Σελίδες

Monday, 10 December 2018

Τα σιδεράκια στην εφηβεία δεν σημαίνουν
και το “τέλος του κόσμου”

Το πρώτο βήμα έγινε, έπεισες το παιδί σου να πάτε στον οδοντίατρο. 
Χρειάστηκε πολλή επιμονή και λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά σου, αφού δύσκολα κάνεις έναν έφηβο να ανοίξει το στόμα του και να αφήσει έναν γιατρό να περιεργαστεί τα δόντια του. 
Και τότε, ενώ βρίσκεται στην καρέκλα του ορθοδοντικού, φτάνουν τα κακά μαντάτα. 
Οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα του σε slow motion και με ηχώ: “Πρέπει να βάλουμε… σιδεράκια”! 
Σαν σκηνή από ταινία τρόμου ηχούν αυτά τα λόγια στα αυτιά του παιδιού σου, που τρομοκρατημένο προσπαθεί να βρει τρόπους να φύγει τρέχοντας από το ιατρείο για να σωθεί! 
Και κάπου σε αυτό το σημείο αρχίζει να φτιάχνει εικόνες, να σκέφτεται πως έχει έρθει το τέλος του κόσμου όπως τον ήξερε και αναλογίζεται πώς θα βγει ζωντανό από τα επόμενα χρόνια κοινωνικής ταπείνωσης και χλευασμού που έρχονται προς το μέρος του! 
Σειρά σου τώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και με ψυχραιμία να καθησυχάσεις το παιδί που προβληματισμένο ατενίζει το δυσκολεμένο μέλλον του! 
Γιατί η αλήθεια είναι πως κι εσύ έχεις βρεθεί στη θέση του, έχεις νιώσει τα ίδια συναισθήματα και τελικά όχι απλά επιβίωσες ως άλλη Survivor στον Άγιο Δομίνικο, αλλά πλέον είσαι και στην ευχάριστη θέση να επιδεικνύεις το πιο λαμπερό και συμμετρικό χαμόγελο του κόσμου!

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή,
πέρα από το αισθητικό κομμάτι που είναι προφανώς το πρώτο που απασχολεί ένα παιδί στην εφηβεία, υπάρχουν και άλλες παγίδες τις οποίες θα χρειαστεί να αποφύγει στην πορεία. 
Ανάμεσά τους είναι και ο ενδεχόμενος πόνος που ίσως του προκαλέσει η εφαρμογή τους, καθώς και η δυσκολία που ίσως αντιμετωπίσει σε απλά πράγματα, όπως είναι το φαγητό ή και η συμμετοχή σε κάποια αθλήματα. 
Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, θα κληθείς να βρεις τους τρόπους για να απαλύνεις το στρες και να βοηθήσεις το μικρό σου να αντεπεξέλθει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που προέκυψε στη ζωή του!
Και για να πάρεις μια ιδέα, παρακάτω μπορείς να δεις τρία βασικά σημεία στα οποία θα χρειαστεί να επέμβεις για να στηρίξεις και να διαβεβαιώσεις το παιδί σου πως η ζωή με τα σιδεράκια δεν είναι τόσο δραματική, όσο φαντάζει τώρα!

Τα σιδεράκια σήμερα έχουν πολλά στυλ και εμφανίσεις

Μπορεί να θυμάσαι από τα δικά σου εφηβικά χρόνια, πως τα σιδεράκια ήταν μια σειρά από… βαριά σιδηρουργία στο στόμα των παιδιών, που μπορούσες να τα δεις από χιλιόμετρα μακριά! 
Ξέχασέ το! 
Τα σιδεράκια πλέον κατασκευάζονται και τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνονται ελάχιστα, χρησιμοποιώντας διάφανο πλαστικό και λαστιχάκια, ώστε να καμουφλάρονται. 
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και εκείνα που είναι σχεδόν… αόρατα και τοποθετούνται πάνω από τα δόντια ώστε να μην φαίνονται!

Βοήθησε το παιδί σου να επικεντρωθεί στα μελλοντικά οφέλη

Ειδικά αν το έχεις περάσει και εσύ η ίδια, τότε είσαι το ζωντανό παράδειγμα! 
Είναι αναγκαίο το παιδί να αντιληφθεί πως αυτή η “επέμβαση” γίνεται για το καλό του και πως αξίζει περισσότερο ένα μικρό χρονικό διάστημα με σιδεράκια, παρά μια ολόκληρη ζωή με δόντια που δεν είναι ίσια και κατ’ επέκταση μπορούν να εμφανίσουν διάφορες δυσκολίες. 
Βλέπεις, οι έφηβοι έχουν την τάση ως άνθρωποι να επικεντρώνονται στο “εδώ και τώρα”. Γι’ αυτό και έχουν ανάγκη από κάποιον που θα τους εμπνεύσει να ασχοληθούν με το… παρακάτω!

Στήριξέ το απέναντι στον πόνο που ίσως αντιμετωπίσει

Κάθε παιδί μπορεί να νιώσει εντελώς διαφορετικό πόνο που κυμαίνεται από μια ελαφριά ενόχληση έως έντονο άλγος από την πίεση. 
Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα διαρκούν μονάχα για λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση. Καλό, λοιπόν, είναι να φροντίσεις το ραντεβού στον ορθοδοντικό να είναι μετά το σχολείο, ώστε το παιδί να μπορεί να γυρίσει στο σπίτι και να χαλαρώσει, καθώς επίσης -σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού- να χορηγήσεις κάποιο παυσίπονο πριν ή μετά την επίσκεψη στο ιατρείο. 
Επίσης, πλέον, τα σιδεράκια δεν χρειάζονται τακτικές ρυθμίσεις και αναπροσαρμογές (σφίξιμο), αφού κάθε έξι μήνες αφαιρούνται και τοποθετούνται νέα στη θέση τους!

♦ Έχε, επίσης, στο μυαλό σου πως τα σιδεράκια μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινότητα του παιδιού και συγκεκριμένα τη συμμετοχή του σε κάποιο άθλημα ή την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
tlife
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment