Tuesday 30 September 2014

Τα δώρα ενός παππού στα εγγονάκια του!!


Ένας παππούς άφησε σαν δώρο στα 5 εγγόνια του μια λίστα με συμβουλές για την ζωή τους. Διαβάστε τα σοφά του λόγια.

«1. Κάθε ένας από εσάς είναι ένα θαυμάσιο δώρο του Θεού, τόσο για την οικογένειά σας όσο και σε όλο τον κόσμο. Να το θυμάστε πάντα, ειδικά όταν οι ψυχροί άνεμοι της αμφιβολίας και της αποθάρρυνσης πέσουν στη ζωή σας.

2. Να μην φοβάστε.. όταν πρόκειται να ζείτε τη ζωή σας πλήρως.

Να ζήσετε τα όνειρά σας, δεν έχει σημασία πόσο δύσκολα ή «διαφορετικά» μπορεί να φαίνονται στους άλλους . Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν ό, τι θέλουν, λόγω του ό, τι φαντάζονται τι μπορούν να σκεφτούν ή να πουν οι άλλοι. Πάρτε ρίσκα, κάντε λάθη.

3. Ο καθένας στον κόσμο είναι απλώς ένα συνηθισμένο άτομο.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να φορούν φανταχτερά καπέλα ή να έχουν μεγάλους τίτλους ή (προσωρινά) να έχουν δύναμη και να θέλουν να νομίζουν ότι είναι πάνω από τους υπόλοιπους. Μην τους πιστεύετε. Έχουν τις ίδιες αμφιβολίες, φόβους, ελπίδες, τρώνε, πίνουν, και κοιμούνται όπως όλοι οι άλλοι. Να αμφισβητείτε πάντα τις αρχές, αλλά να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που το κάνετε.

4. Κάντε μια Λίστα Ζωής με όλα εκείνα τα πράγματα που θέλετε να κάνετε:

ταξίδια σε άλλα μέρη; Μία νέα δεξιότητα; Μία νέα γλώσσα; Να συναντήσετε το άλλο σας μισό; Κάντε τη λίστα μεγάλη και κάντε κάποια πράγματα από αυτή κάθε χρόνο. Μην πείτε «θα το κάνω αύριο» (ή τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο). Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην κάνετε κάτι. Δεν υπάρχει αύριο, και δεν υπάρχει «σωστή» ώρα για να ξεκινήσει κάτι, εκτός από τώρα.

5. Εξασκήστε την ιρλανδική παροιμία:

Moi an Olge agus tiocfaidh sí «Δόξασε το παιδί και αυτό θα ανθίσει.»

6. Να είστε ευγενικοί και να «βγαίνετε» έξω από το δρόμο σας για να βοηθήσετε ανθρώπους – ιδιαίτερα τους αδύνατους, τους δειλούς, και τα παιδιά.

7. Μην ενταχθείτε στο στρατό ή οποιαδήποτε οργάνωση που εκπαιδεύει κόσμο να σκοτώσει.

Ο πόλεμος είναι κακός. Όλοι οι πόλεμοι ξεκίνησαν από γέροντες που αναγκάζουν ή ξεγελούν τους νέους άνδρες για να μισούν και να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Οι γέροι επιβιώνουν, και όπως ακριβώς ξεκίνησαν τον πόλεμο με το στυλό και το χαρτί, θα τον τελειώσουν με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, πολλοί καλοί και αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν. Αν οι πόλεμοι είναι τόσο καλοί και ευγενικοί, γιατί δεν είναι αυτοί οι ηγέτες που αρχίζουν πολέμους εκεί να αγωνίζονται;

8. Διαβάστε βιβλία, όσα μπορείτε.

Είναι μια θαυμάσια πηγή απόλαυσης σοφίας και έμπνευση. Δεν χρειάζονται μπαταρίες και μπορούν να πάνε παντού.

9. Να είστε ειλικρινείς.

10. Ταξιδέψτε:

πάντα, αλλά ειδικά όταν είστε νέοι. Μην περιμένετε μέχρι να έχετε «αρκετά» χρήματα ή έως ότου όλα είναι «σωστά» Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Πάρτε το διαβατήριό σας σήμερα.

11. Διαλέξτε το επάγγελμά σας, επειδή σας αρέσει να το κάνετε.

Σίγουρα, θα υπάρχουν κάποια άσχημα γι “αυτό, αλλά μια εργασία πρέπει να είναι χαρά. Προσέξτε να μην πιάσετε μια δουλειά για τα χρήματα και μόνο – θα ακρωτηριάσουν την ψυχή σας.

12. Μην φωνάζετε.

Ποτέ δεν λειτουργεί, και πονάει τόσο τον εαυτό σας και τους άλλους. Κάθε φορά που έχω φώναξει, έχω αποτύχει.

13. Πάντα να κρατάτε τις υποσχέσεις σας στα παιδιά.

Μην πείτε «θα δούμε» όταν εννοείτε «όχι». Τα παιδιά περιμένουν την αλήθεια. Δώστε την σε αυτά με αγάπη και καλοσύνη.

14. Ποτέ μην πείτε σε κανέναν πως τον αγαπάτε όταν δεν το κάνετε.

15. Ζήστε σε αρμονία με τη φύση:

να πάτε έξω σε δάση, βουνά, θάλασσα, έρημο. Είναι σημαντικό για την ψυχή σας.

16. Επισκεφθείτε την Ιρλανδία.

Είναι το μέρος όπου γεννήθηκε η ψυχή της οικογένειάς μας – ειδικά η Δυτική: Roscommon , Clare και Kerry.

17. Αγκαλιάστε τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Πείτε τους πόσα σημαίνουν σε σας τώρα. Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά.

18. Να είστε ευγνώμονες.

Υπάρχει μια ιρλανδική παροιμία που λέει: «Αυτή είναι μια ημέρα στη ζωή μας, και δεν θα έρθει ξανά». Ζήστε κάθε μέρα με αυτό κατά νου.»

athensmagazine.gr
πηγή

Αφήστε το «πόσο όμορφος/η είσαι!!»
και πείτε μπράβο στα παιδιά σας για:

Τα παιδιά στρέφονται στον μπαμπά και στην μαμά για ενθάρρυνση.
Τα υπερβολικά πολλά κοπλιμέντα δεν βοηθάνε κανένα παιδί.
Όμως υπάρχουν κάποια κοπλιμέντα που όλα τα παιδιά χρειάζονται να ακούσουν.
Κάντε κοπλιμέντα για:

◾Τον χαρακτήρα του.
Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν μας διδάσκει κανείς πως να είμαστε τίμιοι, ειλικρινείς, η αξιόπιστοι. Αν το παιδί σας φαίνεται να διαμορφώνει έναν σωστό χαρακτήρα που θα τον βοηθήσει στην μετέπειτα ζωή του τότε είναι η σωστή στιγμή για ένα κοπλιμέντο.
◾Την υπακοή του και τον σεβασμό.
Αν βλέπετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται σωστά και να σέβεται τους άλλους τότε μπορείτε να του πείτε ότι χαίρεστε πολύ για την συμπεριφορά αυτή και πως θα θέλατε να συνεχίσει έτσι.
◾Την συνεισφορά του στην οικογένεια.
Αν το παιδί σας βοηθάει στο μάζεμα του τραπεζιού, μαζεύει τα σκουπίδια η τα παιχνίδια του, κλπ τότε κάνει την διαφορά. Δείξτε λοιπόν ότι εκτιμάτε αυτό που κάνει και κάντε να νιώσει καλά.
◾Την ποιότητα της δουλειάς του.
Όταν το παιδί σας βάζει τα δυνατά του και δίνει τον καλύτερο του εαυτό τότε του αξίζει ένας καλός λόγος.
◾Την προσπάθεια.
Δεν χρειάζεται να περιμένετε πάντα το σωστό αποτέλεσμα αλλά να εκτιμήσετε την προσπάθεια ακόμη και αν τα πράγματα πήγαν τελείως στραβά.
◾Το γούστο του.
Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν κλώνοι μας για αυτό ακόμη και αν διαλέγει τα πιο περίεργα ρούχα, παιχνίδια κλπ για τα οποία εσείς εσείς δεν συμφωνείτε καθόλου πρέπει να εκτιμήσετε τις επιλογές του και το γούστο του.
◾Τους φίλους του.
Πείτε του για το πόσο καλούς φίλους έχει και έτσι θα το βοηθήσετε να εκτιμήσει καλύτερα τις επιλογές του.
◾Τους στόχους του.
Αν το παιδί σας βάζει στόχους θα θέλει να βελτιώνεται συνεχώς,και θα προσπαθεί συνεχώς. Εκτιμήστε λοιπόν την προσπάθεια και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει.
◾Το ότι είναι παιδί σας.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Πείτε του απλά ότι είστε ευχαριστημένοι που είστε γονείς του και που είστε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

πηγή

Το παιδάκι μου έχει σκουληκάκια
Οξυουρίαση: Συμπτώματα, Θεραπεία και Προφύλαξη

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού


Τα σκουλήκια στα κόπρανα (οξυουρίαση) είναι μια κοινή παρασιτική λοίμωξη του εντέρου που οφείλεται στο παράσιτο Enterobius Vermicularis και προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.


Η νόσος παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων, ενώ είναι σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 2 ετών. 


 Το παράσιτο έχει μέγεθος όσο μία καρφίτσα και ζει στο παχύ έντερο του ανθρώπου. Στα μολυσμένα άτομα το θηλυκό σκουλήκι μεταναστεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δέρμα του πρωκτού, όπου αφήνει τα αβγά του και δημιουργεί έντονη φαγούρα στην περιοχή.
Τα αυγά των οξύουρων μπορεί να μεταφερθούν από το δέρμα του πρωκτού στα ρούχα, σεντόνια, τροφές και να μολύνουν έτσι όλη την οικογένεια.

Η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται με την κατάποση των μικροσκοπικών αυγών του οξύουρου. Πως γίνεται αυτό;

Όταν κάποιος που έχει μολυνθεί πάει στην τουαλέτα και δεν πλύνει καλά τα χέρια του θα μολύνει όλες τις επιφάνειες που θα αγγίξει στη συνέχεια αφήνοντας πάνω σε αυτές τα αυγά των παρασίτων.
Έτσι όταν κάποιος άλλος ακουμπήσει τις επιφάνειες θα κολλήσει στα χέρια του τα αυγά και αν φάει κάτι με άπλυτα χέρια θα καταπιεί τα αυγά και θα μολυνθεί και ο ίδιος.

Τις περισσότερες φορές η νόσος είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζεται με πολύ ήπια συμπτώματα.
Το πιο χαρακτηριστικό και σε πολλές περιπτώσεις το μοναδικό σύμπτωμα είναι η έντονη και βασανιστική φαγούρα στον πρωκτό, ιδίως τη νύχτα.Έτσι πολλές φορές εμφανίζεται αϋπνία με αποτέλεσμα νευρικότητα και κόπωση την ημέρα. Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ανορεξία, ναυτία και έμετος.

Στα κορίτσια σπάνια οι σκώληκες μπορεί να εισέλθουν στον κόλπο και να προκαλούν κνησμό, αλλά και στην ουρήθρα και στις σάλπιγγες δημιουργώντας απόφραξη.

Η εξέταση των κοπράνων δε βοηθάει στη διάγνωση, καθώς τα σκουλήκια και τα αυγά υπάρχουν σε μικρό βαθμό ή καθόλου στα κόπρανα.

Η διάγνωση γίνεται με χρήση κολλητικής ταινίας που τοποθετείται στην περιπρωκτική χώρα πιέζοντάς την στο δέρμα και ανάμεσα στις πτυχές του πρωκτού.

Η διαδικασία γίνεται το βράδυ αφού το παιδί έχει πέσει για ύπνο ή νωρίς το πρωί πριν από το μπάνιο και τη χρήση τουαλέτας. Αν το παιδί έχει οξυουρίαση τα αυγά θα κολλήσουν επάνω στην ταινία, την οποία θα εξετάσει ο μικροβιολόγος με το μικροσκόπιο.

Συνήθως απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας σε διαφορετικές ημέρες, καθώς το πρώτο δείγμα ανιχνεύει περίπου το 50% των περιπτώσεων.

Επίσης αν κοιτάξετε προσεκτικά το παιδί σας στην περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δείτε τους σκώληκες και έτσι θα επιβεβαιωθεί η διάγνωση.


 
Αν το παιδάκι σας έχει οξυουρίαση θα πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι όσοι ζουν στο σπίτι καθώς το παράσιτο μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η υποτροπή, δηλαδή η επανεμφάνιση της νόσου, είναι πιθανό να συμβεί ακόμα και μετά τη φαρμακευτική αγωγή.

 Μέτρα προφύλαξης

Κάνετε μπάνιο κάθε πρωί. Επειδή το παράσιτο γεννά τα αυγά του τη νύχτα το πλύσιμο της περιπρωκτικής περιοχής το πρωί μειώνει την πιθανότητα επαφής με τα αυγά.
Αλλάζετε εσώρουχα και σεντόνια καθημερινά.
Επειδή τα αυγά είναι ευαίσθητα στο φως απλώνετε τα κλινοσκεπάσματα στον ήλιο.
Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας, αποθαρρύνετε το φάγωμα των νυχιών και το ξύσιμο της περιπρωκτικής χώρας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Καθαρίζετε τη λεκάνη της τουαλέτας καθημερινά.
Πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν από το φαγητό και μετά την αλλαγή της βρεφικής πάνας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
www.bountouri.gr
grnews

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki