Saturday 22 August 2015

Άφθες: τι είναι και πώς φεύγουν από το παιδί;

Και ξαφνικά, ενώ όλα είναι καλά, το παιδί αρνείται να φάει. Βάζει τα χεράκια του στο στόμα και φαίνεται σαν κάτι να το ενοχλεί. Σίγουρα δεν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει. Μια επίσκεψη στον παιδίατρο και η διάγνωση θα γίνει αμέσως.
Το παιδί έχει άφθες ή αλλιώς αφθώδη στοματίτιδα. Αν δεν έχει συμβεί και σε σένα κάποια φορά τότε η γιαγιά σίγουρα τις ξέρει. Οι άφθες είναι μόλυνση του στόματος που προκαλείται από μύκητες. Συνήθως εμφανίζονται όταν το παιδί παίρνει αντιβίωση ή έχει πέσει η άμυνα του οργανισμού του.

Πώς τις αναγνωρίζεις;
Οι άφθες φαίνονται με γυμνό μάτι αρκετά εύκολα γιατί είναι σαν λευκά στίγματα μεγέθους μιας μικρής φακής και εντοπίζονται μέσα από τα μάγουλα, στον ουρανίσκο και στη γλώσσα. Αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή μπορεί και να ματώνουν όταν τις αγγίζουμε ή από το μάσημα σκληρής τροφής.

Τι πρέπει να κάνεις στο σπίτι;
  1. Μην του δίνεις αλμυρές ή πικάντικες ή όξινες τροφές όπως πορτοκάλι, ακτινίδιο κ.λπ.
  2. Δώσ' του χλιαρές ή λίγο κρύες τροφές για να το ανακουφίσεις.
  3. Δώσ' του πολτοποιημένες τροφές σε μορφή κρέμας.
  4. Διατήρησε τα χέρια του καθαρά και απόφυγε την επαφή με άλλα παιδιά για να μη μολυνθούν και αυτά.

Τι θα κάνει ο παιδίατρος;
  1. Αν το κρίνει εφικτό, θα τρίψει ελαφριά τις άφθες με μία αποστειρωμένη γάζα.
  2. Θα σας χορηγήσει αντισηπτικό υγρό για πλύσεις του στόματος όπως μελάνι 1% και ειδική αλοιφή κατά των μυκήτων την οποία θα πιπιλάει και ύστερα θα την καταπίνει.
  3. Θα ελέγξει την αιτία της εμφάνισης της αφθώδους στοματίτιδας μήπως έχει "πέσει" η άμυνα του οργανισμού και χρειάζεται εξετάσεις και περαιτέρω βοήθεια.

Πηγή: tlife.gr

Διαβάστε επίσης: Άφθες: Η συχνή αλλά «μυστηριώδης» πληγή του στόματος

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki