Thursday 22 December 2022

Όσα περισσότερα παιχνίδια περιβάλλουν ένα παιδί, τόσο περισσότερο κακό του κάνουν...

... καθώς αδυνατεί να τα εκτιμήσει και να συγκεντρώσει την προσοχή του, με συνέπεια να μειώνεται η δημιουργικότητα και η χαρά του.
Αυτό που υποπτεύονταν πολλοί γονείς, επιβεβαίωσε μια μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, την οποία θα πρέπει μάλλον να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι μπαμπάδες, οι μαμάδες και οι συγγενείς ενόψει των δώρων για τα Χριστούγεννα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τολέντο στο Οχάιο, με επικεφαλής τη δρα Κάρλι Ντάους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Infant Behaviour and Development", μελέτησαν 36 νήπια, τα οποία κλήθηκαν να παίξουν, επί μισή ώρα, είτε με 4, είτε με 16 παιχνίδια.

Χριστούγεννα και παιδικά παιχνίδια: Τι έδειξε η έρευνα
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδάκια ήταν πολύ πιο δημιουργικά, όταν έπαιζαν με τα λίγα παιχνίδια. 
Επιπλέον, αυτά τα παιδιά έπαιζαν διπλάσια ώρα με το κάθε παιχνίδι τους, εφεύρισκαν περισσότερους τρόπους για να το χρησιμοποιήσουν και γενικά έδειχναν πιο ευχαριστημένα, σε σχέση με όσα παιδιά περιστοιχίζονταν από τα πολλά παιχνίδια.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς και τους παιδικούς σταθμούς να απομακρύνουν την πληθώρα των παιχνιδιών από τους χώρους, όπου παίζουν τα παιδιά και να τους δίνουν κάθε φορά ένα μικρό αριθμό παιχνιδιών, τα οποία μπορεί να εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
Έτσι, τα παιδιά θα γίνουν πιο συγκεντρωμένα, επινοητικά και δημιουργικά.

Έρευνες σε ανεπτυγμένες χώρες έχουν δείξει ότι το μέσο παιδάκι κατέχει πάνω από 200 παιχνίδια, αλλά είναι ζήτημα αν παίζει με δέκα από αυτά σε καθημερινή βάση.

iatropedia.gr
thestival
Το Χαμομηλάκι

ΠΡΟΣΟΧΗ! Χάσαμε το Χριστό από τα Χριστούγεννα!

Βρε παιδιά, συγγνώμη... 
Χριστούγεννα χωρίς Χριστό γίνονται; Εεε, γίνονται;;;

There is No Christmas without Christ

Πουθενά τα Χριστούγεννα!!
Τα φετινά Χριστούγεννα για τους περισσότερους ανθρώπους θα εξελιχθούν όπως σχεδόν κάθε χρόνο, σε δυό μέρες αργίας και μια βδομάδα βόλτας και περιέργειας...
Πότε στα Sprider, πότε στά Jumbo, στά Πράκτικερ, στα Άλφα Βήτα, Careffour, άντε και στο κέντρο της Πάτρας και στο χιονισμένο χωριό στο λιμάνι πού τελευταία μας προέκυψε…

Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί, άντε Χριστούγεννα και παραπέρα...
Χριστούγεννα των πολυεθνικών, των διαφημίσεων, των ουίσκι και των ποτών, της Vodafon, της Cosmote, των κινητών, και των αγορών...

Αναρωτιέμαι όμως!
Χριστούγεννα Ελληνικά και γνήσια των Ορθοδόξων Χριστιανών θα δούμε πουθενά άραγε;
Κάποτε βρε αδερφέ, ακούγαμε και κανένα «Καλά Χριστούγεννα» να λέει ο κόσμος, ή βλέπαμε και ένα ξενόγλωσσο έστω «
Merry Christmas»  στις βιτρίνες….
Τώρα, τίποτα! 
Άκρα του τάφου σιωπή, γνόφος και άχνα σε όλα…

Να φταίει η Κρίση; 
Να φταίει η ανέχεια; 
Ζήσαμε και μέρες Γερμανικής Κατοχής, ξέρουμε απ΄ αυτές τις αναποδιές της ζωής και της Ιστορίας, και δεν θα το 'λεγα…
Αυτό πού συμβαίνει τα τελευταία χρόνια κι έχει σχέση με τις άχρωμες και ψόφιες μεγάλες γιορτές μας έχει μέσα του και κάποιο θεολογικό παράδοξο!

Κανένας λοιπόν δεν θέλει να πει «καλά Χριστούγεννα» λές και μας κάνει τζίζζζζ… η λέξη « Χριστούγεννα», αλλά μόνο «ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ» ακούμε, και κάτι άχρωμα και άτονα «Χρόνια Πολλά» πού βλέπουμε, βασανισμένα κι΄ αυτά, να παραμένουνε σε κάποιες βιτρίνες…

Και τι σόι Χριστούγεννα κάνουμε αφού εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το πώς να βρούμε ένα καλό γαλί, ένα χοιρινό τροφαντό, άντε ίσως και κανένα κοκόρι!

Και είναι όλα αυτά Χριστούγεννα;
Το σώμα θα το ταΐσουμε, θα το γλεντήσουμε, θα το ευχαριστήσουμε…
Την ψυχή όμως τι θα την ταΐσουμε;

-- Άκου τώρα... να λέμε « ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ»,  μας έλεγε ο  φίλος ο Θανάσης, καλή του ώρα κι΄ αυτουνού όπου κι αν βρίσκεται!
Φιλόσοφος λαϊκός και «περιωπής» στους αντίστοιχους κύκλους ο  φίλος ο Θανάσης και με τα όλα του μάλιστα πάνω... 

περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki