Σελίδες

Friday, 2 August 2019

Σαλμονέλα: Συμπτώματα που μπερδεύουν και πότε να πάτε το παιδί άμεσα στο γιατρό

Σαλμονέλα: Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό εσείς και το παιδί;

Τι είναι η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι επικίνδυνη ομάδα βακτηρίων τα οποία ενδέχεται να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, εντοπίζονται όμως κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Τα εν λόγω βακτήρια, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Πώς παθαίνει κανείς σαλμονέλα;

Η σαλμονέλωση αποτελεί μία από τις πιο κοινές τροφιμογενείς ασθένειες. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνεται τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με μικρόβια, τοξίνες ή άλλες χημικές ουσίες.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της σαλμονέλας (σαλμονέλωσης);

Συνήθως προκαλεί:
  • ναυτία
  • εμετό
  • διάρροια (κάποιες φορές με αίμα)
  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • πονόκοιλο
Επειδή πολλές διαφορετικές ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα, οι περισσότεροι γιατροί κάνουν περαιτέρω εξετάσεις για να κάνουν ακριβή διάγνωση.

Πώς μπορεί να πάθει κανείς σαλμονέλα;

Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας. Τα μικρόβια της σαλμονέλας (βακτήρια) μπορεί να βρεθούν στο έντερο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των ζώων αγροκτήματος και των κατοικίδιων. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πιθανό να φέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα ζώα.
Η σαλμονέλα μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσα από τις ζωικές τροφές. Για παράδειγμα αν καταναλωθούν ωμά αυγά, γάλα ή γαλακτοκομικά που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Η υψηλή θερμοκρασία ειναι εκείνη που σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας στο κρέας.

Είναι η σαλμονέλωση (σαλμονέλα) μεταδοτική;

Ναι! Οι άνθρωποι με σαλμονέλωση μπορούν να εξαπλώσουν τα βακτήρια αρκετές ημέρες ή ακόμη και αρκετές εβδομάδες μετά την μόλυνση, ακόμη και αν τα συμπτώματά τους έχουν εξαφανιστεί ή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν κολλήσουν σαλμονέλα;

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας δεν εκδηλώνονται σε όλους. Τα παιδιά και ειδικότερα τα βρέφη, τείνουν να αρρωστήσουν περισσότερο. Περίπου 50.000 περιστατικά σημειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και το ένα τρίτο αυτών είναι παιδιά 4 ετών ή και μικρότερα.

Θεραπεία σαλμονέλας στα παιδιά

Αν το παιδί σας έχει μολυνθεί και έχει γερό ανοσοποιητικό σύστημα, ο γιατρός σας ίσως αφήσει τη μόλυνση να περάσει χωρίς να δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αλλά αν κάποιο παιδί έχει πυρετό, πονοκέφαλο ή διάρροια με αίμα, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό.
Εάν το παιδί σας είναι μολυσμένο και έχει πυρετό, μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει να του δώσετε ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη για να μειώσετε τη θερμοκρασία και του πόνους στην κοιλιά. Όπως και σε οποιεσδήποτε άλλες λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια, είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πόσο διαρκεί η σαλμονέλα;

Συνήθως χρειάζονται 6 με 72 ώρες για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της σαλμονέλας και διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μπορεί να προληφθεί η σαλμονέλα;

Το καλό πλύσιμο των χεριών, είναι ένας τρόπος να αποφύγετε τη μόλυνση της σαλμονέλας. Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους και αρκετά συχνά. Να μην ξεχνούν επίσης να πλένουν τα χέρια τους όταν επισκέπτονται την τουαλέτα και πριν κάτσουν στο τραπέζι να φάνε.
Ορίστε μερικοί τρόποι για να προστατέψετε την οικογένειά σας από σαλμονέλα:
  • Μαγειρέψτε πολύ καλά τα φαγητά που περιέχουν κρέας.
  • Χρησιμοποιήστε τα αυγά με προσοχή. Πάντα να τα μαγειρεύετε αρκετά καλά και μην δίνετε ωμά αυγά στα παιδιά σας.
  • Αποφύγετε τα φαγητά που περιέχουν ωμά συστατικά: όπως παγωτά, μους σοκολάτας, ωμή ζύμη, ο,τιδήποτε περιέχει ωμά αβγά.
  • Καθαρίστε σχολαστικά τους πάγκους της κουζίνας σας
  • Μην μαγειρεύετε για τους άλλους αν είστε άρρωστη, ειδικά αν έχετε εμετούς ή διάρροια.
  • Πάντα να βάζετε στο ψυγείο το μαγειρεμένο φαγητό: Αφότου μαγειρέψετε το φαγητό μπορεί να μείνει 2 ώρες εκτός ψυγείου (1 ώρα τις ζεστές ημέρες). Πάντα να διατηρείτε το ψυγείο σας στους 4.4°C.
πηγή: kidshealth.org
mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment