Σελίδες

Tuesday, 15 November 2011

Οι Τηλε - φιλάνθρωποι των δεξιώσεων

Κάποτε επαινούνταν η φιλανθρωπία, η προσφορά στο συνάνθρωπο, που γινόταν κρυφά, χωρίς δημοσιότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και βραβεία. Κάποτε ήταν ντροπή να βγαίνεις και να κομπάζεις για τα χρήματα που πρόσφερες σε κάποιον συνάνθρωπο. 

Πρώτες κυρίες στο… απόσπασμα.
Όση λάμψη και αν απέκτησαν με τις φιλανθρωπίες και τα βραβεία,
οι λαοί ποτέ δεν χώνεψαν τις σπατάλες και τον πολυτελή βίο.
Ράνια της Ιορδανίας, Λεϊλά Μπεν Αλι της Τυνησίας,
Σούζαν Μουμπάρακ της Αιγύπτου, Ασμα της Συρίας...
Κάποτε, γιατί σ' αυτήν τη νοσηρή εποχή που διανύουμε ισχύει το αντίθετο: η προσφορά στο συνάνθρωπο μετράει μόνο, όταν γίνεται με τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα και μόνο, όταν γίνεται από κάποιον διάσημο.
Εδώ και χρόνια έχει γεμίσει η τηλεόραση από φιλάνθρωπες προσωπικότητες που βγαίνουν και με ύφος συμπονετικό ζητούν από ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας να βοηθήσουν τους φτωχούς, ή τα ιδρύματα που βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Τηλέ - φιλάνθρωποι που ανακάλυψαν τη φιλανθρωπία, μόλις εξασφάλισαν την προσωπική τους καλοπέραση, ασκώντας την, χωρίς προσωπικό κόστος, αφού τη βοήθεια προσφέρουν άνθρωποι ανώνυμα, όπως πρέπει και όπως έχει αξία να προσφέρει κανείς.
Δυστυχώς, όμως, η ευαισθησία και η αυταπάρνηση των καθημερινών ανθρώπων γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ώστε κάποιες φιλάνθρωπες κυρίες και κύριοι να γεμίζουν τα κενά των κοσμοπολίτικων δραστηριοτήτων τους, βραβευόμενοι για το μεγάλο φιλανθρωπικό τους έργο, ντυμένες με πανάκριβες τουαλέτες και στα πλαίσια ανούσιων πλην πολυτελέστατων δεξιώσεων που η αξία τους θα αρκούσε, για να ζήσουν δεκάδες οικογένειες για δεκάδες μήνες.
Πλουσιότατες φιλάνθρωπες προσωπικότητες, λοιπόν, βραβεύονται και φορτώνονται παράσημα και τιμές, επειδή βγήκαν σε κάποιο κανάλι συγγενούς τους κι έκαναν έκκληση στον κόσμο να προσφέρει απ' το υστέρημά του γι' αυτούς που έχουν ανάγκη. Τη στιγμή που το γεύμα μιας μόνο από αυτές τις προσωπικότητες υπερκαλύπτει το σύνολο των υστερημάτων χιλιάδων απλών ανθρώπων.
Ωστόσο, η φιλανθρωπία έχει αξία μόνο, όταν γίνεται από κάποιον που έτυχε να είναι διάσημος: είτε γιατί κάποιοι τον προώθησαν είτε γιατί έκανε έναν επιτυχημένο γάμο. Έτσι μπορεί χιλιάδες άνθρωποι να συνεισέφεραν ανώνυμα, για να γίνει ένα μεγάλο έργο προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά ποτέ δε γίνεται αναφορά σε όλους αυτούς παρά μόνο στο διάσημο... 

Ανάγκη για προστασία των παιδιών
από κάθε είδους κακοποίηση

Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε να μπορούν να διαχωρίσουν το καλό από το κακό μυστικό

Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών είναι αναμφισβήτητα μια από τις ειδεχθέστερες εγκληματικές συμπεριφορές και προκαλεί έντονα συναισθήματα ντροπής και οργής στην κοινή γνώμη. Με αφορμή πρόσφατη δημοσίευση περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο Οργανισμός HFC «Hope for Children» UNCRC Policy Center θέλει να εκφράσει για άλλη μια φορά τη λύπη του και να τονίσει την άμεση ανάγκη εφαρμογής μέτρων και πρακτικών που να προλαβαίνουν παρόμοια περιστατικά και να προωθούν την ενημέρωση ενηλίκων και ανηλίκων στα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση έχει ως στόχο τα παιδιά - τα οποία θα έπρεπε να τυγχάνουν προστασίας και φροντίδας από το περιβάλλον τους - καθιστά όλους εμάς τους ενήλικες υπεύθυνους για την προώθηση...

«Βαρύς καπνιστής» ένας στους 10 Έλληνες μαθητές

Ένας στους 5 μαθητές είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων μαθητών στην Ελλάδα, χρήση παράνομων ουσιών αναφέρει το 12% των μαθητών, σύμφωνα με την έρευνα ESPAD 2011 που υλοποιείται από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ/Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Ένας στους 5 μαθητές είναι καθημερινός καπνιστής
και ένας στους 10 είναι «βαρύς καπνιστής»
Η πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (Έρευνα ESPAD) αποτελεί την 6η κατά σειρά πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό η οποία ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζεται έως σήμερα από το ΕΠΙΨΥ.

Η ESPAD μελετά την επικράτηση και τα χαρακτηριστικά της χρήσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. Επίσης, διερευνά ευρύτερα θέματα της συμπεριφοράς των μαθητών όπως τις φιλικές σχέσεις, τη βίαιη συμπεριφορά, τη σχολική απόδοση, τα κοινωνικο-οικονομικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά των μαθητών, κ.τ.λ.
Για το 2011, στην ESPAD συμμετέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 10.000 μαθητών ηλικίας 13-18 ετών. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται με τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που χορηγείται μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η συμμετοχή των σχολείων