Σελίδες

Friday, 16 August 2019

Χάσμα γενεών: πώς θα το γεφυρώσετε ώστε να είστε πάντα κοντά στα παιδιά

Το χάσμα των γενεών, εκτός από κλασικό θέμα Πανελληνίων, είναι ένα ζήτημα υπαρκτό, διαχρονικό και άλυτο! Αφορά τη συναισθηματική και πνευματική αποξένωση των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και συνήθως αναφέρεται στη δυσκολία (αν όχι απουσία) της επικοινωνίας μεταξύ τους.
Το χάσμα γενεών υπήρχε ανάμεσα σε εμάς και τους γονείς μας και, αναπόφευκτα, θα έρθει και ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας. Η πρώτη φορά που θα το καταλάβουμε θα είναι στην εφηβεία τους, όταν η αργκό που θα χρησιμοποιούν θα μας είναι παντελώς άγνωστη!
Σταδιακά, θα συνειδητοποιήσουμε πως η νέα γενιά είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας και, αν δεν θέλουμε να αποξενωθούμε εντελώς από τα παιδιά μας, καλό είναι να προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε το ηλικιακό χάσμα που μας χωρίζει!
Χάσμα γενεών: πώς θα το γεφυρώσετε ώστε να είστε πάντα κοντά στα παιδιά
Όταν είναι ακόμα μικρά, για να μπορέσετε να επικοινωνείτε με τα έφηβα παιδιά σας, θα πρέπει να παρακολουθείτε την εξέλιξη της εποχής τους απ’ όταν είναι μικρά. Έτσι, θα είναι σαν να μεγαλώνετε παρέα και, παρά την ηλικιακή σας διαφορά, θα μπορείτε να έχετε μια (στοιχειώδη έστω) επικοινωνία.

Μην χάνετε την επαφή σας με τη σύγχρονη εποχή

Πόσες φορές ακούσαμε από τους μεγαλύτερους τη φράση «Τέτοια τραγούδια δε γράφονται πια!» ή «Άλλες εποχές, πιο αθώες». Άλλες τόσες θα πούμε κι εμείς, όταν θα έρθουμε στη θέση των μεγαλύτερων! Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τέτοιου είδους εκφράσεις που κάποτε μας εκνεύριζαν πολύ, είναι να μείνουμε συντονισμένοι με την εποχή μας.
Μπορεί τα χρόνια να περνάνε, όμως, ο άνθρωπος που ακολουθεί και προσαρμόζεται με τις τρέχουσες αλλαγές μένει συντονισμένος στην εποχή του και μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα των νέων – ίσως όχι άπταιστα, αλλά τουλάχιστον συνεννοείται!

Μη λέτε όχι στις μόδες της εποχής

Είτε πρόκειται για την εξέλιξη της τεχνολογίας, της γλώσσας, της μουσικής ή του κινηματογράφου, είτε για καινούργια πράγματα, άγνωστα σε εσάς, που ενδέχεται να ξεφυτρώσουν, πείτε «ναι» και παρακολουθήστε τα από την αρχή τους! Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα μπορείτε να καταλάβετε σε τι αναφέρονται τα παιδιά σας, αλλά θα γνωρίζετε καλά και τους κινδύνους που κρύβει κάθε νέα μόδα.
Εάν κάτι το θεωρείτε επικίνδυνο, μην το αρνηθείτε αλλά ούτε και να το απαγορεύσετε! Μείνετε δίπλα στο παιδί και εξηγήστε του αυτά που η μικρή εμπειρία του δεν μπορεί να δει.

Δώστε βάση στα συναισθήματά του για να σας νιώθουν κοντά τους

Όταν ένα παιδί νιώθει οικειότητα και ασφάλεια στην οικογένειά του, ακόμα κι αν στην εφηβεία απομακρυνθεί ή θελήσει να αυτονομηθεί, στην πραγματικότητα θα είναι πάντα κάπου εκεί κοντά… Ακόμα κι αν δυσκολεύεται να βρει κοινούς κώδικες επικοινωνίας με τους αγαπημένους του ανθρώπους, στα δύσκολα θα μπορεί να ακουμπά τα προβλήματα, τις ανησυχίες ή τους φόβους του.
Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό, δεν αρκεί να είμαστε κοντά τους στην εφηβεία. Η δουλειά μας πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς και τα εργαλεία μας είναι η ενσυναίσθηση, τα ασφαλή όρια, η βαθιά κατανόηση και η αποδοχή άνευ όρων.

Μάθετε να επικοινωνείτε ουσιαστικά

Δεν αρκεί να μιλάμε με τα παιδιά μας για τον καιρό, το φαγητό ή τα μαθήματα. Όσο δύσκολο κι αν είναι, αφού δεν μας έμαθε ποτέ κανείς να επικοινωνούμε ουσιαστικά μεταξύ μας, αξίζει να κάνουμε μία προσπάθεια με τα παιδιά. Η ουσιαστική επικοινωνία σημαίνει πως μπορώ να ακούω τον συνομιλητή μου! Να τον ακούω όχι για να του απαντήσω, αλλά για να τον καταλάβω. Να απαντήσω όχι για να αντιπαρατεθώ, αλλά για να εκφράσω την αγάπη μου.
Ρωτήστε, λοιπόν, τα παιδιά επιστρέφοντας από το νηπιαγωγείο όχι τι έφαγαν ή με ποιον έπαιξαν αλλά πώς ένιωσαν ενώ έπαιζαν ή αν ένιωθαν χαρούμενα ενώ βρίσκονταν με τη δασκάλα τους. Κι αφού θέσετε την ερώτηση, απλά ακούστε τα!

Όσο προσεγγίζουν την εφηβεία, κι αφού έχουν μπει οι στέρεες βάσεις για μια αρμονική σχέση και μια καλή επικοινωνία μεταξύ σας, ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσετε το ηλικιακό χάσμα που προκύπτει ανάμεσα σε εσάς και τα έφηβα παιδιά σας!

Μην κατηγορείτε τη σύγχρονη εποχή και τις τάσεις της

Φράσεις του τύπου «Αχ! Στην εποχή μας δεν γινόντουσαν αυτά» καλό είναι να τις ξεχάσουμε! Δεν θα γίνουμε σαν του παππούδες μας, ούτε θα ευλογάμε συνέχεια τα γένια μας. Η κριτική μας δεν έχει ούτε νόημα, ούτε κάποιο όφελος αφού τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν, να μεγαλώσουν και να γίνουν ευτυχισμένα σε αυτήν.
Συμβιβαστείτε, λοιπόν, με τις αλλαγές που δεν σας αρέσουν και εκσυγχρονιστείτε. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μιλάτε στα νεαρά παιδιά σας και να σας καταλαβαίνουν.

Οι έφηβοι διψούν για ανεξαρτησία

Όπως κι εμείς, έτσι και τα παιδιά μας αναζητούν την αυτονομία και ανεξαρτησία. Όσο μεγαλώνουν επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να ανοίξουν τα φτερά τους. Καλό είναι, λοιπόν, να μην στεκόμαστε εμπόδιο στην εξέλιξή τους! Αυτό που χρειάζονται για να μας νιώθουν κοντά τους είναι η εμπιστοσύνη μας! Εάν κάνεις έναν έφηβο να αισθανθεί ότι τον εμπιστεύεσαι ειλικρινά, έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα προς το μέρος του.  

Κάντε τα να νιώθουν ασφάλεια αλλά από απόσταση

Ωστόσο, μην αμελείτε την ασφάλειά του. Είναι ωραίο να νιώθει το παιδί μας ότι το εμπιστευόμαστε και ότι του αφήνουμε χώρο και αέρα να κινείται ελεύθερο, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να ξέρει πως δεν έχουμε απομακρυνθεί πολύ από κοντά του! Χρειάζεται ακόμα την ασφάλεια των γονιών του και την αίσθηση πως, αν κάτι συμβεί, θα είναι εκεί να τον προστατεύσει.

Μη θυμώνετε με το θυμό τους

Οι έφηβοι θυμώνουν και εξεγείρονται εύκολα. Εάν θέλετε να γεφυρώσετε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσά σας, προσπαθείτε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας στις εκρήξεις τους. Η δική σας ηρεμία είναι ευεργετική για τα παιδιά και τα κάνει να σας νιώθουν κοντά τους, ακόμα κι αν σας χωρίζουν τριάντα χρόνια!

Εξακολουθήστε να επικοινωνείτε ουσιαστικά

Η ουσιαστική επικοινωνία δεν τελειώνει ποτέ! Εξακολουθήστε να κάθεστε απέναντί τους και να αφουγκράζεστε τις στεναχώριες ή τις χαρές τους.

από Αλεξάνδρα Κεντρωτή 
mama365.gr 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment