Σελίδες

Thursday, 16 August 2018

«Το παιδί μου άρχισε τα ψέματα»

Πώς να διαχειριστείτε τα παιδικά ψέματα
Όλα τα παιδιά, κάποια στιγμή θα πουν το ψεματάκι τους. 
Παρ' όλα αυτά την πρώτη φορά που θα ακούσεις το παιδί σου να σου λέει ψέματα σίγουρα θα σοκαριστείς λιγάκι.
Το να μαθαίνουμε πως να λέμε ψέματα και να εξαπατούμε, όσο περίεργο και αν ακούγετα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης μας. Όπως είναι και το να λέμε την αλήθεια βέβαια.

Το παιδί μας μπορεί να πει ψέματα:


  • για να καλύψει κάτι που θα το φέρει σε μπελάδες
  • για να δει πως θα αντιδράσεις μόλις ακούσεις το ψέμα
  • για να φανεί πιο συναρπαστική μια ιστορία του ή το ίδιο
  • για να τραβήξει περισσότερο την προσοχή, ακόμα και όταν ξέρει ότι ξέρεις την αλήθεια
  • για να πάρει κάτι που θέλει

Πότε ξεκινούν τα ψέματα;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μπορεί να μάθουν να λένε ψέματα ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, γύρω στα 3 τους χρόνια, όπου συνειδητοποιούν ότι δεν διαβάζουμε το μυαλουδάκι τους και ότι μπορούν να πουν πράγματα που δεν είναι αληθή χωρίς να το ξέρουμε.
Συνήθως τα παιδιά αρχίζουν να λένε ψέματα γύρω στα 4-6 τους χρόνια. Το παιδί "προπονείται'' μεγαλώνοντας, να ταιριάζει τις εκφράσεις του προσώπου του και τον τόνο της φωνής του με αυτό που θέλει να πει,ώστε να μπορεί να αρχίσει να εξαπατά.
Όταν αρχίσουν να πηγαίνουν σχολείο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι λένε περισσότερα ψέματα και με μεγαλύτερη μαεστρία. Τα ψέματα τους μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα, επειδή το λεξιλόγιο του έχει εμπλουτιστεί και έχει αρχίσει να μαθαίνει πως μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι γύρω του.
Στη ηλικία τον 8 πιά, έχουν γίνει experts. Δύσκολα θα καταλάβεις το ψέμα που μόλις σου έχουν ξεφουρνίσει. Αξίζει να έχεις δείξει στο παιδί σου από νωρίς την αξία της ειλικρίνειας, όπως μπορείς.
Όταν πια τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο, ώστε να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ του τι είναι αλήθεια και τι όχι, είναι πολύ σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε στο να λένε την αλήθεια.
Μπορούμε να το κάνουμε αυτό , δίνοντας έμφαση στην σημασία της ειλικρίνειας μέσα στην οικογένεια και να επιμένουμε πολύ για αυτή , ακόμα και αν καμιά φορά παίρνει κάποιο χρόνο παραπάνω μέχρι τελικά να μάθουμε την αλήθεια για κάτι.
Ακόμα, μπορούμε να του επικοινωνούμε τα συναισθήματα μας όταν νιώθουμε ότι το παιδί μας μας λέει ένα ψέμα ή όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται αργότερα. Όταν είμαστε ειλικρινής και άμεσοι με το πως νιώθουμε, χτίζουμε γερές βάσεις στις σχέσεις μας με το παιδί μας και του δίνουμε πολύ σημαντικά μηνύματα.

mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment