Σελίδες

Saturday, 16 June 2012

Άφθες - Η συχνή αλλά «μυστηριώδης» πληγή του στόματος

Οι άφθες συνιστούν το συχνότερο ίσως στοματολογικό πρόβλημα που αναφέρεται από τους ιπποκρατικούς ακόμη χρόνους και το οποίο παρά την ιατρική πρόοδο που έχει συντελεστεί παραμένει μυστηριώδες και αδιευκρίνιστο ως προς το αίτιο που το προκαλεί.
Ρωτήστε για λύση τον παιδίατρό σας και μην ανησυχείτε
για τυχόν μετάδοση, γιατί δεν είναι κολλητική.
Οι άφθες είναι έλκη (πληγές) που αναπτύσσονται στο στοματικό βλεννογόνο και σχεδόν αποκλειστικά σε μη κερατινοποιημένες περιοχές όπως είναι τα χείλη, οι παρειές, η μαλθακή υπερώα, τα πλαϊνά τμήματα και η κάτω επιφάνεια της γλώσσας. Μπορεί να αναπτυχθούν 1 ή περισσότερες άφθες, οι οποίες θα επουλωθούν μόνες τους μέσα 1-2 βδομάδες συνήθως.
Τα άτομα που βγάζουν άφθες μπορεί άλλοτε να μην αναφέρουν κανένα ενόχλημα και άλλοτε να αναφέρουν έντονο πόνο και καύσο του στόματος, που επιδεινώνεται με την πρόσληψη όξινων τροφίμων όπως είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα καρυκεύματα κλπ.

Άφθες, οι ενοχλητικές
Πρόκειται για μικρές λευκές πληγές που εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος, κάτω από τη γλώσσα, στα μάγουλα ή στα χείλη και προκαλούν τσούξιμο. Στα παιδιά, προκαλούνται συνήθως ως αντίδραση του οργανισμού σε μικρόβια, από βρώμικα πράγματα που βάζουν στο στόμα τους ή από μικροτραυματισμούς (π.χ. όταν ερεθίζεται κάποιο σημείο της στοματικής κοιλότητας από την οδοντόβουρτσα).
Συνήθως παραμένουν 1-2 εβδομάδες και στη συνέχεια περνούν από μόνες τους. Εάν το παιδί ενοχλείται πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές αλοιφές ή προϊόντα για στοματικές πλύσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο και το τσούξιμο. Μέχρι να υποχωρήσουν, καλό είναι το παιδί να αποφεύγει τις αλμυρές και ξινές τροφές.
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος).
imommy

Πως αντιμετωπίζονται οι άφθες στα παιδιά

Οι άφθες αποτελούν τη συχνότερη μορφή ενδοστοματικής εξέλκωσης στα παιδιά, ιδίως μετά την ηλικία των 10 ετών. Πρόκειται για μικρές πληγές, που προκαλούν έντονο πόνο και εμφανίζονται ξαφνικά στα χείλη, στο έδαφος του στόματος ή στο εσωτερικό των παρειών (μάγουλα).
Όπως γράφει η δρ Τσέριλ Μπατζ, οδοντίατρος στο Λονδίνο, στην εφημερίδα «Τάιμς», σε πολλές περιπτώσεις έναυσμα για την εμφάνισή τους αποτελούν οι έντονες συγκινήσεις και το στρες, όπως συμβαίνει όταν το παιδί δεν κοιμάται καλά, αλλάζει δραστικά τη ρουτίνα ή τη διατροφή του ή αρχίζει να αρρωσταίνει.
Οι άφθες συνήθως είναι μικρές και επουλώνονται σε διάστημα μίας - δύο εβδομάδων, αλλά η ταλαιπωρία του παιδιού είναι μεγάλη, καθώς πονάει πολύ και είναι πιθανό να μην μπορεί να φάει.
Οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν φροντίζοντας να κοιμάται καλά, να τρώει τρόφιμα που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματά του (πρέπει να αποφεύγει τις αλμυρές τροφές, τα καρυκεύματα και τα εσπεριδοειδή) και να ξεπλένει το στόμα του με ήπια προϊόντα, όπως το χαμομήλι που βοηθάει τον βλεννογόνο του στόματος να επουλωθεί πιο γρήγορα.
Υπάρχουν επίσης ειδικά προϊόντα για πλύση του στόματος και αλοιφές που μπορεί να συστήσει ο παιδίατρος.
ygeia.tanea

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις άφθες
  1. Δώστε στο παιδί να πιει ένα ποτήρι γάλα ή να φάει ένα γιαούρτι ή τυρί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν οξεόφιλο, ένα προβιοτικό που καταπολεμά τις λοιμώξεις του στόματος.
  2. Γεμίστε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και προσθέστε ένα κουταλάκι αλάτι. Ζητήστε από το παιδί να βάζει κάθε τόσο μία γουλιά στο στόμα του, να το γυρίζει σε όλη την κοιλότητα και να το φτύνει.
  3. Φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ανακατεύοντας μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα με μερικές σταγόνες νερό και απλώστε μία μικρή ποσότητα απευθείας πάνω στην άφθα. Για τα επόμενα 10 λεπτά, μην αφήσετε το παιδί να φάει ή να πιει τίποτα, και στη συνέχεια ζητήστε του να ξεπλύνει το στόμα του.
  4. Αλλάξτε οδοντόκρεμα. Πολλές φορές οι άφθες μπορεί να οφείλονται σε ουσίες που περιέχονται συχνά στις οδοντόκρεμες. Για τα παιδιά, να χρησιμοποιείτε πάντα κάποιο προϊόν σχεδιασμένο για την ηλικία τους ή δοκιμάστε αυτές που περιέχουν μόνο φυτικά συστατικά.
  5. Φροντίστε τη διατροφή του. Πολύ συχνά, ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται άφθες είναι η έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών από τον οργανισμό. Ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο (ή συμπληρώματα διατροφής, εφόσον ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο) θα βοηθήσουν πολύ.
moro-blog
Mommy
Σχετικά: Άφθες: τι είναι και πώς φεύγουν από το παιδί;

No comments:

Post a Comment