Tuesday 1 August 2017

Πώς θα μεγαλώσετε έναν γιο που θα σέβεται τις γυναίκες
Raise A Son Who Will Grow Up To Respect Women


Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά μάλλον καταπιέζουμε περισσότερο τα αγόρια παρά τα κορίτσια. 
Ενώ, στην προσπάθειά μας να αναθρέψουμε ένα ανεξάρτητο και δυναμικό κορίτσι, μπορεί να παρακινούμε τις κόρες μας να έχουν ενδιαφέροντα που θεωρούνται «αντρικά», να είναι αυτόνομες και διεκδικητικές, αποθαρρύνουμε τους γιους μας, έστω και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, από τις λεγόμενες «κοριτσίστικες» ασχολίες. 
Ή όπως το έχει θέσει η Αμερικανίδα φεμινίστρια και δημοσιογράφος Gloria Steinem, 
«Χαίρομαι που έχουμε αρχίζει να μεγαλώνουμε τις κόρες μας σαν να ήταν γιοι μας, αλλά αυτό δεν θα έχει ποτέ αποτέλεσμα αν δεν αρχίσουμε να μεγαλώνουμε και τους γιους μας σαν να ήταν κόρες μας».
Οι New York Times, λοιπόν, σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δίνουν συμβουλές, βασισμένες στα τελευταία στοιχεία της επιστήμης, που θα μας βοηθήσουν να αναθρέψουμε αγόρια τα οποία, μεγαλώνοντας, θα αντιμετωπίζουν με σεβασμό και τα δύο φύλα και που, απαλλαγμένα από προκαταλήψεις, θα νιώσουν ελεύθερα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, όποια κι αν είναι αυτά.

- Αν ο γιος σας θέλει να κλάψει, μην τον εμποδίζετε. 
Αγόρια και κορίτσια κλαίνε το ίδιο περίπου μέχρι τα 5 τους χρόνια. Περίπου σε εκείνη την ηλικία, σύμφωνα με έρευνες, τα αγόρια αρχίζουν να καταπιέζουν την έκφραση της θλίψης και άλλων συναισθημάτων που τα κάνουν να δείχνουν ευάλωτα. 
«Επιτρέπουμε στις κόρες μας να είναι ανθρώπινα όντα αλλά διδάσκουμε τους γιους μας να είναι ρομπότ», 
σχολιάζει ο Tony Porter, συνιδρυτής της A Call to Men, μιας οργάνωσης που προάγει υγιή πρότυπα αρρενωπότητας, με σκοπό μεταξύ άλλων την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

- Δώστε του αντρικά και γυναικεία πρότυπα. 
Τα αγόρια που μεγαλώνουν σε νοικοκυριά από τα οποία απουσιάζει ο πατέρας είναι πιθανότερο να σημειώνουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, να παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς και, αργότερα, να αμείβονται χειρότερα στο χώρο εργασίας τους. 
Και ένας λόγος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους David Autor και Melanie Wasserman, είναι γιατί δεν βλέπουν άλλους άντρες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. 
Ωστόσο είτε απουσιάζει ο πατέρας από το σπίτι είτε όχι, και η μητέρα μπορεί να γίνει ίνδαλμα για το γιο της. Σε κάθε οικογένεια, επιπλέον, οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για γυναίκες-πρότυπα από τον αθλητισμό, την πολιτική ή την τέχνη.

- Αφήστε τον να είναι ο εαυτός του. 
Τα αγόρια δεν έχουν κάποια εγγενή προτίμηση για το γαλάζιο ούτε τα κορίτσια για το ροζ, όπως επιβεβαιώνουν οι νευροεπιστήμονες. Ούτε καν για συγκεκριμένα παιχνίδια – για παράδειγμα, τα αγόρια για αυτοκινητάκια και τα κορίτσια για κούκλες. 
Τα γούστα τους αρχίζουν να διαφοροποιούνται γύρω στα 2 με 3 χρόνια τους, κάτω από την επιρροή των κοινωνικών προτύπων. Ωστόσο, αν πιέσουμε το παιδί μας προς συγκεκριμένες δραστηριότητες ανάλογα με το φύλο του, δεν θα το αφήσουμε να εξερευνήσει τις προτιμήσεις του και να αναπτύξει πλήρως τις κινητικές, κοινωνικές και άλλες δεξιότητές του, σύμφωνα με τον Campbell Leaper, ψυχολόγο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ.

-Διδάξτε τον να φροντίσει τον εαυτό του και τους άλλους. 
Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, τα κορίτσια 10-17 ετών περνούν κατά μέσο όρο 2 περισσότερες ώρες την εβδομάδα από τα αγόρια κάνοντας δουλειές του σπιτιού (και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι στην ελληνική οικογένεια εξαφανίζονται τέτοιες ανισότητες). 
Μάθετε λοιπόν στο γιο σας να μοιράζεται μαζί σας τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τον εαυτό του, για παράδειγμα να τακτοποιεί το δωμάτιό του και να πλένει τα ρούχα του. 
Παρακινήστε τον, παράλληλα, να φροντίζει τους άλλους: αναθέστε του τη φροντίδα ενός κατοικιδίου ή ενός μικρότερου αδερφού, ενθαρρύνετέ τον να μαγειρέψει για την άρρωστη γιαγιά του ή να προσφέρει εθελοντική εργασία σε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό.

- Μάθετέ του ότι «όχι σημαίνει όχι». 
Ήδη από τη νηπιακή ηλικία, εξηγήστε του ότι προτού ακουμπήσει το σώμα ενός άλλου παιδιού, πρέπει να το ρωτάει. 
Σεβαστείτε και τα δικά του όρια, στο παιχνίδι με τον γιο σας: αν για παράδειγμα σας ζητήσει να σταματήστε να τον γαργαλάτε, υπακούστε.

childit.gr
fanpage.gr

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει

Είναι λογικό να υπάρξουν αφορμές που θα δημιουργήσουν ένταση και θυμό στο παιδί. Και εκεί είναι που σας έχει ανάγκη, ώστε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να επικρατήσει πάλι η ηρεμία μέσα του. 
Άραγε τι μπορείτε να κάνετε;
👪 Είναι λάθος να δείχνετε αδιαφορία ή να υποβαθμίζετε το γεγονός/ερέθισμα που δημιούργησε ένταση στο παιδί. Όπως και να έχει, για εκείνο έχει γίνει κάτι σημαντικό και οφείλετε να δείξετε ενδιαφέρον.
👪 Μην πάρετε προσωπικά τυχόν ατυχείς ατάκες που θα πει το παιδί πάνω στο θυμό του και απλά πείτε του ότι δεν είναι ωραίο να μιλάει έτσι ένα παιδί στην ηλικία του. Αν είναι κάτι που γίνεται συχνά, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνετε καλά στο κομμάτι της πειθαρχίας.
👪 Δείξτε αποδοχή στα συναισθήματά του και διαβεβαιώστε το ότι είσαστε εκεί για να το βοηθήσετε όπως μπορείτε. Είναι μεγάλη υπόθεση να νιώθει ασφάλεια, αφού μέσω αυτής θα επανέλθει η ηρεμία.
👪 Καλό θα ήταν επίσης να του δώσετε λίγο χρόνο να ηρεμήσει πριν κάνετε οποιαδήποτε συζήτηση. Όσο πιο θυμωμένο είναι, ενδεχομένως τόσο περισσότερο χρόνο να χρειαστεί.
👪 Σε αυτές τις περιπτώσεις η λέξη-κλειδί είναι η ενσυναίσθηση. Πρέπει να «μπείτε» στα παπούτσια του παιδιού σας και να προσπαθήσετε να καταλάβετε πώς νιώθει και τελικά να βοηθήσετε αποτελεσματικά. Το να πείτε απλά κάποιες στείρες συμβουλές δε θα προσφέρει κάτι στην οικονομία της συζήτησης.
👪 Αν η αιτία που το παιδί είναι θυμωμένο προέρχεται από κάποια μεταξύ σας ένταση, θα πρέπει να τονίσετε ότι πάντα το αγαπάτε και θα το αγαπάτε για να μην υπάρξει μέσα του αμφιβολία περί αυτού.
mother.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki