Σελίδες

Sunday, 26 April 2020

Χαμομηλάκι το Αντικαταθλιπτικό!! / Chamomile {Matricaria recutita) May Provide Antidepressant Activity

Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες του σε θέματα δυσπεψίας, στομαχικών διαταραχών, αϋπνίας και ημικρανίας. 
Μια έρευνα όμως του πανεπιστημίου της Pennsylvania ανακάλυψαν πως το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος, στρες και κατάθλιψη.
Chamomile (Matricaria recutita) May Provide Antidepressant Activity
Στην έρευνα οι επιστήμονες σύγκριναν τα αποτελέσματα τυποποιημένων τεστ, σχεδιασμένων να μετρούν την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. 
Σε μια περίοδο οκτώ εβδομάδων οι μισοί εθελοντές που συμμετείχαν κατανάλωναν κάψουλες χαμομηλιού ενώ οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο.
Κατά τον έλεγχο που έγινε στους συμμετέχοντες σχετικά με τις μεταβολές στα συμπτώματα άγχους κατά την διάρκεια της έρευνας, φάνηκε πως όσοι λάμβαναν το χαμομήλι είχαν και μείωση των συμπτωμάτων, δηλαδή κατά τους επιστήμονες το αποτέλεσμα ήταν “κλινικά και στατιστικά σημαντικό”.

Είναι γνωστή η βοηθητική δράση του χαμομηλιού σε προβλήματα ύπνου, αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του, το χαμομήλι μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και να προσφέρει ένα ωραίο αίσθημα υπνηλίας πριν τον βραδινό ύπνο.

Η εμφάνιση κατάθλιψης είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την έλλειψη ή την κακή ποιότητα του βραδινού ύπνου.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα στο Journal of Affective Disorders η χρήση χαμομηλιού για την βελτίωση της ποιότητας του βραδινού ύπνου μπορεί να έχει και ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στην απομάκρυνση του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης. 
Αντίθετα από άλλες μεθόδους που ...
..............
η συνέχεια στο Πρασινούλι 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οργανώστε το Παιδικό Δωμάτιο σύμφωνα με τη μέθοδο Montessori

Το παιδί μαθαίνει από τα ερεθίσματα που παίρνει από το περιβάλλον του και μέσω αυτών γίνεται ανεξάρτητο, γι’ αυτό πρέπει να το διευκολύνουμε να ανακαλύψει τον κόσμο στην καθημερινότητά του.

How to Design a Montessori Bedroom for Your Toddler

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, ένας τρόπος να το πετύχουμε είναι να οργανώσουμε το δωμάτιό του απλά, πρακτικά, έξυπνα και σύμφωνα πάντα με την ηλικία του. 

Το κρεβάτι στο πάτωμα
Τοποθετώντας το στρώμα στο πάτωμα σε μια γωνία του δωματίου, το παιδί μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει απ’ αυτό όποτε θέλει κι εσείς να μην φοβάστε μήπως πέσει και χτυπήσει, όπως με το κλασικό κρεβάτι. 
Δίπλα του, μπορείτε να στρώσετε ένα χαλί στο οποίο θα παίζει, αν θέλει.

Βάλτε έναν καθρέφτη
Ενδεχομένως έχετε παρατηρήσει ότι στα παιδιά αρέσει να παρατηρούν τον εαυτό τους- είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και να έρθουν σ’ επαφή με το σώμα τους. 
Ένας καθρέφτης που θα τοποθετηθεί οριζόντια και χαμηλά, θα τα βοηθήσει στο έργο και την παρατήρησή τους. 
Για να προλάβουμε την ανησυχία σας, προτιμήστε άθραυστους καθρέφτες που αντί για γυαλί, είναι φτιαγμένοι από πλαστικό υψηλής ποιότητας και έτσι το παιδί δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί. 

Έπιπλα «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των παιδιών
Το γραφείο του παιδιού και όλα τα υπόλοιπα έπιπλα πρέπει να είναι «κομμένα και ραμμένα» για τις διαστάσεις του. Έτσι, δεν θα το «τρομάζουν» και θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς να δυσκολεύεται. 
Επιπλέον, θα τα ξεχωρίζει από τα έπιπλα των «μεγάλων» και θα τα νιώθει περισσότερο δικά του.

(Παν)εύκολη πρόσβαση στα παιχνίδια
Όπως και τα έπιπλα, έτσι και τα παιχνίδια πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα στο παιδί και φυσικά να μην ξεπερνούν το ύψος του. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

*Προτιμήστε μια διώροφη, χαμηλή και μακρόστενη ραφιέρα που θα επιτρέπει στο παιδί να την χρησιμοποιεί σαν τραπεζάκι ή πάγκο παιχνιδιού, αν θέλει.

*Τα παιχνίδια πρέπει να είναι λίγα. Το παιδί θα μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο στο καθένα από αυτά και να κατανοήσει πώς «δουλεύει».

*Η οργάνωση είναι εξίσου σημαντική. 
Ομαδοποιήστε τα παιχνίδια και τοποθετήστε τα σε πλαστικά ή ψάθινα καλαθάκια, τα οποία όμως δεν θα παραγεμίσετε. Τα τουβλάκια, για παράδειγμα, θα τοποθετηθούν όλα μαζί. Έξω απ’ το κουτί, μπορείτε να κολλήσετε μια ζωγραφιά ή μια φωτογραφία του κάθε παιχνιδιού για να βλέπει το παιδί το περιεχόμενό του. Είναι σημαντικό η κάθε κατηγορία παιχνιδιών να είναι ευδιάκριτη και να μην μπερδεύεται με τις υπόλοιπες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, γίνεται πιο εύκολη και η οργάνωσή τους.

*Για τα μεγάλα παιχνίδια και τις δραστηριότητες, τοποθετήστε έναν δίσκο που θα οριοθετεί τον χώρο που θα παίζει το παιδί.

Αλλά και στα ρούχα
Η ντουλάπα του παιδιού πρέπει να είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για εκείνο. Γι’ αυτό, «κατεβάστε» το κοντάρι με τη βοήθεια του μπαμπά για να κρεμάσετε τα παιδικά ρούχα σε ύψος που να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση, όπως στη φωτογραφία. 
Ακόμα κι αν δεν ντύνεται μόνο του, μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα τα ρούχα που θα βάλει στον παιδικό σταθμό. Ακόμα κι αυτές οι δόσεις αυτοεξυπηρέτησης διευκολύνουν το παιδί να παίρνει μικρές πρωτοβουλίες και να γίνεται λίγο- λίγο όλο και πιο αυτόνομο.

Τα βιβλία του παιδιού πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση
Τα στοιβαγμένα σε μια βιβλιοθήκη παραμύθια και βιβλία του παιδιού δεν βοηθούν στο να του εξάψουν την περιέργεια για να τα ανοίξει. Προτιμήστε να τοποθετήσετε στον τοίχο ραφάκια στα οποία θα απλώσετε τα βιβλία. Το παιδί πρέπει να βλέπει το εξώφυλλό τους για να επιλέξει ποιο θα διαβάσει κάθε φορά.

Η γωνιά του παιχνιδιού
Μια αυτοσχέδια τέντα, παζλ δαπέδου, μια φλοκάτη ή ακόμα και μια κουβερτούλα οριοθετούν την γωνιά του παιχνιδιού, στην οποία το παιδί θα ξεδιπλώνει τη φαντασία του. Φροντίστε να την εμπλουτίσετε με διαφορετικά υλικά που θα εξιτάρουν τις αισθήσεις του παιδιού. 

Αλλά και η γωνιά της φύσης
Η φύση είναι σχολείο για κάθε παιδί. Κοντά στο παράθυρο, δημιουργήστε μια γωνιά με μια μικρή γλαστρούλα, πέτρες και κοχύλια από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. 
Δίπλα τοποθετήστε έναν μεγεθυντικό φακό για να τα παρατηρεί το παιδί πιο εύκολα. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα. Αν έχετε ακόμα ενδοιασμούς, μπορείτε να απομακρύνετε τη γλάστρα απ’ το παιδικό δωμάτιο κάθε βράδυ πριν το παιδί πέσει για ύπνο.

mama365
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όχι, η Καραντίνα δεν είναι ίδια για όλους.


Δεν έχουν όλοι τον χρόνο να κοιμηθούν, να δουν τις σειρές που θέλουν, να διαβάσουν.
Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να βαρεθούν.
Υπάρχουν εκείνοι που πασχίζουν να βρουν τρόπο να έχουν φαΐ στο τραπέζι και την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν οι άλλοι που έμειναν χωρίς δουλειά, δε μπορούν να πληρώσουν το νοίκι.
Υπάρχουν οι άλλοι, οι απολύτως μόνοι, οι μόνοι όχι από επιλογή που νιώθουν τα ντουβάρια να στενεύουν επικίνδυνα.
Υπάρχουν οι γονείς που από τη μια χαίρονται τα παιδιά τους 24 ώρες το 24ωρο, από την άλλη δεν προλαβαίνουν να κάνουν μπάνιο, να φάνε, να κοιμηθούν.
Όχι το να μένεις στο σπίτι, δεν σημαίνει για όλους το ίδιο.
Και ναι το κάνει για να προστατευτείς και για να προστατεύσεις αλλά μη γελιόμαστε ... δε μπορούμε να προσποιούμαστε ότι είναι το ίδιο εύκολο για όλους
Μπορεί για εσένα το χειρότερο σενάριο να είναι η βαρεμάρα... έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως είναι να είναι εσώκλειστος ένας άνθρωπος με ψυχική διαταραχή;
Πως είναι για τα παιδιά που βιώνουν έντονες εικόνες βίας ανάμεσα στους γονείς;
Ναι να μείνουμε σπίτι, ναι να προσπαθήσουμε να το περάσουμε όσο πιο καλά μπορούμε... αλλά όχι... ας μη κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στο πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό για κάποιον άλλο, στο διπλανό διαμέρισμα.
Ας αποδεχτούμε πια, πως ο καθένας κουβαλά τον δικό του σταυρό και δεν έχει νόημα να συγκρινόμαστε μεταξύ μας, ούτε να θεωρούμε πως ΟΛΟΙ μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα.
Ας ανοίξουμε τα αυτιά, να ακούσουμε τη δυσκολία του άλλου.
Μπας και μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή κάποιου.
Μπας και μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε για πόσα θα λέγαμε ευχαριστώ αν ξέραμε πως αύριο μπορεί και να μην είχαμε την πολυτέλεια να τα έχουμε

Ψυχικές καταδύσεις
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι