Σελίδες

Friday, 14 December 2018

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Ποιες οι συνέπειες στα παιδιά
Η πολύτιμη βιταμίνη B12 για κάθε ηλικία

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειαζόμαστε.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέονται με γνωστικές δυσκολίες που σχετίζονται με την επίλυση γρίφων, την αναγνώριση γραμμάτων του αλφαβήτου και την ερμηνεία των συναισθημάτων άλλων παιδιών, δείχνει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η ανεπάρκεια Β12 στα μικρά παιδιά συσχετίζεται με χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ γνωστικών επιδόσεων στην ηλικία των 5 ετών.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα βιταμίνης Β12 στην παιδική ηλικία και σε ποικίλες παραμέτρους αναπτυξιακής και γνωστικής λειτουργίας, όπως είναι για παράδειγμα η ικανότητα ερμηνείας περίπλοκων γεωμετρικών σχημάτων και η ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων άλλων παιδιών» 
αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ingrid Kvestad, από το ίδρυμα ερευνών Uni Research στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Κατά συνέπεια, η έλλειψη βιταμίνης Β12 καθυστερεί ή εξασθενίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, αναφέρει η μελέτη.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά και το γάλα, επομένως η έλλειψή της είναι συχνότερη σε άτομα που έχουν υιοθετήσει μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή ή σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες χορτοφάγους. 
Συχνή είναι επίσης η έλλειψη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, κυρίως στη Νότια Ασία.

«Ο αριθμός των παιδιών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που παρουσιάζουν έλλειμμα ανάπτυξης είναι αρκετά μεγάλος. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η διόρθωση των επιπέδων βιταμίνης Β12 σε μικρή ηλικία αποτελεί μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη για τα ευάλωτα παιδιά» αναφέρει η Kvestad.

Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε 
Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12
Αχιβάδες: 84,1 μικρογραμμάρια (μγρ) ανά 85 γραμμάρια (γρ)
Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρΤόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ.

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia με πληροφορίες από τα http://www.webmd.com και http://www.health.com
Η πολύτιμη βιταμίνη Β12 για κάθε ηλικία
Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

H συγκεκριμένη βιταμίνη, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό κείμενο της διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου ΔιατροφήςΑστερίας Σταματάκη και δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και παίρνει μέρος στην παραγωγή διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση, τον ύπνο και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Τέλος, η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA.

Σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης Β12 οδηγούμαστε σε αναιμία. Συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Β12 είναι: κούραση, αδυναμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, προβλήματα στην όραση, κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα όπως αδυναμία μυών ή μουδιάσματα στα άκρα.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης έλλειψης βιταμίνης Β12, είναι εκείνοι με ατροφική γαστρίτιδα, με παθήσεις του λεπτού εντέρου όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn, με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Graves, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και εκείνοι που ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δε βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης εκτός κι αν είναι εμπλουτισμένα π.χ. εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειαζόμαστε.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη βιταμινών, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το ιατρό σας ή το διαιτολόγο σας να σας συστήσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Δείτε κι αυτά:

Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές βρίσκεται εκτός από το κρέας
Εννέα σημάδια ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη Β12
Πέντε λόγοι που χρειάζεσαι βιταμίνη B12
Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Με ποιες τροφές θα τα ενισχύσετε

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment