Tuesday 26 October 2010

Η Θεσσαλονίκη και ο Άγιος Δημήτριος

Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια 
που γιορτάζουν σήμερα :)
(μικρά και μεγάλα!!)
clip_image001
Ενεπίγραφο βάθρο αγάλματος,
που εικόνιζε τη Θεσσαλονίκη,
κόρη του Φιλίππου και γυναίκα του Κασσάνδρου,
η οποία έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Επιγραφή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
  • 315 π.Χ.: Ιδρύεται η Θεσσαλονίκη.  Ο Κάσσανδρος βασιλιάς της Μακεδονίας ιδρύει τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της αρχαίας ελληνικής κωμόπολης Θέρμη, με το όνομα της συζύγου του, ετεροθαλούς αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  
  • 148 π.Χ.-313 μ.Χ.: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
  • 168 π.Χ.: Γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (Provincia Macedonia). Μια «ελεύθερη πόλη» κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, συνδέεται με την ανατολή και τη δύση μέσω της Εγνατίας οδού.
  • 49 μ.Χ. και 52 μ.Χ.: την επισκέπτεται ο Απόστολος Παύλος και ιδρύει τη δεύτερη χριστιανική εκκλησία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
  • 280-284 μ.Χ: Γέννηση Αγίου Δημήτριου
  • 306 μ.Χ.: Μαρτυρεί ο πολιούχος της Άγιος Δημήτριος στο διωγμό του Διοκλητιανού. Σπάνια άλλος άγιος συνδέθηκε τόσο στενά με τον τόπο καταγωγής του όσο ο Άγιος-Δημήτρης με την Θεσσαλονίκη. Χαρακτηρίστηκε φιλόπολις και σωζώπολις αφού η «θαυματουργική» του παρέμβαση έσωσε την πόλη από τους κατά καιρούς επιδρομείς.
  • 313-1430: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. Στο πλαίσιο της βυζαντινής αυτοκρατορίας η Θεσσαλονίκη αποκτά τον ρόλο του δεύτερου πόλου μετά την Κωνσταντινούπολη. Ο ρόλος της αυτός της κληροδοτεί έναν βυζαντινό χαρακτήρα, που διατηρείται ως σήμερα, αφού είναι η πόλη με τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία από οποιαδήποτε άλλη. Οι καλλιτεχνικές, πνευματικές και θρησκευτικές της επιρροές επιδρούν καταλυτικά στους βαλκανικούς λαούς.
  • 390 μ.Χ.: Γίνεται το ορμητήριο του Μεγάλου Θεοδοσίου κατά των Γότθων.
  • Τέλη του 5ου αι., ακολουθούν οι ονομαζόμενοι «σκοτεινοί αιώνες» με συνεχείς επιδρομές Οστρογότθων, Γότθων, Αβάρων, Ούννων και Σλάβων. Η καλή οχύρωση της Θεσσαλονίκης και τα «θαύματα» του προστάτη της αγίου, προστατεύουν την πόλη, όμως η ενδοχώρα λεηλατείται και ερημώνεται.
  • 620 μ.Χ.: η πόλη συγκλονίζεται από σεισμό και τα αποτελέσματά του, δραματικά για τους κατοίκους, μετατρέπουν και τη μορφή της πόλης από μια παλαιοχριστιανική πόλη με μεγάλα οικοδομήματα σε πρωτοβυζαντινή με συρρίκνωση του πολεοδομικού της ιστού.
  • 863 μ.Χ.: κέντρο ιεραποστολικής δραστηριότητας (Κύριλλος και Μεθόδιος).
  • 904 μ.Χ.: οι Σαρακηνοί σε μόνο τρεις ημέρες καταλαμβάνουν την πόλη, λεηλατούν, σφάζουν και εξανδραποδίζουν τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό. Σε ημέρες δοκιμασίας, όπως η επιδρομές των Σαρακηνών, Σλάβων, Αβάρων, Αράβων κ.α., οι Θεσσαλονικείς ήθελαν, τον Άγιο Δημήτριο, να αγωνίζεται μαζί τους και να νικά. Όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Σαρακηνών το 904 μ.Χ., ο 'Αγιος Δημήτριος φέρεται να είπε με πόνο ψυχής στον 'Αγιο Αχίλλειο «Εάλω μοι η πόλις»!
  • 11ος αι., η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τις βουλγαρικές επιδρομές
  • 1115 μ.Χ.: Πέφτει στα χέρια των Ενετών.
  • 1185 μ.Χ.: κυριεύεται και λεηλατείται από τους Νορμανδούς της Κάτω Ιταλίας.
  • 1204 μ.Χ.: Μπαίνουν οι Σταυροφόροι.
  • 1223 μ.Χ.: Η πόλη γίνεται και πάλι ελληνική.
  • 1423 μ.Χ.: Και πάλι οι Ενετοί.
  • 1430-1912: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
  • 1430 μ.Χ.: καταλαμβάνεται από τους Τούρκους του Μουράτ Β΄. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς σφαγιάζονται ή οδηγούνται στα σκλαβοπάζαρα. Παρά την ένταση όμως του τούρκικου ζυγού η Θεσσαλονίκη καταφέρνει να διατηρήσει την ηθική και εθνική της δύναμη, που η πόλη είχε κληρονομήσει από τον ιστορικό της πολιτισμό.
  • 1492: Μετά τους διωγμούς του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας στην Ισπανία χιλιάδες Εβραίοι καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη.
  • 1912, 30 Σεπτεμβρίου: Συμμαχία των Βαλκανικών κρατών, (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, και Βουλγαρία), και τελεσίγραφο τους στην Τουρκία (Διακοίνωση των Τεσσάρων Χριστιανικών Κρατών)
  • 1912, 4 Οκτωβρίου: η Οθωμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας και της Σερβίας.
  • 1912, 5 Οκτωβρίου: η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε εκείνη τον πόλεμο ως μέλος του Βαλκανικού Συνασπισμού.
  • 1912, 9 Οκτωβρίου: Κήρυξη Α' Βαλκανικού πολέμου.
  • 1912, 26 Οκτωβρίου:
    Την Θεσσαλονίκη απελευθερώνει ο ελληνικός Στρατός. Το βράδυ λοιπόν της 26 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης Άγιου Δημητρίου απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον ελληνικό στρατό: μόλις είκοσι ημέρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και λίγες ώρες προτού ο βουλγαρικός στρατός φτάσει με τη σειρά του στην - ήδη ελληνική – Θεσσαλονίκη...
    Ο Άγιος Δημήτριος έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη αυτή και τιμάται ως πολιούχος, καθ' όσον υπάρχουν μαρτυρίες από θαύματα του Αγίου, που κατά την περίοδο πολιορκίας της πόλης από αλλόφυλους. Πολύς κόσμος έβλεπε τον Άγιο Δημήτριο στα τείχη της πόλης…
    Για την τελευταία και πιο μακρόχρονη (482 έτη) άλωση της το 1430 μ.Χ. από τους Τούρκους, ο Μυροβλύτης Άγιος «αποζημίωσε» την πόλη του αξιώνοντας να απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό ανήμερα της εορτής του, την 26η Οκτωβρίου 1912.

Καμιά φορά φερόμαστε και ως άνθρωποι...

Είναι από τις πράξεις αυτές του ανθρώπου που μας υπενθυμίζουν το πώς είναι το να είσαι πραγματικός άνθρωπος και το πώς θα έπρεπε να στέκεται  η πλειοψηφία της ανθρωπότητας απέναντι 
στα ζωντανά του Θεού!
- Η Allison. Είναι χελωνίτσα που δέχτηκε επίθεση καρχαρία και έχασε το καβούκι της. Θα πέθαινε 5 ετών. Τώρα φοράει ένα carbon καβούκι που σχεδιάστηκε ώστε να κολυμπάει άνετα και ανά τακτά διαστήματα προσαρμόζεται γιατί η Allison θα φτάσει 150 ετών και υπολογίζεται να ζυγίζει μέχρι 272 κιλά .
- H Beauty. Είναι αετός που έχασε το ράμφος του από πυροβολισμό όταν ήταν 7 ετών. Το νέο του ράμφος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας κτηνιάτρων, οδοντιάτρων και μηχανολόγων μηχανικών. Θα ζήσει μέχρι τα 50 του χρόνια, αφού με το νέο του ράμφος μπορεί να τρώει και να πίνει κανονικά.
Για πολλά περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

SOS για επικίνδυνα παιδικά είδη

Πρόσφατα ανακλήθηκε από την αγορά μία από τις δημοφιλέστερες πιπίλες στη χώρα μας, την οποία δίνουν ακόμη και δωρεάν σε μητέρες κατά την έξοδό τους από τα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, τέτοιου τύπου προϊόντα περιέχουν περισσότερες νιτροζώσιμες ουσίες από το επιτρεπόμενο, κοινώς είναι βλαβερές για την υγεία των βρεφών. 

Μόλις λίγες ημέρες πριν, πασίγνωστη εταιρεία παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης είχε αποσύρει από τα ράφια των καταστημάτων (ιδίως σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία) πάνω από 11 εκατομμύρια παιχνίδια και καρεκλάκια φαγητού για λόγους ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, κορυφαία βρετανική εταιρεία, με δεκάδες καταστήματα και στην Ελλάδα, ανακάλεσε μαξιλάρια στήριξης για βρέφη, καθώς μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο!
Ο κατάλογος των ακατάλληλων ή επικίνδυνων προϊόντων δεν έχει τελειωμό.
Υποπτα πλαστικά μπιμπερό «επενδεδυμένα» με την... ένοχη τοξική ουσία δισφαινόλη Α, παιδικά θερμός που τροποποιούν τη σύσταση του τροφίμου και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, παιχνιδάκια-έκπληξη σε αβγά σοκολάτας, που έχουν προκαλέσει αρκετούς πνιγμούς νηπίων, κούνιες και παιδικά κρεβάτια με τοξικά χρώματα, παιχνίδια και σχολικά είδη από PVC, βρεφικά καλλυντικά με φθαλικούς εστέρες.
Και ακόμα: στάμπες με παιδικούς ήρωες πάνω σε μπλούζες πλούσιες σε... χημικά, ακατάλληλα κουταλάκια που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του φαγητού, επικίνδυνες παρτίδες βρεφικού γάλακτος.
Και στην κορυφή όλων το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα, που επανήλθε στο προσκήνιο στις αρχές του 2010, δύο μόλις χρόνια μετά το μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο.
Μία μακρά λίστα προϊόντων «καμουφλαρισμένων» κάτω από χαρούμενα χρώματα και σχέδια που απευθύνεται σε καταναλωτές από... «κούνια» και έχει φέρει τους γονείς τους σε αδιέξοδο.
Συμβουλές 
Πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, όταν ακόμη και τα πιο μεγάλα εμπορικά σήματα αποδεικνύονται κατά καιρούς αναξιόπιστα; Απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο χημικός και επιστημονικός συνεργάτης στο «Δημόκριτο», κ. Νίκος Κατσαρός.
«Οι γονείς είναι εντελώς απροστάτευτοι. Δεν μπορούν από μόνοι τους να διαπιστώσουν ποια προϊόντα είναι πράγματι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών τους, παρά μόνο εάν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τους ειδικούς φορείς. Οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις βλαβερές χημικές ουσίες» τονίζει στο «Εθνος» ο επιστήμονας του Δημόκριτου και συνεχίζει:
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα και να θέσει αυστηρότερα όρια σε ό,τι προορίζεται για βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς ο οργανισμός τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και αδύνατος, και δεν έχουν ολοκληρωμένο ορμονικό και αμυντικό σύστημα. Επιπλέον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας είναι από μηδαμινοί έως ανύπαρκτοι. Οι έλεγχοι θα έπρεπε να ήταν συχνότεροι και πιο αποτελεσματικοί και τα πρόστιμα πιο αυστηρά».
Ο κ. Κατσαρός συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι καχύποπτοι απέναντι σε προϊόντα που προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ασία και να αποφεύγουν προϊόντα από το παραεμπόριο και όσα δεν φέρουν το σήμα CE, που δηλώνει πως ακολουθούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αποσύρσεις
Ποια είναι η λίστα ακατάλληλων προϊόντων
Βρεφικά και παιδικά προϊόντα, που έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ακαταλληλότητας:
  • Πιπίλες με νιτροζώσιμες ουσίες περισσότερες από το επιτρεπόμενο όριο.
  • Βρεφικό γάλα επιμολυσμένο με παθογόνο μικροοργανισμό.
  • Πλαστικά μπιμπερό με τοξικό χημικό δισφαινόλη Α, που έχει ενοχοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα για καρδιοπάθεια, διαβήτη, παχυσαρκία και κακοήθεια.
  • Βρεφικό γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, λιπάσματος ακόμη και τσιμέντου. Το 2008 προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 παιδιών, ενώ αρρώστησαν άλλα 300.000 παιδιά.
  • Παιδικά ποτηράκια με καλαμάκι που τροποποιούν τη σύσταση των τροφίμων θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία.
  • Στάμπες με παιδικούς ήρωες πάνω σε ρούχα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά.
  • Επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών τρίκυκλα, καρεκλάκια φαγητού (οδήγησαν παιδιά σε τραυματισμό και ράμματα) και παιχνίδια (όπως αυτοκινητάκια που αποσπώνται οι ρόδες τους και φουσκωτές μπάλες που βγαίνει η βαλβίδα ασφαλείας).
  • Βρεφικά κρεβατάκια με πτυσσόμενα κάγκελα για τον κίνδυνο ασφυξίας.
Ρούλα Γιακοπούλου 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki