κι όχι ένα λαμπρό μυαλό να το επικρίνει,
ανοικτές αγκαλιές που το αποδέχονται
κι όχι αυστηρά μάτια που βλέπουν τα λάθη του,
ευγενικά χέρια που το καθοδηγούν
κι όχι μια σκληρή φωνή που το διατάζει.
Save Our Children ♦ Σώστε τα Παιδιά μας
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,
Προστατεύστε το Χαμομηλάκι, Είναι το Φως.
Κίνημα για την προστασία του παιδιού
hamomilaki@gmail.com ♦ ♦
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού
Η μεγάλη ζωή μπορεί να είναι μία ζωή όπου τα παιδιά μας θα μάθουν να εκτιμούν την υγεία, την αγάπη, τους φίλους, την οικογένειά τους.
Όχι, μια μεγάλη ζωή δεν είναι μια πολυέξοδη ζωή ή μερικά χλιδάτα αντικείμενα. Μια μεγάλη ζωή είναι μια ζωή που ξεχειλίζει από φιλιά, γαργαλητά και χάδια στο κρεβάτι.Κι αν νιώθεις πως δεν μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου τη μεγάλη ζωή που αξίζουν.. Θέλω να σου πω, πως η μεγάλη ζωή βρίσκεται μέσα στις καθημερινές χαρές και τα χαμόγελα…
Μια αναγνώστριά μας έγραψε:
«Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωράκι 11 μηνών και είναι στη φάση που σιγά σιγά αρχίζει να στηρίζεται στα πόδια του και να εξερευνεί τα πάντα, ακόμα και όταν του αλλάζω πάνα. Δεν με αφήνει. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή προτιμά να στροβιλίζεται γύρω γύρω και να ασχολείται με ό,τι υπάρχει γύρω του παρά να με αφήσει να του αλλάξω πάνα. Αν προσπαθήσω να το επαναφέρω στην αρχική του θέση για να κάνω τη δουλειά μου ήσυχα και καλά, αρχίζει το κλάμα και τη γκρίνια. Είναι σαν του διακόπτω το παιχνίδι, που είναι ιερή στιγμή για εκείνο και με εκδικείται μη αφήνοντάς με να του αλλάξω πάνα.
Τα περισσότερα μωράκια αντιδρούν στην αλλαγή της πάνας. Αν δεν είναι έσχατη ανάγκη (να είναι πολύ λερωμένα και να έχουν ανάγκη την αλλαγή), τότε τίποτα δεν θα τα πείσει ότι πρέπει να αλλάξουν πάνα. Τα πιο μεγάλα παιδάκια, που είναι στη φάση λίγο πριν την οριστική διακοπή της πάνας ενοχλούνται ακόμα περισσότερο όταν ένας ενήλικας τους αποσπά την προσοχή για να τα αλλάξει, ενώ είναι απασχολημένα με κάτι άλλο.
Ακολουθεί μια λίστα με κόλπα, που μπορείς να δοκιμάσεις, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν, έστω και για λίγο. Προτείνω να εκτυπώσεις αυτή τη λίστα και να προσθέσεις όσες ιδέες και λύσεις «δουλεύουν» σε σένα και το παιδί σου. Φυσικά θέλουμε και εμείς να τις μάθουμε. Όσο περισσότερες τόσο καλύτερα. Θα σωθούν πολλές μανούλες.
Ξέρω ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και πολλές φορές αλλάζεις την πάνα σε χρόνο dt. Μην ξεχνάς. Η αλλαγή της πάνας λειτουργεί, όπως ο θηλασμός. Φέρνει μάνα και παιδί πιο κοντά. Αν δείξεις ότι το απολαμβάνεις, τότε θα το απολαύσει και το παιδί σου. Αν βιάζεσαι, του προκαλείς δυσάρεστα συναισθήματα, θα αντιδράσει και θα σου βγάλει την πίστη μέχρι να σε αφήσει να τελειώσεις
Ένα μωράκι είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί μαζί σου, αν βρείτε ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας κατά την αλλαγή της πάνας. Πάρε μια βαθιά ανάσα και άρχισε να του μιλάς. Πες του τί ακριβώς κάνεις. «Η πάνα μας είναι βρεγμένη. Το είδες; Κοίτα. Πάμε να την αλλάξουμε…». Του δίνεις έτσι την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα το σώμα του και να κόψει όταν έρθει η ώρα πιο εύκολα την πάνα μιας και θα ξέρει ακριβώς τί του γίνεται.
Η ηρεμία και οι προσεκτικές κινήσεις κατά την αλλαγή της πάνας θα σε βοηθήσουν πολύ και θα σε γλιτώσουν από γκρίνια, κλάματα και δυσφορία. Γρήγορες, αγχώδεις, απότομες και απρόσεκτες κινήσεις δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν οι κινήσεις σου είναι ατσούμπαλες, να περιμένεις οπωσδήποτε την αντίδραση του μωρού σου.
Δεν θα σου πει ποια μάρκα προτιμά αλλά σίγουρα θα δει διαφορά στις αντιδράσεις του μωρού σου όταν του βάζεις κρέμα για το σύγκαμα ή όταν π.χ. του βάζεις βρεφικό λάδι ή ταλκ. Στην αγορά θα βρεις άπειρα προϊόντα βρεφικής περιποίησης που όχι μόνο μυρίζουν τέλεια και θέλεις να τα “φας” αλλά που δίνουν και μια αίσθηση φρεσκάδας, διαφορετική σε κάθε παιδί. Μπορείς να ανακαλύψεις ποια προϊόντα προτιμάει το δικό σου.
Πάντα να το ρωτάς “Έτοιμος/η να αλλάξουμε πάνα;”. Εάν είναι πιο μεγάλο και σου απαντήσει όχι, πες του: “Μα η πάνα σου είναι βρεγμένη. Αν όχι τώρα να την αλλάξουμε σε 5 λεπτάκια;”…
Το γέλιο μειώνει το στρες και του φτιάχνει τη διάθεση. Λίγα λεπτά γέλιου και δεν θα αντισταθεί. Θα του αλλάξεις την πάνα και δεν θα βγάλει κιχ. Κυνήγα το γύρω γύρω στο σπίτι, κάντου καμιά γκριμάτσα από αυτές, που το κάνουν να γελάει ή γαργάλησέ το.
Αν του πεις, πάμε να πάρουμε το παιχνίδι μας (που όλως τυχαίως είναι στην αλλαξιέρα…) θα έχει το νου του στο παιχνίδι του και όχι στην πάνα. Επίσης κάτι άλλο που έκανα με τον Γιώργο, ήταν ότι όσο τον άλλαζα του έδινα να παίζει με ένα πακέτο μωρομάντηλα. Μέχρι να το επεξεργαστεί, να χαζέψει τα χρώματα και να δεί τί είναι, είχαμε τελειώσει.
Εάν μπορεί να πάει το βουνό στο Μωάμεθ και όχι ο Μωάμεθ στο βουνό, μια χαρά τότε. Εκεί που παίζει, τσουπ το αλλάζεις και δεν το αποσπάς απ’ ό, τι κάνει.
Το παιχνίδι είναι η ιερή του στιγμή και αν το διακόψεις για να του αλλάξεις πάνα, ενδόμυχα θα συνδέσει την πάνα στο μυαλό του με τη διακοπή του αγαπημένου του παιχνιδιού. Προσπάθησε να μην του αλλάζεις πάνα, όταν παίζει, παρά μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη. Έτσι το παιδί σου δεν θα αντιδρά κάθε φορά που πας να το αλλάξεις. Πάρε ένα παιχνίδι που του αρέσει, βάλτο στον καναπέ δίπλα σου και όταν έρθει, το «βουτάς» απαλά και του αλλάζεις πάνα με αριστοτεχνικές κινήσεις.
Πολλά παιδιά αντιστέκονται στην προσπάθεια του γονιού να τα πάρουν αγκαλιά και να τα ξαπλώσουν στην αλλαξιέρα. Άφησέ το να έρθει μόνο του. Μην το κάνεις να δυσανασχετεί περισσότερο.
Πάρτε το αρκουδάκι του και μαζί βάλτε του μια πάνα για να δει το παιδί σου πόσο απλό και εύκολο είναι. Στη συνέχεια πες: “Σειρά σου τώρα! Είδες πόσο γρήγορο είναι;”.
Εάν η μάχη στο σπίτι είναι άνιση και όλα αυτά μόνο για να κάνεις το αυτονόητο, δηλαδή την αλλαγή μιας πάνας, βάλε σε λειτουργία ένα ξυπνητήρι και πες του: “Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει, έχεις 3 λεπτά. Μετά πάμε να αλλάξουμε πάνα, εντάξει;”.
Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει, πες “Άκουσες; Το ξυπνητήρι. Πέρασαν τα 3 λεπτά. Πάμε!”. Στη συνέχεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη τεχνική από αυτές που προαναφέραμε.
Έχε μια μεγάλη καρτέλα αυτοκόλλητα και κάθε φορά που η αλλαγή της πάνας είναι επιτυχής, κολλήστε από ένα μαζί στον τοίχο. Έτσι θα το δει σαν παιχνίδι και θα κάθεται με μεγαλύτερη χαρά.