Σελίδες

Saturday, 6 June 2020

Οι Σωστές Απαντήσεις στις Αρνήσεις Των Παιδιών

Όσο μεγαλώνουν, τα παιδιά μας διεκδικούν όλο και περισσότερη αυτονομία. Και αν σε ορισμένους τομείς αυτό είναι αποκλειστικά θετικό, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η διάθεσή τους για ανεξαρτησία μπορεί να μας οδηγήσει σε εντάσεις. 
Εντέλει, τα περισσότερα παιδιά καταλήγουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες φράσεις, θέλοντας να αποφύγουν πλαγίως αυτό που τους ζητάμε να κάνουμε – ή και θέλοντας να μας εκνευρίσουν, όταν πλέον έχουν φτάσει στην εφηβεία. 

Τι μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την περίπτωση για να τα πείσουμε να κάνουν το σωστό και να αποφύγουμε την ένταση;

Όταν το παιδί λέει…

«Θα το κάνω σε λίγο»
Πρόκειται για την πιο… ύπουλη στρατηγική, αφού το παιδί ελπίζει πως στο τέλος θα ξεχάσουμε ή θα βαρεθούμε να του ζητάμε να κάνει αυτό που πρέπει. 

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να του πούμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό, όμως μέχρι να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του δεν μπορεί, για παράδειγμα, να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Ό,τι πεις»
Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που ξεστομίζει αυτή τη φράση, όσο θυμωμένα ή δηκτικά και αν την τονίζει, έχει αποδεχτεί ότι έχετε δίκιο – ή έστω ότι δεν πρόκειται να περάσει το δικό του. 

Επομένως, είναι προτιμότερο να μην συνεχίσετε τη συζήτηση δείχνοντάς του ότι σας προσέβαλε.

«Το ξέχασα»
Και σε αυτή την περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό… διπλωμάτη, που δεν θέλει να κάνει αυτό που του ζητάτε, ούτε όμως και να εμπλακεί σε καβγά. 

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να το έχει ξεχάσει στ’ αλήθεια. 
Η καλύτερη λύση είναι να του πείτε ότι πρέπει να βρει τρόπους να θυμάται τις υποχρεώσεις του και να του προτείνετε λύσεις για να το κάνει, παίρνοντάς του για παράδειγμα ένα ημερολόγιο.

«Άσε με στην ησυχία μου»
Όσο μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη θα έχει από προσωπικό χώρο. 

Ωστόσο, αν αποφεύγει κάθε προσπάθειά σας για πραγματική επικοινωνία, ενδέχεται να σας αποφεύγει ή να καταλήξει αποκομμένο από τη στήριξή σας και εκτεθειμένο σε κινδύνους. 
Για αυτό, θα πρέπει μεν να του αφήνετε περιθώριο να επιλέξει πότε θα συζητήσετε, αν όμως το αποφεύγει διαρκώς ή αν πρόκειται για κάτι που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, μπορείτε και πάλι να του πείτε να πάρει το χρόνο του, όμως θα πρέπει να σας μιλήσει προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το laptop του.

«Σταμάτα να προσπαθείς να με ελέγξεις»
Πρόκειται για μια φράση – συνταγή για καβγά, που συνήθως βγαίνει από στόματα εφήβων, όταν οι γονείς τους προσπαθούν να μάθουν πού ήταν ή γιατί άργησαν. 

Αντί να πέσετε στην παγίδα, προτιμήστε να του εξηγήσετε με ηρεμία ότι δεν επιδιώκετε τον έλεγχο, αλλά ότι πρέπει το ίδιο να δείχνει υπευθυνότητα ώστε να μπορείτε να το εμπιστευτείτε.

«Δεν με αγαπάς»
Τα παιδιά λένε αυτή τη φράση είτε επειδή αισθάνονται ανασφάλεια για τη σχέση τους μαζί μας, είτε, συχνότερα, για να μας κάνουν να νιώσουμε ενοχές και να περάσει το δικό τους. 

Εξηγήστε του με ηρεμία ότι ξέρει καλά ότι το λατρεύετε, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αν θα ακολουθεί ή όχι τους κανόνες.

parapolitikakritis

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment