Σελίδες

Friday, 14 December 2018

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια ελεύθερα για ανάγνωση

Χριστούγεννα
Αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, πλούσιων και φτωχών, εδώ κι άλλού, κοντά και μακριά...
Χριστούγεννα της πίστης, της ελπίδας, της καρδιάς και του ονείρου.

Σ’ αυτόν τον κόσμο τον μικρό-τον μέγα, σε τούτη τη Γη που είναι το σπίτι μας, οι άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με λαχτάρα γιατί η προσδοκία της χαράς είναι πάντα ζωντανή στις καρδιές τους.
Και προσδοκώντας γιορτάζουν, και γιορτάζοντας γράφουν ιστορίες που δεν ξεχνιούνται.
Μένουν για να τους συντροφεύουν στις μέρες τις γιορτινές με αναμνήσεις, όνειρα, και ελπίδες.
Κλασικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες
Μετάφραση-επιμέλεια: Αντριάνα Σοφού
Από τις Εκδόσεις Φιλύρα   

Παραμύθια που περιλαμβάνονται:
🎄
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα       
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
🎄
Το έλατο   

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
🎄
Τα Χριστούγεννα μιας μικρής   

Γουίνιφρεντ Λίνκολν
🎄
Χριστουγεννιάτικο αστέρι

Κάθριν Πάιλ
🎄
Ο θρύλος της Μπάμπουσκα

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι από τη Ρωσία
🎄
Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Λούσι Γουίλοκ
🎄
Τα Χριστούγεννα  ενός παιδιού στην Ουαλία

Ντίλαν Τόμας
🎄
Χριστούγεννα στη σπηλιά

Φώτης Κόντογλου
🎄
Μια ξεχωριστή μέρα του μπάρμπα-Πανώφ

Ρούμπεν Σάιλενς (Διασκευή: Λέων Τολστόι)
🎄
Ένα αγόρι τα Χριστούγεννα

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
------------------------------------------
Πιλοτική online έκδοση για ελεύθερη ανάγνωση, 
χριστουγεννιάτικο δώρο από τις εκδόσεις Φιλύρα.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία
Φάτε μαύρη σοκολάτα για μεγαλύτερη πρόληψη βιταμίνης D

Φάτε μαύρη σοκολάτα για μεγαλύτερη πρόληψη βιταμίνης D
10 από τα πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας και γιατί πρέπει να της δώσετε μια ευκαιρία.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα γάλακτος, πιο σκούρα στο χρώμα, δεν έχει γάλα και είναι αρκετοί εκείνοι που την αγαπούν και που ξέρουν καλά να εκτιμούν την πραγματική γεύση του κακάο και της σοκολάτας και όχι την αλλοιωμένη της εκδοχή που είναι η γάλακτος.

Για τους υπόλοιπους, όμως, που επιμένουμε στην παραδεισένια γεύση της σοκολάτας γάλακτος, χρειάζονται επιχειρήματα για να δοκιμάσουμε την πικρή, και πρώτη, έκδοση αυτού του θείου δώρου στον άνθρωπο, που είναι αναμφισβήτητα η σοκολάτα.

Ένα τέτοιο επιχείρημα είναι ότι η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο,
ενώ είναι ακόμα πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου. 
Μαζί, ωστόσο, με αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία η σκούρα σοκολάτα, παραμένει σοκολάτα και συνοδεύεται από μερικές έξτρα θερμίδες και περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο, για να απολαμβάνετε τα θρεπτικά στοιχεία, χωρίς τις συνέπειες των θερμίδων και της ζάχαρης, ενώ καλό είναι να στοχεύετε σε σοκολάτα με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο το 70%.

Ακολουθούν 10 από τα πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας και γιατί πρέπει να της δώσετε μια ευκαιρία.
1. Καταπολεμά το στρες
Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. 
Η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας, καθημερινά και για διάστημα 2 εβδομάδων βοηθάει αποδεδειγμένα στη βελτίωση της διάθεσης, όσων πάσχουν από έντονο άγχος. Επιπλέον, το μαγνήσιο που περιέχει, καταπολεμά το στρες, την κόπωση, την κατάθλιψη και το αίσθημα της αναίτιας ανησυχίας.
Για αποτελέσματα, ωστόσο, επιλέγετε μαύρη σοκολάτα με κακάο πάνω από 85%.

2. Ρίχνει τη χοληστερίνη
Το κακάο στη μαύρη σοκολάτα ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντώνται σε αυτή εμποδίζουν την οξείδωσή της, μειώνοντας έτσι το ρίσκο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως το κακάο αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL) με αποτέλεσμα, αυτή η ισορροπία των ποσοστών να προστατεύει από το ενδεχόμενο στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης και καρδιακού επεισοδίου.

3. Ρυθμίζει την πίεση
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη σκούρα σοκολάτα, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και ενεργοποιούν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στο να είναι χαλαρές οι αρτηρίες και να κυκλοφορεί το αίμα εύκολα χωρίς προβλήματα σε αυτές.
Η χαμηλή πίεση γλιτώνει τον οργανισμό από τα ενδεχόμενα πολλών προβλημάτων στην καρδιά, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η κολπική μαρμαρυγή, ενώ μειώνει ακόμα και τις πιθανότητες νοσημάτων του εγκεφάλου. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τρώτε καθημερινά ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα, με τουλάχιστον 70% κακάο στη συστασή της.

4. Απομακρύνει το εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα και λέγονται φλαβονοειδή, προστατεύουν το αίμα από τους θρόμβους που με τη σειρά τους προκαλούν το εγκεφαλικό επεισόδιο και ανάλογα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα σουηδικού πανεπιστημίου έδειξε πως 62 γραμμάρια σοκολάτας την εβδομάδα ρίχνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού, κατά 17%.
Ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο με την κατανάλωση μια μπάρας μαύρης σοκολάτας, μια φορά την εβδομάδα.

5. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Σε συνέχεια της ενίσχυσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, επηρεάζεται και η μνήμη, αλλά και η εγρήγορση του εγκεφάλου για διάστημα 3 ωρών από την κατανάλωση της σοκολάτας. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες ατόμων που ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, ενώ ακόμα καταφέρνουν την επιβράδυνση της γήρανσης, μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, το κακάο της σκούρας σοκολάτας αυξάνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.

6. Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φυτικές ίνες, που προκαλεί το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και συνεισφέρουν στη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού βοηθούν αποτελεσματικά στις προσπάθειές σας για απώλεια κιλών.
Έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει πως η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στη μείωση της λαιμαργίας για γλυκά, ενώ τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, δίνουν ακόμα περισσότερη ώθηση στο μεταβολισμό. Φροντίζετε η σοκολάτα που καταναλώνετε ωστόσο, να έχει ποσοστό 70-85% κακάο.

7. Φροντίζει την επιδερμίδα

Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας εκτελούν, όπως έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα, πλήθος λειτουργιών και σε αυτές περιλαμβάνεται και η προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν την έλευση του γήρατος. Τα φλαβονοειδή ακόμα προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ το κακάο στη μαύρη σοκολάτα φροντίζει για την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.

8. Θεραπεύει το βήχα

Η μαύρη σοκολάτα και το συστατικό θεοβρωμίνη, που περιέχει, έχει την ικανότητα να χαλαρώνει το νεύρο που προκαλεί τον έντονο βήχα και να σας ανακουφίζει άμεσα από την ταλαιπωρία. Βρετανικές έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, πως το 60% των ασθενών που τους χορηγούνταν το συστατικό, ανακουφίζονταν άμεσα από το βήχα. Εν αντιθέσει, δε με τις φαρμακευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του βήχα, η σοκολάτα δεν θα σας φέρει υπνηλία, όπως κάνουν τα περισσότερα αντιβηχικά σιρόπια.

9. Αντιμετωπίζει τη διάρροια

Και στην περίπτωση της διάρροιας, τα φλαβονοειδή του κακάο, ρυθμίζουν την έκκριση των υγρών στο μικρό έντερο, ανακουφίζοντας έτσι από τα συμπτώματά της. Την επόμενη φορά που θα έχετε τέτοια συμπτώματα, δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα με υψηλά ποσοστά κακάο στη σύσταση της, καθώς όσο περισσότερα είναι τα φλαβονοειδή από το κακάο, τόσο πιο άμεση η ανακούφιση.

10. Ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα

Ιταλική έρευνα του 2005, έδειξε πως η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, αντιμετωπίζοντας έτσι το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Τα φλαβονοειδή, και σε αυτή την περίπτωση, αυξάνουν στην παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθά τον οργανισμό στη σωστή διαχείρισή της.
Η μαύρη σοκολάτα ακόμα, στην εκδοχή της χωρίς ζάχαρη, προτείνεται και στους διαβητικούς, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός της δείκτης δεν θα προκαλέσει επικίνδυνη απότομη αύξηση του ζαχάρου στον οργανισμό.

clickatlife
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Ποιες οι συνέπειες στα παιδιά
Η πολύτιμη βιταμίνη B12 για κάθε ηλικία

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειαζόμαστε.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέονται με γνωστικές δυσκολίες που σχετίζονται με την επίλυση γρίφων, την αναγνώριση γραμμάτων του αλφαβήτου και την ερμηνεία των συναισθημάτων άλλων παιδιών, δείχνει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η ανεπάρκεια Β12 στα μικρά παιδιά συσχετίζεται με χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ γνωστικών επιδόσεων στην ηλικία των 5 ετών.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα βιταμίνης Β12 στην παιδική ηλικία και σε ποικίλες παραμέτρους αναπτυξιακής και γνωστικής λειτουργίας, όπως είναι για παράδειγμα η ικανότητα ερμηνείας περίπλοκων γεωμετρικών σχημάτων και η ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων άλλων παιδιών» 
αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ingrid Kvestad, από το ίδρυμα ερευνών Uni Research στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Κατά συνέπεια, η έλλειψη βιταμίνης Β12 καθυστερεί ή εξασθενίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, αναφέρει η μελέτη.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά και το γάλα, επομένως η έλλειψή της είναι συχνότερη σε άτομα που έχουν υιοθετήσει μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή ή σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες χορτοφάγους. 
Συχνή είναι επίσης η έλλειψη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, κυρίως στη Νότια Ασία.

«Ο αριθμός των παιδιών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που παρουσιάζουν έλλειμμα ανάπτυξης είναι αρκετά μεγάλος. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η διόρθωση των επιπέδων βιταμίνης Β12 σε μικρή ηλικία αποτελεί μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη για τα ευάλωτα παιδιά» αναφέρει η Kvestad.

Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε 
Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12
Αχιβάδες: 84,1 μικρογραμμάρια (μγρ) ανά 85 γραμμάρια (γρ)
Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρΤόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ.

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia με πληροφορίες από τα http://www.webmd.com και http://www.health.com
Η πολύτιμη βιταμίνη Β12 για κάθε ηλικία
Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

H συγκεκριμένη βιταμίνη, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό κείμενο της διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου ΔιατροφήςΑστερίας Σταματάκη και δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και παίρνει μέρος στην παραγωγή διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση, τον ύπνο και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Τέλος, η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA.

Σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης Β12 οδηγούμαστε σε αναιμία. Συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Β12 είναι: κούραση, αδυναμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, προβλήματα στην όραση, κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα όπως αδυναμία μυών ή μουδιάσματα στα άκρα.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης έλλειψης βιταμίνης Β12, είναι εκείνοι με ατροφική γαστρίτιδα, με παθήσεις του λεπτού εντέρου όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn, με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Graves, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και εκείνοι που ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δε βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης εκτός κι αν είναι εμπλουτισμένα π.χ. εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειαζόμαστε.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη βιταμινών, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το ιατρό σας ή το διαιτολόγο σας να σας συστήσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Δείτε κι αυτά:

Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές βρίσκεται εκτός από το κρέας
Εννέα σημάδια ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη Β12
Πέντε λόγοι που χρειάζεσαι βιταμίνη B12
Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Με ποιες τροφές θα τα ενισχύσετε

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι