Σελίδες

Thursday, 6 June 2019

Ασκληπιός, ο θεοποιημένος γιατρός της αρχαιότητας - Asclepius, god of heeling

Ένας «τίμιος γιατρός» που πληρωνόταν μόνο αν ο ασθενής έμενε ικανοποιημένος. 
Απ' αυτόν καθιερώθηκε η φράση: «Δεν ιδρώνει το αυτί του»...
Ο Ασκληπιός ήταν τίμιος γιατρός όσο κι αν κάποιες από τις θεραπείες του φαίνονται σήμερα πρόχειρες ή παραπέμπουν σε τσαρλατάνους θεραπευτές παλαιότερων χρόνων. 
Ο πατέρας της Ιατρικής δεν ξεγελούσε τους ασθενείς του οι οποίοι συχνά απευθύνονταν σε αυτόν όχι μόνο για να γιατρέψουν τις πληγές του σώματος, αλλά και της ψυχής. 
Δεν ζητούσε πληρωμή, παρά αφού έμεναν ευχαριστημένοι από την επέμβαση του. 
Οι πλάκες που βρέθηκαν στην Επίδαυρο αποκαλύπτουν πολλά από τα ερωτήματα που απηύθυναν στον Ασκληπιό οι αρχαίοι Έλληνες. Μια γυναίκα ζητά τη συμβουλή του για να κάνει παιδί. 
Άλλος τον ρωτά πως να ξαναβρεί την όρασή του. 
Κάποιος πάλι τον ευχαριστεί, επειδή τον απάλλαξε από τις ψείρες και πολλοί απλοϊκοί άνθρωποι του ζητούν χάρες άσχετες με την υγεία. 
Ανάμεσα σε αυτούς και μία γυναίκα την οποία απασχολεί ο αγαπημένος της. 
Ρωτά λοιπόν τον Ασκληπιό με ποιον τρόπο να κάνει τον φίλο της να την αγαπήσει. 
Και ο Ασκληπιός της απαντά: 
«Να τον κλείσεις σ’ ένα πολύ ζεστό δωμάτιο». Και συμπληρώνει τη συμβουλή του: «κι αν ιδρώσουν τ’αυτιά του, θα σ’αγαπήσει. Αν δεν ιδρώσουν μην παιδεύεσαι άδικα». 
Από την περίεργη αυτή συμβουλή του Ασκληπιού, έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: «Δεν ιδρώνει τ’αυτί του», που τη λέμε συνήθως για τους αναίσθητους και τους αδιάφορους. 
Ο φιλάνθρωπος Ασκληπιός 
Ο Ασκληπιός άρχισε από επαρχιακός γιατρός στα Τρίκαλα. 
Αν έγινε θεός το χρωστά στον Δία, που θέλησε να ασχοληθεί μαζί του. 
Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν, ο Δίας ήξερε καλά να γιατρεύει τις αρρώστιες. Είχε, μάλιστα, ειδικότητα στις επιδημίες, αλλά ήταν πολύ μεγάλος για να τον ζαλίζουν οι άνθρωποι με μικροπράγματα. Δημιούργησε, λοιπόν, δευτερεύουσες θεότητες που πήραν πάνω τους τις καθημερινές έννοιες του γένους των θνητών. 
Ο Δίας κράτησε την ψυχή. 
Το σώμα το ανέλαβε ο Ασκληπιός, μεγάλος φιλάνθρωπος, ο μόνος που βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους. 
Ο Παυσανίας μας εξηγεί πως ήταν τα Ασκληπιεία. 
Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου 
Είχαν πελώριες αίθουσες, ανοιχτές στον καθαρό αέρα, κάτι σαν τα παλιά σανατόρια. Στα Ασκληπιεία αυτά αναφέρονται θεραπείες ψυχοπαθών, λεπρών, πασχόντων από αρθρίτιδα και άλλων. 
Η λατρεία της υγείας ξεκίνησε το 2.000 π.Χ. στην περιοχή της Επιδαύρου όπου βρίσκεται το Ασκληπιείο. Κατά την αρχαιότητα είχε 70 κτίσματα και καταλάμβανε μια έκταση 400 στρεμμάτων. 

ΠΗΓΗ: «“3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις”, Τάκη Νατσούλης, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης... 
mixanitouxronou


Η Σημασία της ράβδου του Ασκληπιού με το φίδι
Το φίδι είναι πανάρχαιο σύμβολο με πολύπλευρη σημασία. 
Ως ζώο σφιχτοδεμένο με τη γη ζει στο μεταβατικό σημείο μεταξύ των άνω και των κάτω, της μέρας και της νύχτας, της ζωής και του θανάτου.
Η ετήσια αλλαγή του δέρματος του φιδιού δηλώνει την ανανέωση και το ξανάνιωμα που επιζητούν οι άρρωστοι. Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι το φίδι αρχικά λατρεύτηκε ως θεραπευτής – θεός. Αργότερα προστέθηκε ο Ασκληπιός ως θεός της Ιατρικής με ανθρώπινη μορφή. 
Αυτό δηλώνει η ερμηνεία του ονόματος Ασκληπιός, το οποίο πρέπει να συσχετιστεί με την λέξη ασκαλαβός (ετυμ.σαύρα μισητή από θεούς και ανθρώπους. ), Ασκληπιός = ήπια (θεραπευτική) σαύρα. Σε πολλούς μύθους ο Ασκληπιός εμφανίζεται με την μορφή φιδιού. Φίδια εκτρέφονταν ως ιερά ζώα και στα ιερά του Ασκληπιού και παρέμειναν κυρίως κοντά στις ιερές πηγές.
Η μακριά ράβδος που σε αυτή στηρίζεται ο Ασκληπιός ή την κρατά στο χέρι ως σκήπτρο,δεν είναι τίποτα περισσότερο από την βακτηρία με την οποία υποβοηθούνταν ο Ασκληπιός και οι διάδοχοι του περιοδευτές γιατροί στις μακρινές δύσκολες οδοιπορίες τους. 
Η ράβδος συμβολίζει την στήριξη και ανακούφιση των πασχόντων, την διαρκή ετοιμότητα του ιατρού να στηρίζει και να θεραπεύει. 
Το σύμπλεγμα της ράβδου με το φίδι εικονίζει την σωτήρια σωματοψυχική δύναμη του Ασκληπιού.

Συμπεράσματα

Αποδεικνύεται ότι η ράβδος και το φίδι είναι ένα αρχαϊκό σύμβολο ζωής, ανάστασης, σωτηρίας πάνω στη Γη.
Το φίδι και η ράβδος συνδυασμένα αποτελούν διακριτικό γνώρισμα του θεραπευτή Θεού και το ιατρόσημο των σύγχρονων Ιατρών.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment