Σελίδες

Friday, 22 March 2019

Πώς θα προστατέψεις το παιδί σου από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Μήπως με το που μπήκε ο Άνοιξη το παιδί παρουσιάζει έντονη φαγούρα στη μύτη ή στα μάτια; Μήπως βήχει και φτερνίζεται ακόμα και με μια σύντομη βόλτα στο πάρκο ή στην εξοχή; Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη των φυτών, οι οποίες όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος όλο και αυξάνεται στις χώρες της Μεσογείου, όπως και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό – λένε οι ειδικοί – σχετίζεται άμεσα με αλλεργιογόνους παράγοντες, κοινούς στις μεσογειακές χώρες (π.χ. η γύρη της ελξίνης ή παριετάριας, ελιάς κ.ά.), αλλά και με μύκητες που ευνοούνται από τις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες (υγρασία και ζέστη).
Όσον αφορά τη χώρα μας, οι περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας αυξάνονται κάθε άνοιξη σε ποσοστό που ξεπερνά το 15%, ενώ ένα στα δέκα παιδιά υποφέρει από αλλεργικό άσθμα, σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες.
Σημειώνεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα, φαγούρα στα μάτια, στον ουρανίσκο, στον ρινοφάρυγγα ή στα αφτιά και με έκκριση υγρού (που μοιάζει με νερό).
Γνωρίζοντας ότι η γύρη των δέντρων και των φυτών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη μόνο κατά τους μήνες της μεγάλης ανθοφορίας τους, δηλαδή Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ο γονιός δεν έχει παρά να φροντίσει ώστε να εκτίθεται το παιδί του όσο το δυνατόν λιγότερο σε καταστάσεις δυνητικά απειλητικές για την υγεία του.
Η ανοιξιάτικη επίσκεψη ενός παιδιού στο πάρκο, μπορεί να εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.  Πρόκειται για παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη γύρη των φυτών και παρουσιάζουν φαγούρα στη μύτη, κοκκινίζουν και γεμίζουν δάκρυα τα μάτια τους, βήχουν, φτερνίζονται και τρέχει η μύτη τους, παθαίνουν αναφυλαξία κ.ο.κ.
Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο το παιδί με αλλεργικό άσθμα ή ρινίτιδα να αποφύγει τελείως τη γύρη, κύριο μέλημα του γονιού πρέπει να είναι να περιορίσει την έκθεσή του στη γύρη. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφύγετε τις βόλτες με το παιδί κοντά σε δέντρα και φυτά, όπως η ελιά, που ευθύνεται για τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι βόλτες σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου τα επίπεδα της γύρης είναι πιο χαμηλά είναι προτιμότερες, για παιδιά ευαίσθητα στην αλλεργία της γύρης.
Επίσης σημαντικό είναι να κλείνετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατά τις μετακινήσεις όπως και να φροντίζετε να αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού σας νωρίς το πρωί, δεδομένου ότι η απελευθέρωση των κόκκων της γύρης αρχίζει με τη θέρμανση της ατμόσφαιρας.
Με την ολοκλήρωση της βόλτας, κάντε μπάνιο το παιδάκι σας, έτσι ώστε να αποβάλλετε τυχόν μικρόβια και γύρη.
Παράλληλα, φροντίστε να διατηρείτε την ατμόσφαιρα του σπιτιού δροσερή και ξηρή, χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά παπλώματα και μαξιλάρια.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαθέτετε σε περίπτωση ανάγκης ειδικά σκευάσματα (αντισταμινικά φάρμακα και κορτιζονούχα ρινικά σπρέι και οφθαλμιούχα κολλύρια κ.ο.κ.) που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σας για την περίπτωση του παιδιού σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πηγές: vita.gr
superpanes.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment