Σελίδες

Wednesday, 29 February 2012

Χυμός και Μαρμελάδα καρότου: Η πορτοκαλί δύναμη
Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε !!

Παλαιοτέρα ο όρος χυμός αφορούσε κυρίως τα φρούτα.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα τρόφιμα εμφανίζονται σε πόσιμη μορφή (όπως τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα), καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στα γεύματά μας.
Χυμός με μήλα, καρότα και μέλι
Carrot Jam

Επειδή ένας χυμός βρίσκεται σε πρακτική συσκευασία και καταναλώνεται γρήγορα και οπουδήποτε, παρατηρήθηκε και η εμφάνιση χυμών από λαχανικά (καρότο, ντομάτα). Αυτή είναι μια εύκολη λύση για κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα του με μια σαλάτα. Έτσι, μπορεί να το συνοδεύσει με έναν χυμό.
Ο χυμός καρότου ή ένας χυμός που περιέχει καρότο είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Το καρότο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλες ποσότητες Β- καροτίνης, που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα καρότα να είναι ιδιαίτερα τονωτικά για τον οργανισμό και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, ενδυναμώνουν και προστατεύουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Εξαιτίας της βιταμίνης Α και του ασβεστίου που περιέχουν, έχουν προστατευτική δράση για τα κόκαλα και τα δόντια. Τέλος, περιέχουν βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί επουλωτικά στο δέρμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκζέματος δερματίτιδας και ακμής.

Ο χυμός καρότου είναι γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως μήλο και πορτοκάλι). Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα ρόφημα ευχάριστο και ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
 

Μαρμελάδα Καρότο
Μη σας ξενίζει η λέξη καρότο. Είναι μια από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες που έχω φάει ποτέ. Τρώγεται με το κουτάλι.

Μια ιδιαίτερη μαρμελάδα καρότου
Τι χρειαζόμαστε:...

«Σύνδρομο» της μειωμένης συγκέντρωσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα έξυπνο -κατά τα άλλα- παιδί δεν μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του, σε σημείο που να επηρεάζεται η απόδοσή του στο σχολείο, αλλά και οι ομαλές σχέσεις με το περιβάλλον του. 
Aυτή η μειωμένη συγκέντρωση δεν είναι ανησυχητική, όταν έχει περιστασιακό χαρακτήρα. 
Eίναι δηλαδή απολύτως φυσιολογικό το παιδί, καμιά φορά, να αφαιρείται ή και να αμελεί τις υποχρεώσεις του, όταν η προσοχή του είναι στραμμένη σε καταστάσεις που το απασχολούν έντονα και έχουν κατά κάποιον τρόπο αναστατώσει τη ζωή του (π.χ., διαζύγιο, αλλαγή σχολείου κλπ.). 

    Yπάρχουν και περιπτώσεις που η προσοχή ενός παιδιού μονίμως διασπάται. 
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν ένα παιδί έχει σχεδόν πάντα δυσκολία να συγκεντρωθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποια συναισθηματικά ή διανοητικά προβλήματα, τότε είναι πιθανόν να παρουσιάζει το «σύνδρομο» της μειωμένης συγκέντρωσης.

Tο παιδί που παρουσιάζει αυτή τη διαταραχή εμφανίζει κάποια, ή και όλα, από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Μιλάει και κινείται ακατάπαυστα.
  • Δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες.
  • Δεν προσέχει τι του λένε.
  • Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε κάποια δραστηριότητα για αρκετή ώρα.
  • Πηγαίνει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη χωρίς να ολοκληρώνει ποτέ κάτι.
  • Δυσκολεύεται να μείνει καθισμένο πολλή ώρα.
  • Κινείται νευρικά (κουνάει το πόδι του κ.ά.).
  • Δεν μπορεί να παίζει χωρίς να κάνει φασαρία.
  • Λέει και κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται.
  • Δεν ελέγχει τις πράξεις και τις κινήσεις του, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται συχνά.
  • Δεν περιμένει τη σειρά του στο παιχνίδι ή χαλάει το παιχνίδι των άλλων παιδιών.
  • Χάνει πράγματα και είναι ανοργάνωτο.
AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Για τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπιση του συνδρόμου, η παρέμβαση ενός ειδικού είναι απαραίτητη.

πηγή: vita
Τροφές για παιδιά με μειωμένη συγκέντρωση

Τροφές για παιδιά με μειωμένη συγκέντρωση

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας εξηγεί ποιες είναι τροφές που θα πρέπει να τρώει ένα παιδί για να μην έχει μειωμένη συγκέντρωση, αλλά να βελτιώσει κατά πολύ την μάθησή του... 

Διατροφή των παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν
ή να περιορίσουν τα συμπτώματα
μειωμένης συγκέντρωσης
Λόγω των έντονων καταστάσεων της σημερινής περιόδου, με αυξημένο στρες και άγχος να εμφανίζεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διατροφή των παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν ή να περιορίσουν τα συμπτώματα μειωμένης συγκέντρωσης.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πρόγραμμα για τα παιδιά;


1. Φρούτα και λαχανικά, τα οποία εμφανίζουν βελτίωση στη μάθηση, και επιβράδυνση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέτοιου είδους φρούτα είναι τα βερίκοκα ή τα βατόμουρα.


2. Γαλακτοκομικά προϊόντα και συνδυασμός με τα αμυλώδη. Απαραίτητος συνδυασμός, διότι προσφέρει το σύμπλεγμα βιταμινών Β και αποτελεί υψηλή θρεπτική αξία στην απόδοση βασικών αμινοξέων με αρκετά μικρό ποσό θερμίδων. 

Ιδανικοί συνδυασμοί 30γρ τυρί κίτρινο με 2 φέτες ψωμί του τοστ ή 1 γιαούρτι 2% με 6κουτ.σούπας δημητριακά.

3. Αμυλώδη προϊόντα. Καθημερινώς, θα πρέπει να καταναλώνει ισομερώς τα αμυλώδη προϊόντα με αποτέλεσμα να διατηρείται σε πλήρη ισορροπία το σάκχαρο του παιδιού και να προστατεύεται η υγεία του εγκεφάλου του και των νευροδιαβιβαστών του, μιας και η παραγωγή σεροτονίνης θα λειτουργήσει θετικώς.

Ύψιστης σημασίας, η αυστηρή τήρηση ενός υγιεινού πρωινού, το οποίο θα αυξήσει την ικανότητα αντίληψης και μνήμης του παιδιού.  

Ιδανικό πρωινό, αποτελεί η επιλογή 1 ποτ. γάλακτος με 4 κουτ. σούπας δημητριακά με 6 ξηρούς καρπούς και 1 κουτ. γλυκού μέλι συνοδεία με 2 φρούτα.

4. Αιμικός και μη-αιμικός σίδηρος. Η μειωμένη ροή αιμάτωσης του ανθρώπινου σώματος, σχετίζεται άμεσα με μειωμένου βαθμού αιμάτωσης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η δυσκολία επιτέλεσης έργου ή η μειωμένη συγκέντρωση.

Ιδανικός συνδυασμός θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα πλούσιας πηγής σε σίδηρο, όπως η κατανάλωση 1 μετρίου μεγέθους μοσχαρίσιας μπριζόλας, η οποία να σημειωθεί ότι περιέχει υψηλή τιμή σε λινολεικό οξύ-CLA το οποίο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές με μη-αιμικό σίδηρο, είναι τα όσπρια, ή ο συνδυασμός οσπρίων με αμυλώδη προϊόντα. Όμως, ιεραρχικώς προτείνω την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αιμικό σίδηρο.


5. Ω-3 και Ω-6. Μελέτες απέδειξαν, ότι η κατανάλωση σωστής αναλογίας 1:6, θα συμβάλλει θετικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ιδανικός συνδυασμός, θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα όπως ο τόνος, (προτιμώ να μην είναι κονσερβοποιημένος) στο διάστημα της εβδομάδας και οι ξηροί καρποί στο διάστημα της κάθε ημέρας.


6. Γλυκό. Απαραίτητη η σύσταση της κατανάλωσης γλυκού στο σύνολο της εβδομάδας, σε συγκεκριμένη ημέρα, αφού προηγουμένως έχει προσεχθεί το υπόλοιπο θερμιδικό περιεχόμενο της εν λόγω ημέρας.
 

 
Ιδανική επιλογή, θα είναι η κατανάλωση ενός τμχ ρυζόγαλου, το οποίο θα προσφέρει τόσο την υγεία του εγκεφάλου όσο και το ότι θα τονώσει το μυικό σύστημα ή η κατανάλωση σοκολάτας, υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.

πηγή:
trofimos
tlife.gr,
http://www.newpost.gr

Κάποτε... το Παιδί, το Παγωτό και το Φιλοδώρημα

Τον καιρό της δραχμής, που τα παγωτά ήταν πολύ πιο φθηνά από σήμερα, ένα παιδάκι δέκα ετών μπήκε στο ζαχαροπλαστείο και κάθισε σ΄ ένα τραπέζι. 
Η σερβιτόρα το σέρβιρε ένα ποτήρι νερό.
«Πόσο κάνει ένα παγωτό σοκολάτα και με αμύγδαλα από πάνω;» τη ρώτησε το παιδί.
«Εξήντα δραχμές» απάντησε εκείνη.
 
Το παιδί έβγαλε από την τσέπη μία χούφτα νομίσματα και άρχισε να μετράει.  
«Και πόσο κάνει χωρίς αμύγδαλα;» ρώτησε πάλι σχεδόν ντροπιασμένος.  
Άλλοι πελάτες περίμεναν να δώσουν παραγγελία και η κοπέλα άρχισε να χάνει την υπομονή της. 
«Σαράντα πέντε δραχμές», του είπε κάπως απότομα. Το παιδί άρχισε να μετράει πάλι τα νομίσματα και είπε αποφασιστικά.  
«Θέλω ένα παγωτό σοκολάτα χωρίς αμύγδαλα από πάνω». 
 
Η σερβιτόρα του έφερε την παραγγελία -μαζί με την απόδειξη- και έφυγε.
Το παιδί έφαγε το παγωτό, πλήρωσε στο ταμείο και έφυγε.  
Όταν η σερβιτόρα ήρθε να μαζέψει κόμπιασε και τα μάτια της δάκρυσαν.  

Εκεί δίπλα από το άδειο πιατάκι και το ποτήρι με το νερό βρισκόταν, όμορφα τακτοποιημένα, νομίσματα αξίας δεκαπέντε δραχμών. 
Ήταν το φιλοδώρημα της!!