείλης, ἐπειδὴ δὲν ἠξεύρω νὰ τὰ μετρήσω, καὶ ἂν ἤξευρα, πάλιν δὲν ἤμουν εὐχαριστημένος νὰ σοὶ δώσω οὔτε μίαν πέτραν τῆς πατρίδος μου δι’ ἀντιπληρωμήν, ...»