Σελίδες

Saturday, 9 November 2019

Αυτά που, ίσως, δεν ξέρετε για τα δίδυμα

Πληροφορίες που χρειάζεστε για τα διδυμάκια σας – ή που είναι πολύ ενδιαφέρουσες για να μην τις ακούσετε! 
Παλιότερα τα δίδυμα αδελφάκια ήταν πολύ σπάνιο θέαμα – μια αίσθηση που γινόταν πιο έντονη και από το γεγονός ότι σχεδόν πάντα ήταν ντυμένα με τα ίδια ρούχα, ενίοτε σε διαφορετικά χρώματα. Πλέον, η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει αλλάξει τα δεδομένα, κάνοντας τη διπλή χαρά των γονιών αρκετά πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Όπως, όμως, και αν προέκυψαν τα διδυμάκια σας, κατά πάσα πιθανότητα η είδηση της διπλής εγκυμοσύνης ήρθε σαν έκπληξη. Και δεν πρόκειται για την τελευταία έκπληξη που θα σας προκαλέσουν τα μικρά σας!

Μπορεί να βιαστούν
Η κύηση των διδύμων είναι πλέον πιο ασφαλής από ποτέ, ωστόσο δεν παύει να έχει μερικές παραπάνω δυσκολίες από ό,τι μια μέση εγκυμοσύνη, με κυριότερη διαφορά το γεγονός ότι συνήθως ο τοκετός έρχεται λίγο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, συμβαίνει στο 60% των περιπτώσεων, με μέσο όρο διάρκειας της κύησης τις 35 εβδομάδες. Καλού – κακού ετοιμάστε την βαλίτσα για το μαιευτήριο από την 28η εβδομάδα και αποφύγετε τα μεγάλα πλάνα για τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας.


Έχουν περισσότερους τύπους από ό,τι νομίζετε
Όλοι ξέρουμε τα διζυγωτικά και τα μονοζυγωτικά δίδυμα, με τα πρώτα να προέρχονται από δύο ωάρια και επομένως να έχουν τη γονιδιακή σχέση που χαρακτηρίζει όλα τα αδέλφια και τα δεύτερα να προκύπτουν από τη διάσπαση του ίδιου γονιμοποιημένου ωαρίου, με αποτέλεσμα να είναι πανομοιότυπα. Όμως η λίστα δεν τελειώνει εδώ! Περίπου το 25% των μονοζυγωτικών διδύμων είναι «κατοπτρικά». Αυτό σημαίνει ότι το ωάριο άργησε λίγο να διασπαστεί, με αποτέλεσμα αντί για ακριβή αντίγραφα να είναι «αντανακλάσεις» το ένα του άλλου. Αν το ένα από τα παιδιά σας είναι δεξιόχειρας και το άλλο αριστερόχειρας ή/και έχουν εκ γενετής σημάδια σε αντίθετες πλευρές στο σώμα τους, τότε συμβαίνει ακριβώς αυτό!
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μετά τη σύλληψη του πρώτου διδύμου, απελευθερώνεται και γονιμοποιείται και άλλο ωάριο της μητέρας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «επιγονιμοποίηση» και σημαίνει ότι τα διδυμάκια σας… δεν έχουν την ίδια ηλικία!

Γίνεται όλο και πιο εύκολο
Όταν είναι ακόμη μωρά, η ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών τους είναι πράγματι πολύ απαιτητική δουλειά. Όμως όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο εύκολα θα γίνονται τα πράγματα! Πρώτα από όλα, θα παίζουν μαζί και θα απασχολούν το ένα το άλλο, επιτρέποντάς σας να χαλαρώσετε για λίγο δίπλα τους με το βιβλίο σας. Εκτός αυτού, θα έχετε να αντιμετωπίζετε ένα στάδιο ανάπτυξης κάθε φορά, ενώ αν έχουν κοινά γούστα ως προς τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις σειρές και τις ταινίες που θα θέλουν να παρακολουθήσουν, θα αποφύγετε πολλές διαδρομές και πολλές εντάσεις.

Είστε σίγουροι ότι δεν είναι μονοζυγωτικά;
Κατά πάσα πιθανότητα ο γυναικολόγος σας δεν θα κάνει κάποιο test DNA για να το κρίνει, αλλά θα βασιστεί στο πόσο πρόθυμα είναι να… μοιραστούν. Τα περισσότερα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται τον ίδιο αμνιακό σάκο και τον ίδιο πλακούντα. Ωστόσο, το 25 – 30% διακρίνεται από μεγαλύτερη «ανεξαρτησία»! Έτσι, αν σας έχουν ενημερώσει πως τα διδυμάκια σας είναι διζυγωτικά όμως εσείς παρατηρείτε ότι μοιάζουν περισσότερο από το αναμενόμενο, δεν αποκλείεται να είναι πράγματι πανομοιότυπα!

Η σχέση τους θα είναι μοναδική
Θα βιώσουν μαζί τις περισσότερες από τις σημαντικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας και πάντα θα μπορούν να καταφύγουν το ένα στο άλλο για παρέα ή παρηγοριά. Αφήνοντας στην άκρη τις μεταφυσικές πεποιθήσεις για τη σχέση μεταξύ διδύμων, σκεφτείτε απλώς πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας αν είχατε έναν κολλητό ή μία κολλητή παντού μαζί σας από την πρώτη σας μέρα στον κόσμο!

Ευγενής άμιλλα
Τα περισσότερα αδελφάκια αναπτύσσουν κάποια μορφή ανταγωνισμού, ιδίως αν οι ηλικίες τους είναι κοντινές – φανταστείτε αν έχουν γεννηθεί την ίδια ημέρα! Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Σύντομα θα παρατηρήσετε ότι το ένα ακολουθεί το άλλο σε κάθε νέα δεξιότητα, όπως είναι τα πρώτα βήματα ή οι πρώτες λεξούλες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΡΑΣΣΑ 
imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment