Σελίδες

Wednesday, 17 May 2023

Για μεγάλους και παιδιά το μολύβι είναι πιο ωφέλιμο από το πληκτρολόγιο / The Pen Is Mightier Than the Keyboard

Το καλύτερο εγκεφαλικό ερέθισμα είναι η γραφή στο χαρτί σύμφωνα με έρευνες.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγραψες κάτι με μολύβι ή στυλό πάνω σε χαρτί; Και δεν εννοώ τη λίστα για τα ψώνια. Εννοώ να γράψεις σε χαρτί τις σκέψεις σου ή τους στόχους σου. 
Μια ευχή ή ένα στιχάκι. 
Ένα ρητό που σου άρεσε. 
Ή έναν απλό “σ’ αγαπώ”, που έγραψες σε ένα μικρό χαρτάκι για να το βρει στην τσέπη του το αγαπημένο σου πρόσωπο. 
Το γράψιμο στο χαρτί κινητοποιεί περισσότερο τη δημιουργικότητά σου, σύμφωνα με την Judy Willis, νευρολόγο και σύμβουλο εκπαίδευσης. 
Επίσης, εκπαιδεύει το μυαλό να αναγνωρίζει καλύτερα το δυναμικό της κάθε λέξης και να αποκωδικοποιεί ουσιαστικότερα το βαθύτερο νόημά της. 
Επιπλέον, εξασφαλίζει ερεθίσματα για τον εγκέφαλο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η πληκτρολόγηση. 

Τα οφέλη της γραφής στο χαρτί 
    Γράφεις περισσότερα και καλύτερα
Σύμφωνα με έρευνα, μαθητές που γράφουν στο χαρτί με στυλό, συντάσσουν περισσότερο κείμενο από εκείνους που γράφουν με πληκτρολόγιο. Επίσης, φαίνεται ότι ολοκληρώνουν πιο γρήγορα το κείμενό τους και γράφουν με πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. 
    Τι επισημαίνουν οι ειδικοί; 
Ότι το γράψιμο στο πληκτρολόγιο ενθαρρύνει τον αφαιρετικό λόγο. Σε ενθαρρύνει, δηλαδή, να λες περισσότερα γράφοντας λιγότερα. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι καλό. Όχι όμως πάντα.

    Βελτιώνει τη μάθηση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Association for Psychological Science, το να κρατάς σημειώσεις σε τετράδιο αντί στο laptop αυξάνει τις πιθανότητες καλύτερης κατανόησης. 
Επίσης, ενισχύει τον μηχανισμό της μνήμης. 
Αυτός είναι ο λόγος που σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές οι σημειώσεις στο χαρτί παίζουν ρόλο κλειδί. Επειδή οδηγεί σε πιο υψηλού επιπέδου μάθηση.

    Βοηθάει στη δυσλεξία
Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί μέρος της θεραπείας της δυσλεξίας, να μάθει το παιδί να γράφει πάνω στη γραμμή, στα όρια και πλαίσια της αρχής και του τέλους, εξηγεί η Deborah Spear, καθηγήτρια στη Washington Post. Γι’ αυτό η κατάκτηση της γραφής και των κανόνων της είναι μια δεξιότητα με σπουδαία σημασία για τους δυσλεκτικούς.

    Κρατά τον εγκέφαλό σου νέο
Σύμφωνα με άρθρο που έχει δημοσιευθεί στη The Wall Street Journal, η γραφή με το χέρι είναι μια καλή μορφή μαθησιακής άσκησης που λειτουργεί προφυλακτικά στη γήρανση του εγκεφάλου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τεστ για τη διάγνωση και τον έλεγχο της πορείας του Αλτσχάιμερ γίνονται με μολύβι και χαρτί.

    Σε βοηθάει να ολοκληρώσεις τη λίστα υποχρεώσεων
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Dr. Jordan Peterson στο Forbes, ο τρόπος που γράφεις όλα όσα χρειάζεται να ολοκληρώσεις μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα σου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο από ό,τι αν έγραφες την αντίστοιχη λίστα σε ένα αρχείο στον υπολογιστή. 
Αυτό συμβαίνει επειδή τα γράμματά σου και ο τρόπος που γράφεις τις λέξεις αντικατοπτρίζουν τις περισσότερες φορές το κίνητρο αλλά και το συναίσθημά σου. 
Δοκίμασε να γράψεις “θα κόψω το τσιγάρο” στο χαρτί και το ίδιο στον υπολογιστή σου. Θα ανακαλύψεις ότι το πρώτο σε εμπνέει και σε παρακινεί περισσότερο από ό,τι το δεύτερο.

    Ενισχύει τη συγκέντρωσή σου

Κυρίως επειδή χρειάζεται να σκεφτείς περισσότερο πριν ξεκινήσεις να γράφεις και να οργανώσεις τη δομή του λόγου σου. 
Μην ξεχνάς ότι στο χαρτί δεν υπάρχει ο κέρσορας που μετακινείς εύκολα και γρήγορα, προκειμένου να προσθέσεις ή αφαιρέσεις λέξεις. Ούτε το back space για να σβήσεις εύκολα ό,τι λάθος έγραψες.

    Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταγράψεις αυθόρμητες ιδέες
Το να σημειώσεις σε ένα χαρτί μια αυθόρμητη ιδέα είναι πιο πιθανό να σε κινητοποιήσει και να δώσει ώθηση στη δημιουργικότητα σου, σύμφωνα με την Judy Willis, νευρολόγο και σύμβουλο εκπαίδευσης.

    Ηρεμεί τον εγκέφαλό σου
Η ηρεμιστική και ανακουφιστική επίδραση της γραφής είναι γνωστή από καταβολής κόσμου. Ιδιαίτερα της δημιουργικής γραφής ή εκείνης που αντικατοπτρίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Και στις δύο περιπτώσεις, το χαρτί είναι ένας πολύ πιο φιλικός χώρος από την οθόνη του υπολογιστή.
Τώρα επομένως ξέρεις…

«Είναι πολύ πιο γρήγορο να γράφεις στον υπολογιστή»
Δε θα διαφωνήσω μαζί σου. Το να χρησιμοποιείς όμως αυτόν και μόνο τον τρόπο γραφής μπορείς να κάνει το μυαλό να τεμπελιάζει. Φρόντισε επομένως να του δίνεις πού και πού τα απαραίτητα ερεθίσματα, επωφελούμενος από τα δώρα της γραφής στο χαρτί. 

Φλώρα Κασσαβέτη, Αρχισυντάκτρια Thrive Global Greece
thriveglobal
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment