Σελίδες

Thursday, 28 November 2019

Πέθανε 8χρονο παιδί από Διφθερίτιδα

Πριν 30 χρόνια το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα

Έντονη ανησυχία προκαλεί ο θάνατος ενός παιδιού μόλις 8 ετών από διφθερίτιδα. 
Στο άτυχο παιδί είχαν γίνει μόνο οι 2 από τις 5 δόσεις του εμβολίου και όταν προσβλήθηκε από το βακτήριο ο οργανισμός του δεν μπόρεσε να το καταπολεμήσει με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί άμεσα η κατάστασή του.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η διφθερίτιδα έχει εξαφανιστεί εδώ και 30 χρόνια.
Το παιδί το οποίο μέχρι την ηλικία των 5 ετών ζούσε σε ίδρυμα και στη συνέχεια σε ανάδοχη οικογένεια, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 8χρονο παιδί είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. 
Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.
Το παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας και μεταφέρθηκε από τους γονείς του πρώτα σε ιδιωτική κλινική. Εκεί τους είπαν ότι πρέπει να νοσηλευθεί, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. 
Όταν η κατάστασή του χειροτέρευσε, το μετέφεραν στα επείγοντα του Παίδων, όπου και διασωληνήθηκε αμέσως.

Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, το παιδί κατέληξε. Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα εντοπιστούν από την διενέργεια της ιατροδικαστικής εξέτασης και της τοξικολογικής που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή αντικειμένων.
Είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. 
Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).
Τι αναφέρει το «Αγλαΐα Κυριακού»
Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. 
Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Νίνα Κομνηνού

athina984.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment