Tuesday 5 January 2021

Ένα παιδί χρειάζεται…

Μια υπομονετική καρδιά να το ακούει
κι όχι ένα λαμπρό μυαλό να το επικρίνει,
ανοικτές αγκαλιές που το αποδέχονται
κι όχι αυστηρά μάτια που βλέπουν τα λάθη του,

ευγενικά χέρια που το καθοδηγούν
κι όχι μια σκληρή φωνή που το διατάζει.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Θέλω το παιδί μου να ζήσει μια μεγάλη ζωή

Διδάξτε στα παιδιά την μεγάλη ζωή όχι με πλούτη αλλά με φιλιά, γαργαλητά και χάδια! Γιατί η μεγάλη ζωή δεν συμβαδίζει αναγκαστικά με τα πλούτη. 
Η μεγάλη ζωή μπορεί να είναι μία ζωή όπου τα παιδιά μας θα μάθουν να εκτιμούν την υγεία, την αγάπη, τους φίλους, την οικογένειά τους.
Κάθε άνθρωπος που είναι ευτυχισμένος με αυτά που έχει είναι σε θέση να ζήσει την μεγάλη ζωή. Και όλοι οι γονείς, θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους την μεγάλη ζωή, όμως οι περισσότεροι γονείς, έχουν συνυφασμένη την μεγάλη ζωή με τα πλούτη. Και αυτό δε θα έπρεπε να γίνεται.

Γιατί το κλισέ αλλά και πολύ αληθινό ρητό “τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία” ισχύει. Και κανένα παιδί δε θα είναι σε θέση να ζήσει το μεγαλείο της ζωής, αν δεν μάθει να παίζει, να διασκεδάζει και να ακούει την καρδιά του. Η λογική και το χρήμα μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγάλες δόξες, όμως η ζωή σου θα είναι μικρή και βαρετή.

Το σημερινό κείμενο μας άγγιξε από την πρώτη ανάγνωση. Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να μην το μοιραστούμε μαζί σας, αφού θεωρούμε ότι περνάει πολύ όμορφα μηνύματα σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Σχετικά με τα μηνύματα που πρέπει να τους περάσουμε.

Θέλω το παιδί μου να ζήσει μια μεγάλη ζωή.


Ίσως όμως μεγάλη δεν σημαίνει αυτό που το έχουμε κάνει πλέον να σημαίνει. 
Ίσως μεγάλη ζωή να είναι εκείνη η ζωή που κόβουμε ταχύτητα για χάρη των παιδιών μας. 
Ίσως να είναι εκείνη η ζωή όπου αφήνουμε τα παιδιά μας στο μαγαζί να περπατούν στον διάδρομο με τα παιχνίδια μόνο και μόνο για να δουν όλα εκείνα τα τρελά και να ξεκαρδιστούν. 
Γιατί έτσι.

Ίσως να είναι εκείνη η ζωή που στεκόμαστε στο ύψος τους. 
Ή ίσως είναι η ζωή όπου αφήνουμε τα παιδιά μας να φορέσουν εκείνη την αγαπημένη αποκριάτικη στολή τους για μήνες. 
Γιατί έτσι!

Ίσως η μεγάλη ζωή δεν έχει να κάνει τελικά με ταξίδια σε όλον τον κόσμο ή με το να ζούμε όλων των ειδών τις εμπειρίες..

Ίσως να είναι μόνο μια ζωή όπου αφήνουμε τα παιδιά μας να κολυμπούν στην θάλασσα το καλοκαίρι, κάθε μέρα.

Ή μια ζωή που διαβάζουμε
παρέα τους το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά και ξανά, κάθε βράδυ.. Γιατί αυτό είναι εκείνο που λατρεύουν τόσο.
Μπορεί μια μεγάλη ζωή να είναι μερικά λεπτά παραπάνω για πλατσούρισμα στο βραδινό τους μπάνιο. 
Μπορεί να είναι τα οικογενειακά πάρτι με χορό χωρίς κανένα λόγο..!

Ίσως μεγάλη ζωή να είναι όταν τ ‘αφήνουμε να σκαρφαλώσουν σ ‘εκείνο το ψηλό πεζούλι γυρνώντας στο σπίτι. Κι ας έχουμε αργήσει.. Κι όταν τ ‘αφήνουμε ν ‘ανακατέψουν τις πλαστελίνες κι ας ξέρουμε πως μετά θα γίνουν χάλια.
Όχι, μια μεγάλη ζωή δεν είναι μια πολυέξοδη ζωή ή μερικά χλιδάτα αντικείμενα. Μια μεγάλη ζωή είναι μια ζωή που ξεχειλίζει από φιλιά, γαργαλητά και χάδια στο κρεβάτι.
Κι αν νιώθεις πως δεν μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου τη μεγάλη ζωή που αξίζουν.. Θέλω να σου πω, πως η μεγάλη ζωή βρίσκεται μέσα στις καθημερινές χαρές και τα χαμόγελα…

Θέλω το παιδί μου να έχει μια μεγάλη ζωή. 
Γι’ αυτό το άφησα σήμερα να χτενίσει εκείνο τα μαλλιά μου. 
Και το άκουσα με μεγάλη μου χαρά να μου λέει όλες τις ιστορίες που έχει στο κεφάλι του, εκείνες που δεν τις καταλαβαίνω καθόλου. Και ρώτησα τα πάντα για να καταλάβω καλύτερα.

από Homebirth Without Violence
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δεν με αφήνει να του αλλάξω πάνα: Πείθοντας το παιδί να κάτσει

Μια αναγνώστριά μας έγραψε:

«Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωράκι 11 μηνών και είναι στη φάση που σιγά σιγά αρχίζει να στηρίζεται στα πόδια του και να εξερευνεί τα πάντα, ακόμα και όταν του αλλάζω πάνα. Δεν με αφήνει. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή προτιμά να στροβιλίζεται γύρω γύρω και να ασχολείται με ό,τι υπάρχει γύρω του παρά να με αφήσει να του αλλάξω πάνα. Αν προσπαθήσω να το επαναφέρω στην αρχική του θέση για να κάνω τη δουλειά μου ήσυχα και καλά, αρχίζει το κλάμα και τη γκρίνια. Είναι σαν του διακόπτω το παιχνίδι, που είναι ιερή στιγμή για εκείνο και με εκδικείται μη αφήνοντάς με να του αλλάξω πάνα.

Έχω δοκιμάσει πολλά διαφορετικά κόλπα για να του αποσπάσω την προσοχή…του κάνω φωνούλες, του τραγουδάω…όλα χωρίς αποτέλεσμα. Μισεί την αλλαγή της πάνας και δεν έχω ιδέα τί να κάνω. Η αλλαγή του προκαλεί άγχος. Καταλάβω ότι δεν του αρέσει, ειδικά αν του αλλάξω πάνα μέσα στη μέση της νύχτας, όταν κοιμάται ή όταν πεινάει ή νυστάζει. Αλλά στις υπόλοιπες στιγμές; Τί να κάνω;»

Τα περισσότερα μωράκια αντιδρούν στην αλλαγή της πάνας. Αν δεν είναι έσχατη ανάγκη (να είναι πολύ λερωμένα και να έχουν ανάγκη την αλλαγή), τότε τίποτα δεν θα τα πείσει ότι πρέπει να αλλάξουν πάνα. Τα πιο μεγάλα παιδάκια, που είναι στη φάση λίγο πριν την οριστική διακοπή της πάνας ενοχλούνται ακόμα περισσότερο όταν ένας ενήλικας τους αποσπά την προσοχή για να τα αλλάξει, ενώ είναι απασχολημένα με κάτι άλλο.

Ακολουθεί μια λίστα με κόλπα, που μπορείς να δοκιμάσεις, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν, έστω και για λίγο. Προτείνω να εκτυπώσεις αυτή τη λίστα και να προσθέσεις όσες ιδέες και λύσεις «δουλεύουν» σε σένα και το παιδί σου. Φυσικά θέλουμε και εμείς να τις μάθουμε. Όσο περισσότερες τόσο καλύτερα. Θα σωθούν πολλές μανούλες.

1. Κάντο πιο αργά

Ξέρω ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και πολλές φορές αλλάζεις την πάνα σε χρόνο dt. Μην ξεχνάς. Η αλλαγή της πάνας λειτουργεί, όπως ο θηλασμός. Φέρνει μάνα και παιδί πιο κοντά. Αν δείξεις ότι το απολαμβάνεις, τότε θα το απολαύσει και το παιδί σου. Αν βιάζεσαι, του προκαλείς δυσάρεστα συναισθήματα, θα αντιδράσει και θα σου βγάλει την πίστη μέχρι να σε αφήσει να τελειώσεις

2. Μίλα του

Ένα μωράκι είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί μαζί σου, αν βρείτε ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας κατά την αλλαγή της πάνας. Πάρε μια βαθιά ανάσα και άρχισε να του μιλάς. Πες του τί ακριβώς κάνεις. «Η πάνα μας είναι βρεγμένη. Το είδες; Κοίτα. Πάμε να την αλλάξουμε…». Του δίνεις έτσι την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα το σώμα του και να κόψει όταν έρθει η ώρα πιο εύκολα την πάνα μιας και θα ξέρει ακριβώς τί του γίνεται.

3. Να είσαι προσεκτική

Η ηρεμία και οι προσεκτικές κινήσεις κατά την αλλαγή της πάνας θα σε βοηθήσουν πολύ και θα σε γλιτώσουν από γκρίνια, κλάματα και δυσφορία. Γρήγορες, αγχώδεις, απότομες και απρόσεκτες κινήσεις δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν οι κινήσεις σου είναι ατσούμπαλες, να περιμένεις οπωσδήποτε την αντίδραση του μωρού σου.

4. Χρησιμοποίησε προϊόντα βρεφικής περιποίησης που αρέσουν στο παιδί

Δεν θα σου πει ποια μάρκα προτιμά αλλά σίγουρα θα δει διαφορά στις αντιδράσεις του μωρού σου όταν του βάζεις κρέμα για το σύγκαμα ή όταν π.χ. του βάζεις βρεφικό λάδι ή ταλκ. Στην αγορά θα βρεις άπειρα προϊόντα βρεφικής περιποίησης που όχι μόνο μυρίζουν τέλεια και θέλεις να τα “φας” αλλά που δίνουν και μια αίσθηση φρεσκάδας, διαφορετική σε κάθε παιδί. Μπορείς να ανακαλύψεις ποια προϊόντα προτιμάει το δικό σου.

5. Άφησέ το να νομίζει ότι έχει τον έλεγχο

Πάντα να το ρωτάς “Έτοιμος/η να αλλάξουμε πάνα;”. Εάν είναι πιο μεγάλο και σου απαντήσει όχι, πες του: “Μα η πάνα σου είναι βρεγμένη. Αν όχι τώρα να την αλλάξουμε σε 5 λεπτάκια;”…

6. Κάντο να γελάσει

Το γέλιο μειώνει το στρες και του φτιάχνει τη διάθεση. Λίγα λεπτά γέλιου και δεν θα αντισταθεί. Θα του αλλάξεις την πάνα και δεν θα βγάλει κιχ. Κυνήγα το γύρω γύρω στο σπίτι, κάντου καμιά γκριμάτσα από αυτές, που το κάνουν να γελάει ή γαργάλησέ το.

7. Δώστου να κρατάει το αγαπημένο του παιχνίδι ή κάτι που να του κάνει εντύπωση στο μάτι.

Αν του πεις, πάμε να πάρουμε το παιχνίδι μας (που όλως τυχαίως είναι στην αλλαξιέρα…) θα έχει το νου του στο παιχνίδι του και όχι στην πάνα. Επίσης κάτι άλλο που έκανα με τον Γιώργο, ήταν ότι όσο τον άλλαζα του έδινα να παίζει με ένα πακέτο μωρομάντηλα. Μέχρι να το επεξεργαστεί, να χαζέψει τα χρώματα και να δεί τί είναι, είχαμε τελειώσει.

8. Πήγαινε την αλλαξιέρα εκεί που είναι το παιδί και όχι το ανάποδο

Εάν μπορεί να πάει το βουνό στο Μωάμεθ και όχι ο Μωάμεθ στο βουνό, μια χαρά τότε. Εκεί που παίζει, τσουπ το αλλάζεις και δεν το αποσπάς απ’ ό, τι κάνει.

9. Μην το διακόπτεις ενώ παίζει

Το παιχνίδι είναι η ιερή του στιγμή και αν το διακόψεις για να του αλλάξεις πάνα, ενδόμυχα θα συνδέσει την πάνα στο μυαλό του με τη διακοπή του αγαπημένου του παιχνιδιού. Προσπάθησε να μην του αλλάζεις πάνα, όταν παίζει, παρά μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη. Έτσι το παιδί σου δεν θα αντιδρά κάθε φορά που πας να το αλλάξεις. Πάρε ένα παιχνίδι που του αρέσει, βάλτο στον καναπέ δίπλα σου και όταν έρθει, το «βουτάς» απαλά και του αλλάζεις πάνα με αριστοτεχνικές κινήσεις.

10. Μην το πάρεις αγκαλιά για να το πας στην αλλαξιέρα. Άστο να έρθει μόνο του

Πολλά παιδιά αντιστέκονται στην προσπάθεια του γονιού να τα πάρουν αγκαλιά και να τα ξαπλώσουν στην αλλαξιέρα. Άφησέ το να έρθει μόνο του. Μην το κάνεις να δυσανασχετεί περισσότερο.

11. Βάλτε μαζί μια πάνα στο κουκλάκι του

Πάρτε το αρκουδάκι του και μαζί βάλτε του μια πάνα για να δει το παιδί σου πόσο απλό και εύκολο είναι. Στη συνέχεια πες: “Σειρά σου τώρα! Είδες πόσο γρήγορο είναι;”.

12. Βάλε ξυπνητήρι

Εάν η μάχη στο σπίτι είναι άνιση και όλα αυτά μόνο για να κάνεις το αυτονόητο, δηλαδή την αλλαγή μιας πάνας, βάλε σε λειτουργία ένα ξυπνητήρι και πες του: “Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει, έχεις 3 λεπτά. Μετά πάμε να αλλάξουμε πάνα, εντάξει;”.

Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει, πες “Άκουσες; Το ξυπνητήρι. Πέρασαν τα 3 λεπτά. Πάμε!”. Στη συνέχεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη τεχνική από αυτές που προαναφέραμε.

13. Επιβράβευσε το μωρό αλλά και τον εαυτό σου

Έχε μια μεγάλη καρτέλα αυτοκόλλητα και κάθε φορά που η αλλαγή της πάνας είναι επιτυχής, κολλήστε από ένα μαζί στον τοίχο. Έτσι θα το δει σαν παιχνίδι και θα κάθεται με μεγαλύτερη χαρά.

singleparent.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki