Σελίδες

Wednesday, 14 November 2018

Μεγαλώνοντας παιδιά που αγαπούν τη δημιουργία

Υπάρχει γονιός που δεν θέλει το παιδί του να δημιουργεί, να πειραματίζεται και να έχει περιέργεια να μαθαίνει νέα πράγματα; Όλοι μας θέλουμε το καμάρι μας να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες και να αισθανόμαστε περήφανοι με τα κατορθώματά του. Πόσο έτοιμες και έτοιμοι όμως είμαστε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας στο υπέροχο μονοπάτι της δημιουργίας;
Η δημιουργικότητα είναι ένα μέρος όπου δεν έχει πάει κανείς άλλος παρά μόνο εσύ. Για να τη βρεις, πρέπει να αφήσεις την ασφάλεια και να διεισδύσεις στην τρέλα την πρωτοτυπίας. Αυτό που θα ανακαλύψεις είναι υπέροχο. Αυτό που θα ανακαλύψεις είναι ο εαυτός σου.
Ιδού λοιπόν κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική. Με αυτές τις συμβουλές είναι πολύ πιθανό όχι μόνο τα παιδιά μας να γίνουν πιο δημιουργικά, αλλά και εμείς πιο χαλαροί και cool γονείς.
#1 Να θυμάσαι ότι τα λάθη χρειάζονται.
Σκέψου το λίγο λογικά: πόσο πιθανό είναι ένα παιδί που φοβάται τα λάθη να πειραματίζεται και να παίρνει ρίσκο; Προσπάθησε λοιπόν να μάθεις στο παιδί σου να μην απογοητεύεται από τα λάθη του. Αντιθέτως να τα βλέπει ως την ευκαιρία που χρειάζεται για να γίνεται καλύτερο. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις αντιδράσεις που έχεις εσύ όταν το παιδί σου κάνει λάθη. Φράσεις όπως «Πως μπορείς να το κάνεις αυτό με άλλο τρόπο;» «Μήπως πρέπει να ξαναδείς λίγο την ορθογραφία σου;» θα βοηθήσουν το παιδί σου να μην τρομοκρατείται όταν κάνει λάθη.
#2 Να μην παθαίνεις κρίσης πανικού όταν βλέπεις το χαμό!
Οι περισσότερες μαμάδες αγαπάμε τα μαζεμένα και τακτοποιημένα δωμάτια. Όμως, κυρίες μου, ας είμαστε ειλικρινείς: αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την δημιουργικότητα. Την επόμενη φορά που το παιδί σου θα σου ζητήσει να ζωγραφίσει ή να παίξει με τον πηλό, μην κάνεις δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το χαμό που θα δημιουργήσει και τον οποίο θα πρέπει να μαζέψει, ποιος άλλος, εσύ!
#3 Να είσαι προσεκτική με τους επαίνους
Ίσως να μην είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις ότι οι έπαινοι μπορούν να εμποδίσουν την ανεξάρτητη σκέψη ενός παιδιού. Πως ακριβώς συμβαίνει αυτό; Οι έπαινοι και οι ανταμοιβές που συνήθως τους συνοδεύουν δεν βοηθάνε πάντα ένα παιδί να δημιουργεί τα δικά του εσωτερικά κίνητρα. Και για να μην μπερδευόμαστε, προς Θεού, δεν είναι όλοι οι έπαινοι «κακοί». Την επόμενη φορά που θέλεις να πεις μπράβο στο παιδί σου δοκίμασε να το κάνεις λέγοντας φράσεις του τύπου «βλέπω ότι δούλεψες πολλές ώρες για να βγάλεις τη χορογραφία του μπαλέτου» ή «από ό,τι είδα χρησιμοποίησες σχεδόν όλα σου τα χρώματα για να κάνεις αυτή τη ζωγραφιά.»
#4 Να προσπαθείς να είσαι ανοιχτόμυαλη
Δώσε στα παιδιά σου πολλές επιλογές, ώστε να καταφέρουν κάποια στιγμή να έχουν ανεξάρτητη βούληση και σκέψη. Αν τα μάθεις να είναι στρατιωτάκια ακούνητα και αγέλαστα στο σπίτι, αυτό το μοτίβο θα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους (και αυτό είναι κάτι που δεν νομίζω να το ονειρεύεται κάποιος γονιός για το παιδί του). Αν λοιπόν το παιδί σου σού ζητήσει να φάει μπιφτέκι για πρωινό, υπάρχει σοβαρός λόγος να του το αρνηθείς; Αν θέλει να φορέσει ένα φόρεμα στο σχολείο που εσένα δεν σου αρέσει, υπάρχει λόγος να το απαγορεύσεις στην κόρη σου; Άφησε του περιθώρια να δράσει σε πράγματα τα οποία είναι απλά και θα εκπλαγείς από την ωριμότητα που θα δείξει το παιδί σου στο μέλλον.
#5 Να λειτουργείς ως πρότυπο.
Το ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι τα πρότυπα των παιδιών τους, αυτό δεν είναι κάτι που το ακούς πρώτη φορά. Προσοχή, είναι ένας κανόνας που δεν ισχύει μόνο για την δημιουργικότητα αλλά και για το χαρακτήρα του παιδιού και για τους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται. Όσον αφορά όμως τη δημιουργικότητα ενός παιδιού, ο καλύτερος τρόπος για να την προκαλέσεις είναι να λειτουργήσεις εσύ ως πρότυπο. Αν το παιδί σου σε βλέπει να καταπιάνεσαι με διάφορες δημιουργικές ενασχολήσεις (μαγείρεμα, κηπουρική, χορό, ζωγραφική, τραγούδι κ.ά), το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσει να ακολουθήσει το παράδειγμά σου.
#6 Να κάνεις ένα βήμα πίσω.
Προσπάθησε να μην δημιουργείς την αίσθηση ότι είσαι συνέχεια πάνω από το κεφάλι του παιδιού σου. Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι είναι διαρκώς επί επιτήρηση, δύσκολα μπορεί να δημιουργήσει και να πειραματιστεί. Άλλωστε και εσύ δεν χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να πιες ένα καφεδάκι και να χαλαρώσεις; Κάνε το λοιπόν την ώρα που το παιδί σου ζωγραφίζει. Μην αγχώνεσαι, το δημιούργημα του θα στο δείξει όταν ολοκληρώσει.
#7 Να δημιουργείς το χρόνο για δημιουργία
Ξέρουμε όλοι ότι τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα. Και αυτό ισχύει για το φαγητό τους, για το διάβασμα και για τις δραστηριότητές τους. Όσον αφορά όμως τη δημιουργικότητα, τα πράγματα είναι λίγο πιο άναρχα, αφού η φαντασία και ο πειραματισμός δεν συνυπάρχουν αρμονικά με το ρολόι. Προσπάθησε λοιπόν κάθε μέρα να ξεκλέβεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο των παιδιών προκειμένου να ασχολούνται με πιο δημιουργικές δραστηριότητες. Και όταν σου ζητάει λίγο χρόνο ακόμα για να τελειώσει τη ζωγραφιά του, προσπάθησε να του τον δίνεις, ακόμα και αν του το στερήσεις από πράγματα που θεωρείς πιο σημαντικά.
#8 Να μειώσεις την επαφή με τους υπολογιστές και τα tablets
Ναι, τα παιχνίδια στα κινητά και σε κάθε είδους οθόνη είναι διασκεδαστικά και χρειάζονται για τη διασκέδαση των παιδιών, όμως δεν συμβάλλουν στο να γίνονται τα παιδιά πιο δημιουργικά. Προσπάθησε λοιπόν ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών και το παιχνίδι τους να μην περιορίζεται μόνο στην τηλεόραση και στο tablet αλλά και σε πιο δημιουργικές απασχολήσεις.

themamagers.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment