Monday 9 August 2010

Μμμμμμμ..., η μανούλα έφτιαξε Ρυζόγαλοοοοο!!
Greek recipes - Rizogalo [ Rice Pudding ]

 
Εύκολο νόστιμο και θρεπτικό, τρώγεται όλες τις ώρες. Σε πολλούς αρέσει, αλλά όσοι δεν πίνουν γάλα συνήθως δεν τρώνε ούτε ρυζόγαλο. 
Τρώγεται ζεστό ή κρύο


Συστατικά

  • 4 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
  • 1 κούπα τσαγιού νερό
  • 4 κούπες γάλα πλήρες
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Βανίλια
  • Κανέλα

Οδηγίες

  1. Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με το νερό για 10 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τις 3½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
  3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο ρύζι.
  4. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  5. Βράζουμε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.
  6. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε για λίγο.
  7. Σερβίρουμε σε 5-6 μπολ και το πασπαλίζουμε με κανέλα.
sintagespareas


Ingredients
  • 1/5 cup rice
  • 1 lt. [1 quart] Milk
  • 1 tablespoon corn flour
  • 1/2 cup sugar
  • 1/2 tablespoon vanilla
  • Cinnamon
Directions
1. In a medium pot boil 1 cup of water.
2. Add the rice and simmer at a low heat for aproximately 15 minutes.
3. Add milk and simmer for an additional 30 minutes, stirring occasionally.
4. In a large bowl mix corn flour with 1/5 cup of water.
6. Remove pot from heat (but dont turn heat off) and add the cornflour mix to the rice/milk mix and stir slowly.
7. Add sugar and stir well, then put back over heat and simmer for 15 minutes.
8. Remove pot from heat and add vanilla powder, stir slowly again.
9. Use small dish bowls and pour the mixture in them.
10. Sprinkle some cinnamon over them.

Note : Best served cold, after storing it in the refrigirator for a few hours.

 greekrecipes

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki