Σελίδες

Tuesday, 2 October 2018

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Προστατέψτε τα παιδιά»

Για την ανάγκη προστασίας της παιδικής ηλικίας και του ψυχισμού των παιδιών από σύγχρονες απειλές, είτε αυτές συνδέονται με τον «άκρατο οικονομισμό» και την «τεχνοκρατία» στις σύγχρονες κοινωνίες, είτε με διάφορες «έκρυθμες» πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις, αναταραχές και πολέμους και οδηγούν σε προσφυγιά και εξαθλίωση, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε εκδήλωση, αφιερωμένη στα εκατό χρόνια του «Ασύλου του Παιδιού», σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Κατά τα τελευταία έτη βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας το προσφυγικό πρόβλημα, με τραγικότερη όψη το δράμα των παιδιών – προσφύγων» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε εικόνες εξουθενωμένων παιδιών, τραγικών θυμάτων πολεμικών συγκρούσεων, έκρυθμων πολιτικών καταστάσεων, φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων… ποικιλοτρόπων εκμεταλλεύσεων, όπως, η αναγκαστική παιδική εργασία, αι σύγχροναι μορφαί δουλείας, η σεξουαλική εκμετάλλευσις, η τραγωδία της εμπορίας οργάνων για μεταμοσχεύσεις, η βίαιη στράτευση σε εξτρεμιστικάς φωνάς, κ.α.».

«Μόνον κατά το έτος 2017, πέρυσι, εισήλθαν εις την Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Ισπανία τριάντα τρεις χιλιάδες παιδιά, οι είκοσι χιλιάδες εκ των οποίων, ήσαν ασυνόδευτοι» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις κοινωνίες που δεν βιώνουν πόλεμο, ή αναταραχές, αλλά είναι αντιμέτωπες με άλλες λιγότερο αθέατες απειλές για τον παιδικό ψυχισμό. Παρέπεμψε, μάλιστα, σε παρατηρήσεις ειδικών τις προηγούμενες δεκαετίες, «περί της εξαφανίσεως της παιδικής ηλικίας, λόγω της καταλυτικής επιρροής, επί της παιδικής ψυχής, των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, της τηλεοράσεως, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου».

«Η καθήλωση των παιδιών στον υπολογιστή δε συμβιβάζεται με τη ζωτική ανάγκη των, για κίνηση, άμεση επικοινωνία και κοινωνικοποίηση. Όπως υποστηρίζεται από ειδικούς το σύγχρονο επικοινωνιακό τοπίο οδηγεί εις την διάβρωση της παιδικής ηλικίας… τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ο παιδικός κόσμος διαλύεται ταχύτατα, αφού τα παιδιά μετέχουν άμεσα στον κόσμο των ενηλίκων, εις τους διχασμούς και εις τας συγχύσεις των. Η κυριοτέρα πηγή αξιών για τα παιδιά είναι το διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαία η αλματώδης αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε : «Τα προβλήματα που δημιουργεί η τεχνοκρατία επιτείνονται και λόγω της κυριαρχίας του ακράτου οικονομισμού, ο οποίος υποτάσσει την παιδική ψυχή εις το έχειν και εις την χρησιμοθηρία».

«Εάν αναλογιστούμε όλα αυτά συνειδητοποιούμε την ανάγκη ενός διαφορετικού ήθους» είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Ένα ήθος αλληλεγγύης και προσφοράς, που, όπως είπε, χαρακτηρίζει τη λειτουργία του «Ασύλου του Παιδιού».

«Εδώ, τοποθετείται υπεράνω πάντων η θυσιαστική αγάπη, το ύψιστο ήθος, που εγνώρισε η ανθρωπότης εις την ιστορική της πορεία» υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

...............
vimaorthodoxias.gr

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment