Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας εξηγεί ποιες είναι τροφές
που θα πρέπει να τρώει ένα παιδί για να μην έχει
μειωμένη συγκέντρωση, αλλά να βελτιώσει κατά πολύ την μάθησή του...
|
Διατροφή των παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν ή να
περιορίσουν τα συμπτώματα μειωμένης συγκέντρωσης
|
Λόγω των έντονων καταστάσεων της
σημερινής περιόδου, με αυξημένο στρες και άγχος να εμφανίζεται σε όλους μας,
ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διατροφή των
παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν ή να περιορίσουν τα συμπτώματα μειωμένης
συγκέντρωσης.
Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πρόγραμμα
για τα παιδιά;
1. Φρούτα και λαχανικά, τα οποία εμφανίζουν βελτίωση στη μάθηση, και
επιβράδυνση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέτοιου είδους φρούτα
είναι τα βερίκοκα ή τα βατόμουρα.
2. Γαλακτοκομικά προϊόντα και συνδυασμός με τα αμυλώδη. Απαραίτητος
συνδυασμός, διότι προσφέρει το σύμπλεγμα βιταμινών Β και αποτελεί υψηλή
θρεπτική αξία στην απόδοση βασικών αμινοξέων με αρκετά μικρό ποσό
θερμίδων.
Ιδανικοί συνδυασμοί 30γρ τυρί κίτρινο με 2
φέτες ψωμί του τοστ ή 1 γιαούρτι 2% με 6κουτ.σούπας δημητριακά.
3. Αμυλώδη προϊόντα. Καθημερινώς, θα πρέπει να καταναλώνει ισομερώς
τα αμυλώδη προϊόντα με αποτέλεσμα να διατηρείται σε πλήρη ισορροπία το
σάκχαρο του παιδιού και να προστατεύεται η υγεία του εγκεφάλου του και των
νευροδιαβιβαστών του, μιας και η παραγωγή σεροτονίνης θα λειτουργήσει
θετικώς.
Ύψιστης σημασίας, η αυστηρή τήρηση ενός υγιεινού πρωινού, το οποίο θα
αυξήσει την ικανότητα αντίληψης και μνήμης του παιδιού.
Ιδανικό πρωινό, αποτελεί η επιλογή 1 ποτ. γάλακτος με 4 κουτ. σούπας δημητριακά με 6
ξηρούς καρπούς και 1 κουτ. γλυκού μέλι συνοδεία με 2 φρούτα.
4. Αιμικός και μη-αιμικός σίδηρος. Η μειωμένη ροή αιμάτωσης του
ανθρώπινου σώματος, σχετίζεται άμεσα με μειωμένου βαθμού αιμάτωσης του
εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η δυσκολία επιτέλεσης έργου ή η
μειωμένη συγκέντρωση.
Ιδανικός συνδυασμός θα είναι να ενταχθούν
τρόφιμα πλούσιας πηγής σε σίδηρο, όπως η κατανάλωση 1 μετρίου μεγέθους
μοσχαρίσιας μπριζόλας, η οποία να σημειωθεί ότι περιέχει υψηλή τιμή σε
λινολεικό οξύ-CLA το οποίο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τροφές με μη-αιμικό σίδηρο, είναι τα όσπρια, ή ο συνδυασμός οσπρίων
με αμυλώδη προϊόντα. Όμως, ιεραρχικώς προτείνω την κατανάλωση τροφών πλούσια
σε αιμικό σίδηρο.
5. Ω-3 και Ω-6. Μελέτες απέδειξαν, ότι η κατανάλωση σωστής αναλογίας
1:6, θα συμβάλλει θετικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην
τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ιδανικός συνδυασμός, θα είναι να ενταχθούν
τρόφιμα όπως ο τόνος, (προτιμώ να μην είναι κονσερβοποιημένος) στο διάστημα
της εβδομάδας και οι ξηροί καρποί στο διάστημα της κάθε ημέρας.
6. Γλυκό. Απαραίτητη η σύσταση της κατανάλωσης γλυκού στο σύνολο της
εβδομάδας, σε συγκεκριμένη ημέρα, αφού προηγουμένως έχει προσεχθεί το
υπόλοιπο θερμιδικό περιεχόμενο της εν λόγω ημέρας.
Ιδανική επιλογή, θα είναι η κατανάλωση ενός τμχ
ρυζόγαλου, το οποίο θα προσφέρει τόσο την υγεία του εγκεφάλου όσο και το ότι θα
τονώσει το μυικό σύστημα ή η κατανάλωση σοκολάτας, υψηλής περιεκτικότητας σε
κακάο.
πηγή:
trofimos
tlife.gr,
http://www.newpost.gr