Σελίδες

Saturday, 29 June 2019

Ένα παιδί μετανάστης πεθαίνει κάθε μέρα στον κόσμο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 32.000 μετανάστες παγκοσμίως, περιλαμβανομένων 1.600 παιδιών, έχουν πεθάνει στη διάρκεια επικίνδυνων ταξιδιών σε αναζήτηση καλύτερης ζωής αφότου άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για θανάτους και εξαφανίσεις μεταναστών το 2014

Ένα παιδί μετανάστης, αγόρι ή κορίτσι, πεθαίνει σχεδόν κάθε μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην προσπάθεια να φθάσει στην ασφάλεια, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η φωτογραφία ενός άνδρα και της μικρής κόρης του που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 32.000 μετανάστες παγκοσμίως, περιλαμβανομένων 1.600 παιδιών, έχουν πεθάνει στη διάρκεια επικίνδυνων ταξιδιών σε αναζήτηση καλύτερης ζωής αφότου άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για θανάτους και εξαφανίσεις μεταναστών το 2014.
«Παιδιά πεθαίνουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αυτά τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει και αντιμετωπίζουν φοβερούς κινδύνους»
δήλωσε ο Φρανκ Λάζκο, επικεφαλής του κέντρου ανάλυσης δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η συγκλονιστική εικόνα του Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες, 25 ετών, και της ηλικίας 24 μηνών κόρης του Βαλέρια έφερε στο φως των προβολέων τον γολγοθά 70 εκατομμυρίων αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων στον κόσμο – στην πλειονότητά τους παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Πατέρας και κόρη ταξίδεψαν από το Ελ Σαλβαδόρ στο Μεξικό και διέσχιζαν τον Ρίο Γκράντε για να ζητήσουν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υπηρεσία συνοριακών περιπολιών των ΗΠΑ κατάγραψε 283 θανάτους στα σύνορα το 2018. Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς πολλοί μετανάστες που πεθαίνουν σε τμήματα του ερημικού τοπίου κατά μήκος των συνόρων μήκους 3.138 χλμ. δεν βρίσκονται ποτέ.

Η UNHCR συνέκρινε την εικόνα με την εμβληματική φωτογραφία του τρίχρονου πρόσφυγα από τη Συρία, του Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο κορμί του οποίου ξεβράστηκε σε μια παραλία της Μεσογείου το 2015.
Ο Κούρντι ήταν μέρος ενός προσφυγικού κύματος που προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη και ανάγκασε την Τουρκία να κλείσει τη μεταναστευτική διαδρομή μέσω της Ελλάδας υπό τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τότε οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων μέσω της Μεσογείου έχουν επιβραδυνθεί, συμβάλλοντας στη μείωση των θανάτων μεταναστών παγκοσμίως σε 4.734 το 2018, από 6.280 το 2017, ανέφερε ο ΔΟΜ.
«Η πιο ωμή εικόνα που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή ήταν ο θάνατος του Αϊλάν Κούρντι. Πιστέψαμε ότι ο κόσμος θα αφυπνιζόταν και θα αναλάμβανε δράση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», 
δήλωσε ο Λάζκο στο Thomson Reuters Foundation.

«Αλλά έχουμε δει να αναλαμβάνεται σχετικά λίγη ανθρωπιστική δράση προκειμένου να βοηθηθούν οι οικογένειες που έχουν επηρεαστεί απ' αυτές τις τραγωδίες. Οι χώρες δίνουν προφανώς προτεραιότητα στην προάσπιση των συνόρων τους».

Πολλές χώρες έχουν υψώσει φράχτες για να αποθαρρύνουν τους μετανάστες και η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους γείτονές τους να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που επιχειρούν να κάνουν το ταξίδι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
alfavita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment